Το Βυζάντιο παρακμάζει και υποκύπτει σε κατακτητές - α΄ μέρος

+58

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Α΄ μέρος της ενότητας σε μια παρουσίαση Το Βυζάντιο παρακμάζει και υποκύπτει σε κατακτητές ©Σουδίας Γιάννης

Slide 2

Το Βυζάντιο παρακμάζει και υποκύπτει σε κατακτητές Το Κράτος αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα ©Σουδίας Γιάννης

Slide 3

Το Κράτος αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα Τελευταία χρόνια της Μακεδονική Δυναστείας Κράτος σε παρακμή Οι αυτοκράτορες παίρνουν το μέρος των πλούσιων & Δυνατών.

Slide 4

Βυζαντινή αυτοκρατορία 1025 - 1200

Slide 5

Ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι, πλούσιοι και δυνατοί επαρχιών, αυτοκράτορες.

Slide 6

Το Κράτος αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα Νομοθετικά μέτρα Κατάργησαν το νόμο του «Αλληλέγγυου». Σταμάτησαν να δίνουν γη στους ακρίτες των συνόρων & επέτρεψαν την πώλησή της. Ξένοι μισθοφόροι στο βυζαντινό στρατό.

Slide 7

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρέθηκαν και οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών, που δεν μπορούσαν πλέον να καταταγούν στο στρατό ως ακρίτες. Βυζαντινοί φρουροί των συνόρων

Slide 8

Βαράγγοι μισθοφόροι

Slide 9

Βαράγγοι μισθοφόροι, ειδικά τάγματα σωματοφυλάκων που αποκλήθηκε Τάγμα των Βαραγγίων και Βαραγγική Φρουρά. Πέρα από την προστασία του αυτοκράτορα σε καιρό ειρήνης, η Φρουρά συμμετείχε ενεργά ως επίλεκτο σώμα και στους πολέμους. H Βαραγγική Φρουρά στο Χρονικό του Ι. Σκυλίτζη

Slide 10

Μισθοφόροι 9ος – 11ος αι.

Slide 11

Το Κράτος αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα Αναταραχή στην αυτοκρατορία & πολλά εσωτερικά προβλήματα Οι αγρότες έμειναν απροστάτευτοι απέναντι στους Δυνατούς. Βυζαντινός φορολόγος εισπράττει χρήματα από τους οφειλέτες

Slide 12

Το Κράτος αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα Αναταραχή στην αυτοκρατορία & πολλά εσωτερικά προβλήματα Οι αγρότες έμειναν απροστάτευτοι απέναντι στους Δυνατούς. Καταργήθηκε ο θεσμός των ακριτών. Τα κτήματά τους φορολογήθηκαν & πολλοί τα πούλησαν.

Slide 13

Ακρίτες

Slide 14

Το Κράτος αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα Αναταραχή στην αυτοκρατορία & πολλά εσωτερικά προβλήματα Οι αγρότες έμειναν απροστάτευτοι απέναντι στους Δυνατούς. Καταργήθηκε ο θεσμός των ακριτών. Τα κτήματά τους φορολογήθηκαν & πολλοί τα πούλησαν. Κακή οικονομική κατάσταση. Περικοπές δαπανών για εμπορικά & πολεμικά πλοία. Ανάθεση εμπορίου στους Βενετούς (προνόμια).

Slide 15

Το Κράτος αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα Βυζαντινά καράβια

Slide 16

Η Δημοκρατία της Βενετίας

Slide 17

Πλατεία Αγίου Μάρκου, Βενετία 14ος αι.

Slide 18

Η Δημοκρατία της Γένοβας

Slide 19

Το Κράτος αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα Εξάρτηση από ναυτικές πόλεις Ιταλίας. Αποτελέσματα λαθεμένων ενεργειών Αδυναμία αντιμετώπισης νέων εχθρών.

Slide 20

Το Βυζάντιο παρακμάζει και υποκύπτει σε κατακτητές Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία ©Σουδίας Γιάννης

Slide 21

Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Μέσα 11ου αιώνα Σελτζούκοι Τούρκοι (Αλπ Αρσλάν).

Slide 22

Σελτζούκοι Τούρκοι

Slide 23

Σελτζούκοι Τούρκοι

Slide 24

Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Σελτζούκοι Τούρκοι Λαός ασιατικής καταγωγής. Μισθοφόροι των Αράβων.

Slide 25

Σελτζούκοι Τούρκοι σε δράση

Slide 26

Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Σελτζούκοι Τούρκοι Κατακτούν Αρμενία, Καππαδοκία, Καισάρεια. Στόχος η Κωνσταντινούπολη.

Slide 27

Βυζαντινή αυτοκρατορία Σελτζούκοι Τούρκοι Αλπ Αρσλάν Με αρχηγό τους τον Άλπ Αρσλάν πέρασαν τα σχεδόν αφύλακτα βυζαντινά σύνορα, κατάκτησαν τις ανατολικές επαρχίες της Αρμενίας και της Καππαδοκίας και έφτασαν ως την Καισάρεια. Τελικός στόχος τους όμως ήταν η Κωνσταντινούπολη.

Slide 28

Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία 1068 - Αυτοκράτορας Ρωμανός Δ΄ ο Διογένης 1071 – Μάχη στο Ματζικέρτ. Πανωλεθρία των Βυζαντινών - σύλληψη του Ρωμανού. Κατάληψη όλης σχεδόν της Μ. Ασίας από τους Σελτζούκους.

Slide 29

Η μάχη του Ματζικέρτ, 1071

Slide 30

Μάχη του Μάντζικερτ. Οι Βυζαντινοί ηττούνται από τους Σελτζούκους Τούρκους. Ο Αλπ Αρσλάν διασκορπά την φρουρά των Βαράγγων.

Slide 31

Η μάχη του Μαντζικέρτ από γαλλική μινιατούρα του 15ου αιώνα, στην οποία οι πολεμιστές απεικονίζονται με δυτικό οπλισμό και ρουχισμό.

Slide 32

Ο Αλπ Αρσλάν εξευτελίζει τον Ρωμανό Διογένη (γαλλική μινιατούρα του 15ου αι.).

Slide 33

Βυζαντινή αυτοκρατορία 1045 1091 Σελτζούκοι Τούρκοι

Slide 34

Η αυτοκρατορία των Σελτζούκων το έτος θανάτου του Malik Shah I (1096) μετά την κατάληψη της Χεράτ 1040 και την μάχη του Μαντζικέρτ 1071.

Slide 35

Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία 1081 - Αυτοκράτορας Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός Οργάνωση στρατού. Αντιμετώπιση Σελτζούκων.

Slide 36

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1081.

Slide 37

Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Νορμανδοί Σκανδιναβία & Β. Ευρώπη. Καταλαμβάνουν Ν. Ιταλία, Δυρράχιο. Κατευθύνονται προς Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη και προς Πελοπόννησο.

Slide 38

Οι Νορμανδοί, κατέβηκαν από τη Σκανδιναβία και τη Βόρεια Ευρώπη και ακολουθώντας το ρεύμα των ποταμών, έφτασαν ως τη Μεσόγειο.

Slide 39

Νορμανδικά πλοία Οι μετακινήσεις των Νορμανδών 7ος - 10ος αι.

Slide 40

H Νότια Ιταλία κατακτημένη από τους Νορμανδούς

Slide 41

Νορμανδοί ιππότες 11ος αι.

Slide 42

Κατάκτησαν χωρίς δυσκολία τα βυζαντινά εδάφη της Νότιας Ιταλίας. Στη συνέχεια πέρασαν στη Βαλκανική, Μια άλλη ναυτική ομάδα τους κινήθηκε προς την Πελοπόννησο και λεηλάτησε τα παράλιά της. Βυζαντινή αυτοκρατορία 11ος αι. Νορμανδοί

Slide 43

Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Ο Αλέξιος Α΄ ζητά τη βοήθεια των Βενετών προσφέροντας Εμπορικά προνόμια στη Μεσόγειο και σε βυζαντινά λιμάνια. Δυνατότητα εγκατάστασης στο Γαλατά, χωρίς φόρους.

Slide 44

Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Αποτέλεσμα Βυζαντινοί & Βενετοί νικούν τους Νορμανδούς.

Slide 45

Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Βενετοί έμποροι

Slide 46

Το Βυζάντιο παρακμάζει και υποκύπτει σε κατακτητές Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους ©Σουδίας Γιάννης

Slide 47

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Οι Σελτζούκοι καταλαμβάνουν τα Ιεροσόλυμα

Slide 48

Σελτζούκοι 11ος αι.

Slide 49

Σελτζούκοι εναντίον Βυζαντινών

Slide 50

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός Ζητά βοήθεια από τον Πάπα.

Slide 51

Ο Πάπας Ουρβανός Β'

Slide 52

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Ο Πάπας Ουρβανός Β' Δέχεται για να μπορεί να παρεμβαίνει στην ανατολική Εκκλησία. Πείθει τους άρχοντες της Δύσης να οργανώσουν εκστρατείες.

Slide 53

Ο Πάπας Ουρβανός Β‘ πείθει τους άρχοντες και τον λαό

Slide 54

Σταυροφορίες, 1095 - 1204 Χριστιανικά κράτη, 1095 - 1204 Ισλαμικά κράτη, 1147 - 1204 1η Σταυροφορία, 1095 - 1100 2η Σταυροφορία, 1044 - 1148 3η Σταυροφορία, 1187 - 1192 4η Σταυροφορία, 1201 - 1204 Κωνσταντινούπολη Ρώμη Αντιόχεια Δαμασκός Ιερουσαλήμ Βενετία Μασσαλία Βελιγράδι Βιέννη Παρίσι Λισαβόνα Αγγλία Β Δ Α Ν

Slide 57

Σκοπός των Σταυροφόρων να νικήσουν τους Σελτζούκους και να κρατήσουν δικά τους όσα μέρη ελευθερώσουν.

Slide 69

H Πρώτη Σταυροφορία διήρκεσε τέσσερα χρόνια, από το 1096 ως το 1100. Είχε ως αποτέλεσμα την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ από τους Σταυροφόρους, πολεμιστές από τη Δυτική Ευρώπη, οι οποίοι ξεκίνησαν από τις πατρίδες τους με αυτό το σκοπό.

Slide 79

Η Δεύτερη Σταυροφορία ήταν μία προσπάθεια της Δύσης να αντεπιτεθεί στην όλο και αυξανόμενη πίεση των Τούρκων. Ξεκίνησε το 1147 και τερματίστηκε το 1149 πετυχαίνοντας να χειροτερέψει την κατάσταση για τα σταυροφορικά κράτη.

Slide 88

Η Τρίτη Σταυροφορία επίσης γνωστή ως η Σταυροφορία των Βασιλιάδων ήταν η προσπάθεια των Ευρωπαϊκών ηγετών για την ανακατάληψη των Αγίων Τόπων από τον Σαλαντίν.

Slide 98

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Σταυροφορίες Σκοπός των Σταυροφόρων Να νικήσουν τους Σελτζούκους και να κρατήσουν δικά τους όσα μέρη ελευθερώσουν.

Slide 99

Σταυροφόροι 11ος – 12ος αι.

Slide 100

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους 4η Σταυροφορία Βενετοί Δίνουν καράβια & πληρώματα. Παίρνουν μισά εδάφη & λάφυρα.

Slide 101

Ο Ερρίκος Δάνδολος της Βενετίας. Τον θυμούνται για τον ρόλο του στην Τέταρτη Σταυροφορία την οποία αυτός, σε ηλικία ενενήντα ετών, κατεύθυνε ενάντια στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, λεηλατώντας την Κωνσταντινούπολη. Ο Δάνδολος ευλογώντας τους Σταυροφόρους

Slide 102

Ο Δάνδολος οδηγώντας τους Σταυροφόρους στην Κωνσταντινούπολη

Slide 103

Η στέψη του Βονιφάτιου του Μομφεράτου σαν αρχηγού της 4ης Σταυροφορίας.

Slide 104

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Ο εκθρονισμένος αυτοκράτορας Αλέξιος Άγγελος Ζητά τη βοήθεια των Βενετών να ξαναπάρει το θρόνο & υπόσχεται χρήματα, προνόμια.

Slide 105

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Οι Βενετοί αλλάζουν πορεία και αντί για την Αίγυπτο κατευθύνονται στην Κωνσταντινούπολη.

Slide 106

4η Σταυροφορία

Slide 108

Η Δ' Σταυροφορία είχε στόχο την κατάληψη της Ιερουσαλήμ μέσω μιας εισβολής στην Αίγυπτο, αλλά παρέκκλινε από το στόχο της και οι Σταυροφόροι κατέλαβαν τελικά την Κωνσταντινούπολη, καταλύοντας τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ιδρύοντας τη Λατινική Αυτοκρατορία.

Slide 109

Ο στόλος των Ενετών και Σταυροφόρων

Slide 111

Όπως μαρτυρεί ο Ακροπολίτης, οι Σταυροφόροι κατόρθωσαν να μπουν στην πόλη, στηρίζοντας μια σκάλα στα κατάρτια ενός πάρα πολύ μεγάλου εμπορικού πλοίου.

Slide 112

8 Απριλίου 1204

Slide 114

Η άφιξη των Σταυροφόρων στην Κωνσταντινούπολη

Slide 115

Μάχες στα τείχη

Slide 116

Η είσοδος των Σταυροφόρων στην Κωνσταντινούπολη

Slide 119

Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Ε' Μούρτζουφλος

Slide 120

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (Απρίλιος 1204) Η λεηλασία και η καταστροφή από τους σταυροφόρους ήταν τρομερή...

Slide 121

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Πολλοί Βυζαντινοί χάθηκαν.

Slide 123

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Ιερά σκεύη & έργα τέχνης μεταφέρθηκαν στη Δύση.

Slide 124

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Ιεροί ναοί (και η Αγία Σοφία) βεβηλώθηκαν & μνημεία καταστράφηκαν.

Slide 125

Λεηλασίες των σταυροφόρων

Slide 126

«Ω πόλη, βασίλισσα των πόλεων, ποιος είναι εκείνος που μας παίρνει από σένα, όπως τα παιδιά από την αγαπημένη τους μητέρα; Τι θα γίνουμε; Πού θα πάμε; Ποια παρηγοριά θα βρούμε, γυμνοί καθώς είμαστε, όπως ήρθαμε στον κόσμο, και άστεγοι σαν τα πουλιά;». Νικήτας Χωνιάτης (βυζαντινός χρονογράφος)

Slide 127

Το Βυζάντιο παρακμάζει και υποκύπτει σε κατακτητές Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης ©Σουδίας Γιάννης

Slide 128

Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους (1204) δημιουργήθηκαν από βυζαντινούς άρχοντες 4 μικρά ελληνικά κράτη: Αυτοκρατορία της Νίκαιας Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας Δεσποτάτο της Ηπείρου Δεσποτάτο του Μιστρά

Slide 129

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους (1204) δημιουργήθηκαν από βυζαντινούς άρχοντες τέσσερα μικρά ελληνικά κράτη, με σκοπό να απελευθερώσουν τη σκλαβωμένη πρωτεύουσα. Τέσσερα μικρά ελληνικά κράτη 1204 Σελτζούκοι Τούρκοι Τραπεζούντα Αυτοκρατορία της Νίκαιας Δεσποτάτο του Μιστρά Δεσποτάτο της Ηπείρου Βασίλειο Θεσσαλονίκης Λατινική Αυτοκρατορία Βουλγαρία

Slide 130

Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης Ιδρυτές: Θεόδωρος Λάσκαρης & Πατριάρχης Πρωτεύουσα: Νίκαια Διάρκεια: 57 χρόνια (Λάσκαρης & Παλαιολόγοι) Απελευθέρωσαν την Κωνσταντινούπολη το 1261 Αυτοκρατορία της Νίκαιας

Slide 131

Μαρμάρινο απόθεμα από τα τείχη της Νίκαιας.

Slide 132

Τα περιμετρικά τείχη την Νίκαιας.

Slide 133

Μέρος εσωτερικά των τειχών της πόλεως.

Slide 134

Η πύλη με ονομασία «της Κωνσταντινουπόλεως».

Slide 135

Αυτοκράτορες της Νίκαιας Θεόδωρος Α' Λάσκαρης (1204-1222) Ιωάννης Γ' Δούκας Βατάτζης (1222-1254) Θεόδωρος Β' Λάσκαρης (1254-1258) Ιωάννης Δ' Λάσκαρης (1258-1261) Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος (συναυτοκράτορας 1259-1261, έπειτα ανασύσταση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας)

Slide 136

Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος, Ο Ρήγας της Ανατολής Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρης

Slide 137

Ο αυτοκρατορικός αετός και μάλιστα δικέφαλο, με το ένα κεφάλι να κοιτάζει την Ανατολή και το άλλο τη χαμένη Κωνσταντινούπολη.

Slide 138

Οικόσημο Λασκαρείς (δυναστεία Λασκάρεων 1204-1261).

Slide 139

Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης Ιδρυτές: Κομνηνοί Πρωτεύουσα: Τραπεζούντα Διάρκεια: 257 χρόνια Ρίζες του ποντιακού ελληνισμού Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας

Slide 140

Η Tραπεζούντα. Χαρακτικό του 18ου αιώνα.

Slide 141

Αλέξιος Α' Μέγας Κομνηνός Ανδρόνικος Α' ο Γίδων Ιωάννης Α' Μέγας Κομνηνός Μανουήλ Α' Μέγας Κομνηνός Ανδρόνικος Β' Μέγας Κομνηνός Γεώργιος Α' Μέγας Κομνηνός Ιωάννης Β' Μέγας Κομνηνός Αλέξιος Β' Μέγας Κομνηνός Ανδρόνικος Γ' Μέγας Κομνηνός Μανουήλ Β' Μέγας Κομνηνός Βασίλειος Α' Μέγας Κομνηνός Ειρήνη Παλαιολογίνα Άννα Μεγάλη Κομνηνή Ιωάννης Γ' Μέγας Κομνηνός Μιχαήλ Α' Μέγας Κομνηνός Αλέξιος Γ' Μέγας Κομνηνός Μανουήλ Γ' Μέγας Κομνηνός Αλέξιος Δ' Μέγας Κομνηνός Ιωάννης Δ' Μέγας Κομνηνός Δαυίδ Μέγας Κομνηνός Αυτοκράτορες της Τραπεζούντας Αλέξιος Α' Μέγας Κομνηνός

Slide 143

Οικόσημο Δυναστείας Κομνηνών.

Slide 144

Αυτοκρατορία Πάσης Ανατολής Ιβηρίας και Περατείας (1282-1460). Οικόσημο Μεγάλων Κομνηνών.

Slide 145

Η Μονή Σουμελά, σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού

Slide 146

Ο ναός και ο πύργος του συγκροτήματος της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας.

Slide 147

Η ακρόπολη της Τραπεζούντας.

Slide 148

Τα ερείπια του παλατιού των Μεγάλων Κομνηνών στην Τραπεζούντα.

Slide 149

Μικρογραφία χειρογράφου, που προέρχεται από εργαστήριο της Τραπεζούντας και απεικονίζει γεωργική σκηνή. Χρονολογείται στα 1346.

Slide 150

Πόντιοι χορευτές

Slide 151

Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης Ιδρυτής: Μιχαήλ Α΄ Άγγελος Πρωτεύουσα: Άρτα Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης το 1224 Δεσποτάτο της Ηπείρου

Slide 152

Δυναστεία Κομνηνών - Δουκάδων ·Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός Δούκας · Θεόδωρος Κομνηνός Δούκας ·Μιχαήλ Β' Κομνηνός Δούκας · Νικηφόρος Α' Κομνηνός Δούκας ·Θωμάς Κομνηνός Δούκας Δυναστεία Ορσίνι · Νικόλαος Ορσίνι · Ιωάννης Ορσίνι · Νικηφόρος Β΄ Ορσίνι Σέρβικη Δυναστεία · Συμεών Ούρεσης Παλαιολόγος · Θωμάς Β' Πρελούμπος · Μαρία Αγγελίνα Δούκαινα Παλαιολογίνα Δυναστεία Μπουοντελμόντι · Ιζαού Μπουοντελμόντι · Γεώργιος Μπουοντελμόντι Δυναστεία Τόκκων · Κάρολος Α’ Τόκκος · Κάρολος Β’ Τόκκος · Λεονάρδος Τόκκος Δεσπότες της Ηπείρου

Slide 153

Το Κάστρο της Άρτας είναι χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής οχυρωματικής τέχνης και χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Κομνηνούς, τους άρχοντες του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Slide 154

Στην Παναγία την Παρηγορίτισσα αφιέρωσαν τη Μητρόπολή τους, στην Άρτα, οι ιδρυτές του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Slide 155

Ο Θεόδωρος Δούκας Κομνηνός, ηγεμόνας του Δεσποτάτου της Ηπείρου, ιδρύει την «αυτοκρατορία της Θεσσαλονίκης» (1224 -1246).

Slide 156

Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης Ιδρυτές: Παλαιολόγοι Ακμή σε γράμματα & τέχνες (Γεώργιος Πλήθων-Γεμιστός) Εδώ στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος Δεσποτάτο του Μιστρά

Slide 157

Δεσποτάτο του Μυστρά 1670

Slide 158

Το παλάτι των Παλαιολόγων

Slide 159

Γενική άποψη του νότιου τμήματος της Καστροπολιτείας.

Slide 160

Η Αγία Σοφία και τα παλάτια των δεσποτών, όπως φαίνονται από το κάστρο.

Slide 161

1308-1316 Μιχαήλ Καντακουζηνός 1316-1322 Ανδρόνικος Παλαιολόγος Ασάν Επίτροποι Δεσπότες 1348-1380 Μανουήλ Καντακουζηνός 1380-1383 Ματθαίος Καντακουζηνός 1383-1384 Δημήτριος Α' Καντακουζηνός 1383-1407 Θεόδωρος Α' Παλαιολόγος 1407-1443 Θεόδωρος Β' Παλαιολόγος 1443-1449 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος 1449-1460 Δημήτριος Β' Παλαιολόγος 1428-1460 Θωμάς Παλαιολόγος

Slide 162

Κωνσταντίνος ΙΑ’ ο Παλαιολόγος Γεώργιος Πλήθων-Γεμιστός

Slide 163

Ο αυτοκρατορικός αετός των Παλαιολόγων.

Slide 164

Οι Παλαιολόγοι ήταν οι πρώτοι βυζαντινοί αυτοκράτορες που χρησιμοποίησαν οικόσημα και θυρεούς, ακολουθώντας τη συνήθεια που εμφανίσθηκε στη Δυτική Ευρώπη στο τέλος του 12ου αιώνα.

Slide 165

Μετά την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1261, ο Μιχαήλ Παλαιολόγος πρόσθεσε τα τέσσερα τα ονομαζόμενα Πυρεκβόλα, τα οποία έμοιαζαν στο σχήμα του γράμματος Β και για αυτό υποδείκνυαν το ρητό Βασιλεύς Βασιλέων, Βασιλεύων Βασιλευόντων.

Slide 166

Στρατιώτες του Δεσποτάτου του Μυστρά

Slide 167

Το Βυζάντιο παρακμάζει και υποκύπτει σε κατακτητές Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η’, τον Παλαιολόγο ©Σουδίας Γιάννης

Slide 168

Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η’, τον Παλαιολόγο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος Παρακολουθεί την Πόλη για να την καταλάβει χωρίς πόλεμο. Συνεργάζεται με τους Γενουάτες (ανταγωνιστές των Βενετών) & υπόσχεση για εμπορικά προνόμια.

Slide 169

Η Δημοκρατία της Γένοβας

Slide 170

Η Κωνσταντινούπολη και ο Γαλατάς (Πέρα) όπου οι Γενουάτες διατηρούσαν εμπορικά προνόμια

Slide 171

Γενοβέζικος δρόμωνας του 12ου – 13ου αι.

Slide 172

Ιταλοί στρατιώτες του 13ου αι.

Slide 173

Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η’, τον Παλαιολόγο Καλοκαίρι 1261 Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος μπαίνει στην Πόλη χωρίς τη βοήθεια των Γενουατών.

Slide 174

Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η’, τον Παλαιολόγο Καλοκαίρι 1261 Ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος στέφεται αυτοκράτορας από τον Πατριάρχη Αρσένιο.

Slide 175

Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η’, τον Παλαιολόγο 57 χρόνια η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Λατίνων

Slide 176

Σταυροφόροι ιππότες του 13ου αι.

Slide 177

Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η’, τον Παλαιολόγο Προβλήματα που δημιουργήθηκαν Τα ταμεία άδειασαν. Κτίσματα ερειπώθηκαν. Έργα τέχνης λεηλατήθηκαν ή μεταφέρθηκαν στη Δύση.

Slide 178

Μερικά από τα αντικείμενα της λεηλασίας βρέθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Βενετία.

Slide 179

Χαρακτικό της πλατείας Αγ. Μάρκου, που απεικονίζει τα τέσσερα χαλκόχρυσα άλογα

Slide 180

Πλατεία Αγ. Μάρκου, Βενετία 17ος αι.

Slide 181

Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η’, τον Παλαιολόγο Προβλήματα που δημιουργήθηκαν Τα ταμεία άδειασαν. Κτίσματα ερειπώθηκαν. Έργα τέχνης λεηλατήθηκαν ή μεταφέρθηκαν στη Δύση. Βεβηλώθηκαν ιεροί ναοί.

Slide 182

Ο ναός της Αγίας Σοφίας

Slide 183

Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η’, τον Παλαιολόγο Προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος μετά την ανάκτηση της Πόλης Χωρίς συμμάχους. Πολλούς εχθρούς.

Slide 184

Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η’, τον Παλαιολόγο Ανατολή: νέα τουρκικά φύλλα Δύση: Φράγκοι & Βενετοί Βορράς: Σέρβοι & Βούλγαροι

Slide 185

Φράγκοι

Slide 186

Βενετοί

Slide 187

Σέρβοι – Βούλγαροι Οθωμανοί Τούρκοι

Slide 188

Το Βυζάντιο παρακμάζει και υποκύπτει σε κατακτητές Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή ©Σουδίας Γιάννης

Slide 189

Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Θεσσαλονίκη Οικονομικό και πνευματικό κέντρο. Κόλπος Θερμαϊκού, κοιλάδα Αξιού. Σταυροδρόμι στεριανών και θαλάσσιων εμπορικών δρόμων.

Slide 190

Χάρτης με τις πόλεις που ο Κωνσταντίνος είχε διαλέξει για να μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Slide 191

Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Θεσσαλονίκη Στόχος κατακτητών Σαρακηνοί 904 - Νορμανδοί 1185 (Κατάληψη, λεηλασία). Διατήρηση πλούτου, εμπορικής κίνησης. Αξιόλογη πνευματική ανάπτυξη Ναός Αγίου Δημητρίου (πολιούχος).

Slide 192

Σαρακηνοί πολεμιστές

Slide 193

Νορμανδοί πολεμιστές

Slide 194

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

Slide 195

Μνημείο αρχαιολογικής αξίας η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης. Αρχικά μαυσωλείο του Γαλερίου μετατράπηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους σε χριστιανικό Ναό προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.

Slide 196

Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Χρόνια παρακμής 13ος – 14ος αιώνας Θεσσαλονίκη αυτοδιοικούμενη Γιατί Αύξησε εμπορική, πνευματική δραστηριότητα. Λειτούργησαν σχολές: Μαθηματικών, Νομικής, Φιλοσοφίας, Ρητορικής.

Slide 197

Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Κίνημα Ζηλωτών Πολιτικό κόμμα. Υπερασπίζονταν συμφέροντα χαμηλών τάξεων απέναντι σε δυνατούς και πλούσιους. Αντιπαράθεση. Μέσα 14ου αιώνα συγκρούσεις, επανάσταση.

Slide 198

Οι κοινωνικές διαμάχες οξύνθηκαν κατά την Ύστερη Βυζαντινή περίοδο με κύρια αιτία τη συγκέντρωση των γαιών στα χέρια των δυνατών. Στην εικόνα, παράσταση φιλονικίας για την καταμέτρηση της γης.

Slide 199

Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Νικητές οι Ζηλωτές 7 χρόνια (1342 – 1349) διοίκησαν τη Θεσσαλονίκη. “Δημοκρατική κυβέρνηση”. Ευγενείς + αυτοκράτορας Κωνσταντινούπολης πήραν τη διοίκηση της Θεσσαλονίκης από τους Ζηλωτές.

Slide 200

http://anoixtosxoleio.weebly.com

URL: