Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου

+1099

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία (1453-1821) Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου

Slide 2

Ας ξαναθυμηθούμε την πορεία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. 476 μ.Χ. – 1400 μ.Χ. Λίγο πριν την Άλωση…

Slide 4

“Η Πόλις Εάλω”

Slide 5

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου

Slide 6

Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου Βυζαντινή αυτοκρατορία (13ος αιώνας) Ξένες φυλές εισέρχονται από το Βορρά και την Ανατολή. Αντιμετωπίζει προβλήματα. (κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά)

Slide 7

Βυζαντινή αυτοκρατορία

Slide 8

Σέρβοι – Βούλγαροι Οθωμανοί Τούρκοι

Slide 9

Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου Βυζαντινή αυτοκρατορία (13ος αιώνας) Ξένες φυλές εισέρχονται από το Βορρά και την Ανατολή. Αντιμετωπίζει προβλήματα. (κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά) Οι Βένετοι, εκμεταλλεύονταν τα σπουδαιότερα εμπορικά λιμάνια.

Slide 10

Η Δημοκρατία της Βενετίας

Slide 11

Βενετοί έμποροι.

Slide 12

Βενετία, 17ος αιώνας.

Slide 13

Βενετοί στρατιώτες, 13ος αιώνας.

Slide 14

Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου Η ελληνική Χερσόνησος Κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους. Τα Ιόνια νησιά έμειναν «ελευθέρα».

Slide 15

Μεσόγειος θάλασσα Βενετικές κτήσεις Γενοβέζικες κτήσεις Δουκάτο της Νάξου Τάγμα Αγίου Ιωάννη Βυζάντιο Ελληνική Χερσόνησος 1450 μ.Χ. Οθωμανική Αυτοκρατορία Κωνσταντινούπολη

Slide 16

Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου Η ελληνική Χερσόνησος Κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους. Τα Ιόνια νησιά έμειναν «ελευθέρα». Η περίοδος από την κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου, στα μέσα του 15ου αιώνα, έως και τη Μεγάλη Επανάσταση του 1821, που οδήγησε στον σχηματισμό του νέου ελληνικού κράτους, ονομάζεται Τουρκοκρατία.

Slide 17

Τουρκοκρατία

Slide 18

Τουρκοκρατία

Slide 19

Τουρκοκρατία

Slide 20

Τουρκοκρατία

Slide 21

Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου Οι δύο πρώτοι αιώνες της Τουρκοκρατίας

Slide 24

Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου Οι δύο πρώτοι αιώνες της Τουρκοκρατίας Δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές. Κάτοικοι μετακινήθηκαν σε ορεινούς τόπους. Βυζαντινοί άρχοντες εξαφανίστηκαν. Λόγιοι έφυγαν στη Δυτική Ευρώπη.

Slide 25

Πρόσφυγες από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία καταφεύγουν στα ελληνικά νησιά (15ος αιώνας).

Slide 26

Λεονάρδος Φιλαράς Λεονάρδος Φιλαράς (1595 - 1673) Έλληνας λόγιος. Ήταν ένας πρώιμος υποστηρικτής της Ελληνικής απελευθέρωσης από την οθωμανική κυριαρχία και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στο να πείσει τους διανοούμενους της Δυτικής Ευρώπης για την υποστήριξη της Ελληνικής Ανεξαρτησίας .

Slide 27

Τουρκοκρατία

Slide 28

Τουρκοκρατία, Οθωμανοί άρχοντες.

Slide 29

Τουρκοκρατία, Αγία Σοφία.

Slide 30

Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου Οι δύο πρώτοι αιώνες της Τουρκοκρατίας Δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές. Κάτοικοι μετακινήθηκαν σε ορεινούς τόπους. Βυζαντινοί άρχοντες εξαφανίστηκαν. Λόγιοι έφυγαν στη Δυτική Ευρώπη. Οι υπόδουλοι Έλληνες δεν αφομοιώθηκαν, αφού κατάφεραν να διαφυλάξουν, τρία βασικά στοιχειά της εθνικής τους ταυτότητας: τη θρησκεία, τη γλώσσα και την παράδοση.

Slide 31

Η εθνική μας ταυτότητα.

Slide 32

Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου 16ος αιώνας Η θέση των Ελλήνων σταδιακά βελτιώθηκε. Αποτελέσματα Μειώθηκαν οι στρατιωτικές συγκρούσεις. Συμβολή των Ελλήνων της Διασποράς. Περιορίστηκε η φορολογία και το παιδομάζωμα. Εκπαιδευτική αναγέννηση του 18ου αιώνα.

Slide 33

Έλληνες άρχοντες στην Κωνσταντινούπολη κατά τον 16ος αιώνα.

Slide 34

Τουρκοκρατία, παιδομάζωμα.

Slide 35

Τουρκοκρατία, Κρήνη στον Πειραιά.

Slide 36

Τουρκοκρατία, παζάρι στην Αθήνα.

Slide 37

Τουρκοκρατία, καθημερινή ζωή.

Slide 38

Τουρκοκρατία, Εστίες της ελληνικής διασποράς.

Slide 39

Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός είναι ιδεολογικό, φιλολογικό, γλωσσικό και φιλοσοφικό ρεύμα που επιχείρησε να μεταφέρει τις ιδέες και τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού στον χώρο του υπόδουλου γένους. "Ο Ρήγας και ο Κοραής σώζουν την Ελλάδα"

Slide 40

Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου Οι Έλληνες υπήκοοι των Βενετών Δεν τους επιτρεπόταν η συμμετοχή στη διοίκηση. Βαριά φορολογία. Συμμετοχή σε αγγαρείες.

Slide 42

Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου Οι Έλληνες υπήκοοι των Βενετών Δεν τους επιτρεπόταν η συμμετοχή στη διοίκηση. Εξέγερση στη Ζάκυνθο το 1628, γνωστή ως «Ρεμπελιό των ποπολάρων». Βαριά φορολογία. Συμμετοχή σε αγγαρείες.

Slide 43

Επί Ενετών η κοινωνία ήταν χωρισμένη σε τρεις τάξεις: Στους ευγενείς ή το αρχοντολόι, τους αστούς και τον όχλο ή τους ποπολάρους. Ευγενείς Αστοί

Slide 44

Με την ονομασία ρεμπελιό των ποπολάρων φέρεται στην ιστορία της Επτανήσου μια λαϊκή εξέγερση των ποπολάρων της Ζακύνθου, κατά των αρχόντων της νήσου που σημειώθηκε επί Ενετοκρατίας, το 1646 και η οποία τελικά πνίγηκε στο αίμα.

Slide 45

Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου Βενετικές κτήσεις στα χέρια Οθωμανών Οι Βένετοι γίνονται πιο φιλικοί προς τους Έλληνες. Περιορίστηκαν οι διακρίσεις. Μικτούς γάμους και κοινές οικονομικές δραστηριότητες.

Slide 46

Ενετικός ιστορικός χάρτης της Κορώνης του 1680.

Slide 47

μ.Χ. 1430 1446 1460 1522 μ.Χ. Χίος Μυστράς Θεσσαλονίκη Γιάννενα Πάτρα Ρόδος Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου 1566 1571 1669 Κύπρος Κρήτη

Slide 48

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: