Ε2 - Μεγάλοι Ζωγράφοι

+29

No comments posted yet

Comments

Slide 79

Είναι πολύ τέλειο!!

Slide 1

Μεγάλοι Ζωγράφοι Βίντσεντ Βαν Γκογκ Κλοντ Μονέ Αλέξανδρος Αλεξανδράκης Αντρέας & Αντώνιος Κριεζής Δομίνικος Θεοτοκόπουλος Λεονάρντο Ντα Βίντσι Καμίλ Πισαρό Πάμπλο Πικάσο Πώλ Σεζάν Σαλβαδόρ Νταλί Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Slide 2

ΒΙΝΤΣΕΝΤ ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ

Slide 3

O ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ Ο Βαν Γκόγκ γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1853 και πέθανε στις 29 Ιουλίου του 1890. Ήταν Ολλανδός ζωγράφος. Εν ζωή δεν ήταν σπουδαίος ζωγράφος, ενώ σήμερα είναι ο σπουδαιότερος ζωγράφος.

Slide 4

Ο ΤΕΟ ΒΑΝ Γκόγκ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ Σε ηλικία 16 ετών και αφού είχε καταπιεστεί χωρίς επιτυχία με αρκετά επαγγέλματα, ασχολήθηκε με το εμπόριο έργο τέχνης, όπου τον επόμενο χρόνο ο αδερφός του Τέο Βαν Γκόγκ ήρθε στην εταιρεία.

Slide 5

ΤΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΥΤΙ Σύμφωνα με τις επίσημες εκδοχές ο Ολλανδός ζωγράφος έκοψε το αυτί του με ξυράφι μετά από έναν καβγά με τον Γκόγκεν το 1888. Ενώ το αυτί αιμορραγούσε, ο διαταραγμένος Βαν Γκόγκ πήγε σε ένα οίκο ανοχής.

Slide 6

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΕΡΓΑ Μετά την περιπέτεια του αυτιού συνέχισε να ζωγραφίζει κανονικά. Μερικά από τα δημοφιλέστερα έργα είναι: (1885) ζωγράφισε το έργο: οι πατατοφάγοι

Slide 7

ΤΟ ΒΑΖΟ ΜΕ ΤΑ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ (1889) ζωγράφισε το έργο : βάζο με 12 ηλιοτρόπια

Slide 8

ΟΙ ΙΡΙΔΕΣ (1889) ζωγράφισε το έργο: οι Ίριδες

Slide 9

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΜΠΕΛΙ (1888) ζωγράφισε το έργο: το κόκκινο αμπέλι

Slide 10

Δωμάτιο του Βαν Γκόγκ (1888)ζωγράφισε το έργο: το δωμάτιο του ζωγράφου Βαν Γκόγκ

Slide 11

ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ (1889) ζωγράφισε το έργο : αυτοπροσωπογραφία

Slide 12

ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ (1890)ζωγράφισε το έργο: Ξεκούραση μετά την δουλεία

Slide 13

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ (1888) ζωγράφισε το έργο: εξωτερικό του καφενείου

Slide 14

ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΠΙΤΙ (1888) ζωγράφισε το έργο: το κίτρινο σπίτι

Slide 15

KLONT MONE

Slide 16

Άνοιξη του Ζιβερνύ Ο Κλοντ Μονέ γεννήθηκε στο Παρίσι στις 14 Νοεμβρίου του 1840. Πέντε χρόνια μετά την γέννηση του Κλοντ, η οικογένεια του εγκατέλειψε την Γαλλική πρωτεύουσα και εγκαταστάθηκε στην Χάβρη.

Slide 17

<<Η είσοδος του Ζιβερνί το χειμώνα>> Ένας πίνακας με θέμα χιονισμένο τοπίο, ο οποίος είχε εκτεθεί στο κοινό διοργάνωσε ο οίκος Σόθμπι στο Λονδίνο.

Slide 18

<<Τα παλάτια του Κοινοβουλίου>> Ένας πίνακας που απεικονίζετε τα παλάτια του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο. Πουλήθηκε για 20 εκατομμύρια δολάρια στη Νέα Υόρκη.

Slide 19

Μονοπάτι του κήπου Μονοπάτι του κήπου. Έγινε το 1902 στη Βιέννη.

Slide 20

<<Η είσοδος του Ζιβερνί το χειμώνα>> <<Η είσοδος του Ζιβερνί το χειμώνα>>, του 1885, ουδέποτε είχε παρουσιασθεί στο κοινό έως τη δημοπρασία του Σόθμπι’ς.

Slide 21

<<Το χωριό του Ζιβερνί>> Έγινε το 1919 στο χωριό Ζιβερνί στη Γαλλία.

Slide 22

<<Ανατολή>> To 1872 ζωγράφισε την ανατολή ηλίου που απεικονίζει τοπίο της Χάβρης. Την έβαλαν στην πρώτη Ιμπρεσιονιστική έκθεση το 1874 και επιδεικνύετε τώρα στο μουσείο Marmottan-monet στο Παρίσι.

Slide 23

<<Νούφαρα>> Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ζωής του, ο Μονέ, εργαζόταν σχεδόν ακατάπαυστα, φιλοτέχνησε τεράστιο αριθμό έργων, από τα οποία ωστόσο δεν έμεινε πότε ικανοποιημένος. Χαρακτηριστικά ας αναφερθούμε στα Νούφαρα της τεχνητής λίμνης του σπιτιού του, τα οποία αποθανάτισε σε περισσότερους από 200 πίνακες.

Slide 24

<<Η γυναίκα στον Ιμπρεσιονισμό>> Η μεγάλη έκθεση στο Grand Palais, στο Παρίσι ήταν το σημαντικότερο αφιέρωμα τα 30 τελευταία χρόνια.

Slide 25

<<Τρικυμισμένη θάλασσα>> Έγινε το 1881 στη Οτάβα, βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Καναδά.

Slide 26

<<Οι τρεις μικρές βάρκες>> Ο πίνακας, τον οποίο ο ζωγράφος φιλοτέχνησε το 1874, απεικονίζει τρεις μικρές βάρκες μπροστά στη γέφυρα της Αρζεντέιγ, στον ποταμό Σηκουάνα.

Slide 27

<<Τα νούφαρα >> Ένα σπάνιο έργου του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Κλοντ Μονέ με θέμα τα νούφαρα και έγινε το 1919 στο χωριό Ζιβερνί.

Slide 28

TA ΝΟΥΦΑΡΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΝΟΥΦΑΡΑ ΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Slide 29

Αλέξανδρος Αλεξανδράκης

Slide 30

Αλέξανδρος Αλεξανδράκης Ο Αλέξανδρος Αλεξανδράκης ήταν ένας γνωστός Έλληνας ζωγράφος που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1913 και πέθανε το Σεπτέμβριο του 1968.

Slide 31

Αλέξανδρος Αλεξανδράκης Ο Αλεξανδράκης έδειξε από νωρίς το ταλέντο του. Σε ηλικία 17 ετών παρουσίασε 23 έργα του στην έκθεση της ΧΑΝ.

Slide 32

Αλέξανδρος Αλεξανδράκης Στον πόλεμο 1940 υπηρέτησε στα βουνά της Ηπείρου ως δεκαεννέας του πυροβολικού. Περίπου 100 έργα του από τον πόλεμο δημοσιεύτηκαν μεταπολεμικά σε ένα λεύκωμα με τίτλο Έτσι πολεμούσαμε(1968).

Slide 33

Αλέξανδρος Αλεξανδράκης Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στον Σπυρίδωνα Βικάτο και στον Ουμβέρτο Αργυρό.

Slide 34

Αλέξανδρος Αλεξανδράκης Αργότερα, παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής κοντά στον Γιάννη Κεφαλληνό. Αποφοίτησε από τη σχολή το 1937, για να συμμετάσχει αμέσως σε διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής.

Slide 35

Αλέξανδρος Αλεξανδράκης Μετά τον πόλεμο ασχολήθηκε πολύ με το γυμνό. Επίσης εικονογράφησε το αναγνωστικό της Ε Δημοτικού που κυκλοφορήθηκε το 1958.

Slide 36

Αλέξανδρος Αλεξανδράκης Η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και άρχισε να συνεργάζεται με μεγάλα ιδρύματα, όπως το Μουσείο Γκουγκενχάιμ και η Βιβλιοθήκη της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Slide 37

Αλέξανδρος Αλεξανδράκης Δυστυχώς, πέθανε σε ηλικία 55 ετών, την εποχή που είχε αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστός.

Slide 38

Αλέξανδρος Αλεξανδράκης Το 1980 η Εθνική Πινακοθήκη τον τίμησε με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση. Πιο πρόσφατα, η γκαλερί «Κ» παρουσίασε έργα του καλλιτέχνη στο Λονδίνο (1998 και 2005) και στη Λευκωσία (1999).

Slide 40

Αντρέας Κριεζής Αντώνιος Κριεζής

Slide 41

Αντρέας Κριεζής Γεννήθηκε στην Ύδρα και ήταν γιος του εμποροπλοιάρχου Δημήτριου Κριεζή.

Slide 42

Αντρέας Κριεζής Πιθανότατα να ήταν αδελφός του πρωθυπουργού Αντώνιου Κριεζή.

Slide 43

Αντρέας Κριεζής Πάντως όπως αναφέρει η ποικίλη βιβλιογραφία αγιογραφίες του κοσμούσαν το ναό της Αγίας Ειρήνης.

Slide 44

Αντρέας Κριεζής Συγκαταλέγεται μεταξύ των ζωγράφων της εποχής του. Άφησε πολλές προσωπογραφίες και εικόνες. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη.

Slide 45

Αντρέας Κριεζής Με την επιστροφή του στη Ελλάδα διορίσθηκε καθηγητής Ιχνογραφίας στο Γυμνάσιο της Σύρου.

Slide 46

Αντώνιος Κριεζής Ο Αντώνιος Κριεζής, αγωνιστής του 1821, αν και προερχόταν από Υδραϊκή οικογένεια γεννήθηκε στην Τροιζήνα το 1796. .

Slide 47

Αντώνιος Κριεζής Τον Ιούλιο του 1821 πήρε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις στη Σάμο και στη ναυμαχία των Σπετσών.

Slide 48

Αντώνιος Κριεζής Το 1825 ακολούθησε τον Κανάρη στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην απόπειρα πυρπόλησης του αιγυπτιακού στόλου και βοήθησε στον Αγώνα της Κρήτης. Το 1828 ο Καποδίστριας του ανέθεσε την αρχηγία της ναυτικής μοίρας και το 1829 συνετέλεσε στην παράδοση των Τούρκων της Βόνιτσας.

Slide 49

Αντώνιος Κριεζής Επί Οθωνος το 1836 έγινε υπουργός των Ναυτικών, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1843. Το 1849 διαδέχτηκε τον Κανάρη στην πρωθυπουργία ως το 1854. Πέθανε στην Αθήνα το 1865

Slide 50

Βούλγαρη και Τσαμαδού Hydra's old Mansions Για τον Μουσικό Διαγωνισμό..

Slide 51

Δομίνικος Θεοτοκόπουλος

Slide 52

Δομίνικος Θεοτοκόπουλος Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε το 1541 και πέθανε στης 7 Απριλίου του 1614. Ζούσε στο Χάνδακα της Κρήτης δηλαδή στο σημερινό Ηράκλειο και εκπαιδεύτηκε ως αγιογράφος.

Slide 53

Δομίνικος θεοτοκόπουλος Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος το 1567 πήγε στην Ιταλία, εκεί έζησε για 3 χρόνια. Το 1570 μεταφέρθηκε στη Ρώμη. Εκεί απέκτησε δασκάλους τον Τιτσιάνο και τον Τιντορέτο.

Slide 54

Δομίνικος Θεοτοκόπουλος Το 1577 εγκαταστάθηκε στην Ισπανία πρώτα στη Μαδρίτη και μετά στο Τολέδο. Στις πρώτες παραγγελίες ήταν 3 ρεταμπλ. Ο διαγωνισμός εικονογράφησης ήταν ο κύριος λόγος που εγκαταστάθηκε εκεί.

Slide 55

Δομίνικος Θεοτοκόπουλος Στο Τολέδο ανέλαβε να κάνει 3 ρεταμπλ αυτά ήταν: Ο διαμερισμός των Ιματίων του Χριστού, Το μαρτύριο του Άγιου Μαυρίκιου και η Προσκύνηση των Ποιμένων.

Slide 56

Ο διαμερισμός των Ιματίων του Χριστού Ο διαμερισμός των Ιματίων του Χριστού[1577-9] ζωγραφίστηκε επάνω σε μουσαμά με λάδι. Είχε διαστάσεις 285Χ173.

Slide 57

Το Μαρτύριο του Αγίου Μαυρίκιου Το Μαρτύριο του Αγίου Μαυρίκιου ζωγραφίστηκε με λάδι πάνω σε μουσαμά, με διαστάσεις 488Χ301 εκ.

Slide 58

η Προσκύνηση των Ποιμένων Στον πίνακα η Προσκύνηση των Ποιμένων η γονατισμένη μορφή θεωρείται ότι είναι ο ίδιος ο Ελ Γκρέκο.

Slide 59

Δομίνικος Θεοτοκόπουλος Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος διακρίθηκε τόσο στις θρησκευτικές εικόνες τόσο όσο και στις προσωπογραφίες. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η προσωπογραφία του Καρδινάλιου.

Slide 60

Δομίνικος Θεοτοκόπουλος Διασώζονται μόλις 3 τοπιογραφίες του που απεικονίζουν το Τολέδο. Όπως ο πίνακας : η Άποψη του Τολέδου [1955-1999]. Ο Δομίνικος ζωγράφισε το Τολέδο από την ανατολική του πλευρά.

Slide 61

Δομίνικος Θεοτοκόπουλος Ο ιερέας της εκκλησίας του Αγίου Θωμά του ζήτησε να ζωγραφίσει την ταφή του κόμη Οργκάθ, κι εκείνος αποδέχτηκε την πρόσκλησή του.

Slide 62

Βάπτιση Το σχήμα που προτιμούσε ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος για τις μεγάλες θρησκευτικές συνθέσεις ήταν το παραλληλόγραμμο, στο οποίο το ύψος ήταν υπερδιπλάσιο της βάσης.

Slide 63

Δομίνικος Θεοτοκόπουλος Η τελευταία παραγγελία που ανέλαβε ήταν ένας πίνακας για το νοσοκομείο του Τολέδου <<Ταβέρα>> που τον έκανε μαζί με το γιό του.

Slide 64

Δομίνικος Θεοτοκόπουλος Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος πέθανε στης 7 Απριλίου 1614. Η φήμη του πέρασε στον 20ο αιώνα μ.Χ.

Slide 65

Οι σημαντικότεροι πίνακες του El Greco Christ Carrying the Cross Crucifixion The Knight with His Hand on His Breast

Slide 66

Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Slide 67

Λεονάρντο ντα Βίντσι Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1452 Καταγόταν από την Ιταλία και έζησε στην εποχή της Αναγέννησης

Slide 68

Τα έργα του Ήταν εφευρέτης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας και μουσικός Τα πιο σημαντικά έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν η Μόνα Λίζα και το Μυστικό Δείπνο.

Slide 69

Ο άνθρωπος του Βιτρούβιου Ο άνθρωπος του Βιτρούβιου είναι ένα διάσημο σχέδιο με συνοδευτικές σημειώσεις του Λεονάρντο. Το έργο αυτό φτιάχτηκε το 1490. Απεικονίζει μία γυμνή ανδρική φιγούρα σε δύο αλληλοκαλυπτομένες θέσεις.

Slide 70

Ο άνθρωπος του Βιτρόβιου Με τα μέλη του ανεπτυγμένα και σύγχρονος εγγεγραμμένη σε ένα κύκλο και ένα τετράγωνο, το σχέδιο και το κείμενο συχνά ονομάζονται Κανόνες των Αναλογιών.

Slide 71

Ο άνθρωπος του Βιτρούβιου Σύμφωνα με τις σημειώσεις του ντα Βίντσι στο συνοδευτικό κείμενο, οι οποίες είναι γραμμένες με καθρεπτιζόμενη γραφή, το σχέδιο έγινε ως μελέτες των αναλογιών του (ανδρικού) ανθρώπινου σώματος όπως περιγράφεται σε μια πραγματεία του Ρωμαίου αρχιτέκτονα Βιτρούβιου που έχει γράψει για το ανθρώπινο σώμα:

Slide 72

Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου Μία παλάμη έχει πλάτος τεσσάρων δαχτύλων. Ένα πόδι έχει πλάτος τέσσερις παλάμες. Ένας πήχης έχει πλάτος έξι παλάμες. Το ύψος ενός ανθρώπου είναι 24 παλάμες. Μία δρασκελιά είναι 24 παλάμες.

Slide 73

Ο άνθρωπος του βιτρούβιου Το μήκος των χεριών ενός άντρα σε διάταση είναι ίσο με το ύψος του. Η απόσταση της γραμμής των μαλλιών του ως την κορυφή του στήθους είναι το ένα-έβδομο του ύψους του άντρα. Η απόσταση από την κορυφή του κεφαλιού ως τις θηλές είναι το ένα-τέταρτο του ύψους του άντρα.

Slide 74

Ο άνθρωπος του Βιτρούβιου Το μέγιστο πλάτος των ώμων είναι το ένα-τέταρτο του ύψους του άντρα Η απόσταση του αγκώνα ως την άκρη του χεριού είναι το ένα-πέμπτο του ύψους του άντρα. Η απόσταση του αγκώνα ως τη μασχάλη είναι το ένα-όγδοο του ύψους του άντρα.

Slide 75

Ο άνθρωπος του Βιτρούβιου Το μήκος του χεριού είναι το ένα-δέκατο του ύψους του άντρα. Η απόσταση από την άκρη του πηγουνιού ως τη μύτη είναι το ένα-τρίτο του μήκους του προσώπου. H απόσταση της γραμμής των μαλλιών μέχρι τα φρύδια είναι το ένα-τρίτο του μήκους του προσώπου. Το μήκος του αυτιού είναι το ένα-τρίτο του μήκους του προσώπου.

Slide 76

Μόνα Λίζα Η Μόνα Λίζα (γνωστή ως Τζιοκόντα) είναι ένα έργο του Ιταλού Ζωγράφου Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Πρόκειται για ελαιογραφία σε ξύλο λευκής, που ολοκληρώθηκε την περίοδο 1503-1519. Αποτελεί ιδιοκτησία του Γαλλικού κράτους και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.

Slide 77

Μόνα Λίζα Ο πίνακας απεικονίζει μία καθιστή γυναίκα, τη Λίζα ντελ Τζιοκόντο, η έκφραση του προσώπου της οποίας χαρακτηρίζεται ως αινιγματική. Η Μόνα Λίζα θεωρείται ως το πιο διάσημο έργο ζωγραφικής.

Slide 78

Τα έργα του Λεονάρντο Η μάχη του Μαρτσιάνο στην κοιλάδα Κιάνα Η Κυρία με την Ερμίνα

Slide 79

Καμίλ Πισαρό

Slide 80

Η ζωή του Ο Καμίλ Πισαρό ή Πισάρο γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1830 στο Παρίσι ήταν γάλλος ζωγράφος, με συμμετοχή στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Χαρακτηρίστηκε ως «Πατριάρχης των ιμπρεσιονιστών», λόγω των ιδιαίτερων χαρακτιριστηκών του ύφους του. CAMILLE PISSARO

Slide 81

Η ζωή του Στην ηλικία των 12 ετών τον έστειλαν να συνεχίσει στη Γαλλία τις σπουδές του όπου γράφτηκε στο Κολέγιο Πασί, κοντά στο Παρίσι. Επέστρεψε στον Άγιο Θωμά στα 17 του χρόνια, για να εργαστεί μαζί με τον πατέρα του. CAMILLE PISSARO

Slide 82

Το ταξίδι του Το 1852 ο Πισαρό εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του ζωγράφου Φρίτζ Μπέλμπυ στον Άγιο Θωμά, για ταξιδέψει μαζί του στο Καράκας. Ο Πισαρό επέστρεψε στο Παρίσι το 1855. ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Slide 83

Eίσοδος στο χωριό Βουαζέν Το 1859 συμμετείχε στο Σαλόν του Παρισιού. Με έναν πίνακα Είσοδος στο χωριό Βουαζέν . Το 1861 παντρεύτηκε και δύο χρόνια αργότερα, έγινε δεκτός στο Σάλον των Απορριφθέντων με τρία έργα του. Την ίδια χρονιά γεννήθηκε ο γιός του, Λουσιέν. ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΟΥΑΖΕΝ

Slide 84

Η ζωή του Τις δύο επόμενες χρονιές, έγινε ξανά δεκτός στο Σαλόν, βρίσκοντας θετική ανταπόκριση από τους τεχνοκριτικούς. Εν τω μεταξύ, από το 1864 διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τους Ρενουά, Κλώντ Μονέ, Σισλέ, Μπαζίλ και λίγο αργότερα και με τον Εντωάρ Μανε ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΜΑΡΤΗΣ

Slide 85

Όχθες του Μάρνι Το 1866 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Ποντουάζ, ένα χωριό στην επαρχία Βεξέν. Ο Ζολά επαίνεσε τα έργα του στο Σαλόν της ίδιας χρονιάς, και ιδιαίτερα τις Όχθες του Μάρνη. ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΝΗ

Slide 86

Η ζωή του Το 1871 επέστρεψε στο Ποντουάζ της Γαλλίας, οπού ήρθε σε επαφή με τον Σεζάν. Τα επόμενα χρόνια, άντλησε έμπνευση από τα χρώματα και τα τοπία της κοιλάδας Ουάζ, ενώ παράληλα συσπειρωνόταν ολο και περισσότερο η ομάδα των ιμπρεσιονιστών. PONTOISE

Slide 87

Ο θάνατος της κόρης του Το 1874 πέθανε η μοναδική κόρη του Ζαν-Ρασέλ, ενώ την ίδια χρονιά, ο ίδιος σημειώνει αποτυχία στην έκθεση που διοργανώνει για όλους τους ιμπρεσιονιστές. Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ

Slide 88

Ο θάνατός του Το 1875, θεωρείται πως άρχισε να γίνεται αντιληπτό το μήνυμα που προσπαθούσε να μεταδώσει μέσα από το έργο του. Ο Πισαρο πέθανε στις 13 Νοεμβρίου του 1903 σε ηλικία 73 ετών, και ενώ είχε αρχίσει να αναγνωρίζεται το σύνολο του έργο του! Le jardin des Tuileries

Slide 89

Μερικά από τα έργα του PONDO LONDON 1892 FISH MARKET

Slide 90

ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ

Slide 91

Ο Πάμπλο (Ρούιθ) Πικάσο γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας στης 25 Οκτωβρίου του 1881. Πατέρας του ήταν ο Χοσέ Ρούιθ Μπλάσκο, καθηγητής του σχεδίου, και μητέρα του η Μαρία Πικάσο.

Slide 92

Άρχισε να ζωγραφίζει από μικρή ηλικία κι έδειξε από νωρίς δείγματα του ταλέντου του.

Slide 93

Το διασημότερο ίσως έργο του Πικάσο είναι η Γκερνίκα (ή Γκουερνίκα, με Λατινική απόδοση στα Ελληνικά), η απεικόνιση του Γερμανικού βομβαρδισμού της πόλης της Ισπανίας Γκερνίκα.

Slide 94

Γκερνίκα Αυτός ο τεράστιος καμβάς (3,49x7,77μ.) περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Ήταν παραγγελία της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας για μια έκθεση στο Παρίσι το 1937.

Slide 95

Ο Πάμπλο Ρούιθ έφυγε για τη Μαδρίτη το Φθινόπωρο του 1897 και έγινε δεκτός στη βασιλική ακαδημία του Σαν Φερνάντο.

Slide 96

Μπλε ή γαλάζια περίοδος 1901-1904: οι πίνακες του Πικάσο, αυτής της περιόδου χαρακτηρίζονται από το μπλε χρώμα ή τις αποχρώσεις του και συμβολίζουν συναισθηματικά φωτισμένη περίοδο της ζωής του.

Slide 97

Ο Πικάσο είναι εμπνευστής του κυβισμού. Ήδη πριν από τον Πικάσο υπάρχει το κίνημα τον Fauves, με κυρίαρχη την προσωπικότητα τον Matisse.

Slide 98

Η επιρροή του Πικάσο ήταν εμφανής και στην Ελλάδα. Οι έλληνες ζωγράφοι με πρωτοπόρους αυτούς της λεγόμενης Γενιάς ΄30 φέρνουν μία πνοή ανανέωσης.

Slide 99

Ο Πικάσο ήταν εξαιρετικά ταλαντούχος ως ζωγράφος και ως σχεδιαστής, ακόμη και για τα δεδομένα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών του κόσμου.

Slide 100

Ο κυβισμός σε σχέση με το φοβισμό και το γερμανικό εξπρεσιονισμό της Brucke είναι κίνημα χωρίς πάθος και χωρίς τονισμό του χρώματος.

Slide 101

Τα διασιμότερα έργα του Πικάσο Γκέρνικα Les demoiselles weeping The dream

Slide 102

Ο πίνακας που κοιτάζετε: το 1932 ο ερωτευμένος Πικάσο απεικονίζει ανέμελα την <<παράνομη>> ερωμένη του τη Μαρί Τερέζ Βάλτερ στο ΟΝΕΙΡΟ.

Slide 103

Πώλ Σεζάν

Slide 104

Πώλ Σεζάν Ο Σεζάν γεννήθηκε στην Εξ-αν-Προβάνς της Γαλλίας όπου πέρασε τα πρώτα του μαθητικά χρόνια. Την περίοδο 1859-1861 σπούδασε νομικά ενώ παράλληλα παρακολουθούσε και μαθήματα ζωγραφικής.

Slide 105

Πώλ Σεζάν Παρά τις αντιδράσεις του πατέρα του, αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα του καλλιτέχνη και για το σκοπό αυτό, το 1861 επισκέφτηκε το Παρίσι με τον συγγραφέα Εμίλ Ζολά.

Slide 106

Πώλ Σεζάν Κατά την παραμονή του στο Παρίσι γνωρίστηκε με τον Καμίλ Πισαρό και άλλους καλλιτέχνες που ανήκαν στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Ο Σεζάν επηρεάστηκε σημαντικά από τους ιμπρεσιονιστές.

Slide 107

Πώλ Σεζάν Σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του συμμετείχε σε λίγες εκθέσεις μεταξύ των οποίων ανήκουν και οι κοινές εκθέσεις των ιμπρεσιονιστών.

Slide 108

Πώλ Σεζάν Τα έργα του επικεντρώνονται σε μια περιορισμένη θεματολογία και κυρίως σε θέματα νεκρής τέχνης τοπίων και τοπογραφιών.

Slide 109

Πώλ Σεζάν Έζησε αρκετά απομονωμένος στην Προβηγκία της νότιας Γαλλίας , μακριά από το Παρίσι που αποτελούσε το κέντρο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Slide 110

Πώλ Σεζαν Σύμφωνα με τον ίδιο, ήθελε να μετατρέψει τον ιμπρεσιονισμό σε κάτι στερεό που διαρκεί όσο και η τέχνη που διαδίδει στα μουσεία.

Slide 111

Πώλ Σεζάν Η μεγαλύτερη συνεισφορά του στον ιμπρεσιονισμό θεωρείται η πρόσθεση καθαρών γεωμετρικών στοιχείων που αργότερα επηρέασαν και το κίνημα του κυβισμού.

Slide 112

Πώλ Σεζάν Η επίδραση του σε μεταγενέστερους ζωγράφους υπήρξε πολύ μεγάλη και θεωρείται ο πατέρας της μοντέρνας τέχνης.

Slide 113

Πώλ Σεζάν Ο μεγάλος αυτός ζωγράφος πέθανε στις 22 Οκτωβρίου του 1906 από πνευμονία.

Slide 114

Πώλ Σεζάν Κάποιοι από τους σημαντικότερους πίνακες του Πώλ Σεζάν είναι οι έξεις: Οι χαρτοπαίκτες (1890-1895) , το αγόρι με το κόκκινο γιλέκο, οι Μεγάλες Λουόμενες (1898-1905), Μήλα και Πορτοκάλια, το Βουνό Σεν Βικτούαρ.

Slide 115

Σαλβαδόρ Νταλί

Slide 116

Η ζωή του Νταλί O Νταλί γεννήθηκε στις 11 Μαΐου το 1904 στην πόλη Figueras. Ο Νταλί πέρασε την παιδική του ηλικία στο Figueras, όπου οι γονείς του έκτισαν το πρώτο του στούντιο.

Slide 117

Ο Σαλβαδόρ Νταλί Ο Νταλί αγάπησε πολύ τα τοπία της νεότητας του τα οποία βλέπουμε στους πίνακες του.

Slide 118

«Η αντίσταση της μνήμης» Σύντομα ο Νταλί γίνεται ηγέτης του σουρεαλιστικού κινήματος. Το έργο του «η αντίσταση της μνήμης» εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο φημισμένα σουρεαλιστικά έργα.

Slide 119

Η μεταμόρφωση του νάρκισσου Στο έργο του ο Νταλί αναδεικνύει μια καθαρά υπερρεαλιστική προσέγγιση την πλήρη υποταγή του ήρωα στη λατρεία του ειδώλου του.

Slide 120

Β’ Παγκόσμιος πόλεμος Στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, ο Νταλί και η Γκαλά (η μούσα του) εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ. Η περίοδος αυτή ήταν σημαντική για τον Νταλί. Ο Νταλί άρχισε να ζωγραφίζει πορτραίτα κοινωνικής ζωής.

Slide 121

«Η αντίσταση της μνήμης» Έγινε το 1931 και σήμερα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Το χαρακτηριστικότερο στοιχείο σ’ αυτόν τον πίνακα είναι τα ρολόγια που λειώνουν.

Slide 122

3 SPHINXIES OF BIKINI Ο πίνακας 3 SPHINXIES OF BIKINI βρίσκεται σήμερα στο Galerie Patit στο Παρίσι. Ο Νταλί είχε τρομοκρατηθεί από τις ατομικές βόμβες στη Hiroshima και Nagasaki, και το στυλ του έδειχνε το φόβο που ένιωθε.

Slide 123

Τα ιστορικά γεγονότα Ο Νταλί θεωρούσε τα ιστορικά γεγονότα της εποχής μας σαν φαινόμενα του γεωλογικού κατακλυσμού. Πίστευε πως κανείς δεν μπορούσε να αποτρέψει την αλλαγή.

Slide 124

Οι ανακαλύψεις του Νταλί Οι ανακαλύψεις των πυρηνικών φυσικών σχετικά με τη δομή της ύλης, “αξιοποιήθηκαν” άμεσα από τον Νταλί.

Slide 125

Οι εικόνες Για τον Νταλί οι εικόνες ήταν ένα όνειρο που το έβλεπες ξύπνιος.

Slide 126

Τα έργα του Νταλί Ο Νταλί εργάστηκε με όλα τα μέσα, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο υλικό από ελαιογραφίες , γραφικά, σχέδια και αντικείμενα κάθε είδους.

Slide 127

Το τέλος του Νταλί Ο Νταλί πέθανε στις 23 Ιανουαρίου του 1989 μετά από καρδιακό επεισόδιο.

Slide 128

Geopoliticus Child Watching the Birth of the New Man - Salvador Dali – 1943, Salvador Dalí Museum, St. Petersburg, Florida Meditative rose Dream brought on by a bee flying through a pomegranate, one second before waking up, 1944 Ο Μυστικός Δείπνος, 1954, Ουάσιγκτον, National Gallery Museum of Modern Art 

Slide 129

Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Slide 130

Τζόρτζιο ντε Κίρικο Ο ντε Κίρικο γεννήθηκε στο Βόλο και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Εβαρίστο και της Τζέμα ντε Κίρικο.

Slide 131

Τζόρτζιο ντε Κίρικο Οι πρόγονοί του ήταν ιταλικής καταγωγής που εγκαταστάθηκαν και κατοικούσαν στην ανατολική Μεσόγειο αρκετές γενιές πριν.

Slide 132

Τζόρτζιο ντε Κίρικο Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα το 1897, εννέα χρόνια μετά τη γέννησή του. Το ελληνικό περιβάλλον και ο ελληνικός πολιτισμός, μέσα στον οποίο μεγάλωσε ο ντε Κίρικο υπήρξε πηγή έμπνευσης για εκείνον.

Slide 133

Τζόρτζιο ντε Κίρικο Σε ένα αυτοβιογραφικό του κείμενο, περιέγραψε τα παιδικά του χρόνια με αναφορά στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Slide 134

Τζόρτζιο ντε Κίρικο Το φθινόπωρο του 1906, εγκαταστάθηκε μαζί με τη μητέρα και τον αδελφό του στο Μοναχό, όπου ξεκίνησε σπουδές στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών.

Slide 135

Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο και οι μούσες του Μια έκθεση του μεγάλου ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο έγινε στο μουσείο Μπενάκι για να μας ταξιδέψει στους μεταφυσικούς κόσμους του.

Slide 136

Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο και οι μούσες του Η έκθεση αυτή λέγεται « Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο και οι μούσες του», με εκατό έργα (75 ζωγραφικής, 15 σχέδια και ακουαρέλες, 10 γλυπτά ) προερχόμενα από το ίδρυμα Τζόρτζιο και Ίζα ντε Κίρικο στη Ρώμη.

Slide 137

Το Αίνιγμα του Φθινοπώρου Απογεύματος Το 1910 ζούσε στη Φλωρεντία, όταν άρχισε να ζωγραφίζει μια μοναδική σειρά από πίνακες τοπίων, όπου ξεχωριστή θέση έχει το Αίνιγμα του Φθινοπώρου Απογεύματος, ενός έργου του 1910, όπου οι μακριές γραμμές του, οι αυστηρές και παραλογικές σκιάσεις συνδυάζονται με αδιόρατα αντικείμενα.

Slide 138

Η επιστροφή του Οδυσσέα «H επιστροφή του Οδυσσέα» είναι ένα από τα έργα του «πατέρα» της μεταφυσικής ζωγραφικής Τζόρτζιο Ντε Κίρικο που θα ταξιδέψει ως την Άνδρο.

Slide 139

Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο και η Ελλάδα Στις 31 Οκτωβρίου 2007 εγκαινιάστηκε στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο η έκθεση «Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο και η Ελλάδα: ταξίδι μέσα από τη μνήμη».

Slide 140

Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο και η Ελλάδα Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τζόρτζιο και Ίζα ντε Κίρικο.

Slide 141

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ Ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο πέθανε στην Ρώμη της Ιταλίας στις 20 Νοεμβρίου του 1978.Το 1986 ιδρύθηκε το ίδρυμα Τζόρτζιο και Ίζα Ντε Κίρικο με σκοπό τη διαφύλαξη του έργου του.

Slide 142

Τα σημαντικότερα έργα του!!! Ο ΜΑΝΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ

URL: