Presentació Espais Familiars

+5

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ESPAIS FAMILIARS Noelia Martos Ruiz Rosa Luz Sánchez Barrera Cira Roig Galdón Sergio Cardona Marí Models Educatius en la Primera Infància (22007) Estudis de Grau d’Educació infantil UIB (seu d’Eivissa)

Slide 2

Què és l’Espai Familiar? Són serveis educatius dirigits a pares amb infants. A Cas Serres són de 1 a 3 anys i a San Joan són de 0 a 6 anys. Consisteixen en reunions setmanals per parlar dels temes que els interessen, per realitzar activitats conjuntament (entre pares, infants i educadors) i per resoldre dubtes o donar informació necessària.

Slide 3

Objectius: Facilitar un espai acollidor que fomentin l’intercanvi d’experiències. Enfortir la confiança i la seguretat dels pares, mares i educadors. Sensibilitzar la família sobre la responsabilitat de la paternitat. Atendre les necessitats de cada infant i família. Donar suport als lligams emocionals entre pares i fills. Detectar precoçment principis de vulnerabilitat i rics en la família i l’infant. Oferir informació sobre temes d’interès pel que fa a la criança i l’educació del seu fill. Afavorir un observatori natural on els pares puguin veure, viure, compartir i interpretar els avanços dels seus fills. Oferir al grup d’infants activitats estimuladores de les seves capacitats. Possibilitar relacions socials entre les famílies per facilitar la convivència.

Slide 4

Funcions bàsiques: Funció comunicativa. Funció de salut. Funció social. Funció educativa.

Slide 5

Metodologia: Aquests serveis treballa amb els pares i els nens alhora, oferint suport als adults en el seu paper de pares i mares. Els professionals han d’estar convençuts de la necessitat de compartir i confrontar els seus sabers més teòrics amb els més intuïtius dels pares. El servei ha de mantenir una estructura i un funcionament lleuger i flexible, que respongui a les necessitats i a les realitats dels infants i les seves famílies. Els fonaments de l’espai familiar s’han debatut grupalment, mitjançant el diàleg, amb el màxim nombre de tècnics professionals. On es decideix: els objectius que es volen aconseguir, els recursos (materials, personals, espacials,...) necessaris, les temàtiques que es poden treballar amb els pares (que estan subjectes a variacions segons la demanda i les necessitats), la duració de cada sessió i durant quant de temps es realitzarà aquest servei.

Slide 6

El rol del personal docent: S’encarreguen de: l’organització de la sala, els materials, la documentació i de dinamitzar, guiar i orientar la sessió. Promouen la participació activa i generen interaccions entre infants i entre aquests i les persones adultes. Tot mesurant quan cal intervenir, què cal suggerir… des d’una actitud de respecte, on ningú se sent observat ni jutjat.

Slide 7

Organització temporal i planificació de les sessions: Els espais familiars consisteixen en sessions de dues hores cadascuna (de 17 a 19 hores), una vegada a la setmana. Les sessions s’organitzen de la següent manera: 1er moment: la rebuda de les famílies. 2on moment: el ritual d’entrada. 3er moment: realització de les propostes o activitats programades per les educadores. 4rt moment: joc lliure. 5è moment: berenar. 6è moment: tertúlia entre les famílies i les educadores. 7è moment: ritual de sortida i acomiadament de les famílies.

Slide 8

E.E.I. CAS SERRES

Slide 9

França Propostes Innovadores d’atenció a la Infància i a les Famílies Centre de Planificació Familiar de Canyelles Zona Franca de l’Ajuntament de Barcelona Realitzen uns Espais per a Famílies L’Àrea de Benestar Social Espais Familiars de la Petita Infància Prexarxa d’Espais Familiars de Petita Infància El Consell d’Eivissa 2009 L’Escoleta de: Cas Serres Sant Antoni Santa Eulària Formentera E V O L U C I Ó D E L S E R V E I Al 2005 Impulsa la Creació Als anys 90 Amb l’ajuda de A la Diputació de Barcelona Suport: Tècnic Econòmic Formatiu L’IEPI i la Conselleria d’Educació i Cultura Sorgeixen Promouen els Espais Els Implanta a Amb

Slide 10

Professionals que hi treballen: una mestra (Joana Piña) que coordina les sessions, una educadora (Maribel Pereteilo) de l’escola infantil, el personal de neteja, que s’encarrega de que tot estigui a punt i net per a les següent sessió, i el personal de cuina, que prepara el berenar.

Slide 11

Espais, equipament, recursos i material: L’espai familiar és realitza a l’Escola d’Educació Infantil de Cas Serres. L’espai que s’habilita per realitzar les sessions d’espai familiar són: la sala d’usos múltiples, que és molt ampla i està equipada amb una zona delimitada amb material de psicomotricitat, una zona de jocs, un racó per realitzar l’assemblea amb una catifa i coixins i una taula amb cadires per berenar. i el pati, tant l’exterior com l’interior. Aquest últim és molt extens amb: molts mòduls (gronxadors, joc simbòlic, etc.), tres areners, jardins amb arbres i gespa i una zona pavimentada amb ciment per anar en motos i bicis. Tot el pati està envoltat de xiprers. Els recursos i els materials dels que disposen les educadores són els propis d’aquesta escola infantil (pintura, paper continu, pots, coixins, caixes, tot el material de cuina, etc.) i els materials que demanen al Consell d’Eivissa i als pares dels nens.

Slide 12

Sessions: 1er dia: 14/01/10. Inscripció i moment de joc. 2on dia: 21/01/10. Juguem i experimentem amb les crispetes/ El conte del Tauró. 3er dia: 28/01/10. Pintem? /L’espai motriu no pot faltar. 4rt dia: 04/02/10. Sorpresa: castell per saltar/ Jugar amb la cuineta. 5è dia: 11/02/10. Benvinguda a Carnestoltes / Taller de caretes, maquillatge, disfresses... 6è dia: 18/02/10. Galetes de mantega/ Cançoner. 7è dia 25/02/10. Bombons de xocolata/ Un poc de joc al pati per començar. 8è dia: 11/03/10. Hem pintat el nostre cançoner. 9è dia 18/03/10. Juguem amb plantes aromàtiques/ Coneixem, experimentem, manipulem amb els sentits. 10è dia: 25/03/10. Coca de Cas Serres/ Presentació power point.

Slide 13

E.E.I. BENIRRÀS

Slide 14

E V O L U C I Ó D E L S E R V E I Redacten les Bases Pedagògiques del Seu propi Espai Familiar Basant-se en l’Espai Familiar de Menorca Directora Educadores Equip d’Atenció Primerenca Espais Familiars Proposa els Un Curs de Formació Continuada per a Educadors Dita a Vicent Arnaíz Després d’una Proposta de IEPI Entra a Formar Part de Escoleta Benirràs

Slide 15

Professionals que hi treballen: directora del centre (Teresa Elias); psicopedagoga (Mª José Preciados); educadora permanent i coordinadora de l’espai familiar (Vanesa Ramón Torres); altres educadora del centre, que van variant setmanalment (Carol, Lorena, Patricia, Marilina, Marta, Toñi i Àngels); professora de ioga (Elena); professora de dramatització (Inés); professora massatges (dos de les educadores del centre: Patricia i Carol); personal de neteja i personal de cuina.

Slide 16

Espais, equipaments, recursos i materials: Les sessions de l’espai familiar es realitzen a l’escoleta Benirràs situada a la Carretera Benirràs, 07810 Sant Joan de Labritja (Eivissa) que pertany a l’Ajuntament de San Joan. Està situada al mig del bosc, on els nens es poden beneficiar de la natura que els envolta. L’emplaçament per realitzar les sessions és una aula o al pati. Els recursos i materials provenen del fons comú de l’escoleta i també utilitzen material reciclat. L’únic material que demanen als pares és roba vella per fer algunes activitats determinades.

Slide 17

Sessions: 1er dia: 04/02/10; Racons. 2on dia: 11/02/10; Carnestoltes. 3er dia: 18/02/10; Experimentació en diferents contextos. 4rt dia: 25/02/10; Joc heurístic. 5è dia: 04/03/10; Joc lliure. 6è dia: 11/03/10; Psicomotricitat. 7è dia 18/03/10; Pintem. 8è dia: 25/03/10; Collage. 9è dia 01/04/10; Psicomotricitat.

Slide 18

Instruments d’avaluació: Les educadores emplenen una graella d’observació desprès de cada sessió on realitzen una autoreflexió sobre com ha anat aquesta i les possibles millores i suggeriments per les properes sessions.

Slide 19

Conclusions i reflexions: Les famílies tenen l’oportunitat de descobrir, conèixer i reconèixer aspectes del comportament i de les capacitats dels infants. Les propostes dels ambients són participatives, flexibles, canviants i responen sempre als interessos de les famílies. Així els infants tenen l’oportunitat de socialitzar-se, augmentar la seva autonomia i la seva creativitat, compartir el temps i l’espai de joc amb altres infants i viure noves experiències cognitives.

Slide 20

Algunes propostes de millora (comunes): Cas Serres: Pensem que per millorar els espais familiars seria convenient la participació d’altres professionals com psicopedagogs,logopedes, mestres de pedagogia terapèutica i treballadors familiars. Encara que pertanyen a l’Institut per l’Educació de la Primera Infància, no col·laboren amb els serveis socials ni amb l’equip d’atenció primerenca. Podem observar que les sessions no estan prou organitzades i seria convenient realitzar una millor estructuració en la manera d’actuar de les educadores. Benirràs: L’espai familiar organitzat per aquest centre està molt ben plantejat. Encara que, si hem de dir alguna cosa per millorar seria l’espai de les aules, perquè algunes són molt petites. Però, hem de tenir en compte que els dos edificis del centre estan reutilitzats (un era una casa pagesa i l’altre un centre de busseig). Tanmateix, actualment estan en procés de reformar les edificacions per millorar aquest aspecte.

Summary: Aquesta és la presentació del treball envers els Espais Familiars de dues escoletes d'Eivissa.

Tags: família educació

URL: