Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών

+457

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία (1453-1821) Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών

Slide 2

Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών Πρώτη Περίοδος Μετανάστευσης 15ος – 16ος αιώνας Η μετανάστευση είναι υποχρεωτική. Λόγιοι, ευγενείς και στρατιώτες, εγκατέλειψαν την υπόδουλη Ελλάδα εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων και της επέκτασης των Τούρκων.

Slide 3

Ο Ιανός Λάσκαρης, λόγιος από την Κωνσταντινούπολη, δίδαξε ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και στα 1514 διορίστηκε πρώτος διευθυντής του Ελληνικού Κολλεγίου της Ρώμης.

Slide 4

Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών Οι πρόσφυγες κατάγονταν Κύπρο και Κρήτη. Μονεμβασιά, Μάνη, Ναύπλιο, Ήπειρος. Κατέφυγαν σε παραθαλάσσιες πόλεις της Ιταλίας και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Ιδρύοντας παροικίες.

Slide 5

Τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής Διασποράς κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας

Slide 6

Η Οθωμανική εισβολή στην Ευρώπη στο 16ο και 17ο αιώνα σταμάτησε δύο φορές ακριβώς έξω από τη Βιέννη. Το 1784 στην Βιέννη κυκλοφόρησε η Εφημερίς, η πρώτη ελληνική εφημερίδα. Κατά την ίδια περίοδο η πόλη έγινε και η αφετηρία διάδοσης του καφέ στην Ανατολική Ευρώπη.

Slide 7

Το πρώτο φύλλο της Εφημερίδος, Βιέννη 31 Δεκεμβρίου 1790.

Slide 8

Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών Επαγγέλματα Στρατιώτης. Ναυτικός. Τεχνίτης. Έμπορος. Αντιγραφέας χειρογράφων. Δάσκαλος σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Slide 9

Οι κρητικοί λόγιοι Νικόλαος Βλαστός και Ζαχαρίας Καλλέργης ίδρυσαν το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο στη Βενετία στα 1499 και τα αρχέτυπα που εκδόθηκαν εκεί χαρακτηρίζονται από βυζαντινή λαμπρότητα.

Slide 10

Έλληνας stradioto με την πανοπλία και το άλογό του. Στο βασίλειο της Νεάπολης οι ισπανοί κατακτητές χρησιμοποιούσαν έλληνες μισθο-φόρους, τους stradioti.

Slide 11

Οι έλληνες μεγαλέμποροι της Ρωσίας ανέπτυξαν σημαντική φιλανθρωπική δράση, τόσο στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν όσο και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Προσωπογραφία του Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος κληροδότησε όλη την περιουσία του στην ελληνική επαναστατική κυβέρνηση μετά το θάνατό του στα 1825.

Slide 12

Στα 1821 οι Έλληνες του Λιβόρνου ζήτησαν οικονομική βοήθεια από τον πρώην ηγεμόνα της Βλαχίας, Ιωάννη Καρατζά, ώστε να φροντίσουν τους πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Slide 13

Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών Δεύτερη Περίοδος Μετανάστευσης 17ος – 18ος αιώνας Εθελοντική και ειρηνική. Οικονομικά κυρίως αίτια. Τα εμπορεύματα μεταφέρονταν από συγκεκριμένους δρόμους, με καραβάνια που διέσχιζαν τα Βαλκάνια. Σε αρκετές πόλεις κατά μήκος αυτών των δρόμων εγκαταστάθηκαν Έλληνες. Καραβάνι: Ομάδα ανθρώπων, συνήθως εμπόρων, που ταξιδεύουν μαζί.

Slide 14

Πορεία καραβανιού στα ορεινά της Ροδόπης, 1819.

Slide 15

Καμήλες, τμήμα καραβανιού, φορτωμένες εμπορεύματα στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης, 1812.

Slide 16

Ο σημαντικότερος εμπορικός δρόμος που διερχόταν από την πόλη ήταν ο θαλάσσιος, ο οποίος συνέδεε την Οδησσό με τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου. Στην εικόνα το λιμάνι της Οδησσού, όπου διακρίνονται οι εγκαταστάσεις του Τελωνείου της πόλης.

Slide 17

Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών Παροικίες Καύκασος, Κριμαία. Γνωστότερη παροικία Οδησσός.

Slide 18

Οδησσός, 19ος αιώνας.

Slide 19

Η «οδός Ελλήνων» στην Οδησσό.

Slide 20

Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών Παροικίες Καύκασος, Κριμαία. Βιέννη, Τεργέστη. Γνωστότερη παροικία Οδησσός. Σερβία , Ουγγαρία. Μολδαβία, Βλαχία. Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, περιοχές που κυβερνούσαν Φαναριώτες ηγεμόνες.

Slide 22

Τεργέστη, 1859.

Slide 23

Η Τεργέστη στις αρχές του 19ου αιώνα.

Slide 24

Η έπαυλη Χατζηκώστα στην Τεργέστη. Στην Τεργέστη, ιδιαιτέρως από τα τέλη του 18ου αιώνα, οι πλούσιοι ομογενείς έμποροι έχτιζαν μεγαλοπρεπείς επαύλεις.

Slide 25

Από το λιμάνι της Τεργέστης ξεκίνησε ο Δημήτριος Υψηλάντης για την επαναστατημένη Ελλάδα έχοντας αναλάβει την ηγεσία της Ελληνικής Επανάστασης.

Slide 26

Ένοπλος Μανιάτης, 1825 Στις δεκαετίες 1670-1680 μεταναστεύουν στο Λιβόρνο πολλοί Μανιάτες προσπαθώντας να ξεφύγουν από την καταπίεση των Τούρκων.

Slide 27

Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών Έλληνες μετανάστες Ανέγερση ναού.

Slide 28

Η Αικατερίνη Β' παραχώρησε μια σειρά προνομίων στους ορθόδοξους κατοίκους της Οδησσού, τα οποία, μεταξύ άλλων, προέβλεπαν και βοήθεια για ανέγερση ελληνορθόδοξου ναού. Στην εικόνα το εσωτερικό του ναού της Αγίας Τριάδας, ο οποίος χτίστηκε την περίοδο 1795-1807.

Slide 29

Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών Έλληνες μετανάστες Ανέγερση ναού. Στο καταστατικό αναγράφονταν οι σκοποί, η οργάνωση, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μελών της κοινότητας. Σύνταξη καταστατικού.

Slide 30

Το πρώτο τυπωμένο Καταστατικό της Ελληνικής Κοινότητας: Όροι και Διαταγαί του Γένους και της Αδελφότητος των Γραικών, 1787. Αρχείο Κοινότητας Τεργέστης.

Slide 31

Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών Έλληνες μετανάστες Έχτισαν μοναστήρια. Κοινοτικά σχολεία. Έκδοση ελληνικών βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων. Το Φλαγγινιανό Φροντιστήριο στη Βενετία.

Slide 32

Στο ελληνικό σχολείο της Τεργέστης οι μαθητές διδάσκονταν και την ιταλική γλώσσα, για να προσαρμόζονται ευκολότερα στην τοπική κοινωνία. Στην εικόνα: Επιτομή Ιταλικής Γραμματικής για τους μαθητές του ελληνικού σχολείου της Τεργέστης, 1799.

Slide 33

Φλαγγίνειος Σχολή

Slide 34

Η ελληνική Αδελφότητα της Βενετίας απέκτησε τη δική της εκκλησία μόλις το 1573, οπότε ολοκληρώθηκε ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου, στον οποίο το μεγαλύτερο μέρος του εικονοστασίου φιλοτέχνησε ο κορυφαίος κρητικός αγιογράφος Μιχαήλ Δαμασκηνός.

Slide 35

Πολλοί γνωστοί βιεννέζοι τυπογράφοι, όπως ο Θωμάς Tράτνερ, συνεργάστηκαν με Έλληνες της Βιέννης και τύπωσαν ελληνικά βιβλία.

Slide 36

Σελίδα τίτλου του φιλολογικού περιοδικού "Λόγιος Ερμής" (1811-1821). Στη Βιέννη εκδόθηκαν διάφορα φιλολογικά περιοδικά που βοήθησαν στη διάδοση των ιδεών του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Slide 37

Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών Έλληνες της Διασποράς Απέκτησαν πλούτη. Ενίσχυαν οικονομικά τα ελληνικά σχολεία στις τουρκοκρατούμενες περιοχές. Κατασκεύαζαν πολυτελείς κατοικίες στους τόπους καταγωγής τους τα λεγόμενα αρχοντικά. Στη Σιάτιστα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τα Ζαγοροχώρια και τα χωριά του Πηλίου. Από τους Έλληνες των παροικιών ξεκίνησε κατά τον 18ο αιώνα η πνευματική αναγέννηση του υπόδουλου έθνους.

Slide 38

Επιφανείς Έλληνες των παροικιών Αμβρόσιος Ράλλης Κυριάκος Καρτράρος Άγγελος Γιαννικέσης

Slide 39

Η μεγάλη κρεμαστή γέφυρα της Βουδαπέστης κατασκευάστηκε χάρη στη χορηγία ενός επιφανούς έλληνα παροίκου στην Ουγγαρία, του Γεώργιου Σίνα. Στην εικόνα άποψη της Βουδαπέστης, όπου διακρίνεται η κρεμαστή γέφυρα, 1855.

Slide 40

Πλούσια διακοσμημένο εσωτερικό αρχοντικού της Σιάτιστας. Ορισμένοι έλληνες έμποροι, που παρέμειναν και πλούτισαν στη Βιέννη, επέστρεψαν κάποια στιγμή στις πατρίδες τους, όπου έχτισαν ωραιότατα αρχοντικά.

Slide 41

μ.Χ. 15ος αιώνας 16ος αιώνας μ.Χ. Αναγκαστική μετανάστευση - φυγή Μετανάστευση κυρίως για εμπορικούς λόγους Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών 17ος αιώνας 18ος αιώνας

Slide 42

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: