ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ

+29

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ Από τους μαθητές της Στ’2 του 29ου Δ.Σ. Αχαρνών Σχολικό έτος 2011-2012

Slide 2

ΝΕΡΟΥΛΑΣ Στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι δεν είχαν βρύσες στα σπίτια τους και ο νερουλάς αναλάμβανε να πηγαίνει νερό στα σπίτια των ανθρώπων. Άννα Κ.

Slide 3

 Πεταλωτής ήταν ο τεχνίτης που καλίκωνε (πετάλωνε)  τα μπεγίρια (άλογα) τα μουλάρια και τους γαϊδάρους. Το επάγγελμα εξασκούνταν κυρίως στα κεφαλοχώρια, όπου οι ιδιοκτήτες έφερναν από τα γύρω χωριά τα ζώα τους  για πετάλωμα. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ Θοδωρής Μ.

Slide 4

ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ Ο καρβουνιάρης ήταν ένα δύσκολο αλλά απαραίτητο επάγγελμα, καθώς τα κάρβουνα ήταν απαραίτητα για πολλές καθημερινές δουλειές.  Ηλιάνα

Slide 5

ΓΑΛΑΤΑΣ O γαλατάς ήταν επάγγελμα  πλανόδιου μικροπωλητή παλαιότερων εποχών. Ο γαλατάς εργαζόταν στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι στα χωριά, καθώς εκεί υπήρχε η δυνατότητα, εξ ανάγκης, για άμεση πώληση φρέσκου γάλακτος. Αναλάμβανε τη διάθεση του γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων (συνηθέστερα γιαουρτιού) στα σπίτια. Το μεταφορικό του μέσο ήταν ένα υποζύγιο (γάιδαρος ή μουλάρι, μερικές φορές ρυμουλκούσαν και ανοικτή ή κλειστή ελαφριά άμαξα) και αργότερα το ποδήλατο ή μηχανοκίνητο δίτροχο. Κων/νος Λ.

Slide 6

Ένας από τους γραφικότερους πλανόδιους επαγγελματίες της παλαιότερης εποχής ήταν ο σαλεπιτζής ΣΑΛΕΠΙΤΖΗΣ Ένας από τους γραφικότερους πλανόδιους επαγγελματίες της παλαιότερης εποχής ήταν ο σαλεπιτζής. ΙΩΑΝΝΑ Α. Το σαλέπι είναι σκόνη από αποξηραμένους βολβούς διάφορων ορχεοειδών.

Slide 7

ΠΑΓΟΠΩΛΗΣ O παγοπώλης ήταν από τους πιο αγαπημένους και ευπρόσδεκτους τακτικούς επισκέπτες των νοικοκυριών μέχρι το 1931, οπότε ο Αμερικανός χημικός Tόμας Mίτζλι παρασκεύασε ένα χημικό μόριο της κατηγορίας των χλωροφθορανθράκων, που γρήγορα οδήγησε στην ανακάλυψη του   φρέον, μίας ουσίας άοσμης, σταθερής και μη τοξικής. Γιάννης Κ.

Slide 8

ΠΑΓΩΤΑΤΖΗΣ Το επάγγελμα του παγωτατζή είναι από τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν ηλεκτρικά ψυγεία. Ο παγωτατζής περνούσε με το καροτσάκι του και φώναζε για να ειδοποιήσει τον κόσμο στις πλατείες, στα καφενεία, στις γειτονιές. Πουλούσε διάφορες γεύσεις παγωτού. Για να βγάζει το παγωτό είχε ένα βαθύ κουτάλι. Παγωτατζήδες σήμερα μπορείς ακόμα να δεις σε παραλίες, έξω από βαφτίσεις αλλά δεν είναι συνηθισμένο. Αργύρης

Slide 9

Ο ΚΑΡΕΚΛΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΞΥΛΑ ΑΠΟ ΠΛΑΤΑΝΟ Ή ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΑΓΡΙΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΧΟΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΒΟΥΡΛΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΡΙΩΝ ΕΙΔΩΝ : ΚΑΡΕΚΛΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Σ.

Slide 10

ΓΑΝΩΤΖΗΣ Γανωτής ή γανωτζής ή γανωματής ονομάζεται ο τεχνίτης που επικαλύπτει χάλκινα σκεύη με κασσίτερο (καλάι), ο κασσιτερωτής= καλαϊτζής. Οι γανωτζήδες ήταν συνήθως πλανόδιοι τεχνίτες που αναλάμβαναν το γαλβανισμό και το στίλβωμα των χάλκινων οικιακών σκευών, όπως τα ταψιά, τα καζάνια, τα κουτάλια, τα πιρούνια κλπ. Το «γάνωμα» έπρεπε να γίνεται συχνά για λόγους υγείας, κυρίως στα σκεύη που χρησιμοποιούσαν στο μαγείρεμα, οπότε οι γανωτζήδες είχαν δουλειά όλο το χρόνο. Αντρέας

Slide 11

Κωνσταντίνος Π. ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ Σήμερα όταν λέμε τσαγκάρη εννοούμε τον τεχνίτη που επιδιορθώνει τα χαλασμένα μας παπούτσια. Πριν χρόνια όμως, ο τσαγκάρης τα έφτιαχνε ο ίδιος από την αρχή. Το τσαγκαράδικο, ο χώρος όπου ήταν στημένος ο πάγκος του με όλα τα σύνεργα, ήταν ανοιχτό απ’ το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Εκεί, σκυμμένος πάνω από τον πάγκο του, δούλευε ώρες ατέλειωτες φορώντας πάντα τη χαρακτηριστική δερμάτινη ποδιά του. Εκεί δεχόταν και τις παραγγελίες των πελατών του.

Slide 12

Κυρίως με το όνομα αρκουδιάρης ή και αρκουδόγυφτος φερόταν συνήθως ο τσιγγάνος εκείνος που παλαιότερα περιήγαγε αρκούδα σε υπαίθριες παρουσιάσεις - επιδείξεις και με αυτό τον τρόπο χρηματιζόταν. Αλλά και σήμερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος όπως π.χ. στη Σάμο στη περίοδο της Αποκριάς χορεύεται προς αστεϊσμό ο «αρκουδιάρικος» χορός σε μίμηση κατά μελωδία και χορό εκείνου της αρκούδας του αρκουδόγυφτου (από δύο άντρες που ο ένας υποδύεται την αρκούδα με περιλαίμιο αλυσίδα που βαστάει ο υποδυόμενος τον αρκουδιάρη). ΑΡΚΟΥΔΙΑΡΗΣ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ Φ.

Slide 13

ΛΑΤΕΡΝΑΤΖΗΣ Ο πλανόδιος οργανοπαίκτης, που γυρνούσε τις γειτονιές, και άπλωνε μελωδικούς σκοπούς κάτω από τα γερτά ξύλινα πατζούρια των σπιτιών της παλιάς Αθήνας λεγόταν λατερνατζής. Γνωστές οι ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου: ΛΑΤΕΡΝΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ και ΜΙΑ ΛΑΤΕΡΝΑ = ΜΙΑ ΖΩΗ. Σαΐφ

Slide 14

ΜΥΛΩΝΑΣ Ο μυλωνάς ήταν αυτός που παλιότερα άλεθε τα σιτηρά για να πάρει το αλεύρι. Χριστίνα Ν.

Slide 15

EΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΗΣ Ο πλανόδιος εφημεριδοπώλης είναι ο επαγγελματίας που ασκεί το επάγγελμά του χωρίς να έχει συγκεκριμένο μαγαζί, παραλαμβάνει τις εφημερίδες από τα Πρακτορεία Διανομής Τύπου και προωθεί την καθημερινή κυκλοφορία του ελληνικού τύπου περπατώντας στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας τις πωλεί στους περαστικούς Αθηναίους ή τις αφήνει στην είσοδο των σπιτιών των μόνιμων πελατών του. Ο εφημεριδοπώλης των αρχών του 20ού αιώνα διαλαλούσε τη πραμάτειά του: το “Σκριπ”, το “Άστυ”, την “Ακρόπολη” και πολλές φορές ενημέρωνε για τα μεγάλα γεγονότα:"Εφημερίδες! Έκτακτο παράρτημα! Πόλεμος! Η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο! Από το πρωί εισέβαλε στη χώρα μας! Πόλεμος!" Παναγιώτης Λ.

Slide 16

ΑΓΩΓΙΑΤΗΣ Τα παλιά τα χρόνια που δεν υπήρχαν τα αυτοκίνητα, οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες αφού και μια απόσταση μικρή για τα σημερινά δεδομένα, π.χ. για να πάμε από το χωριό στο Αιτωλικό που είναι 9 χιλιόμετρα, φαινόταν πολύ μεγάλη. Έπρεπε οι άνθρωποι να πάνε με τα πόδια ή με τα γαϊδούρια και τα μουλάρια. Έτσι έχαναν πολύ χρόνο αλλά και κουραζόταν. Σκεφτείτε τώρα τις δυσκολίες που είχαν για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους. Γι αυτό υπήρχαν κάποιοι που έκαναν το επάγγελμα του αγωγιάτη. Χρησιμοποιώντας τα μουλάρια ή τα γαϊδούρια τους δεν έκαναν άλλη δουλειά παρά μόνο το καθημερινό δρομολόγιο από το χωριό μας σε άλλα χωριά κουβαλώντας ανθρώπους και εμπορεύματα. Νεκτάριος Ρ.

Slide 17

ΑΜΑΞΑΣ Ο αμαξάς γεννήθηκε από την ανάγκη των ανθρώπων να μετακινηθούν είτε μόνοι, είτε με παρέα πιο γρήγορα από το ένα μέρος της πόλης στο άλλο. Έτσι μιας και είχε βρεθεί ο τροχός και τα πρώτα κάρα έκαναν την εμφάνισή τους, ξεκίνησαν και οι πρώτες ανθρωποκίνητες άμαξες. Κάποιες φορές έδιναν στον επιβάτη το καμτσίκι να δείρει το ζώο για να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Αφού έφταναν στον προορισμό τους, έπαιρναν την αμοιβή τους για να συνεχίσουν τον αγώνα της επιβίωσης.  ΚΙΚΗ Σ.

Slide 18

Ο ομπρελάς που κάπου - κάπου κάνει την εμφάνισή του ακόμα και στις μέρες μας. Επισκεύαζε κατεστραμμένες ομπρέλες. Σήμερα βέβαια σπάνια επισκευάζουμε την ομπρέλα μας. Αν χαλάσει αγοράζουμε καινούργια. Σωκράτης ΟΜΠΡΕΛΑΣ

Slide 19

ΚΑΛΑΘΑΣ Ο καλαθάς τριγυρνούσε στις γειτονιές της παλιάς Αθήνας και διόρθωνε τα καλάθια των κατοίκων. Στην περίοδο του εμφυλίου μέσα σε καλάθια μετέφερε τρόφιμα, μηνύματα, ακόμα και πολεμοφόδια για τους αντάρτες του βουνού. Αλέξης

Slide 20

ΑΚΟΝΙΣΤΗΣ Ο άνθρωπος αυτός μπορούσε με τον τροχό του να "ακονίσει " τα μαχαίρια και τα ψαλίδια των νοικοκυριών , τα τσεκούρια των ξυλοκόπων και οτιδήποτε αιχμηρό αντικείμενο που χρειαζόταν ακόνισμα , δηλαδή αυτό φρεσκάρισμα της αιχμηρής πλευράς τους ώστε να γίνει πολύ κοφτερό ! Κύριο εργαλείο του ακοντιστή ήταν ο ποδοκίνητος τροχός.  Η κίνηση του τροχού ήταν τόσο γρήγορη όσο περιστρεφόταν περισσότερο το πετάλι. Ο τροχιστής ακουμπούσε τα μαχαίρια στον τροχό με κατάλληλη κλίση και με την τριβή έβγαιναν δέσμες από σπίθες, που έμοιαζαν με ουρά κομήτη. Άλλα εργαλεία του ακονιστή ήταν η τανάλια, η πένσα, τα σφυριά και οι λίμες. Μαρία Π.

Summary: Ομαδική εργασία

URL: