ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

+8

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Συγκέντρωση υλικού- επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου

Slide 2

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Στο Βυζάντιο αναπτύχθηκε η θρησκευτική ζωγραφική. Η βυζαντινή ζωγραφική είναι περισσότερο γνωστή ως αγιογραφία. Βυζαντινές αγιογραφίες σώζονται σε ναούς (τοιχογραφίες) και φορητές εικόνες. Μυστικός Δείπνος Ι.Μ. Βατοπαεδίου, Καθολικό (1312)

Slide 3

Βυζαντινή αγιογραφία Η αγιογραφία δεν εκφράζει την προσωπική αντίληψη του καλλιτέχνη. Από τον πρώτο καιρό της εμφάνισής της δημιούργησε ορισμένα πρότυπα, από τα οποία δεν μπορεί να ξεφύγει. Είναι περιορισμένη από αυστηρούς κανόνες, όχι μόνο όσον αφορά τα θέματα αλλά και την τεχνική της εκτέλεσης. Παναγία Οδηγήτρια Παναγία Ελεούσα

Slide 4

Βυζαντινή αγιογραφία. Στη βυζαντινή αγιογραφία οι μορφές είναι αυστηρές, συμβολικές, εκφράζουν το μαρτύριο και τον πόνο αυτού που υποφέρει στη γη. Ο Αγ. Ευθύμιος Άγιος Νικόλαος Φορητή εικόνα 16ου αι.

Slide 5

Βυζαντινή αγιογραφία Οι άγιοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς το Θεό, σε μια υπερβατική έκσταση. Στους βυζαντινούς αγίους εκφράζεται η αγωνία του ανθρώπου να φύγει στους ουρανούς.  

Slide 6

Βυζαντινή τεχνοτροπία. Η ασκητική ζωή των χριστιανών, η πίστη τους ότι η παρούσα ζωή είναι πρόσκαιρη και ασήμαντη, δημιουργεί μια νέα τεχνοτροπία. Οι καλλιτέχνες εκφράζουν τα θέματά τους με συμμετρική ισορροπία, με κάποια ακαμψία, με αυστηρότητα και κάποια μεγαλοπρέπεια. Αντλούν τα θέματά τους από το χριστιανικό βίο. Αγία Μαρία Αιγυπτία 17ος αι.

Slide 7

Αγιογραφίες ναών (τοιχογραφίες) Εσωτερικό ναού. Νικητάρι Κύπρος

Slide 8

Αγιογραφίες ναών (τοιχογραφίες) Αγιογραφημένος ναός (Μιστράς)

Slide 9

Φορητές εικόνες. Κατά την περίοδο της Εικονομαχίας καταστράφηκαν πολλά έργα αγιογραφικής τέχνης. Οι παλαιότερες εικόνες διασώζονται στη Μονή Αγ. Αικατερίνης στο Σινά.

Slide 10

Βυζαντινές φορητές εικόνες. Ο Χριστός Παντοκράτωρ, πρώτο μισό του 6ου αιώνα, βρίσκεται στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Η παλαιότερη εικόνα του Ιησού. Προέρχεται μάλλον από την Κωνσταντινούπολη και είναι δώρο στη μονή Αγ. Αικατερίνης από τον ιδρυτή της, Ιουστινιανό .

Slide 11

Η μορφή του Ιησού, η ζωή του καθώς και η μορφή της Παναγίας, αποτελούν τα πιο συχνά θέματα της αγιογραφίας.

Slide 12

Η Παναγία παρουσιάζεται σε πλήθος εικόνων με τον Ιησού στην αγκαλιά της.

Slide 13

Ο Ιησούς ως Μέγας Αρχιερέας

Slide 14

Από τα Θεία Πάθη

Slide 15

Η Γέννηση

Slide 16

Ο Ευαγγελισμός και η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Slide 17

Αγιογράφοι Μανουήλ Πανσέληνος. Κορυφαίος αγιογράφος του ΙΔ' αιώνα, από τους κυριότερους εκπροσώπους της Μακεδονικής Σχολής Αγ. Θεόδωρος ο Στρατηλάτης

Slide 18

Αγιογράφοι Μιχαήλ Δαμασκηνός ο Κρης. 1530-35 Ήταν άριστος τεχνίτης, Χρησιμοποίησε ιταλικά στοιχεία στις αγιογραφίες του. Ο Δαμασκηνός έχαιρε μεγάλης φήμης και η επίδρασή του στους σύγχρονούς του και μεταγενεστέρους ζωγράφους ήταν πολύ μεγάλη. Προφήτης Ηλίας

Slide 19

Αγιογράφοι Θεοφάνης ο Κρης Σπουδαίος αγιογράφος, κυριότερος εκπρόσωπος της Κρητικής Σχολής, που διαμορφώθηκε στην Κρήτη μετά την πτώση του Βυζαντίου, τον ΙΕ' και στις αρχές του ΙΣΤ' αιώνα. Αγιογράφησε στα Μετέωρα και στο Άγιο Όρος Ο νιπτήρ

Slide 20

Αγιογράφοι Η ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ. ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΗΤΟΣ, 1546. Ι.Μ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ, ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Tags: art and culture

URL: