Ε1 - Μεγάλοι Εφευρέτες

+25

No comments posted yet

Comments

Slide 2

Slide 67

RAI`UGHKOT7OYUUIOUIIFTRYGUFOLGHJKGFNEWGJKBREKJNGFESFDKOGRDIGKGYOKTUJDKLGK,GHIHMIGKMTGKKTKGKHKMHBKBLBLFKGKB.BKLP;

Slide 1

Μεγάλοι Εφευρέτες ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΓΚΡΑΧΑΜ ΜΠΕΛ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ ΓΟΥΙΕΛΜΟΣ ΜΑΡΚΟΝΙ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΛΟΥΙ ΠΑΣΤΕΡ ΑΔΕΡΦΟΙ ΡΑΙΤ ΣΑΜΟΥΗΛ ΜΟΡΣ ΤΟΜΑΣ ΕΝΤΙΣΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ ΤΖΕΙΜΣ ΒΑΤ

Slide 2

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΩ

Slide 3

Ο Μπελ έκανε μαθήματα στο βασιλικό γυμνάσιο του Εδιμβούργου και μετά σπούδασε στο κολέγιο του Εδιμβούργου.

Slide 4

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του δίδασκε στη σχολή Σκίνερς, ασκώντας τους μαθητές στην μουσική και στην σωστή έκφραση στο λόγο. Παράλληλα σπούδασε ακουστική και ξεκίνησε την επαγγελματική δραστηριότητα ως δάσκαλος και επιστήμονας.

Slide 5

«Να ζει κανείς ή να μη ζει…» η φωνή ενός άνδρα ακούγεται από ένα ηχείο στην βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Ο ομιλητής απαγγέλλει ένα κομμάτι από τον «Άμλετ» με έναν κέρινο δίσκο να ζωντανεύει ηχεία του υπολογιστή.

Slide 6

Περίπου διακόσιες πειραματικές εγγραφές από το εργαστήριο του Μπελ ήταν αποθηκευμένες στο Σμιθσόνιαν.

Slide 7

Ο Μπελ το 1903 ανακάλυψε των πολλαπλό τηλέγραφο Ενώ ένα μήνα αργότερα έκανε τις πρώτες του σημειώσεις του για το τηλέφωνο.

Slide 8

Στη συσκευή του Μπελ η φωνή έπεφτε πάνω στη μεμβράνη και την έκανε να πάλλεται. Αυτό τον καθιέρωσε σαν τον πρώτο που εφάρμοσε τις κυματοειδείς μορφές των ηλεκτρικών ρευμάτων.

Slide 9

Οι εφευρέσεις του όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Ανακάλυψε και το φωτόφωνο και μετά από λίγο καιρό Βραβεύτηκε με το βραβείο βόλτα. Το 1877 παντρεύτηκε την πρώην μαθήτριά του Μέιμπελ Χιούμπαρντ..

Slide 10

Έδωσε πολλά χρηματικά ποσά για άλλες ανακαλύψεις και το 1922 πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Slide 11

ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ Τηλέμαχος Άργεντ

Slide 12

Η ΖΩΗ ΤΟΥ Αμερικάνος πολιτικός, διπλωμάτης κι επιστήμονας. Γεννήθηκε στη Βοστόνη στις 17 Ιανουαρίου του 1706.

Slide 13

Η ζωή του (συνέχεια) Ήταν το 15ο από τα 17 παιδιά του Josian Franklin, σε μια φτωχή οικογένεια, όπου ο πατέρας ήταν μικροπαραγωγός σαπουνιών και κεριών.

Slide 14

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ Σε ηλικία 13 χρονών αρχίζει να εργάζεται σαν μαθητευόμενος στοιχειοθέτης στο τυπογραφείο του αδελφού του. Το 1723 αποχώρησε και πήγε στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια. Αρχικά δούλεψε σε διάφορα τυπογραφεία της πόλης.

Slide 15

Οι Εφευρέσεις Εφηύρε το αλεξικέραυνο αφού διαπίστωσε την ηλεκτρική φύση του κεραυνού. Πρότεινε την κατασκευή πυκνωτή πολλαπλών πλακών.

Slide 16

Εφευρέσεις (συνέχεια) Στις επιστήμες άφησε σαν κύριο κατόρθωμά του την εφεύρεση του αλεξικέραυνου το 1753, μετά από έρευνες και πειράματα που ξεκίνησε το 1740. Το 1752 έγινε το περίφημο πείραμά του με το πέταγμα του χαρταετού σε μια μέρα μια καταιγίδα και κεραυνούς.

Slide 17

Εφευρέσεις (συνέχεια) Το 1744 ανακάλυψε μια στόφα που μείωνε τους ρύπους των καμινάδων καπνού, ο τύπος της οποίας χρησιμοποιείτε ακόμη και σήμερα. Δικές του έρευνες εφαρμόστηκαν σε γυαλιά μυωπίας. Ανακάλυψε επίσης ένα τύπο Αρμόνικας για μουσική.

Slide 18

Η Φυσική Εργάστηκε πάνω στον ηλεκτρισμό και πρότεινε την ιδέα του αρνητικού και θετικού ηλεκτρικού φορτίου και εργάστηκε στην μετεωρολογία, εξηγώντας τη δημιουργία των καταιγίδων.

Slide 19

Η πολιτική του Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής που σύνταξε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Συνολικά, η συμβολή του Φρακλίνου στην ανεξαρτησία των Ηνωμένών Πολιτειών είναι μεγάλη.

Slide 20

Η πολιτική του (συνέχεια) Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τους λεγόμενους ‘’πατέρες’’ του αμερικάνικου έθνους, είναι ο μόνος του οποίου η υπογραφή υπάρχει και στα τέσσερα έγγραφα που σφράγισαν τη μετατροπή των τότε βρετανικών αποικιών σε νεοσύστατο κράτος:

Slide 21

Η πολιτική του (συνέχεια) Στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, στη Συνθήκη με τους Γάλλους, στην Ειρηνευτική Συνθήκη με τους Άγγλους και στο πρώτο Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Slide 22

Το τέλος του Βενιαμίν Ο μεγάλος πολιτικός Βενιαμίν Φραγκλίνος πέθανε το 1790.

Slide 23

Γουιέλμος Mαρκονι Αγγελική Αγησίλαος Μαρινέλα

Slide 24

Η γέννηση του Ο Γουιέλμος Μαρκόνι γεννήθηκε τον Απριλίο 1874 – και πέθανε 20 Ιουλίου 1937. Ήταν Ιταλός εφευρέτης, γνωστός ως ο πατέρας της εκπομπής ραδιοκυμάτων σε μεγάλη απόσταση και για την ανάπτυξη του Νόμου του.

Slide 25

Η βιογραφία του. Τον Οκτώβριο του 1900 ο Μαρκόνι έκανε στην Κορνουάλη την εγκατάσταση του πρώτου σταθμού ασυρμάτου μεγάλων αποστάσεων.

Slide 26

Η βιογραφία του. Οι κεραίες του είχαν ύψος 70 μέτρα, όμως επειδή μία ανεμοθύελλα τις έσπασε, αναγκάστηκε να τις κατεβάσει 10 μέτρα χαμηλότερα.

Slide 27

Η βιογραφία του. Έπειτα από τον σταθμό εκπομπής ήρθε η σειρά του σταθμού λήψεως, πέραν του Ατλαντικού.

Slide 28

Ο σταθμός του Με την πρώτη προσπάθεια ο Μαρκόνι είχε γεφυρώσει τον Ατλαντικό.

Slide 29

Ο σταθμός του Πράγματι ο Μαρκόνι εγκατέστησε έναν τέτοιο σταθμό στη Νέα Γη. Οι κεραίες του, με τη βοήθεια χαρταετών, έφταναν στο ύψος των 140 μέτρων. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 1901, από την Κορνουάλη μετέδωσε στη Νέα Γη μία σειρά από σήματα.

Slide 30

O νέος σταθμός Το 1903 ο Μαρκόνι ίδρυσε στο Μόντρεαλ την Marconi's Wireless Telegraph Company of Canada το 1925 μετονομάστηκε σε Canadian Marconi Company, η οποία εξαγοράστηκε το 1953 από την English Electric, και το 2001 άλλαξε ξανά το όνομά της σε CMC Electronics.

Slide 31

Η ζωή του Ο Γουλιέλμο Μαρκόνι , 25 Απριλίου 1874- 20 Ιουλίου 1937 ήταν Ιταλός εφευρέτης, γνωστός ως ο πατέρας της εκπομπής ραδιοκυμάτων σε μεγάλη απόσταση.

Slide 32

Η ζωή του και για την ανάπτυξη του Νόμου του Μαρκόνι και ενός ραδιοτηλεγραφικο συστήματος.

Slide 33

Το βραβείο που πήρε Μαρκόνι συχνά πιστώνεται ως ο εφευρέτης του ραδιοφώνου και το 1909 μοιράστηκε το Βραβεία Νόμπελ Φυσικής.

Slide 34

Το βραβείο που πήρε Με τον Καρλ Φέρντινα Μπράουν για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ασύρματης τηλεγραφίας

Slide 35

Αληθινός εφευρέτης του ραδιοφώνου Αν και ο Μαρκονί θεωρήθηκε ευρέοσως ο εφευρέτης του ραδιοφώνου, το γεγονός αμφισβητήθηκε από πολλούς επιστήμονες, καθώς το σύνολο σχεδόν των πατεντών που είχε χρησιμοποιήσει ήταν του Νίκολα Τέσλα.

Slide 36

ΤΕΛΟΣ Προκλήθηκαν έντονες διαμάχες και η υπόθεση κατέληξε το 1943 στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο και δικαίωσε τον Τέσλα

Slide 37

Λεονάρντο Νταβίντσι Ελευθερία Κώστας

Slide 38

Λεονάρντο Νταβίντσι Ο Λεονάρντο γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1452 στο Αντσιάνο, κοντά στο Βίντσι της Ιταλίας. Το πλήρες όνομα του ήταν "Leonardo di ser Piero da Vinci".

Slide 40

Λεονάρντο Νταβίντσι Ο Πιέρο ήταν συμβολαιογράφος στην περιοχή, όπως και ο πατέρας του, παππούς του Λεονάρντο. Η μητέρα του, Κατερίνα, πιθανόν ήταν ταπεινότερης καταγωγής, μάλλον υπηρέτρια. Ένα χρόνο περίπου μετά τη γέννηση του Λεονάρντο οι γονείς του παντρεύτηκαν: ο Πιέρο την κόρη ενός πλούσιου συμβολαιογράφου και η Κατερίνα έναν εργάτη υψικαμίνου.

Slide 41

Λεονάρντο Νταβίντσι Μεγάλωσε με τον πατέρα του στην πόλη της Φλωρεντίας, όπου από πολύ μικρή ηλικία έδειξε δείγματα της ευφυΐας και του καλλιτεχνικού του ταλέντου.

Slide 42

Λεονάρντο Νταβίντσι Αυτός ήταν και ο λόγος που στάλθηκε σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών ως μαθητευόμενος στο εργαστήριο του φλωρεντινού ζωγράφου και αρχιτέκτονα Αντρέα ντελ Βερόκιο.

Slide 43

Λεονάρντο Νταβίντσι Σε όλη την περίοδο του 1472-1480 εργάστηκε στο εργαστήριο του Βερόκιο, ενώ παράλληλα φιλοτεχνούσε και τους δικούς του πίνακες. Αργότερα το 1482 μετακόμισε στο Μιλάνο όπου πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως μηχανικός, ζωγράφος και γλύπτης στον ηγεμόνα του Μιλάνου Λουδοβίκου Σφότσα.

Slide 44

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑΒΙΝΤΣΙ Ο Λεονάρντο διέθετε δικό του εργαστήριο με βοηθούς. Την ίδια περίπου περίοδο εργάστηκε ως σύμβουλος αρχιτέκτονας καθεδρικό ναό του Μιλάνο, ενώ το διάστημα 1495- 1498, μετά από την παραγγελία Σφόρτσα ζωγραφίζει τον Μυστικό Δείπνο.

Slide 45

ΤΟ ΑΝΕΜΟΠΤΕΡΟ

Slide 46

ΤΕΛΟΣ!!! Πέθανε στις 2-5-1519

Slide 47

ΛΟΥΙ ΠΑΣΤΕΡ ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΑΓΑΠΗ

Slide 49

Η ΖΩΗ ΤΟΥ Ο Λούη Παστέρ γεννήθηκε στο Ντόιλ και μεγάλωσε στην κωμόπολη Άρμπουρα. Παντρεύτηκε στις 29 Μαΐου 1849 και έκαναν 6 παιδιά. Μόνο τα 2 επέζησαν μέχρι την ενηλικίωση τους. Σε όλη του τη ζωή ο Παστέρ ασχολιόταν με τη φυσική!

Slide 50

ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Στις πρώτες του έρευνες ως χημικός, το 1848, ο Παστέρ έλυσε ένα πρόβλημα σχετικά με τη φύση. Τα διαλύματα αυτής της ουσίας που λαμβάνονταν από ζωντανούς οργανισμούς ήταν «οπτικώς ενεργά», δηλαδή περιέστρεφαν το επίπεδο της του φωτός που διερχόταν μέσα από αυτά.

Slide 51

Αλλά το οξύ που συνέθεταν οι χημικοί τεχνητά δεν είχε τέτοιο αποτέλεσμα, παρότι οι χημικές αντιδράσεις και συμπεριφορά του ήταν εντελώς οι ίδιες.

Slide 52

Η ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΝΗ Η πενικιλλίνη είναι αντιβιοτικό που λαμβάνεται από καλλιέργειες μερικών ειδών ευροτομικήτων(πενικίλλιον κλπ). Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες των καλλιεργημάτων των ευρωτομύκήτων ήταν γνωστές από τα παλιότερα χρόνια

Slide 53

Ο ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΣ Η πρώτη εργασία του αφορούσε τους κρυστάλλους. Όταν ο Μίτσερλι ανακοίνωσε ότι δύο τρυγικά οξέα, ίδια σε χημικές ιδιότητες και κρυσταλλική μορφή, αντιδρούσαν διαφορετικά.

Slide 54

ο Παστέρ απέδειξε ότι οι κρύσταλλοι στην πραγματικότητα ήταν διαφορετικοί και εξήγησε την ανακολουθία.

Slide 55

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Ο Παστέρ σε όλη του τη ζωή απορούσε με τους επιστήμονες που δεν αναγνώριζαν την ύπαρξη του Δημιουργού μας σε οτιδήποτε μας περιβάλλει.

Slide 56

ΤΑ ΤΕΛΑΙΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο Παστέρ πέθανε, στα υψώματα του Σηκουάνα κοντά στο Παρίσι, από επιπλοκές από μία σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων που είχαν αρχίσει από το1868.

Slide 57

Πέθανε κρατώντας στο χέρι του κομποσκοίνι και αφού άκουσε την ιστορία της ζωής του Αγίου Βικεντίου που είχε ζητήσει να του αφηγηθούν, επειδή πίστευε ότι το έργο του, όπως και αυτό του Αγίου Βικεντίου, θα μπορούσε να συνεισφέρει για να μειωθούν τα δεινά του ανθρώπου.

Slide 58

Τάφηκε στον Καθεδρικό Ναό, αλλά τα οστά του μεταφέρθηκαν σε μία κρύπτη κάτω από ινστιτούτο Παστέρ, στο Παρίσι.

Slide 59

ΠΑΣΤΕΡ

Slide 62

ΠΑΣΤΕΡ Εάν έπρεπε κανείς να επιλέξει τους μεγαλύτερους ευεργέτες της ανθρωπότητας, ο Λουί Παστέρ θα ήταν σίγουρα ανάμεσά τους.

Slide 65

Τ Ε Λ Ο Σ

Slide 66

Οι αδελφοί Ράιτ Αφροδίτη και Ξανθίππη

Slide 67

Οι αδελφοί Ράιτ Ο Όρβιλ Ράιτ γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου του 1871 και πέθανε στις 30 Ιανουαρίου του 1948 και ο Γουίλμπουρ Ράιτ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου και πέθανε στις 30 Μαϊου του 1912. . ;

Slide 68

Οι αδελφοί Ράιτ Είναι και οι δύο Αμερικάνοι στους οποίους αποδίδεται η εφεύρεση και η κατασκευή του πρώτου επιτυχημένου αεροπλάνου πρώτης ελεγχόμενης, μηχανικά προωθούμενης και με διάρκεια, βαρύτερης από τον αέρα, ανθρώπινης πτήσης στις 17 Δεκεμβρίου 1903.

Slide 69

Οι αδελφοί Ράιτ Την ιστορική αυτή πτήση τους επιχείρησαν στο Κίτυ Χωκ στη Βόρεια Καρολίνα με το διπλανό τους "Φλάιερ" που έφερε κινητήρα 12 ίππων που κινούσε δύο έλικες. Η πτήση εκτελέστηκε με τέσσερις δοκιμές, διάρκειας 12, 13, 15 και 59 δευτερολέπτων. Μάλιστα και κατά την τελευταία πτήση διανύθηκε απόσταση 264 μέτρα.

Slide 70

Οι αδελφοί Ράιτ Στα επόμενα δύο χρόνια τα αδέλφια εξέλιξαν την πτητική μηχανή τους. Παρόλο που δεν υπήρξαν οι πρώτοι που κατασκεύασαν και πέταξαν πειραματικά αεροσκάφη, οι αδελφοί Ράιτ πέτυχαν στο πρώτο πρακτικό αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας.

Slide 71

Οι αδελφοί Ράιτ Ήταν οι πρώτοι που εφηύραν τις επιφάνειες ελέγχου του αεροσκάφους, γεγονός που κατέστησε την πτήση αεροσκαφών σταθερής εφικτής πτέρυγας.

Slide 72

Οι αδελφοί Ράιτ Η θεμελιώδης ανακάλυψη των αδελφών Ράιτ ήταν η εφεύρεση του «Ελέγχου στους τρεις άξονες» που επέτρεπε στον πιλότο να κατευθύνει το αεροσκάφος αποτελεσματικά και να διατηρεί την ισορροπία του αεροσκάφους.

Slide 73

Οι αδελφοί Ράιτ Από την αρχή της αεροναυτικής τους εργασίας οι αδελφοί Ράιτ εστίασαν στο να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του ελέγχου για να κατακτήσουν το «πρόβλημα της πτήσης», παρά να εξελίξουν δυνατότερους κινητήρες όπως έκαναν άλλοι πειραματιστές .

Slide 74

ΤΕΛΟΣ

Slide 75

Σαμουήλ Μορς Ευαγγελία Αρτέμιος

Slide 76

Σαμουήλ Μορς Γεννήθηκε στης 27 Απριλίου το 1791. Σπούδασε ζωγραφική και γνώρισε αρκετή επιτυχία ως ζωγράφος. Εκτός από τη ζωγραφική, πολύ σοβαρά ασχολήθηκε ο Μορς και με την φυσική.

Slide 77

ΣΑΜΟΥΗΛ ΜΟΡΣ Για πολύ διάστημα βασάνιζε το μυαλό του η σκέψη της δημιουργίας ενός μηχανήματος, που θα βοηθούσε στη μετάδοση διάφορων μηνυμάτων σε μεγάλη απόσταση.

Slide 78

Σαμουήλ Μορς Τέλος κατάφερε με μεγάλη δυσκολία να κατασκευάσει την πρώτη τηλεγραφική συσκευή την παρουσίαση της οποίας έκανε το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Slide 79

Η ΠΡΩΤΗ ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ

Slide 80

ΣΑΜΟΥΗΛ ΜΟΡΣ Στην Ελλάδα ο πρώτος τηλέγραφος λειτούργησε το 1859.

Slide 81

Σαμουήλ Μορς Η λειτουργία του τηλεγράφου στηρίζεται πάνω στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Slide 82

ΣΑΜΟΥΗΛ ΜΟΡΣ Για την ευκολότερη χρίση του τηλεγράφου σε διεθνή κλίμακα, ο Μορς εφηύρε και ειδικό αλφάβητο το αλφάβητο Μορς, γνωστό ως Κώδικας Μορς.

Slide 83

Κώδικας Μορς Ο Κώδικας Μορς είναι μία μέθοδος για μετάδοση πληροφορίας με παλμούς μικρής και μεγάλης διάρκειας η σημάδια –τελείες και παύλες.

Slide 84

Κώδικας Μορς Επινοήθηκε για τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω τηλεγράφου στα μέσα του 1830.

Slide 85

ΣΑΜΟΥΗΛ ΜΟΡΣ Επίσης χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην πρώιμη ραδιοεπικοινωνία από τις αρχές του 1890.

Slide 86

Τέλος!!! Ο Μορς απεβίωσε 7 Απριλίου το 1872.

Slide 87

Τόμας Έντισον Χρήστος Γιώργος

Slide 88

Η ΖΩΗ ΤΟΥ   Ο Τόμας Έντισον γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1847 στο Milan της πολιτείας Οχάιο. Ήδη στα 12 χρόνια του έπρεπε να εργαστεί για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του. Πέθανε στις 18 Οκτωβρίου 1931.

Slide 89

General Electric Δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνωστή γιγαντιαία εταιρία General Electric.

Slide 90

Ηλεκτρικός Λαμπτήρας  Από τις γνωστότερες εφευρέσεις του είναι ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Ο λαμπτήρας ή  λάμπα τροφοδοτούμενη από στερεά, υγρά ή αέρια καύσιμα ή από ηλεκτρική ενέργεια.

Slide 91

Μικρόφωνο Το μικρόφωνο είναι συσκευή που μετατρέπει τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικές ταλαντώσεις. H χρησιμότητά του είναι μεγάλη γιατί διαμορφώνει τα ηλεκτρικά σήματα που δέχεται, ανάλογα με την επίδραση των ηχητικών κυμάτων.

Slide 92

Φωνογράφος Ο φωνογράφος, κοινώς γραμμόφωνο, είναι μια από τις πρώιμες συσκευές για την εγγραφή και αναπαραγωγή ήχου. Κατασκευάστηκε από τον Τόμας Έντισον το 1877.

Slide 93

Εικόνες Ηλεκτρικός λαμπτήρας Γραμμόφωνο Τόμας Έντισον

Slide 94

Τέλος

Slide 95

Τεσλα Γιάννης Ζαφείρης

Slide 96

Τέσλα Αμερικανός πολίτης Γεννημένος στο Σμίλιαν στην περιοχή Λικα της σημερινής Κροατίας.

Slide 97

Τεσλα Το 1863 μετακόμισε με τους γονείς του στο Γκόσπιτς όπου ο Νίκολα έλαβε τη βασική εκπαίδευση και έμαθε τη γερμανική γλώσσα.

Slide 98

Τεσλα Μετά την Πράγα φεύγει για τη Βουδαπέστη οπού βρίσκει εργασία ως τεχνικός σχεδιαστής στο Κεντρικό Τηλεγραφικό Γραφείο της Ουγγαρίας.

Slide 99

Τεσλα Ο Τεσλα έφτασε στις Η.Π.Α το 1884 με το πλοίο Saturnia στα 28 του χρονιά .

Slide 100

Εφευρέσεις Μια από τις πολλές εφευρέσεις του είναι η πρώτη τηλεκατευθυνόμενη συσκευή που κατασκευαστικέ από τον Τεσλα το 1890. Σε ένα πάρκο της Νέας Υόρκης, ο Τεσλα παρουσίασε το επίτευγμα του μπροστά στα έκπληκτα μάτια του κόσμου.

Slide 101

Ο Τέσλα προσέφερε στην ανθρωπότητα εφευρέσεις όπως το εναλλασσόμενο ρεύμα, το πολυφασικό σύστημα, το πηνίο τέσλα, την ακτινογραφία, τα ραδιοκύματα, το ραδιόφωνο, το ραντάρ κ.α., ανοίγοντας το δρόμο για τον εξηλεκτρισμό του πλανήτη.

Slide 102

Το 1912 του απονεμήθηκε από κοινού με τον Τόμας Έντισον το Νόμπελ Φυσικής. Ωστόσο, αρνήθηκε να το δεχτεί, θεωρώντας υποτιμητικό το γεγονός ότι μοιραζόταν το βραβείο με «έναν απλό εφευρέτη».

Slide 104

Το τέλος του Τέσλα Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Νίκολα Τέσλα είχε αρρωστήσει από τα 30 χρονιά του, όπως δήλωνε κι ίδιος ο οποίος πίστευε ότι γι΄ αυτό φταίνε τα πειράματα του.

Slide 105

Το τέλος του Νίκολα Από το 1936 έως το θάνατο του το FBI παρακολουθούσε τις συνομιλίες και τις κινήσεις του Τέσλα φοβούμενοι ότι είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με την σταλινική Σοβιετική Ένωση.

Slide 106

Το τέλος του Νικολα Το 1937 ένα αμάξι χτύπησε τον Τέσλα σπάζοντας του αρκετά πλευρά και κλονίζοντας σοβαρά την υγειά.

Slide 107

πέθανε φτωχός και ξεχασμένος απ’ όλους, στις 7 Ιανουαρίου του 1943, σ’ ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

Slide 108

Μετά το θάνατό του, το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της Μαγνητικής Επαγωγής πεδίου, ενώ η κληρονομιά του -70.000 επιστολές, 31.522 προσωπικά ντοκουμέντα, 5.297 τεχνικά σχέδια, 12.832 αποκόμματα περιοδικών, 1.000 φωτογραφίες, 40 βραβεία και διπλώματα- φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο Νίκολα Τέσλα στο Βελιγράδι.

Slide 109

James WATT Αντώνης Αλέξης

Slide 110

Γεννήθηκε στο Γκρινοκ της Σκωτίας στης 19 Ιανουαρίου το 1736 και πέθανε στο χαντσουορθ του Μπερμινγκχαμ στης 19 Αυγούστου το 1819.

Slide 111

Από νεαρή ηλικία έδειξε μεγάλη κλίση στα μαθηματικά και στην μηχανή. Το 1775 πήγε στο Λονδίνο και εργάσθηκε κοντά σε ένα διαπρεπή κατατασκευαστη μαθηματικών οργάνων.

Slide 112

ένα χρόνο αργότερα εγκαταστάθηκε για λογαριασμό του στη Γλασκώβη όπου προσλήφθηκε ως μηχανικός στο Πανεπιστήμιο.

Slide 113

Ο James Watt εργαζόταν στη σχεδίαση και κατασκευή ανεμομύλων, ανέλαβε το 1763 να επιδιορθώσει μία ατμοσφαιρική ατμομηχανή. Έτσι είχε την ευκαιρία να μελετήσει τη λειτουργία της και να επιφέρει σ' αυτή διάφορες βελτιώσεις.

Slide 114

Μια μηχανή νιουκομεν που του έφεραν για επισκευή του κίνησε τόσο το ενδιαφέρον ώστε συνέλαβε κατά πολύ στην τελειοποίηση της.

Slide 115

Συγκεκριμένα πέτυχε τον αποχωρισμό του συμπυκνωτή από τον κύλινδρο τον οποίο περιέλαβε με ατμό προς αποφυγή ψύξης.

Slide 116

Η πρώτη μηχανή του Βατ προοριζόταν και χρησιμοποιήθηκε επίσης για άντληση υδάτων από ορυχεία, οπότε η λειτουργία της συσχετιζόταν πάλι με την ύπαρξη του ζυγού και τα έμβολα της αντλίας, όπως κι εκείνη του Νιούκομεν.

Slide 117

Το εργαστήριο Το εργαστήριο του Σκοτσέζου James Watt, εφευρέτη της ατμομηχανής και τα 8.430 αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα σε αυτό μετά το θάνατό του, αξιοποιεί το νέο αυτό animation, δημιουργημένο από το Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου.

URL: