ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ –

+83

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ – Ο ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΗΣ Επιμέλεια: Κωτούλας Ιωάννης

Slide 3

Ηλεκτρομαγνήτης είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μαγνητικού πεδίου με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ηλεκτρομαγνήτης λοιπόν έλκει σιδηρομαγνητικά υλικά και έχει βόρειο και νότιο πόλο. Η βασική διαφορά του από το μόνιμο μαγνήτη είναι ότι οι μαγνητικές ιδιότητες ενός ηλεκτρομαγνήτη εξαρτώνται από τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος.

Slide 4

Όταν πλησιάζω το μαγνήτη στην πυξίδα, η μαγνητική βελόνα της πυξίδας γυρίζει.

Slide 5

Πώς μπορώ όμως να δημιουργήσω έναν ηλεκτρομαγνήτη; Καταρχήν, ένας ηλεκτρομαγνήτης αποτελείται από ένα κομμάτι μαλακό σίδερο ή χαλκό που λέγεται πυρήνας του ηλεκτρομαγνήτη και από ένα σύρμα που τυλίγεται στον πυρήνα και λέγεται πηνίο. Αν συνδέσουμε τα άκρα του πηνίου με τους πόλους μιας πηγής (μπαταρία) τότε ο πυρήνας του ηλεκτρομαγνήτη έχει ιδιότητες μαγνήτη.

Slide 6

Ένα καλώδιο που είναι συνδεδεμένο με την μπαταρία και είναι τυλιγμένο πολλές φορές γύρω από την πυξίδα, η μαγνητική της βελόνα περιστρέφεται πιο έντονα.

Slide 7

Το πηνίο που διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα δεν έλκει τους συνδετήρες.

Slide 8

Το πείραμα του Oersted To 1820 o Δανός καθηγητής Hans Christian Oersted, κάνοντας πειράματα ηλεκτρισμού, έκανε τυχαία μια ανακάλυψη. Η μαγνητική βελόνα μιας πυξίδας την οποία είχε ξεχάσει κοντά σε έναν αγωγό, μετακινήθηκε όταν μέσα από τον αγωγό άρχισε να ρέει ηλεκτρικό ρεύμα.

Slide 9

Αφού έχουμε συνδεδεμένο το καλώδιο με τους πόλους της μπαταρίας, οι συνδετήρες έλκονται όταν πλησιάζω το καρφί. Όταν αποσυνδέσω το καλώδιο από την μπαταρία, οι συνδετήρες πέφτουν. Όταν ένα πηνίο ή ένας ηλεκτρομαγνήτης διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα, αποκτά μαγνητικές ιδιότητες. Οι μαγνητικές ιδιότητες του ηλεκτρομαγνήτη είναι πιο έντονες.

Slide 10

Εφαρμογές των ηλεκτρομαγνητών Οι ηλεκτρομαγνήτες χρησιμοποιούνται: Για την ανύψωση σιδερένιων αντικειμένων μεγάλου βάρους. Στα μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου. Στα συστήματα σήμανσης των σιδηροδρόμων.

Slide 11

Η πιο εντυπωσιακή εφαρμογή των ηλεκτρομαγνητών αποτελούν τα εναέρια τρένα. Επειδή αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και οι τριβές είναι πολύ μικρές, στηρίζουν τη λειτουργία τους στους πολύ ισχυρούς ηλεκτρομαγνήτες που είναι τοποθετημένοι στις ράγες και στο κάτω μέρος του τρένου. Ανάμεσα στις ράγες και στο τρένο ασκούνται απωστικές δυνάμεις, γιατί οι όμοιοι πόλοι του ηλεκτρομαγνήτη απωθούνται. Έτσι το τρένο αιωρείται σε απόσταση περίπου 1 εκατοστού από τις ράγες.

Slide 12

Για να πέσουν τα παλιοσίδερα, ο χειριστής πρέπει να διακόψει τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος στο κύκλωμα που περιλαμβάνει τον ηλεκτρομαγνήτη.

Slide 13

Καλώδιο Μπαταρία Καρφί Συνδετήρες Θα τυλίξω σφιχτά γύρω από το καρφί το καλώδιο. Στις άκρες του καλωδίου θα στερεώσω ένα συνδετήρα, αφού αφαιρέσω τη μόνωση. Στη συνέχεια θα συνδέσω το καλώδιο με τη βοήθεια των συνδετήρων στους πόλους της μπαταρίας.

Slide 14

Ο ηλεκτρομαγνήτης έχει μαγνητικές ιδιότητες μόνο όταν διαρρέεται από ρεύμα.

URL:
More by this User
Most Viewed