Англия - Diana

+5

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Англия Презентация на Диана Христова Сиракова 4 Б клас ОУ”Любен Каравелов” Гр. Бургас

Slide 2

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Slide 3

Обединено кралство - UK Обединено кралство Великобритания (Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия) е островна страна, отделена от континента Европа чрез протоците Ла Манш и Па дьо Кале. Към него принадлежат и множество малки острови.

Slide 4

Англия Англия получава името си от германското племе Англи, които се заселват в централната, източната и западната част на острова през V-VI век. Представители на друго германско племе - Сакси- се заселват в южната част на острова. Но в този период Англия не е единна държава, тъй като племената живеят в много на брой малки кралства. Те постепенно се обединяват и Англия става единна държава през 927 г. След смъртта на кралица Елизабет I, шотландският крал Джеймс IV, който става английският крал Джеймс I. решава да ги кръсти с общото име Великобритания. Това положение се запазва до 1707 г., когато под управлението на кралица Анна Англия и Шотландия официално се обединяват. След този момент, историята на Англия става история на Обединеното кралство.

Slide 5

Географско положение Англия се простира на площ 244.3 кв.км и обхваща южните две трети от остров Великобритания. Тя е най-големия по територия и население район в Обединеното кралство и Северна Ирландия. Границите я разделят от Уелс, Шотландия, Северно и Ирландско море, Атлантическия океан и Ла Манша. Столицата на Англия е Лондон – водещ икономически, финансов и политически център на планетата.

Slide 6

ЗНАМЕ

Slide 7

ГЕРБ

Slide 8

Държавното устройство на Великобритания е конституционна монархия. Държавен глава - крал (кралица). Законодателен орган - кралица и двукамарен парламент (Камара на лордовете и Камара на общините). Изпълнителен орган - правителство с министър-председател, назначен от краля (кралицата). От 1998 Северна Ирландия има полуавтономен парламент и полуавтономно правителство. От 1999 се провеждат избори за местни автономни парламенти на Шотландия и на Уелс. Кралица Елизабет II

Slide 9

Герб на Великобритания Кралският герб на Великобритания е официалният герб на британската монархия и Е официално познат Герб на Властта.

Slide 10

Знамето на Великобритания Първият Юниън Джак възниква през 1606 г. след обединението на Шотландия и Англия от 1603 г. Представлява наслагване на знамето на Англия (червен кръст на бял фон, т.н. Кръст на Св. Георги) и на Шотландия (бял Андреевски кръст на син фон - т.н. кръст на Св. Патрик). През 1809 г. Юниън Джак е утвърден от Великобританския парламент за британско национално знаме.

Slide 11

Национален празник Национален празник на Англия е 23 април. Свети Георги Победоносец е войник в Римската империя, който е почитан като мъченик за Христовата вяра. Свети Георги е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята.

Slide 12

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ Стоунхендж е безспорно една от най-големите природни забележителности не само в Англия, но и цяла Европа. Стоунхендж е сред чудесата на света.

Slide 13

Бъкингамски дворец Бъкингамският дворец е построен преди около 300 години. В самото начало е бил известен като Бъкингамската Къща. Сградата, построена за херцога на Бъкингам през 1703 година. Тук се посрещат високопоставени гости, които идват на официални посещения във Великобритания. Едва ли има достатъчно думи, за да се опише богатият и щедър интериор на Бъкингамския дворец. Всички произведения на изкуството различни шедьоври (9000 картини), които могат да се видят из залите и стаите му са от личната колекция на британската кралска фамилия.

Slide 14

Уестминстърско абатство Тук се извършват коронациите,сватбите и погребенията на кралското семейство.Великолепието на абатството се вижда най-добре по време на служба сред множеството колони.

Slide 15

Замъкът Берхамстед Замъкът Берхамстед е един от най-значителните, силни и важни ранносредновековни замъци на територията на Англия..

Slide 16

Замъкът Лийдс Замъкът Лийдс (Leeds caste) в Англия е известен с названието си “Замъкът на дамите” Известен е с уникалната експозиция на старинни кучешки каишки, която е изложена в музея. Освен това в двореца са подредени и вековни картини, ръчно везани гоблени и старинни мебели. Целият дворец е заобиколен от невероятно красиви градини, растителни лабиринти, лозя и дори голф игрище.

Slide 17

Замъкът Бодиам Архитектурата и структурата на замъка Бодиам е наистина удивителна. Вътрешността е в абсолютен контраст с фасадата, тъй като помещенията вътре са почти изцяло разрушени. Пред двореца има езеро, което е покрито с красиви пасажи от водни лилии. Замъкът Бодиам съдържа около 33 камини, 10 спирални стълбища и поне 28 канали за отходни места. Така архитектът на замъка изпълнил изискванията на Едуард Дейлингриг за добре защитена крепост, предоставяща комфортни условия за живот на нейните жители.

Slide 18

Река Темза Река Темза е най-голямата река в Англия. По поречието на река Темза могат да се видят много забележителностите в Лондон. Река Темза в Англия достига до значителните 336 километра.

Slide 19

Река Темза На река Темза в Лондон е разположен и най-малкият бар в света според книгата на Гинес. Заведението е с размери 1.27 на 2.39 метра. Големите приливи на Темза от векове насам носят на града нещастия. След особено опустошителното наводнение през 1953 г., когато се удавят 300 души, изниква нуждата от преградно съоръжение, което да контролира приливите на Темза. Така през 1974 г. започва изграждането на Thames Barrier, което представлява подвижна плаваща бариера . То се простира по протежение на 523 метровата ширина на Темза. Проектът е завършен след 10 години и е официално открит от кралицата.

Slide 20

Проломът Айрън Бридж Айрън бридж (Ironbridge Gorge) е известен по света като символ на Индустриалната революция през осемнадесети век и съдържа всички ресурси от рудници – до железопътни линии. В близост е разположена доменната пещ, която е построена през 1708г. и напомня за откритието, че е възможна фабричната обработка на кокс. Мостът при Айрън бридж е първият в света мост, конструиран от желязо. Той оказва значително влияние върху развитието в областта на техниката и архитектурата и е обявен за обект на ЮНЕСКО.

Slide 21

Водопадът Котли Спаут Водопадът Котли Спаут се счита за най-високият на територията на Англия. Намира в рамките на Национален парк Йоркшир Дайлс.

Slide 22

Седемте сестри Седемте сестри е името на уникални снежнобели варовикови образувания по южния бряг на Англия. Комплексът на Седемте сестри е съставен от ерозирали под влиянието на природните сили варовикови скали. Седемте Сестри е бил и снимачна площадка на известни кино продукции, като например серия от поредицата за Робин Худ.

Summary: karta na Angliq, upravlenie, po izwestni zamuci izabelevitelnosti

Tags: england uk queen map castle

URL: