Ρομανικός - Γοτθικός ρυθμός

+24

No comments posted yet

Comments

Slide 23

Ο Λέων Ι΄, ήταν άνθρωπος χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς. Αύξησε τον αριθμό των καρδιναλίων από 200 σε 700, για να πουλήσει τους τίτλους και να βρει χρήματα για τον Αγιο Πέτρο.Τα χρήματα αυτά δεν ήταν αρκετά, και ο Πάπας αποφάσισε να προσφέρει συγχωροχάρτια με αντάλλαγμα εισφορές για τη βασιλική, για να δημιουργήσει τελικά μια μεγάλη πανευρωπαϊκή επιχείρηση διάθεσης συγχωροχαρτιών. Οι απεσταλμένοι του, συντονιζόμενοι από τον γραμματέα Λορέντσο Πούτσι, διέτρεχαν όλη την Ευρώπη πουλώντας συγχωροχάρτια. 

Slide 24

Ο λόφος του Βατικανού ήταν νεκροταφείο και κήποι ώσπου η Αγριππίνα τον κληροδότησε στον γιο της, τον αυτοκράτορα Καλιγούλα. Στην έκταση αυτή κατασκευάστηκε ένας ιππόδρομος, ο οποίος διακοσμήθηκε με έναν αιγυπτιακό οβελίσκο, που ήταν ήδη τότε 1.800 ετών. Σε αυτόν τον ιππόδρομο έλαβαν χώρα, την εποχή του Νέρωνα (54-68 μ.Χ.), πολυάριθμες σφαγές χριστιανών. Δίπλα στον ιππόδρομο, σε μια ειδωλολατρική νεκρόπολη έχει ταφεί, σύμφωνα με την παράδοση (καταπώς φαίνεται επιβεβαιωμένη από τα αρχαιολογικά ευρήματα), ο Απόστολος Πέτρος. 

Slide 1

Ναοδομία Ρομανικός ρυθμός Γοτθικός ρυθμός Βασιλική Αγ. Πέτρου

Slide 2

Μετά το έτος 1000 η Ευρώπη περνά σε ανάπτυξη. Δημιουργούνται αστικά κέντρα. Η κοινωνία είναι φεουδαρχική. (Αριστοκρατία, κλήρος, αστοί, αγρότες) Ο εκχριστιανισμός των βαρβαρικών φύλων έχει ολοκληρωθεί Ο μοναχισμός είχε ιδιαίτερη ισχύ στη μεσαιωνική Ευρώπη (μοναστικά τάγματα) Οι ναοί είναι τα μοναδικά πέτρινα κτίρια που δίνουν δουλειά. Τα ιερά προσκυνήματα έχουν σημαντική θέση (Σταυροφορίες). Το έτος 1066, οι Νορμανδοί κατακτούν την Αγγλία και φέρνουν έναν νέο τύπο ναού. Γίνεται γνωστός ως .... Νορμανδικός στην Αγγλία και Ρομανικός στην υπόλοιπη Ευρώπη.  ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΡΟΜΑΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Slide 3

Το 1066μ.Χ. ως χρονολογία ορόσημο της κατάκτησης της Αγγλίας από τους Νορμανδούς(μάχη του Hastings), εγκαινιάζει την εποχή της ανέγερσης των μεγάλων καθεδρικών ναών (αβαεία), από τους επισκόπους και τους ευγενείς, τους νέους φεουδάρχες. Καθεδρικός της Durham, 1093 –Αγγλία (νορμανδικός ρυθμός) Το μεγαλύτερο νορμανδικού ρυθμού μνημείο της Ευρώπης.

Slide 4

Χαρακτηριστικό δείγμα Ρομανικού ναού  Χαρακτηριστικό δείγμα λομβαρδικής ρωμανικής αρχιτεκτονικής αποτελεί ο ναός του Αγίου Μιχαήλ στην Παβία.

Slide 5

Ρομανικός ρυθμός Οι ναοί την μεσαιωνική εποχή ήταν τα μόνα πέτρινα κτίσματα. Η διαφορά ανάμεσα στο ψηλό κτίριο και στα πρωτόγονα ταπεινά σπίτια θα πρέπει να ήταν συγκλονιστική. Ο καθεδρικός του Αγ. Τροφίμου στην Αρλές (12ος αιώνας -ρομανικός ρυθμός)  Fidenza, la cattedrale romanica di San Donnino

Slide 6

Χρησιμοποιείται η ημικυκλική αψίδα  στην είσοδο του ναού .

Slide 7

Στις ρομανικές εκκλησίες έχουμε συνήθως στρογγυλές αψίδες που τις υποστηρίζουν συμπαγείς στύλοι. Ο καθεδρικός του Αγ. Τροφίμου στην Αρλές (12ος αιώνας -ρομανικός ρυθμός)  Εσωτερικό

Slide 8

Η γενική εντύπωση από αυτές τις εκκλησίες, τόσο απέξω όσο και από μέσα, είναι μια αίσθηση επιβλητικής δύναμης. Υπάρχουν λιγοστές διακοσμήσεις, μετρημένα παράθυρα, αλλά κυρίως στέρεοι ατόφιοι τοίχοι και πύργοι, που μας θυμίζουν μεσαιωνικό κάστρο Καθεδρικός της Durham, 1093 –Αγγλία (νορμανδικός ρυθμός) 

Slide 9

Αρχισαν μόλις το 12ο αιώνα να διακοσμούνται με γλυπτά, για πρώτη φορά στη Γαλλία (Αrles). Ο καθεδρικός του Αγ. Τροφίμου στην Αρλές (12ος αιώνας -ρομανικός ρυθμός)  Υπέρθυρο

Slide 12

Ο καθεδρικός ναός των Αγ.Πέτρου και Παύλου στο Naumburge της Γερμανίας αποτελεί ένασημαντικό αρχιτεκτονικό δείγμα συνδυασμού ύστερου ρομανικού και πρώιμου και ύστερου γοτθικού ρυθμού.  Ο βαρύς και βλοσυρός ρομανικός ρυθμός δεν κράτησε πέρα απ’ τον 12ο αιώνα. Σύντομα ξεπεράστηκε και έδωσε τη θέση του στη νέα αρχιτεκτονική αντίληψη που γεννήθηκε στη βόρεια Γαλλία, τον γοτθικό ρυθμό .

Slide 13

ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΝΕΣΗΣ ΤΗΣ ΓΟΤΘΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Χωρίς να αποδυναμώνεται η αριστοκρατία, οι τρεις αιώνες μετά το 1200 χαρακτηρίζονται από την ανάπτυξη των πόλεων. Στα μέσα του 13ου αιώνα γεννήθηκε σε ιταλικές πόλεις το τραπεζικό σύστημα. Οι άνθρωποι που ζούσαν στις πόλεις οργανώθηκαν σε συντεχνίες και σταδιακά σχημάτισαν κοινότητες. Η πρωτοβουλία για την ανέγερση και την οργάνωση ναών μεταβιβάστηκε τον 13ο αιώνα στις κοινότητες. Οι καθεδρικοί ναοί δεν ήταν απλές εκκλησίες, όπως στην ανατολική Ευρώπη. Στο μεσαιωνικό κόσμο, ο καθεδρικός ναός πήρε θέση σχολείου, μουσείου, αίθουσας για μουσική και συγχρόνως κέντρου κοινωνικής ζωής. Η αυξανόμενη δύναμη και ο πλούτος της δυτικής Ευρώπης εκφράστηκαν, γύρω στα μέσα του 12ου αιώνα, με την εμφάνιση ενός νέου αρχιτεκτονικού ρυθμού, του γοτθικού. Κοιτίδα του ήταν το αβαείο του Αγίου Διονυσίου κοντά στο Παρίσι. Η αρχιτεκτονική αποτέλεσε το κυριότερο εκφραστικό μέσο της γοτθικής τέχνης και με καταγωγή από τη Γαλλία, εμφανίζεται την περίοδο 1130-1150. Θεωρείται πως η πρώτη κατασκευή που ενσωματώνει το χαρακτηριστικό ύφος της γοτθικής αρχιτεκτονικής είναι το αββαείο του Αγίου Διονυσίου στο Saint-Denis, δήμος λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού, έργο του Abbot Suger.

Slide 14

ΓΟΤΘΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ Στη διάρκεια του 12ου αιώνα στη βόρεια Γαλλία αναπτύσσεται ένας νέος τύπος θρησκευτικών κτισμάτων, που στην Αναγέννηση θα χαρακτηριστούν «γοτθικά» ή «βαρβαρικά» από περιφρόνηση για τα έργα του Μεσαίωνα. Σε αντίθεση με τις ρομανικές εκκλησίες , που συχνά ήταν κτισμένες κοντά σε μοναστήρια σε αποτραβηγμένες περιοχές, τα γοτθικά κτίσματα υψώνονται συνήθως μες στις πόλεις. Τα ωραιότερα γοτθικά μνημεία είναι οι καθεδρικοί ναοί που οι επίσκοποι κτίζουν στην καρδιά των πόλεων για να υπογραμμίσουν τον κυρίαρχο ρόλο της χριστιανικής θρησκείας. Η νέα αρχιτεκτονική γεννήθηκε στην περιοχή της Ιλ –ντε Φρανς, γύρω από το Παρίσι, στις βασιλικές γαίες των Καπέτιδων. Ο Καθεδρικός του Στρασβούργου

Slide 15

Τα χαρακτηριστικά του ρυθμού αυτού είναι: Το οξυκόρυφο τόξο.

Slide 16

Duomo Milano

Slide 17

Tο θόλο με διαγώνιες αντηρίδες και το κεκλιμένο τόξο.

Slide 18

Παναγία των Παρισίων

Slide 19

Η ισορροπία των όγκων.

Slide 20

Η ανύψωση του κτίσματος.

Slide 21

Το άνοιγμα στο φως της ημέρας χάρη στο μέγεθος των υαλοστασίων .

Slide 22

Την υποκατάσταση τέλος, του ρομανικού συμβολισμού από έναν διάκοσμο στον οποίο καταλαμβάνει σημαντική θέση η αναπαράσταση του ανθρώπου πλησιάζοντας τα κλασικά πρότυπα. Madonna of Humility with Saints   by Puccio Di Simone

Slide 23

Βασιλική του Αγίου Πέτρου Η βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη είναι το σύμβολο της παπικής εξουσίας. Χτίστηκε για να εντυπωσιάσει και, ακόμη και σήμερα, προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Ωστόσο το ημίφως που επικρατεί στα κλίτη του ναού κρύβει την ιστορία των χειρότερων αποτυχιών του χριστιανισμού. Κανένας ναός δεν έχει τόσο ταραχώδες και πολυδάπανο παρελθόν και κανένας δεν έχει οδηγήσει σε τόσες καταστροφές όσο ο Άγιος Πέτρος. Για την κατασκευή του χρειάστηκε να γκρεμίσουν τη βασιλική του Κωνσταντίνου, τον πιο σημαντικό ναό για τους πιστούς του Μεσαίωνα. Αργότερα, αποτέλεσε άμεση αιτία για το προτεσταντικό Σχίσμα, τη χειρότερη κρίση του χριστιανισμού και έμμεση αιτία για την Ιερά Εξέταση. 

Slide 24

Bρίσκεται στο Βατικανό και είναι χτισμένη πάνω από το σημείο ταφής του Αποστόλου Πέτρου. Μπορεί να χωρέσει 60.000 άτομα.

Slide 25

Ιστορία του ναού Το 324 μ.Χ. ο  Κωνσταντίνος Α΄ ο Μέγας έχτισε πάνω στο σημείο μαρτυρίου του Απόστολου Πέτρου μία πεντάκλιτη βασιλική. Η βασιλική του Κωνσταντίνου σε ένα σχέδιο μεταξύ 1483 και 1506

Slide 26

Στις 18 Απριλίου1506 ξεκίνησε η ανέγερση της μεγαλοπρεπούς βασιλικής, η οποία ολοκληρώθηκε το 1614  .  Η βαριά φορολογία και η πώληση συγχωροχαρτιών ειδικά στην Γερμανία τον 16ο αιώνα συνέβαλλε αποφασιστικά στην κάλυψη των υπέρογκων εξόδων. Το πρώτο σχέδιο ήταν του  Μπραμάντε (Bramante),1514 Από το 1515 ως το 1546 ανέλαβε ο  Ραφαήλ. Το 1547 την διεύθυνση ανέλαβε ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος σχεδίασε και τον τεράστιο τρούλο της βασιλικής, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημείο που μαρτύρησε ο Απόστολος Πέτρος. Στις 18 Νοεμβρίου 1626 εγκαινιάστηκε πανηγυρικά η μεγαλοπρεπής βασιλική.

Slide 27

Pietà, σημαίνει Έλεος, Το έργο είναι γνωστό ως «Αποκαθήλωση». 1498 – 1499 Μιχαήλ Άγγελος

Slide 28

Αγία Σοφία vs Άγιος Πέτρος Συγκριτικά, το επίπεδο αρχιτεκτονικής τελειότητας των θόλων μπορεί να αποδοθεί ως εξής: Όσο μικρότερος είναι ο λόγος της διαμέτρου προς την κατακόρυφο τόσο πιο τέλειος είναι ο θόλος. Η διάμετρος του τρούλου της Αγίας Σοφίας είναι 31 μέτρα.  Η κατακόρυφός του είναι 14 μέτρα. Η διάμετρος του θόλου του Αγίου Πέτρου είναι 42 μέτρα και η κατακόρυφος του είναι 57 μ. Η διάμετρος του θόλου στο Πάνθεον, τώρα Σάντα Μαρία Ροτόντα, είναι 43 μέτρα και η κατακόρυφός του είναι ίδια. Το συμπέράσμα είναι οφθαλμοφανές.

Slide 29

Η διάμετρος του τρούλου της Αγίας Σοφίας είναι 31 μέτρα Η διάμετρος του θόλου του Αγίου Πέτρου είναι 42 μέτρα Η κατακόρυφός είναι 14 μέτρα. Η κατακόρυφος είναι 57 μ.

Slide 30

Ενας άγνωστος Γερμανός Αυγουστίνος ιερέας, ο Μαρτίνος Λούθηρος, είχε επισκεφθεί τη Ρώμη το 1511 και είχε φρίξει με όσα είχε δει. «Αν υπάρχει Κόλαση, η Ρώμη είναι χτισμένη πάνω της» είπε και εξαπέλυσε εκστρατεία ενάντια στις σπατάλες του Βατικανού. Στις 31 Οκτωβρίου 1517, ο Λούθηρος τοιχοκόλλησε μια λίστα με 91 θέσεις στην εξώπορτα της εκκλησίας του, στη γερμανική πόλη της Βιτεμβέργης. (Protestαντισμός) Στις 15 Ιουνίου 1520, ενώ ο πάπας βρισκόταν σε κυνήγι, υπέγραψε μια βούλα με την οποία ανακήρυξε αιρετικό τον γερμανό μοναχό.

Tags: ναοδομία δυτική ευρώπη γοτθικός ρυθμός ρομανικός βασιλική αγίου πέτρου

URL:
More by this User
Most Viewed