4. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ- ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ.ppt

+9

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα. Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Τα κίνητρα των εξερευνήσεων -Κίνητρα –Δρόμος του μεταξιού- Πώς ταξίδευαν πριν από το 15ο αι.-Γεωγραφικές συντεταγμένες- Εφευρέσεις 3. Μεγάλοι εξερευνητές του 15ου και 16ου αι. -Η ζωή των ναυτικών- Σπουδαίοι εξερευνητές 4. Οι συνέπειες των εξερευνήσεων. Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου

Slide 2

Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα. Πώς έβρισκαν τις γεωγραφικές συντεταγμένες πριν το 15ο αιώνα.

Slide 3

Πώς έβρισκαν τις γεωγραφικές συντεταγμένες πριν το 15ο αιώνα.. Εργαστήριο παραγωγής οργάνων ναυσιπλοΐας. 1450

Slide 4

Γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος Η εύρεση της θέσης στην ανοιχτή θάλασσα, συνδέθηκε άμεσα με την εύρεση του γεωγραφικού πλάτους (απόσταση από τον Ισημερινό, βόρεια ή νότια) και του γεωγραφικού μήκους (απόσταση από τον πρώτο Μεσημβρινό, ανατολικά ή δυτικά).

Slide 5

Γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος Γεωγραφικό πλάτος

Slide 6

Γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος Για το γεωγραφικό πλάτος χρησιμοποιούσαν τον αστρολάβο και την αστρονομική ακτίδα, ενώ για το γεωγραφικό μήκος, που ήταν δυσκολότερο, χρησιμοποιήθηκαν άλλες μέθοδοι.

Slide 7

Γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος Η μέτρηση του χρόνου στη θάλασσα είναι ένα πολύ παλιό πρόβλημα. Οι ναυτικοί γνώριζαν πως για να κινηθούν με ασφάλεια προς ορισμένη κατεύθυνση, έπρεπε να μπορούν να μετρούν σωστά χρόνο και αποστάσεις ενώ ταξίδευαν.

Slide 8

Γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος Μέχρι το 18ο αιώνα τα ρολόγια δεν είχαν την απαιτούμενη ακρίβεια και λόγω του τρόπου λειτουργίας (εκκρεμές) επηρεάζονταν από τις κινήσεις του πλοίου.

Slide 9

Γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος Η γη κάνει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό της κάθε 24 ώρες άρα 360/24=15° δηλαδή για κάθε 15° γεωγραφικού μήκους, ο ήλιος και τα άλλα ουράνια σώματα ανατέλλουν μια ώρα αργότερα αν κινούμαστε ανατολικά ή μια ώρα πιο πριν αν κινούμαστε δυτικά, αν περάσουμε δε τον 180ο μεσημβρινό πρέπει να αλλάξουμε και ημερομηνία.

Slide 10

Γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος Η ανάγκη για ακρίβεια του ρολογιού είναι προφανής, γιατί για κάθε λεπτό της ώρας που αποκλίνει ένα ρολόι, η απόκλιση στην επιφάνεια της Γης φτάνει τα 110 χιλιόμετρα. 1 λεπτό απόκλιση 110 χμ. απόκλιση στη Γη

Slide 11

Γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος Αστεροσκοπείο Γκρίνουιτς- Πρώτος μεσημβρινός (Γκρίνουιτς οο) Λόγω της βρετανικής θαλασσοκρατορίας τον 17ο αιώνα, ως μεσημβρινός αναφοράς ορίστηκε ο μεσημβρινός που περνά από το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς στην Αγγλία.

Slide 12

Γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος To 1714 μετά από ένα ατύχημα στο οποίο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού βυθίστηκαν, αφού έπεσαν σε αβαθή λόγω κακού υπολογισμού του γεωγραφικού μήκους, ο Βασιλιάς της Αγγλίας όρισε μια επιτροπή για να βρεθεί ένας απλός και αξιόπιστος τρόπος προσδιορισμού του γεωγραφικού μήκους.

Slide 13

Γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος Προτάθηκαν πολλές μέθοδοι αλλά η πιο απλή ήταν αυτή με τη χρήση του ναυτικού χρονομέτρου που κατασκεύασε ο ξυλουργός και ερασιτέχνης ωρολογοποιός Τζον Χάρισον (1693-1776). Ο Χάρισον είχε εφεύρει ένα ρολόι που δεν επηρεαζόταν από του κούνημα του πλοίου και με διατάξεις τέτοιες, ώστε να περιορίζονται οι τριβές, οπότε θα είχε μεγάλη ακρίβεια.

Slide 14

Εφευρέσεις που βοήθησαν τις ανακαλύψεις.

Slide 15

Εφευρέσεις που βοήθησαν τις ανακαλύψεις. Οι εφευρέσεις που παρουσιάζονται παρακάτω ήταν καθοριστικές για τις εξερευνήσεις και τις ανακαλύψεις του 15ου αιώνα.

Slide 16

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις. Καραβέλες Γύρω στα 1440 ναυπηγήθηκε η Καραβέλα. Ένα μεγάλο και σταθερό πλοίο με μακρόστενη πλώρη και ιστία που εξασφάλιζαν υψηλές ταχύτητες . Τα υπερπόντια ταξίδια έγιναν ασφαλέστερα και πιο γρήγορα.

Slide 17

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις. Καραβέλα

Slide 18

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Η εξέλιξη των αστρονομικών γνώσεων βοήθησε στην κατανόηση φυσικών και αστρονομικών φαινομένων, που αποδίδονταν σε υπερφυσικές δυνάμεις και δαιμόνια.

Slide 19

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις όπως και η εξέλιξη της πρόγνωσης καιρικών φαινομένων, βελτίωσαν την ναυσιπλοΐα. Αργότερα εφευρέθηκαν ειδικά όργανα πρόγνωσης, που κατέστησαν επιστημονικές τις προβλέψεις.

Slide 20

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Η τελειοποίηση της μαγνητικής πυξίδας βοήθησε αποτελεσματικά τη ναυσιπλοΐα κάνοντας ασφαλή την πλοήγηση των πλοίων. Η πυξίδα είναι ναυτιλιακό όργανο που χρησιμεύει για τον προσανατολισμό. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τη μαγνητική πυξίδα από το 1100 μ. Χ., ενώ οι ναυτικοί της δυτικής Ευρώπης από το 1187 μ. Χ.. Κατά τον 15ο αιώνα οι ενδείξεις έγιναν πιο ακριβείς, με τελειοποιημένους πίνακες απόκλισης.

Slide 21

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Ο ναυτικός, γνωρίζοντας τη γωνία απόκλισης και τη γωνία που πρέπει να σχηματίζει ο άξονας του πλοίου με το μαγνητικό μεσημβρινό, χαράζει την πορεία του πλοίου φροντίζοντας η γραμμή πλεύσης να βρίσκεται μπροστά από τη γωνία απόκλισης του βαθμολογημένου κύκλου της πυξίδας.

Slide 22

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Πυξίδες (κινέζικη, σε κιβώτιο, χειρός κ.ά.), ανεμολόγια. Οι πυξίδες συνοδεύονταν από χάρτες με την κατεύθυνση του ανέμου (ανεμολόγια).

Slide 23

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Ανεμολόγια

Slide 24

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Όπως είναι γνωστό η Γη αποτελεί έναν τεράστιο φυσικό μαγνήτη και έχει όλα τα ανάλογα χαρακτηριστικά, δηλαδή, το Βόρειο μαγνητικό Πόλο, το Νότιο μαγνητικό Πόλο και το μαγνητικό ισημερινό.

Slide 25

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Δημιουργείται έτσι ένα μαγνητικό πεδίο, που επηρεάζει τη μαγνητική βελόνα (πυξίδα), που παίρνει πάντα μια ορισμένη θέση από νότο προς βορρά. Δείχνει δηλαδή το μαγνητικό βορρά.

Slide 26

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Το μαγνητικό πεδίο προστατεύει τη Γη από τις ηλιακές καταιγίδες και δημιουργεί το βόρειο και νότιο σέλας

Slide 27

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Το σέλας δημιουργείται στους πόλους της Γης (Βόρειο και Νότιο σέλας)

Slide 28

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Οι θαλασσοπόροι ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν πως ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος, που έδειχναν οι πυξίδες, δεν ταυτιζόταν με το γεωγραφικό Βόρειο Πόλο της Γης (το ίδιο ισχύει και για το Νότιο μαγνητικό πόλο). Σύντομα κατάφεραν να βρίσκουν την απόκλιση που παρουσιαζόταν, ώστε να μην παρεκκλίνουν από την πορεία τους. Ο Μαγνητικός Β. Π. έχει αλλάξει πολλές φορές και συνεχίζει να αλλάζει θέση, γι’ αυτό οι ναυτικοί χάρτες αναφέρουν το έτος που δημιουργήθηκαν και τη θέση του Μαγνητικού Β. Π. εκείνο το έτος.

Slide 29

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Χρησιμοποιώντας την πυξίδα , το διαβήτη και τους παραλλήλους, οι θαλασσοπόροι εύρισκαν τη θέση του πλοίου τους στην ανοιχτή θάλασσα. Χαράζοντας τις ανάλογες γραμμές, δημιουργούσαν νέους ναυτικούς χάρτες που φυλάσσονταν με μυστικότητα, ώστε να μην τους βρουν άλλοι θαλασσοπόροι ή αντίπαλα κράτη.

Slide 30

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται και σήμερα, αλλά οι ναυτικοί διαθέτουν πλέον λεπτομερείς χάρτες, σύγχρονες πυξίδες και GPS.

Slide 31

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Πορτολάνοι 15ου αιώνα, ναυτικοί χάρτες με λεπτομερείς σημειώσεις.

Slide 32

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Αστρολάβοι Ο αστρολάβος βοήθησε πολύ την πλοήγηση των ποντοπόρων πλοίων. Οι ναυτικοί προσδιόριζαν το γεωγραφικό πλάτος που βρίσκονταν και στην παρακολουθούσαν την πορεία τους.

Slide 33

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Η εφεύρεσή του αστρολάβου αποδίδεται στον Έλληνα Ίππαρχο, που έζησε τον 2ο αι. π.Χ., αργότερα τον χρησιμοποίησαν οι Άραβες και από αυτούς τον πήραν οι Ευρωπαίοι.

Slide 34

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Ο αστρολάβος είναι ένα ιστορικό αστρονομικό όργανο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι αστρονόμοι για την ναυσιπλοΐα και την παρατήρηση του Ήλιου και των αστεριών από τον 2ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 18ο αιώνα μ.Χ., μετά τον οποίο χρησιμοποιήθηκε ένα πιο εξελιγμένο όργανο, ο εξάντας.

Slide 35

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Όργανα πλοήγησης κατά το 15ο αιώνα Χρησιμοποιώντας τον αστρολάβο προέβλεπαν τις θέσεις του ήλιου της σελήνης, των πλανητών και των άστρων. Έτσι εύρισκαν την πορεία τους στα θαλασσινά ταξίδια.

Slide 36

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Τον αστρολάβο αντικατέστησε αργότερα ο εξάντας, που διευκόλυνε την εύρεση της θέσης του πλοίου σε σχέση με τον ήλιο ή κάποιο αστέρα και τον ορίζοντα.

Slide 37

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Παρουσίαση του τρόπου που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί τον εξάντα.

Slide 38

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Άλλο όργανο που χρησιμοποιήθηκε την Εποχή των Ανακαλύψεων ήταν η αστρονομική ακτίδα, που ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Με την αστρονομική ακτίδα υπολόγιζαν το γεωγραφικό πλάτος.

Slide 39

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Η αστρονομική ακτίδα Το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο βρισκόταν το πλοίο, υπολογιζόταν μετρώντας τη γωνία που δημιουργούσε ο ορίζοντας με τον ήλιο ή κάποιο γνωστό αστέρα.

Slide 40

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Η σκόπευση του ηλίου με την αστρονομική ακτίδα δημιουργούσε προβλήματα στην όραση, γι’ αυτό αντικαταστάθηκε από ένα όργανο που μετρούσε τη σκιά του ηλίου, έτσι ο παρατηρητής είχε στραμμένα τα νώτα του στον ήλιο (εφευρέτης Τζον Ντέιβις 16ος αιώνας).

Slide 41

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Οι ναυτικοί έβρισκαν το στίγμα τους, δηλαδή τη θέση του πλοίου στην ανοικτή θάλασσα, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο μέτρησης που ονομάζεται « στίγμα εξ αναμετρήσεως». Η μέτρηση αυτή ξεκινούσε από ένα γνωστό σημείο π. χ. λιμάνι και επαναλαμβανόταν συχνά. Απαραίτητα για τη μέτρηση των αποστάσεων που διένυε το πλοίο και για να βρίσκουν οι ναυτικοί την ταχύτητα με την οποία έπλεαν, ήταν : Το δρομόμετρο, η πυξίδα και η κλεψύδρα που περιείχε άμμο (Αμμωτό) και ανάλογα με τη διάρκεια της ήταν: 10 δευτερολέπτων, 30 δευτερολέπτων και 30΄ λεπτών («ημιώριο» κοιν. μεντζαρόλι).

Slide 42

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Το δρομόμετρο αποτελούνταν Α) από μια ξύλινη τριγωνική κατασκευή, το Δελτωτό, που είχε φελλούς και στο κάτω μέρος είχε επένδυση μολύβδου, έτσι ώστε να παραμένει στην επιφάνεια του νερού κάθετο (σαν τσαμαδούρα). Β) Το σχοινί που ήταν αρκετά λεπτό και μακρύ και το οποίο είχε ανά σταθερό μήκος και ένα κόμπο. Αυτό το σταθερό μήκος μεταξύ των κόμπων ήταν ανάλογο με την κλεψύδρα ( Αμμωτό) που γινόταν η δρομομέτρηση. Έτσι υπολογιζόταν η ταχύτητα σε «κόμβους».

Slide 43

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Η δρομομέτρηση γινόταν ως εξής: ένας ναύτης κρατούσε την κλεψύδρα κατακόρυφα με τη κενή από άμμο φιάλη προς τα επάνω, δηλώνοντας: «έτοιμος!». Τότε ο ναύτης που αναλάμβανε τη δρομομέτρηση, έριχνε από τη πρύμνη το Δελτωτό (τρίγωνο ξύλο), που ήταν δεμένο με το αρχικό τμήμα του σχοινιού που είχε ίσο μήκος με το πλοίο, στη θάλασσα αφήνοντάς το ελεύθερο μέσα από το χέρι του, μόλις πέρναγε ο 1ος κόμπος έδινε την εντολή: «στρέψε»! Τότε ο χειριστής της κλεψύδρας έστρεφε το όργανο ανάποδα παρακολουθώντας προσεκτικά το άδειασμά της άμμου αναφωνώντας «προσοχή!» μόλις πλησίαζε να αδειάσει οπότε στο τέλος φώναζε «κράτει!».

Slide 44

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Τότε ο β΄ ναύτης έκλεινε το χέρι του και σταματούσε την παρέκταση του σχοινιού μετρώντας πόσοι κόμποι πέρασαν από το χέρι του. Ο αριθμός των κόμπων ήταν και η ωριαία ταχύτητα του πλοίου σε μίλια. Ακόμα και σήμερα, την ταχύτητα των πλοίων τη μετράμε σε κόμβους (1 κόμβος είναι ταχύτητα 1 μιλίου την ώρα, 1852 μέτρα την ώρα)

Slide 45

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Η πορεία του πλοίου (με τη βοήθεια πυξίδας) και η ταχύτητά του (με τη βοήθεια δρομομέτρου), για διάστημα τεσσάρων ωρών που ήταν η κάθε βάρδια, σημειώνονταν πάνω σε μια ξύλινη πινακίδα που είχε στο επάνω μέρος το σχέδιο του ανεμολογίου και στο κάτω μέρος οπές που σημειώνονταν οι κόμβοι (ταχύτητα) ανά ημίωρο.

Slide 46

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Ο καπετάνιος σημείωνε προσεκτικά όλες τις μετρήσεις σε ειδικό βιβλίο. Η παραπάνω μέθοδος χρησιμοποιήθηκε και από τον Κολόμβο, που άφησε λεπτομερείς σημειώσεις των μετρήσεών του.

Slide 47

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Όργανο για νυκτερινές μετρήσεις χρόνου. Με το όργανο αυτό μετρούσαν την ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από την κεντρική οπή σκόπευαν τον πολικό αστέρα και μετακινώντας αναλόγως το μοχλό, εύρισκαν την ώρα.

Slide 48

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Η βολίδα ή σκαντάγιο ήταν ένα βαρίδι από μολύβι σε σχήμα καμπάνας (7 - 14 κιλά ) με κοίλο το κάτω μέρος. Δένεται με σκοινί περίπου 25 οργιές, με έχει σημάδια ανά μια οργιά μήκους, δηλαδή δερμάτινες λωρίδες, (π.χ. 1η οργιά μία λωρίδα, 2η οργιά 2 λωρίδες κλπ. και κάθε 3 οργιές αλλάζουν χρώμα). Επίσης στο κάθε διάστημα της μίας οργιάς φέρει πρόσθετα λεπτούς σπάγκους ή κόμπους ανά ένα πόδι. Συνεπώς κάθε οργιά φέρει πέντε υποδιαιρέσεις (μια οργιά έχει μήκος όσο περίπου το άνοιγμα χεριών, μαζί με το θώρακα ενός άντρα, δηλαδή 1,80 στην πραγματικότητα =6 πόδια= 1,882 μ.) .

Slide 49

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Στο κοίλο του έβαζαν λίπος ή άλλη κολλώδη ουσία, ώστε να κολλάει το υλικό του βυθού και από αυτό να ξέρουν ότι βρήκε βυθό, αλλά να ξέρουν και τη φύση του βυθού (άμμος, πέτρες, βράχος κ.λπ.). Έτσι αποφάσιζαν αν ο βυθός είναι κατάλληλος για αγκυροβολία, πόσες άγκυρες χρειάζονταν κ.λπ. (με αυτό τον τρόπο μάθαινε και ο Ηρόδοτος μέχρι που έφταναν οι αποθέσεις του Νείλου ).

Slide 50

Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Εφευρέσεις Από το 16ο αιώνα, οπότε εφευρέθηκε το τηλεσκόπιο από το Γαλιλαίο, χρησιμοποιήθηκε από τους θαλασσοπόρους και το κιάλι. Αποφασιστικής σημασίας για τη ναυσιπλοΐα ήταν η εμπειρία των θαλασσοπόρων καθώς και η συμβολή του πληρώματος, που σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, εργαζόταν σκληρά.

Slide 51

Η ζωή των ναυτικών

Slide 52

Εποχή των Ανακαλύψεων . Η ζωή των ναυτικών. Στο πλοίο, εκτός από τον καπετάνιο που ήταν το πιο σημαντικό πρόσωπο, υπηρετούσαν ακόμα οι αξιωματικοί, όπως: Ο υποπλοίαρχος, που διοικούσε το πλήρωμα Ο πλοηγός που χάραζε την πορεία, σημείωνε στο χάρτη το δρόμο και διάλεγε τα πανιά που θα χρησιμοποιούσαν

Slide 53

Εποχή των Ανακαλύψεων . Η ζωή των ναυτικών. Το πλήρωμα αποτελούσαν ακόμα : Ο ναύκληρος, που επέβλεπε το πλήρωμα στην εργασία του. Ο σιτιστής, υπεύθυνος για την αποθήκη και τα τρόφιμα. Ο ξυλουργός, για να συντηρεί την ξυλεία και ο καλαφατιστής που έκλεινε τις ρωγμές. Ο χαλκωματάς, που φρόντιζε τα βαρέλια και τα μεταλλικά μέρη του πλοίου.

Slide 54

Εποχή των Ανακαλύψεων . Η ζωή των ναυτικών. Οι υπόλοιποι ήταν απλοί ναύτες ή μούτσοι που ασχολούνταν με τις διάφορες εργασίες του πλοίου.

Slide 55

Εποχή των Ανακαλύψεων .Η ζωή των ναυτικών. Το πλήρωμα χωριζόταν σε βάρδιες που άλλαζαν κάθε τέσσερις ώρες. Στα πλοία δεν υπήρχαν κρεβάτια. Οι ναυτικοί ξάπλωναν ντυμένοι όπου έβρισκαν. Όταν μια βάρδια σχολούσε και αναλάμβανε η επόμενη, ο σκοπός σκαρφάλωνε σε ένα καλάθι που ήταν στερεωμένο στο πιο ψηλό κατάρτι.

Slide 56

Εποχή των Ανακαλύψεων . Η ζωή των ναυτικών. Ο τιμονιέρης ενημέρωνε το ναύκληρο για την πορεία τους, ο ναύκληρος τον πλοηγό κι αυτός με τη σειρά του τον καινούριο τιμονιέρη που επαναλάμβανε με δυνατή φωνή. Έτσι δεν γινόταν λάθος. Η νέα βάρδια όριζε τώρα το πλοίο.

Slide 57

Εποχή των Ανακαλύψεων . Η ζωή των ναυτικών. Καθάριζαν το κατάστρωμα, μπάλωναν τα πανιά, τύλιγαν τα σχοινιά. Ένας μούτσος αναποδογύριζε κάθε μισή ώρα την κλεψύδρα. Ο ναύκληρος διαβίβαζε τις διαταγές του υπάρχου.

Slide 58

Εποχή των Ανακαλύψεων .Η ζωή των ναυτικών. Ο τιμονιέρης ενημέρωνε το ναύκληρο για την πορεία τους, ο ναύκληρος τον πλοηγό και αυτός τον καινούριο τιμονιέρη που επαναλάμβανε με δυνατή φωνή.

Slide 59

Εποχή των Ανακαλύψεων . Η ζωή των ναυτικών. Ο ναύαρχος, καθισμένος στο τραπέζι της καμπίνας του, χάραζε την πορεία τους και υπολόγιζε την απόσταση που είχαν διανύσει.

Slide 60

Εποχή των Ανακαλύψεων .Η ζωή των ναυτικών. Για την ετοιμασία του φαγητού είχαν μια κουζίνα στο κατάστρωμα. Έτρωγαν ξηρή τροφή, μπισκότα και γαλέτες, παστό κρέας, λάδι, τυριά, φασόλια, σκόρδα, κρεμμύδια, αμύγδαλα και σταφίδες. Είχαν ακόμα αλεύρι, σαρδέλες και αντζούγιες. Έπιναν νερό και κρασί.

Slide 61

Εποχή των Ανακαλύψεων . Η ζωή των ναυτικών. Αυτές οι τροφές ήταν φτωχές σε βιταμίνη C που περιέχουν κυρίως τα εσπεριδοειδή και είναι απαραίτητη στον οργανισμό. Έτσι οι ναύτες πάθαιναν συχνά μια φρικτή ασθένεια, το σκορβούτο, που γέμιζε το σώμα πληγές και έλκη.

Slide 62

Εποχή των Ανακαλύψεων . Η ζωή των ναυτικών. Πολύ αργότερα, το 1700, οι Άγγλοι έλυσαν το πρόβλημα, μοιράζοντας στα πληρώματα λεμόνια. Γι’ αυτό οι άγγλοι ναύτες έχουν το παρατσούκλι Limeys, από τη λέξη lime= λεμόνι.

Slide 63

Εποχή των Ανακαλύψεων . Η ζωή των ναυτικών. Η ζωή των πληρωμάτων ήταν πολύ κουραστική κι επικίνδυνη. Βεβαίως ο καπετάνιος είχε δικαίωμα ζωής και θανάτου για το πλήρωμά του και πολλές φορές οι αξιωματικοί τους φέρονταν με μεγάλη σκληρότητα. Οι ανταρσίες των πληρωμάτων ήταν συχνές.

Slide 64

Εποχή των Ανακαλύψεων . Η ζωή των ναυτικών.

Tags: history

URL: