Ο φίλος μας ο άνεμος

+271

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Ο φίλος μας ο άνεμος ©Σουδίας Γιάννης

Slide 2

Παλαιότερα, όποιος πλησίαζε με πλοίο στις Κυκλάδες τα πρώτα κτίσματα που αντίκριζε ήταν τα εκκλησάκια και οι ανεμόμυλοι με τις φτερωτές τους, που ξεπρόβαλλαν κάτασπροι πάνω στα υψώματα. Οι νησιώτες αισθάνονταν ευλάβεια για τις εκκλησιές τους, όμως τα πιο αγαπητά τους κτίσματα ήταν οι ανεμόμυλοι.

Slide 3

Κυκλάδες

Slide 4

Κυκλάδες

Slide 5

Κυκλάδες

Slide 6

Κυκλάδες

Slide 7

Κυκλάδες

Slide 8

Εκκλησάκια

Slide 9

Εκκλησάκια

Slide 10

Εκκλησάκια

Slide 11

Εκκλησάκια

Slide 12

Ανεμόμυλοι

Slide 13

Ανεμόμυλοι

Slide 14

Ανεμόμυλοι

Slide 15

Ανεμόμυλοι

Slide 16

Ανεμόμυλοι

Slide 17

Βγαίνοντας κάθε πρωί από τα σπίτια τους, έριχναν αυθόρμητα την πρώτη ματιά στη θάλασσα και τη δεύτερη στους ανεμόμυλους: «Αλέθουν οι μύλοι; Όλα καλά» σκέφτονταν.

Slide 18

Ανεμόμυλοι

Slide 19

Άνδρες και γυναίκες περνούσαν πολλές ώρες εκεί, ώσπου να ετοιμαστεί το αλεύρι τους. Έτσι, έγινε ο ανεμόμυλος ένα κοινωνικό κέντρο, όπου συζητούσαν τα προβλήματα και τα νέα του χωριού, αντάλλασσαν αστεία και πειράγματα, έκαναν ακόμα και προξενιά. Στη σκιά του ανεμόμυλου μαζεύονταν οι κοπέλες το απόγευμα με τα εργόχειρα τους και οι νέοι τα βράδια οργάνωναν γλέντια.

Slide 20

Κυκλαδίτικο γλέντι

Slide 21

Συγκρίνοντας τον ανεμόμυλο με το καράβι, οι νησιώτες έδιναν την πρώτη θέση στον ανεμόμυλο, επειδή το καράβι δεν ταξίδευε με τις φουρτούνες και, μόλις συναντούσε κακοκαιρία, κατέφευγε σε λιμάνι. Αντίθετα, ο ανεμόμυλος, χτισμένος σε ανεμόδαρτη τοποθεσία, αντιμετώπιζε ανέμους και καταιγίδες.

Slide 22

Παραδοσιακές στολές

Slide 23

Συγκρίνοντας επίσης το μυλωνά με τον καπετάνιο, θαύμαζαν περισσότερο τον πρώτο: ο καπετάνιος οδηγούσε το σκάφος του πρίμα με τον αέρα, ο μυλωνάς όμως ανέμιζε πάντα κόντρα τα πανιά της φτερωτής. Οδηγώντας το πλοίο του σε λιμάνι, ο καπετάνιος ησύχαζε, γιατί δεν κινδύνευε πια. 0 μυλωνάς δεν ξέγνοιαζε ποτέ, ούτε μέρα ούτε νύχτα, είτε δούλευε ο ανεμόμυλος είτε όχι, γιατί οποιαδήποτε στιγμή μπορούσε να πάθει ζημιά από κακοκαιρία.

Slide 24

Ανεμόμυλος

Slide 25

Ο καπετάνιος είχε το πλήρωμα του βοηθό και συμπαραστάτη σε κάθε δύσκολη περίπτωση, ενώ ο μυλωνάς κατάμονος πάλευε με τα ξεσπάσματα του καιρού.

Slide 26

Παλιός μυλωνάς

Slide 27

Στις Κυκλάδες λειτούργησαν περισσότεροι από εξακόσιοι ανεμόμυλοι. Πρόκειται για αριθμό μοναδικό στον κόσμο. Ο ανεμόμυλος προσαρμόστηκε στις πατροπαράδοτες κατασκευαστικές συνήθειες του κάθε νησιού. Ο κυκλαδίτικος είχε πάντοτε έναν πέτρινο πύργο με στέγη από ξύλινο σκελετό και επένδυση από χόρτο και η κατασκευή του ήταν δύσκολη και πολυδάπανη, όσο και ενός μεγάλου ιστιοφόρου. Χαλκογραφία της Τήνου 15ος αι. όπου διακρίνεται διπλή σειρά ανεμόμυλων

Slide 28

Ανεμόμυλος του τύπου “πέτρινου μεσογειακού πυργόμυλου” σε ώρα λειτουργίας, με ανοιγμένα τα πανιά της φτερωτής.

Slide 29

Φτερωτή

Slide 30

Οι θέσεις των ανεμόμυλων σε σχέση με τους οικισμούς που εξυπηρετούσαν στα νησιά: έξω από τον οικισμό στα γύρω υψώματα, 2) στην άκρη του οικισμού, 3) μέσα στον οικισμό πάνω σε ύψωμα.

Slide 31

Χάρτης των Κυκλάδων. Με αστερίσκο οι θέσεις των μεγάλων συγκροτημάτων ανεμόμυλων.

Slide 32

Οι ανεμόμυλοι της Πάτμου. 2ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας - Θεσσαλονίκη

Summary: Γλώσσα Ε΄τάξης

URL: