Κωνσταντινούπολη- Άλωση 1453

+16

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Κωνσταντινούπολη Βυζάντιο Νέα Ρώμη-Κωνσταντινούπολη Άλωση 1204 Άλωση 1453 Συγκέντρωση υλικού-Επιμέλεια: Πόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου

Slide 2

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος υπήρξε ο τελευταίος αυτοκράτορας τού Βυζαντίου, που με τη στάση του σφράγισε τις τελευταίες στιγμές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Slide 3

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος που γεννήθηκε το 1404, ήταν γιος του αυτοκράτορα Μανουήλ Β' Παλαιολόγου (1391-1425) και της Ελένης Δραγάση, κόρης του Σέρβου άρχοντα των Σερρών, και νεότερος αδελφός τού αυτοκράτορα Ιωάννη Η' Παλαιολόγου (1425-1448). Μανουήλ Β' Παλαιολόγος Ελένη Δραγάση

Slide 4

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος, αδελφός του Κωνσταντίνου ΙΑ΄, πραγματοποίησε από το 1424 διπλωματικές εκστρατείες στην Ουγγαρία και τη Βενετία, για να ζητήσει βοήθεια από τους δυτικούς ώστε να πραγματοποιήσουν σταυροφορία κατά των Τούρκων. Δεν είχε όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Slide 5

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Μετά τον θάνατο τού Ιωάννη Η', στέφθηκε αυτοκράτορας στον Μιστρά (6 Ιανουαρίου 1449) ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄Παλαιολόγος

Slide 6

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος ως χαρακτήρας διακρινόταν για την ενεργητικότητα και την ανδρεία του. Αμέσως μετά τη στέψη του, πήγε στην Κωνσταντινούπολη με πολλές ελπίδες και μεγάλη αγωνία για το μέλλον τής αυτοκρατορίας.

Slide 7

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ο Κωνσταντίνος: Μετέφερε στην πόλη όλες τις ποσότητες σιτηρών που ήταν δυνατόν να συγκεντρωθούν Επισκεύασε τα τείχη της πόλης. Έκλεισε την είσοδο του Κεράτιου κόλπου με βαριά αλυσίδα

Slide 8

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Τα τείχη της Κωνσταντινούπολης.

Slide 9

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Τα τείχη της Κωνσταντινούπολης

Slide 10

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκλεισε την είσοδο του Κεράτιου κόλπου με βαριά αλυσίδα

Slide 11

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Επειδή η φρουρά της πόλης μόλις έφθανε τις λίγες χιλιάδες, ο αυτοκράτορας ζήτησε βοήθεια από τη Δύση, που όμως δεν ήρθε ποτέ.

Slide 12

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ο στρατός των Βυζαντινών, μαζί με τους 1000 περίπου ξένους δεν υπερέβαινε τις 8000 άνδρες. Ανάμεσά τους ήταν και 700 Γενουάτες υπό τον Ιωάννη Ιουστινιάνη.

Slide 13

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Οι Οθωμανοί είχοαν επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄, είκοσι ενός μόλις ετών με στρατηγικά χαρίσματα, που ήθελε διακαώς να κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη,

Slide 14

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ο στρατός του Μωάμεθ Β' ήταν τουλάχιστον 150.000 στρατιώτες. Ο Μωάμεθ Β' υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός ηγέτης που είχε στην διάθεσή του πραγματικά οργανωμένο πυροβολικό.

Slide 15

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Τα γιγάντια ορειχάλκινα κανόνια των Τούρκων είχαν την δυνατότητα να εκτοξεύσουν σε μεγάλη απόσταση τεράστια πέτρινα βλήματα, στων οποίων τα χτυπήματα δεν ήταν δυνατόν να αντισταθούν τα παλαιά τείχη της πόλης.

Slide 16

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ο Μωάμεθ έκτισε, στα βόρεια της πόλης, στις ευρωπαϊκές ακτές του Βοσπόρου, στο πιο στενό σημείο του, ένα ισχυρό φρούριο (Ρούμελι Χισάρ). Τα κανόνια που τοποθετήθηκαν εκεί ήταν ό,τι πιο προηγμένο είχε να επιδείξει η πολεμική τεχνολογία της εποχής

Slide 17

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ρούμελι Χισάρ, το φρούριο που έκτισε ο Μωάμεθ Β΄ο Πορθητής.

Slide 18

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Το μεγάλο τουρκικό κανόνι που είχε παραγγείλει ο Μωάμεθ στον Ούγγρο μηχανικό Ουρβανό, η μπομπάρδα, τοποθετήθηκε ακριβώς μπροστά στην πύλη του Αγίου Ρωμανού και για τον λόγο αυτό οι Βυζαντινοί τοποθέτησαν μεγάλο μέρος του στρατού σε αυτό το μέρος των τειχών.

Slide 19

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Στις 7 Απριλίου κηρύχθηκε επίσημα η πολιορκία από τον Μωάμεθ Β' και στις 12 Απριλίου κατέφθασε ο τουρκικός στόλος από την Καλλίπολη.

Slide 20

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Στις 12 Απριλίου ξεκίνησε ο βομβαρδισμός με τα κανόνια, που συνεχίστηκε σχεδόν αδιάκοπα σε όλο το διάστημα της πολιορκίας. Οι Βυζαντινοί είχαν τοποθετήσει τα δικά τους κανόνια πάνω στα τείχη για να βάλλουν εναντίον των πολιορκητών, αλλά γρήγορα διαπίστωσαν ότι κάθε βολή τους προκαλούσε ρωγμές στα ίδια τα τείχη. Ωστόσο η άμυνα τις πρώτες βδομάδες διεξάγονταν με επιτυχία.

Slide 21

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Στις 18 Απριλίου αποκρούστηκε με επιτυχία η πρώτη συντονισμένη τουρκική έφοδος και το ηθικό των Βυζαντινών αναπτερώθηκε.

Slide 22

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Στις 20 Απριλίου σημειώθηκε ένα αναπάντεχα ευχάριστο γεγονός για τους πολιορκημένους: τρία γενουατικά πλοία και ένα βυζαντινό, με κυβερνήτη το Φλαντανελά, μετά από νικηφόρα σύγκρουση με αριθμητικά υπέρτερο τουρκικό στόλο, ήλθαν να ενισχύσουν τους Βυζαντινούς .

Slide 23

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 20 Απριλίου 1453 Φλαντανελάς

Slide 24

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ο σουλτάνος είχε τόσο αναστατωθεί από την ναυμαχία αυτή που προχώρησε έφιππος στην θάλασσα.

Slide 25

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Στις 22 Απριλίου, ο στόλος των Τούρκων ύστερα από επιχείρηση της προηγούμενης νύχτας, κατάφερε να διεισδύσει εντός του Κεράτιου κόλπου. Για τον σκοπό είχε κατασκευαστεί στην κοιλάδα μεταξύ των λόγγων, ένα είδος ξύλινης εξέδρας, επάνω από την οποία σύρθηκαν- με τη βοήθεια πλήθους ανθρώπων που ήταν στη διάθεση του Μωάμεθ Β΄- τα οθωμανικά πλοία, που είχαν τοποθετηθεί πάνω σε τροχούς. Για να μη γίνει αντιληπτό το εγχείρημα, τα κανόνια βομβάρδιζαν ακατάπαυστα το χερσαίο τείχος.

Slide 26

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Τα τουρκικά πλοία διείσδυσαν στον Κεράτιο κόλπο.

Slide 27

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ο στόλος των Βυζαντινών και των συμμάχων τους, που στάθμευε εντός του Κεράτιου κόλπου, βρέθηκε ανάμεσα σε δύο πυρά και η κατάσταση της πόλης έγινε κρίσιμη. Τότε οργανώθηκε σχέδιο για να πυρποληθεί ο τουρκικός στόλος με υγρό πυρ την επόμενη νύχτα, όμως το σχέδιο προδόθηκε και έτσι δεν πραγματοποιήθηκε. Επιπλέον, η άμυνα της πόλης εξασθενούσε, καθώς έπρεπε να τοποθετηθούν δυνάμεις στο τείχος του Κερατίου που ως τότε δεν είχε ανάγκη από ιδιαίτερη περιφρούρηση.

Slide 28

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Στο μεταξύ στη βυζαντινή πρωτεύουσα είχε γίνει ιδιαίτερα αισθητή η έλλειψη τροφίμων. Οι πολεμιστές είχαν αρχίζει να κουράζονται με τις αλλεπάλληλες εχθρικές επιθέσεις. Πολλοί Βυζαντινοί αλλά και ξένοι συμβούλευαν τον Αυτοκράτορα να διαφύγει, όμως ο Κωνσταντίνος με θάρρος και αξιοπρέπεια απέρριπτε την ταπεινωτική αυτή λύση.

Slide 29

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ο συνεχής βομβαρδισμός της πόλης, που δεν διακόπηκε για αρκετές βδομάδες καθόλου, εξάντλησε εντελώς τον πληθυσμό. Άντρες, γυναίκες παιδιά, ιερείς, μοναχοί προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις πολυάριθμες ρωγμές του τείχους. Η πολιορκία είχε ήδη διαρκέσει πενήντα μέρες.

Slide 30

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ταυτόχρονα στο οθωμανικό στρατόπεδο επικρατούσαν φήμες, πιθανόν ψεύτικες, για την πιθανή άφιξη πολυάριθμου χριστιανικού στόλου από τη Δύση, κάτι που ανάγκασε τον Μωάμεθ να εντείνει την προσπάθεια για κατάληψη της πόλης.

Slide 31

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Στις 21 Μαΐου, ο σουλτάνος έστειλε πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη. Ζητούσε την παράδοση της πόλης με την υπόσχεση να επιτρέψει στον Αυτοκράτορα και σε όσους το επιθυμούσαν να φύγουν με τα υπάρχοντά τους. Επίσης, θα αναγνώριζε τον Κωνσταντίνο ως ηγεμόνα της Πελοποννήσου. Τέλος, εγγυόταν για την ασφάλεια του πληθυσμού που θα παρέμενε στην πόλη.

Slide 32

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Οι αντιπροτάσεις του Κωνσταντίνου διαπνέονταν από πνεύμα αξιοπρέπειας και αποφασιστικότητας. Δέχονταν να πληρώσει υψηλότερους φόρους υποτέλειας και να παραμείνουν στα χέρια των Τούρκων όλα τα κάστρα και τα εδάφη που είχαν στο μεταξύ κατακτήσει. Για την Κωνσταντινούπολη όμως δήλωσε:     Το δε την πόλιν σοι δούναι, ουτ' εμόν εστιν ουτ' άλλου των κατοικούντων εν ταύτη κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα ζωής ημών.  

Slide 33

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ο Μωάμεθ Β' κάλεσε πολεμικό συμβούλιο και κατόπιν έβγαλε λόγο προς τους στρατιώτες του, ζητώντας του θάρρος και σταθερότητα. Επίσης δήλωσε με όρκο πως ο ίδιος ήθελε μόνο τα τείχη και τα οικοδομήματα της Πόλης και πως αφήνει στο στρατό του όλα τα άλλα. Υπογράμμισε πως υπάρχουν θησαυροί μέσα στα κτήρια και κυρίως στις εκκλησίες και πως θα επωφεληθούν από τον εξανδραποδισμό των κατοίκων. Η επίθεση ορίστηκε για την νύχτα της 29ης Μαΐου.

Slide 34

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Στις 28 Μαΐου συντελέστηκε μεγάλη ακολουθία στην Αγία Σοφία, η τελευταία χριστιανική ακολουθία που πραγματοποιήθηκε στην περίφημη εκκλησία της Πόλης, την οποία παρακολούθησε πλήθος αξιωματούχων και πιστών. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ' κοινώνησε και σε λόγο προς τον λαό του ζήτησε να αντισταθεί με γενναιότητα.

Slide 35

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Την Τρίτη το βράδυ, 29 Μαΐου, μεταξύ 01.00 και 02.00, εκδηλώθηκε γενική τουρκική επίθεση. Μόλις δόθηκε το σύνθημα η Πόλη υπέστη συνδυασμένη επίθεση από τρεις πλευρές συγχρόνως. Οι Βυζαντινοί κατάφεραν να αποκόψουν τις υπόγειες σήραγγες απ' όπου οι Τούρκοι προσπάθησαν να περάσουν κάτω από τα τείχη. Παρόλο που στις επιθέσεις ήταν περισσότεροι αριθμητικά, οι Βυζαντινοί τους απώθησαν αρκετές φορές προκαλώντας τους τρομερές απώλειες. Οι δύο πρώτες επιθέσεις αποκρούστηκαν.

Slide 36

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Όμως ο Μωάμεθ Β' οργάνωσε πολύ προσεκτικά την τρίτη και τελευταία επίθεση. Με ιδιαίτερη επιμονή οι Τούρκοι επιτέθηκαν κατά του μέρους των τειχών το οποίο ήταν κοντά στην πύλη του Αγίου Ρωμανού (Πέμπτον), όπου πολεμούσε και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας.

Slide 37

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 29 Μαΐου 1453

Slide 38

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ένας από τους κύριους υπερασπιστές της πόλης, ο Γενουάτης Ιουστινιάνι, τραυματίστηκε σοβαρά και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα. Αυτή η απώλεια υπήρξε ανεπανόρθωτη για τους Βυζαντινούς.

Slide 39

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Στα τείχη δημιουργούνταν συνεχώς ρήγματα και ο Αυτοκράτορας, πολεμώντας ως απλός στρατιώτης, έπεσε στην μάχη.

Slide 40

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Η Κωνσταντινούπολη έπεφτε στα χέρια των Τούρκων.

Slide 41

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 29 Μαΐου 1453

Slide 42

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453

Slide 43

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453

Slide 44

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453

Slide 45

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453

Slide 46

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453

Slide 47

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453

Slide 48

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453

Slide 49

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453

Slide 50

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453

Slide 51

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453

Slide 52

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453

Slide 53

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453

Slide 54

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας των τειχών, παρά μόνο όταν από εσωτερική προδοσία μπήκαν από την Κερκόπορτα και περικύκλωσαν τους αμυνόμενους.

Slide 55

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου οι Τούρκοι όρμησαν μέσα στην πόλη, αρχίζοντας μαζικές λεηλασίες. Ένα μεγάλο πλήθος πολιτών κατέφυγε στην Αγία Σοφία, ελπίζοντας να βρει εκεί ασφάλεια. Αλλά οι Τούρκοι διέρρηξαν την κεντρική πύλη και όρμησαν μέσα στην εκκλησία όπου έσφαξαν το πλήθος.

Slide 56

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Την ημέρα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης, ή πιθανόν την επόμενη, ο Σουλτάνος εισήλθε επίσημα στην πόλη και πήγε στην Αγία Σοφία, όπου και προσευχήθηκε. Κατόπιν ο Πορθητής εγκαταστάθηκε στα αυτοκρατορικά ανάκτορα των Βλαχερνών.

Slide 57

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ο άμαχος πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης θανατωνόταν χωρίς διάκριση, Οι εκκλησίες με πρώτη την Αγία Σοφία, καθώς και τα μοναστήρια με όλο τους τον πλούτο λεηλατήθηκαν και βεβηλώθηκαν, ενώ οι ιδιωτικές περιουσίες έγιναν αντικείμενο αρπαγής και λαφυραγωγίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών χάθηκαν αναρίθμητοι πολιτιστικοί θησαυροί.

Slide 58

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Η Ορθόδοξη Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε πια να υφίσταται και στη θέση της ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε η Μωαμεθανική Οθωμανική Αυτοκρατορία, της οποίας η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από την Αδριανούπολη στην Κωνσταντινούπολη που ονομάστηκε από τους Τούρκους Ισταμπούλ (από τη φράση Εις την πόλιν)

Slide 59

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Ο τρόπος που θυσιάστηκε ο τελευταίος Αυτοκράτορας, καθώς και ότι δεν διασώθηκαν πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές του στο πεδίο της μάχης, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για ποικίλους θρύλους με κυριότερο αυτόν του «μαρμαρωμένου βασιλιά» που περιμένει την στιγμή να ανακτήσει την Πόλη και την Αυτοκρατορία του.

Slide 60

Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους 1453 Η πτώση της Κωνσταντινούπολης σηματοδότησε την έναρξη της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα.

Tags: history

URL: