Το λιοντάρι της Νεμέας

+33

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Το λιοντάρι της Νεμέας Επιμέλεια εργασίας: Κωτούλας Ιωάννης

Slide 2

Ο Ηρακλής έφυγε από τη Θήβα, μαζί με τον ανιψιό του τον Ιόλαο και πήγε στις Μυκήνες για να υπηρετήσει τον Ευρυσθέα. Έπρεπε να πάει εκεί για να του συγχωρήσουν οι θεοί το φοβερό αμάρτημα που έκανε άθελά του, που σκότωσε δηλαδή τη γυναίκα του και τα παιδιά του, εξαιτίας της μανίας που του έβαλε η Ήρα στο μυαλό του.

Slide 3

Ο Ευρυσθέας όμως, επειδή φοβόταν τον Ηρακλή τον έστειλε να κάνει 12 άθλους, ελπίζοντας ότι σε κάποιον από αυτόν θα σκοτωνόταν. Ο πρώτος άθλος που έπρεπε να κάνει ο Ηρακλής ήταν να σκοτώσει το λιοντάρι της Νεμέας, το οποίο το είχε μεγαλώσει η Ήρα.

Slide 4

Ο Ηρακλής πηγαίνοντας προς τη Νεμέα, πέρασε από το ιερό άλσος της πόλης και έφτιαξε ένα βαρύ ρόπαλο από κορμό αγριελιάς. Στη συνέχεια περίμενε το λιοντάρι κοντά στη φωλιά του. Μόλις το είδε το χτύπησε με τα σιδερένια βέλη του. Όμως το δέρμα του ήταν τόσο σκληρό που δεν έπαθε ούτε γρατσουνιά.

Slide 5

Το λιοντάρι επιτέθηκε στον Ηρακλή και αυτός το χτύπησε με το ρόπαλο. Επειδή πόνεσε, έτρεξε και κρύφτηκε μέσα στη σπηλιά όπου έμενε. Όταν ο Ηρακλής πλησίασε, αντιλήφθηκε ότι η σπηλιά είχε δύο εισόδους. Για να μην μπορέσει να του ξεφύγει το λιοντάρι, έκλεισε τη μία με πέτρες και μπήκε από την άλλη.

Slide 6

Το ζώο όρμησε πάνω στον ήρωα και πάλευαν μία ώρα. Ο Ηρακλής το χτύπησε πρώτα δυνατά με το ρόπαλο στο κεφάλι για να ζαλιστεί. Έπειτα το άρπαξε από το λαιμό τόσο δυνατά που το έπνιξε.

Slide 7

Ο Ηρακλής πήρε το δέρμα του λιονταριού, τη λεοντή και αφού τη φόρεσε, γύρισε στις Μυκήνες. Όταν τον είδε ο Ευρυσθέας, τρόμαξε τόσο πολύ που διέταξε να του φτιάξουν ένα χάλκινο πιθάρι, για να κρύβεται, όταν θα κινδύνευε.

Slide 8

Έτσι ο Ηρακλής ολοκλήρωσε τον πρώτο του άθλο, ενώ παράλληλα έσωσε και τους κατοίκους της Κορινθίας, αφού το λιοντάρι κατέβαινε καθημερινά στην πεδιάδα και κατασπάραζε ζώα και ανθρώπους, με αποτέλεσμα να μην τολμάει κανένας κάτοικος να βγει στην εξοχή.

URL:
More by this User
Most Viewed