ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΣ ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΣ

+11

No comments posted yet

Comments

sudiakos (5 years ago)

Η παρουσίαση σου Πόπη ανέβηκε απο κάποιον ή κάποια πάλι εδώ στο slideboom χωρίς το όνομα σου, στο όνομα elpaf. Απαράδεκτο.

Slide 1

ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΣ ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΣ 1480-1521 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Η ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Ο ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΑΚΤΑΝ-ΤΟ ΤΕΛΟΣ Συγκέντρωση υλικού- επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου

Slide 2

Μαγγελάνος- ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο Μαγγελάνος, ευπατρίδης στη καταγωγή, γεννήθηκε το 1480 στην πόλη Σαμπρόσα της Βόρειας Πορτογαλίας, όπου ο πατέρας του ήταν δήμαρχος.

Slide 3

Μαγγελάνος- ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Tο όνομά του στη γλώσσα της πατρίδας του προφερόταν Μαγγαλιάϊς (πορτ. Fernão de Magalhães) ενώ γαλλικά και ισπανικά Magellan (Μαζελλάν και Μαγελλάν, αντίστοιχα). Το μεγαλύτερο μέρος της νεότητας του το πέρασε στις καραβέλες, και εκεί έμαθε την ναυτοσύνη.

Slide 4

Μαγγελάνος- ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ιωάννης Β΄, «ο Τέλειος Πρίγκιπας» και η Βασίλισσα Ελεονόρα. Στα δέκα του χρόνια έμεινε ορφανός και από τους δυο γονείς του. Στα 12 χρόνια του έγινε ακόλουθος της Βασίλισσας Ελεονόρας, συζύγου του Βασιλέως Ιωάννου του Β΄ της Πορτογαλίας. Η Πορτογαλία ήταν μια μεγάλη δύναμη στα τέλη του 15ου αιώνα.

Slide 5

Μαγγελάνος- ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Στην Αυλή της Πορτογαλίας, είχε την ευκαιρία να σπουδάσει αστρονομία και ναυτικές τέχνες κοντά σε καλούς δασκάλους. Αργότερα υπηρέτησε ως δόκιμος στο πορτογαλικό ναυτικό.

Slide 6

Μαγγελάνος- ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Μάρτιν Μπεχάιμ –Χάρτης του Μπεχάιμ για τη σφαιρικότητα της Γης- Αστρολάβος Δάσκαλός του ήταν ο αστρονόμος και γεωγράφος Μάρτιν Μπεχάιμ, που είχε φτιάξει το πρώτο ομοίωμα της υδρογείου σφαίρας και είχε βελτιώσει τον αστρολάβο, το αστρονομικό όργανο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί για την ναυσιπλοΐα και την παρατήρηση του Ήλιου και των αστεριών.

Slide 7

Μαγγελάνος- ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Στο τέλος του 15ου αιώνα πραγματοποιήθηκαν σπουδαίες ανακαλύψεις, όπως τα ταξίδια του Κολόμβου προς τις «Δυτικές Ινδίες» και…

Slide 8

Μαγγελάνος- ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ του Βάσκο ντα Γκάμα γύρω από την Αφρική. Όλα αυτά ενέπνευσαν στο Μαγγελάνο την αγάπη για τα ταξίδια και τις εξερευνήσεις.

Slide 9

Μαγγελάνος- ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο Μαγγελάνος εργάστηκε στη ναυτική υπηρεσία της Πορτογαλίας, προετοιμάζοντας τα πλοία που ταξίδευαν στη δυτική ακτή της Αφρικής.

Slide 10

Μαγγελάνος- ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Ο ναύαρχος και Αντιβασιλέας στην Ανατολή Φραγκίσκος Αλμέιντα Το 1505, ο Μαγγελάνος, πήρε μέρος στην αποστολή του ναυάρχου και Αντιβασιλέα στην Ανατολή, Φραγκίσκου Αλμέιντα, για να περιορίσουν τη μουσουλμανική δύναμη στην Ανατολική Αφρική και στην Ινδία.

Slide 11

Μαγγελάνος- ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Μαλαμπάρ, Ινδία Καννανόρε Οι Πορτογάλοι μετά από πολεμικές επιχειρήσεις ενίσχυσαν την κυριαρχία τους στην Ινδία. Σκοπός τους ήταν η εξασφάλιση του εμπορίου μπαχαρικών αλλά και άλλων πολύτιμων αγαθών της Νοτιοανατολικής Ασίας, από τους ανταγωνιστές τους Ισπανούς.

Slide 12

Μαγγελάνος- ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Ο Μαγγελάνος τραυματίστηκε σε ναυμαχία στο Καννανόρε στην ακτή Μαλαμπάρ της Ινδίας.

Slide 13

Μαγγελάνος- ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Παλαιός χάρτης Μοζαμβίκης Οχυρό Μαπούτο Το 1506 πήρε μέρος στην αποστολή στις ακτές της Μοζαμβίκης, όπου οι Πορτογάλοι δημιούργησαν φρούριο.

Slide 14

Μαγγελάνος- ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Το 1508 επέστρεψε στην Ινδία και πήρε μέρος στη Ναυμαχία του Ντίου, εναντίον των Οθωμανών. Έτσι η Πορτογαλία εξασφάλισε την κυριαρχία στο μεγαλύτερο μέρος του Ινδικού Ωκεανού.

Slide 15

Μαγγελάνος- ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Ναυμαχία του Ντίου

Slide 16

Μαγγελάνος- ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Ο Μαγγελάνος, το 1511 διακρίθηκε στην άλωση της Μαλαισίας, που έπεσε στα χέρια των Πορτογάλων μετά από πολιορκία έξι εβδομάδων.

Slide 17

Μαγγελάνος- ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Μετά από αυτή την επιτυχία, ολοκληρώθηκε η αποστολή του ναυάρχου Αλμέιντα. Η Ανατολή είχε κατακτηθεί.

Slide 18

Μαγγελάνος- ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Ο Μαγγελάνος γνωρίζει τα Νησιά των Μπαχαρικών, τις Μολούκες, και κάνει εμπόριο μπαχαρικών με τους ιθαγενείς.

Slide 19

Μαγγελάνος- ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Το 1512 επιστρέφει στη Λισσαβόνα με σημαντικές γνώσεις στη ναυσιπλοΐα.

Slide 20

Μαγγελάνος- ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Το 1512 ο Μαγγελάνος αφού επέστρεψε στην Πορτογαλία, πολέμησε στο Μαρόκο, όπου πληγώθηκε στο πόδι και από τότε έμεινε χωλός.

Slide 21

Μαγγελάνος- ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Στα ταξίδια του, συνέλαβε το τολμηρό σχέδιο να ζητήσει το θαλάσσιο δρόμο προς τις Μαλούκες νήσους της Μαλαισίας πλέοντας προς τα δυτικά. Τα νησιά αυτά είχαν παραχωρηθεί εν τω μεταξύ από τον Πάπα Αλεξάνδρο Δ΄ στους Ισπανούς. Το εμπόριο μπαχαρικών είχε αλλάξει χέρια.

Slide 22

Μαγγελάνος- ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Βασιλιάς Μανουέλ Δ΄- Φερδινάνδος Μαγγελάνος Όταν όμως επανήλθε στη Πορτογαλία το 1512, για να καταστρώσει το σχέδιό του, βρήκε το βασιλιά Μανουέλ Δ΄ να διάκειται δυσμενώς απέναντί του. Του αρνήθηκαν την αύξηση της σύνταξής του καθώς και του βαθμού που θα έπαιρνε στην ιεραρχία του ναυτικού της χώρας. Ο βασιλιάς του ζήτησε μάλιστα να γυρίσει στο Μαρόκο και γι’ αυτό αποφάσισε να φύγει στην Ισπανία.

Slide 23

Μαγγελάνος- Στην Ισπανία Κάρολος Ε΄ Το 1517 έφτασε στην Ισπανία, όπου άλλαξε την εθνικότητά του και μαζί με τον Πορτογάλο επίσης, κοσμογράφο και αστρονόμο Ρουί Φελέρο, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο βασιλιά Κάρολο (αργότερα αυτοκράτορα Κάρολο Ε΄)

Slide 24

Μαγγελάνος- Στην Ισπανία Επειδή όσα εδάφη ανακαλύπτονταν προς τα δυτικά, παραχωρούνταν στην Ισπανία, ο Μαγγελάνος και ο Φελέρο, πρότειναν στο βασιλιά να πλεύσουν προς τα δυτικά για να βρουν τα νησιά των μπαχαρικών, ώστε να καταχωρηθούν ως ισπανικές κτήσεις.

Slide 25

Μαγγελάνος- Στην Ισπανία Επειδή οι Ισπανοί είχαν σημαντικούς πολιτικούς και εμπορικούς λόγους να έχουν μία σύντομη επικοινωνία με την περιοχή της Μαλαισίας, ενέκριναν την πρόταση και διέθεσαν πέντε εξοπλισμένα πλοία, με τα οποία ξεκίνησε ο θαλασσοπόρος το 1519. Έτσι έγινε ο Μαγγελάνος ο δεύτερος μετά τον Κολόμβο μεγάλος θαλασσοπόρος, τον οποίο «έχασαν» οι Πορτογάλοι και αξιοποίησαν οι Ισπανοί για τις εξερευνήσεις των θαλασσών.

Slide 26

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Έτσι ξεκίνησε ο Μαγγελάνος στις 20 Σεπτεμβρίου του 1519 για τον περίπλου της γης, από το λιμάνι Σανλούκαρ ντε Μπαραμέδα.

Slide 27

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Σανλούκαρ ντε Μπαραμέδα, στο δέλτα του ποταμού Γουαλδακιβίρ.

Slide 28

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Για την επιτυχία του σκοπού του βοηθήθηκε από τον Ντιέγκο Μπαρμπόζα, ευγενή από τη Σεβίλλη, του οποίου την κόρη παντρεύτηκε. Λίγο πριν το ταξίδι, ο Μαγγελάνος πήρε τις ευλογίες της εκκλησίας στο ναό της Σάντα Μαρία ντε Βικτόρια στη Σεβίλλη. Από το όνομα του ναού ονόμασε και το πλοίο «Βικτόρια».Έδωσε πολλά χρήματα στους καλόγερους του μοναστηριού, για να προσεύχονται για την επιτυχία της εξερεύνησής του.

Slide 29

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Τα πέντε πλοία- Το πλοίο Βικτόρια Πέντε πλοία έφυγαν από τη Σεβίλλη υπό τις διαταγές του Μαγγελάνου. Ήταν τα: Τρινιντάντ (Αγία Τριάδα) με κυβερνήτη το Μαγγελάνο, Σαν Αντόνιο, Κονσεψιόν, Σαντιάγο και Βικτόρια, ένα πλοίο τύπου Γαλεόνι.

Slide 30

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Το πλοίο Βικτόρια

Slide 31

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Τα πλοία: Σαν Αντόνιο, 120 τόνων, καπετάνιος Χουάν ντε Καρταγκένα. Τρινιντάντ, 110 τόνων, ναυαρχίδα υπό το Φερδινάνδο Μαγγελάνο. Κονσεψιόν, 90 τόνων, καπετάνιος Γκασπάρ ντε Κεσάντα. Βικτόρια, 85 τόνων, καπετάνιος Λούι ντε Μεντόζα. Σαντιάγκο, 75 τόνων, καπετάνιος Χουάν ντε Σεράνο.

Slide 32

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Φορτίο πλοίων: 10.500 αγκίστρια ψαρέματος, 40 φορτώματα καυσόξυλα, ένας τόνος μέλι, 10 τόνοι μπισκότα, 2500 πάουντς κεριά, 89 φανάρια, 5 τόνοι πυρίτιδα, 600 πάουντς ζάχαρη, 58 όπλα βαρέως τύπου, 50 μουσκέτα, 1000 δόρατα με λόγχες, 5000 τόξα (βαλίστρες), 5000 μαχαίρια με θήκη, 8 τόνους χάλκινα νομίσματα, και χιλιάδες καθρεπτες χειρός, χρωματιστά μαντίλια, λαμπερά βραχιόλια, κ.ά. , χρήσιμα για εμπόριο.

Slide 33

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Τα πληρώματα των πλοίων αριθμούσαν 270 περίπου άνδρες. Ανάμεσά τους υπήρχαν τουλάχιστον εννέα Έλληνες. Αναφέρονται δύο αξιωματικοί: ο Φραγκίσκος Άλμπος ή Κάλμπος από τη Χίο που κράτησε κι' ένα ημερολόγιο του ταξιδιού ( ήταν ο πλοηγός του «Βικτόρια») και ο Μιχαήλ από τη Ρόδο που όχι μονάχα τιμήθηκε από τον Ισπανό βασιλιά με τίτλο ευγενείας για τις υπηρεσίες του στην αποστολή, αλλά το 1526 ονομάστηκε γενικός πλοηγός για τις Μολούκες.

Slide 34

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Ο Ρουί Φελέρο δεν πήρε μέρος στην αποστολή. Οι λόγοι δεν είναι απολύτως γνωστοί. Έχει γραφεί πως παραφρόνησε λίγο πριν το ταξίδι ή πως ερευνώντας τα άστρα βρήκε ότι θα του συμβεί κάτι κακό. Ρέπλικα του πλοίου «Βικτόρια»

Slide 35

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Χουάν Σεμπάστιαν Ελκάνο Όταν ο Μαγγελάνος έπεισε τον Κάρολο της Ισπανίας να χρηματοδοτήσει τις εξερευνήσεις του, ήξερε πού να στραφεί για το ιδανικό πλήρωμα και αναζήτησε στη χώρα των Βάσκων τον βέλτιστο των πλοηγών. Τον Ελκάνο. Οι δύο τους συναντήθηκαν το 1519, και συμφώνησαν το ρόλο που ο Βάσκος θα είχε στο ταξίδι -καπετάνιος του «Κονσεψιόν»

Slide 36

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Ο Ιωάννης Σεβαστιανός Δε Ελκάνο, ή Δελ Κάνο, γεννήθηκε το 1476 στην Γκεταρία της χώρας των Βάσκων. Έμαθε την τέχνη του πλοηγού στα βάσκικα αλιευτικά, τα οποία μια ιστορική άποψη θέλει να είναι τα πρώτα που έφτασαν στην Αμερική, κυνηγώντας φάλαινες.

Slide 37

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Αρκετά στοιχεία δείχνουν ότι, προ του 1400, βάσκοι ψαράδες και φαλαινοθήρες είχαν φτάσει στη Νιουφάουντλαντ και άφησαν για ενθύμιο μπόλικες βάσκικες λέξεις στο λεξιλόγιο των ιθαγενών. Βέβαια πριν από τους Βάσκους έφτασαν στη Βόρεια Αμερική οι Βίκινγκς.

Slide 38

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Βιβλίο του Μπαρμπόζα – Α. Πιγκαφέτα Στα πληρώματα συμμετείχαν και ο ιστοριογράφος της αποστολής Πορτογάλος Ντουάρτε Μπαρμπόζα και ο Βερονέζος Αντόνιο Πιγκαφέτα, που έγραψε απομνημονεύματα για την αποστολή καθώς κρατούσε λεπτομερές ημερολόγιο και σχεδίασε χάρτες των περιοχών που ανακάλυψαν.

Slide 39

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Ο Μαγγελάνος ακολούθησε τη διαδρομή που περνά από τα Κανάρια νησιά και το Πράσινο Ακρωτήριο.

Slide 40

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Ο Μαγγελάνος, ενώ είχε συμφωνήσει με τους κυβερνήτες των άλλων πλοίων για τη ρότα που θα ακολουθούσαν, ξαφνικά άλλαξε πορεία και τους ανάγκασε να τον ακολουθήσουν. Είχε πληροφορίες ότι οι Ισπανοί θα τον δολοφονούσαν και ήθελε να επιβάλει εξαρχής τη θέση του ως αρχηγού της αποστολής. Από αυτή τη στιγμή άρχισε να εξυφαίνεται μια συνομωσία εναντίον του.

Slide 41

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Στην αρχή ταξίδευαν με καλό καιρό. Στη συνέχεια όμως του ταξιδιού βρέθηκαν σε τροπικές καταιγίδες. Γιγάντια κύματα και ισχυροί άνεμοι τρομοκράτησαν το πλήρωμα που έκλαιγε και προσευχόταν για τη σωτηρία του.

Slide 42

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Ξαφνικά, μετά από τις καταιγίδες, έβλεπαν λάμψεις δυνατές στον αέρα. Φωτιές γαλάζιες σαν πυρσοί στέκονταν στις άκρες των καταρτιών του πλοίου.

Slide 43

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Το δυνατό φως τους τύφλωνε για αρκετή ώρα. Οι ναυτικοί ήταν προληπτικοί και αναρωτιούνταν τι να σήμαινε το σημάδι που έστελνε ο Άγιος Έλμο (Άγιος Έρασμος), προστάτης των ανθρώπων της θάλασσας.

Slide 44

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται μετά από καταιγίδες όταν ηλεκτρικά φορτία παραμένουν στην ατμόσφαιρα και παίρνουν τη μορφή σφαιρικών αστραπών. Είναι γνωστό ως «Φωτιές του Σαν Έλμο».

Slide 45

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Πλησιάζοντας τον Ισημερινό, αντιμετώπισαν άπνοια για τρεις εβδομάδες. Το πλήρωμα υπέφερε από τη ζέστη, την πείνα και τη δίψα.

Slide 46

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Τέλος κατάλληλος άνεμος φύσηξε και τους βοήθησε να περάσουν, στις 20 Νοεμβρίου, τον Ισημερινό,. Είχαν φτάσει στο Νότιο Ημισφαίριο. Στο νυχτερινό ουρανό δεν έβλεπαν πια τον Πολικό Αστέρα, που τους καθοδηγούσε, αλλά έναν άγνωστο αστερισμό. Ήταν ο Σταυρός του Νότου που θα γινόταν ο οδηγός τους στις νότιες θάλασσες.

Slide 47

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Είχαν διασχίσει με επιτυχία τον Ατλαντικό και είχαν φτάσει στις Βραζιλιάνικες ακτές. Εκεί προμηθεύτηκαν εφόδια και συνέχισαν το ταξίδι.

Slide 48

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Λεπτομέρειες από τη χαρτογράφηση των βραζιλιάνικων ακτών

Slide 49

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Στις 13 Δεκεμβρίου 1519 εισέπλεε στον κόλπο του Ρίο ντε Τζανέιρο Συνέχισαν και ο Μαγγελάνος μίλησε στο πλήρωμα,για πρώτη φορά, για το πέρασμα που αναζητούσαν.

Slide 50

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Ρίο ντε Τζανέιρο

Slide 51

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Συνεχίζουν το ταξίδι νότια, προσπαθώντας να βρουν το Στενό, το πέρασμα, που υπολόγιζαν πως υπάρχει και που οδηγεί προς τον ωκεανό.

Slide 52

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Στις 10 Ιανουαρίου 1520 ανακαλύπτουν το στόμιο του ποταμού Ρίο ντε Λα Πλάτα. Ενθουσιάζονται πιστεύοντας πως είναι το πέρασμα, αλλά απογοητεύονται όταν δοκιμάζουν το νερό και καταλαβαίνουν πως είναι γλυκό.

Slide 53

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Ταξιδεύοντας νότια, συνάντησαν θύελλες που έριξαν τα πλοία σε αβαθή νερά και δημιούργησαν πολλές ζημιές. Οι ναυτικοί πεινούσαν ώσπου έφτασαν σε δυο νησιά που, όπως γράφει ο Πιγκαφέτα, ήταν γεμάτα από χήνες με μαύρα φτερά που δεν πετούσαν (ήταν πιγκουίνοι), και θαλάσσια λιοντάρια. Έτσι είχαν φρέσκο κρέας για να χορτάσουν.

Slide 54

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Προχωρώντας προς Νότο και βρίσκοντας έρημες ακτές, τα πληρώματα άρχισαν να δυσφορούν. Από την 1η Απριλίου είχαν αρχίσει να στασιάζουν. Βρίσκονταν στη γη που ο Μαγγελάνος ονόμασε «του Πυρός», από τις φωτιές που άναβαν οι ιθαγενείς στις ακτές. Βρέθηκαν σε συνθήκες άγριου χειμώνα, ακινητοποιημένοι, καταναλώνοντας προμήθειες, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασής τους.

Slide 55

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Κάποιοι εξεγέρθηκαν ζητώντας από το Μαγγελάνο να γυρίσει πίσω. Ανάμεσά τους κι ο Ελκάνο. Τότε ο Μαγγελάνος, για να πατάξει την ανταρσία, εκτέλεσε τους στασιαστές, ενώ σε 40 ναύτες έδωσε χάρη. Τον Ελκάνο δεν τον εκτέλεσε, δεν είχε την πολυτέλεια να στερηθεί τις υπηρεσίες του μισητού πια για τον Μαγγελάνο, Βάσκου.

Slide 56

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Σαν Ζούλιαν, ρέπλικα πλοίου του Μαγγελάνου και ομοιώματα του πληρώματός του Στις 31 Μαΐου 1520 βρίσκουν τον λιμάνι Αγίου Ιουλιανού, σε πλάτος 49ο20΄Νότια.

Slide 57

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Την ίδια εποχή ήλθε σε επαφή με τους ιθαγενείς «Τελουέλχους», τους γιγαντόσωμους Παταγώνες.

Slide 58

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Είδαν ακόμα για πρώτη φορά τα γκουανάκο, ένα είδος λάμα.

Slide 59

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Προσπαθώντας να βρουν το πέρασμα προς τον δυτικό ωκεανό, πραγματοποιούσαν εξερευνητικά ταξίδια προς το νότο. Ήταν Μάιος και ο χειμώνας άρχιζε στο Νότιο Ημισφαίριο. Ένα από τα πλοία του Μαγγελάνου, το «Σαντιάγκο» ναυάγησε σε νότιο εξερευνητικό ταξίδι, κοντά στην «Σάντα Κρουζ», το πλήρωμα όμως διασώθηκε και επέστρεψε, περπατώντας από την ακτή για τρεις εβδομάδες. Μοιράστηκαν στα τέσσερα πλοία, που συνέχισαν το ταξίδι.

Slide 60

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Στις 24 Αυγούστου 1520 ο Μαγγελάνος «άνοιξε πανιά», έμεινε όμως καθηλωμένος στη Σάντα Κρούζ μέχρι 18 Οκτωβρίου 1520.

Slide 61

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Τρεις μέρες μετά τον απόπλου των τεσσάρων πλοίων του Μαγγελάνου και στις 21 Οκτωβρίου 1520, διέκρινε την είσοδο του πορθμού που ο ίδιος ανακάλυψε και πήρε το όνομά του (Πορθμός του Μαγγελάνου). Βρισκόταν μπροστά στο πολυπόθητο πέρασμα για τον ωκεανό.

Slide 62

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Την ίδια ημέρα ο κυβερνήτης του «Σαν Αντόνιο» ήρθε σε ρήξη με το Μαγγελάνο και το πλοίο έφυγε για τη Σεβίλλη, όπου έφτασε στις 6 Μαΐου 1520. Το πλοίο ήταν μεγαλύτερο από τα άλλα τρία και είχε τις περισσότερες προμήθειες.

Slide 63

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Τα τρία πλοία, το Τρινιντάντ το Βικτόρια και το Κονσεψιόν συνέχισαν το δρόμο τους μέσα στον πορθμό. Δύο πλοία που προχώρησαν μπροστά, επέστρεψαν με τη βεβαιότητα πως βρήκαν τον ωκεανό. Αυτό βέβαια που είχαν δει ήταν ένας κόλπος μέσα στα στενά.

Slide 64

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Ταξίδευαν επί 20 ημέρες, μέσα σε θύελλες, για να περάσουν τα 360 μίλια (580 χλμ.) των στενών και με την αγωνία πως μπορεί να μη βρουν ποτέ την έξοδο προς τον ωκεανό. Μόνη τους παρηγοριά ήταν ότι το νερό στο οποίο έπλεαν ήταν αλμυρό. Ο Μαγγελάνος ονόμασε το πέρασμα «Πορθμό όλων των Αγίων».

Slide 65

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Στις 20 Νοεμβρίου 1520 βγήκαν στον δυτικό ωκεανό. Ο Μαγγελάνος, όταν άκουσε την είδηση ότι φάνηκε ο ωκεανός, ξέσπασε σε κραυγές.

Slide 66

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Στις 28 Νοεμβρίου, τα τρία πλοία μπήκαν στον ωκεανό, όπου επικρατούσε γαλήνη και του έδωσαν το όνομα Ειρηνικός Ωκεανός.

Slide 67

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Ως τις 18 Δεκεμβρίου έπλεαν κοντά στις Χιλιανές ακτές, μετά ακλούθησαν ΒΔ. πορεία και γύρω στις 24 Ιανουαρίου 1521 είδαν πιθανόν την Πούκα Πούκα στο αρχιπέλαγος Τουαμότου.

Slide 68

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Στο νυχτερινό ουρανό ξεχώρισαν δυο «σύννεφα» που τους βοηθούσαν στον προσανατολισμό. Επρόκειτο για τους δύο μικρούς γαλαξίες με το όνομα σήμερα Νέφη του Μαγγελάνου ( το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου και το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου). Οι γαλαξίες αυτοί, νεαρότεροι σε ηλικία από το Γαλαξία μας, είναι μέλη της Τοπικής Ομάδας γαλαξιών, και οι κοντινότεροι γαλαξίες που είναι ορατοί με γυμνό μάτι, ευρισκόμενοι σε απόσταση από τη Γη 168.000 έτη φωτός (το Μέγα Νέφος) και 195.000 έτη φωτός (το Μικρό Νέφος ).

Slide 69

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Ταξίδευαν για τρεις μήνες. Ο Ειρηνικός ήταν πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι υπολόγιζαν. Βασανίζονταν από πείνα και δίψα. Αναγκάστηκαν να φάνε ακόμα και τα δέρματα που είχαν στα πλοία. Υπέφεραν από σκορβούτο καθώς δεν είχαν φρέσκιες τροφές. Λέγεται πως μερικοί, όπως ο Πιγγαφέτα, σώθηκαν τρώγοντας μαρμελάδα κυδώνι που είχαν διατηρήσει.

Slide 70

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Πέρασαν τον Ισημερινό, στις 13 Φεβρουαρίου και έφτασαν στις Μαριάννες νήσους, τις οποίες ο θαλασσοπόρος ονόμασε «νήσους των κλεφτών», επειδή οι ιθαγενείς επέδραμαν στα πλοία του και τα λήστεψαν, παίρνοντας πολλές από τις μικρές τους βάρκες. Βγήκαν στο νησί Γκουάμ στις 6 Μαρτίου, όπου για πρώτη φορά μετά από 99 ημέρες, έφαγαν φρέσκια τροφή.

Slide 71

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Στις 16 Μαρτίου έφτασε στις Φιλιππίνες. Τις είχαν "ανακαλύψει" στις 16 Μαρτίου, Σάββατο του Λαζάρου. Ο Μαγγελάνος τις ονόμασε Αρχιπέλαγος Σαν Λαζάρο. Από το πλήρωμα είχαν διασωθεί 150 άνδρες. Ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφτασαν εκεί. Ο Μαγγελάνος ήθελε να ανεφοδιαστεί πριν πάει στα Νησιά των Μπαχαρικών, τις Μολούκες.

Slide 72

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Αποφάσισε να δημιουργήσει εκεί μια ισπανική βάση, χρήσιμη για το ταξίδι προς τις Μολούκες. Πίστεψε ότι, μπορούσε με ασφάλεια να σταματήσει στα νησιά και να ζητήσει όρκους υπακοής από τους ντόπιους φύλαρχους, οι οποίοι όφειλαν να τεθούν υπό τον Κάρολο της Ισπανίας και να ασπαστούν το ρωμαιοκαθολικισμό.

Slide 73

Μαγγελάνος-Το ταξίδι Έφτασε στο νησί Σεμπού των Φιλιππίνων. Εκεί εξασφάλισε την πρώτη συμμαχία για την Ισπανία και την υποστήριξη του κυβερνήτη του νησιού Humabon, που βαπτίστηκε χριστιανός μαζί με τη σύζυγό του Datu Zula.

Slide 74

Μαγγελάνος-Το τέλος Οι φύλαρχοι υπάκουσαν - με την εξαίρεση του ανυπότακτου Λάπουλάπου κυβερνήτη του νησιού Μακτάν. Ο κυβερνήτης του Σεμπού ζήτησε από το Μαγγελάνο να συνετίσει τον Λάπουλάπου, που ήταν εχθρός του.

Slide 75

Μαγγελάνος-Το τέλος Στις 27 Απριλίου 1521, ο Μαγγελάνος έπλευσε στο Μακτάν με 49 άνδρες. Θεώρησε εύκολη υπόθεση την αναμέτρηση με τους ιθαγενείς και δεν είχε φέρει καν τα πλοία κοντά στην ακτή, για να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κανόνια του. Οι άνδρες χρησιμοποίησαν βάρκες, που δεν μπορούσαν να φτάσουν στην ακτή κι έτσι αναγκάστηκαν να περπατήσουν στο νερό.

Slide 76

Μαγγελάνος-Το τέλος Οι ιθαγενείς, που ήταν 1500 περίπου, με επικεφαλής τον Λάπουλάπου, τους επιτέθηκαν αμέσως. Ένα δηλητηριασμένο βέλος χτύπησε τον Μαγγελάνο, που λύγισε και τότε του επιτέθηκαν με μπαμπού και μαχαίρια και τον σκότωσαν. Οι σύντροφοί του απομακρύνθηκαν με τις βάρκες. Το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.

Slide 77

Μαγγελάνος-Το τέλος Στις Φιλιππίνες, στο νησί Μακτάν, υπάρχει πόλη με το όνομα του Λάπουλάπου καθώς και ανδριάντας του, μιας και είναι ήρωας κατά της ισπανικής κατοχής.

Slide 78

Μαγγελάνος-Το ταξίδι του Ελκάνο Από τις Φιλιππίνες, μετά την εκλογή του Δε Ελκάνο, αναχώρησαν δύο πλοία, το Βικτόρια και το Τρινιντάντ με πλήρωμα μόλις 110 άνδρες. Το πλοίο Κονσεψιόν αναγκάστηκαν να το κάψουν και να το εγκαταλείψουν.

Slide 79

Μαγγελάνος-Το ταξίδι του Ελκάνο Τα δυο πλοία έφτασαν στις Μολούκες όπου προμηθεύτηκαν μπαχαρικά μεγάλης αξίας. Αποφάσισαν να γυρίσουν στην Ισπανία πλέοντας προς τα δυτικά. Το Τρινιντάντ όμως άρχισε να μπάζει νερά. Μάταια προσπάθησαν να το επισκευάσουν. Επειδή το Βικτόρια ήταν μικρό και δεν έπαιρνε όλο το πλήρωμα, αποφάσισαν να μείνει το Τρινιντάντ για επισκευή και να φύγει μόνο το Βικτόρια.

Slide 80

Μαγγελάνος-Το ταξίδι του Ελκάνο Βικτόρια Τρινιντάντ Ο Ελκάνο, με το Βιτόρια γεμάτο μπαχαρικά (26 τόνους γαρίφαλα και κανέλα) που άξιζαν δύο φορές το κόστος του μεγάλου ταξιδιού, ξεκίνησε για την Ισπανία, αφήνοντάς πίσω το Τρινιντάντ, ώσπου να ετοιμαστεί να επιστρέψει στην Ισπανία ακολουθώντας την αντίστροφη της αρχικής πορείας τους. Το Τρινιντάντ, στο ταξίδι μέσω του Ειρηνικού, κατελήφθη από τους Πορτογάλους και βυθίστηκε σε μια θύελλα. Από τα 55 άτομα πλήρωμα διασώθηκαν μόνο 4 άνδρες, που επέστρεψαν στην Ισπανία το 1525.

Slide 81

Μαγγελάνος-Το ταξίδι του Ελκάνο Ο Ελκάνο με το Βικτόρια και με ελάχιστους συντρόφους, θα είναι αυτός που κατάφερε να κάνει τον περίπλου της Γης.

Slide 82

Μαγγελάνος-Το ταξίδι του Ελκάνο Ο Ελκάνο παρέκαμψε το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στις 6 Μαΐου. Από το πλήρωμα πέθαναν 20 άνδρες από σκορβούτο και 13 έμειναν στο Πράσινο Ακρωτήριο για να αναρρώσουν.

Slide 83

Μαγγελάνος-Το ταξίδι του Ελκάνο Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1522, τρία χρόνια κι ένα μήνα μετά την αναχώρηση της αποστολής, ο Ελκάνο οδηγούσε το «Βικτόρια» στον ποταμό Γουλδαλκιβίρ κι έδενε στη Σεβίλλη. Από το πλήρωμα είχαν επιβιώσει μόλις 18 άνδρες -οι πέντε Βάσκοι. Δεν τους αναγνώριζε κανείς.

Slide 84

Μαγγελάνος-Το ταξίδι του Ελκάνο Ο Κάρολος αντάμειψε το Βάσκο με ένα σεβαστό επίδομα εφ όρου ζωής και δικό του οικόσημο, στο οποίο αναγράφονταν, περί την ολοστρόγγυλη Γη, "Primus circumdedisti me", ο Πρώτος που με Περιέπλευσε. Ο Ελκάνο πέθανε στις 4 Αυγούστου του 1526, ενώ για δεύτερη φορά διέσχιζε ως καπετάνιος τον Ειρηνικό, με κατεύθυνση και πάλι τις Μολούκες.

Slide 85

Μαγγελάνος-Τα ημερολόγια Μια πλήρης έκθεση για το ταξίδι του Μαγγελάνου γράφτηκε στα ιταλικά από τον Αντόνιο Πιγγαφέτα στη Βενετία. Δημοσιεύτηκε το 1800. Το 1536 δημοσιεύτηκε περίληψη από το ημερολόγιο του Μπαντίστα που ήταν από τους συντρόφους του Μαγγελάνου. Το 1874 δημοσιεύτηκε η συλλογή «Το πρώτο ταξίδι γύρω από τον κόσμο από το Μαγγελάνο», που είχε αφηγήσεις και άλλων μελών της αποστολής.

Slide 86

Μαγγελάνος-Ο θρύλος Ο περίπλους της Γης ήταν ένα σπουδαίο επίτευγμα του Μαγγελάνου και των συντρόφων του. Μετά από τον περίπλου, δημιουργήθηκε η ανάγκη για τον προσδιορισμό τη Γραμμής διεθνούς αλλαγής της ημερομηνίας καθώς οι ναυτικοί είδαν ότι τα ημερολόγιά τους είχαν μείνει μια μέρα πίσω.

Slide 87

Μαγγελάνος-Μνημεία Πολλά μνημεία θυμίζουν το επίτευγμα του Μαγγελάνου. Πολλά βρίσκονται στις Φιλιππίνες, στην Ισπανία, αλλά και στη Γη του Πυρός.

Slide 88

Μαγγελάνος-Ο θρύλος Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί για το επίτευγμα του Μαγγελάνου και των συντρόφων του.

Slide 89

Μαγγελάνος-Γραμματόσημα Υπάρχει μια μεγάλη συλλογή γραμματοσήμων με θέμα τον περίπλου της Γης από τον Μαγγελάνο

Slide 90

Φερδινάνδος Μαγγελάνος Ο σπουδαίος θαλασσοπόρος. Η υπογραφή του.

Tags: history

URL: