Ο Κέρβερος του Άδη και τα χρυσά μήλα

+19

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Ο Κέρβερος του Άδη και τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων Επιμέλεια εργασίας: Κωτούλας Ιωάννης

Slide 2

Ο Ηρακλής ήταν ανίκητος και ο Ευρυσθέας τον έστειλε για έναν ακόμη άθλο. Αυτή τη φορά έπρεπε να πάει στον Κάτω Κόσμο και να φέρει τον Κέρβερο. Ο Κέρβερος ήταν ένα φοβερό σκυλί με τρία κεφάλια, το οποίο φύλαγε την είσοδο του Κάτω Κόσμου. Από τα ανοιχτά του στόματα πετούσε φλόγες και με τα δόντια του κατασπάραζε όποιον τολμούσε να πλησιάσει.

Slide 3

Ο Ηρακλής, αφού πρώτα πήρε την άδεια του Πλούτωνα και της Περσεφόνης, πάλεψε με τον Κέρβερο, τον νίκησε και τον έφερε στον Ευρυσθέα δεμένο. Αυτός, μόλις τον είδε, από την τρομάρα του κρύφτηκε σε ένα πιθάρι. Μετά ο Ηρακλής γύρισε τον Κέρβερο στον Άδη, όπως είχε υποσχεθεί στον Πλούτωνα. Σήμερα, όταν λέμε κάποιον «κέρβερο», εννοούμε έναν πολύ αυστηρό και άγριο άνθρωπο, ο οποίος δεν υποχωρεί ποτέ.

Slide 4

Στον 12ο και τελευταίο άθλο, ο Ηρακλής έπρεπε να φέρει στον Ευρυσθέα τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων. Όποιος έτρωγε από αυτά θα έμενε για πάντα νέος. Ο κήπος των Εσπερίδων βρισκόταν στην άκρη της γης και το δέντρο που τα έκανε το φύλαγαν οι Νύμφες και ένας δράκος που δεν κοιμόταν ποτέ.

Slide 5

Ο Ηρακλής για να φτάσει στον κήπο των Εσπερίδων, πέρασε από πολλές χώρες. Πέρασε κι από τον Καύκασο και ελευθέρωσε τον Προμηθέα. Εκείνος, για να τον ευχαριστήσει, του έδειξε τον δρόμο και τον συμβούλεψε να στείλει τον Άτλαντα να πάρει τα μήλα.

Slide 6

Ο Ηρακλής βρήκε τον Άτλαντα και του ζήτησε να φέρει τα μήλα. Έπρεπε όμως να κρατήσει στη ράχη του τον ουρανό μέχρι να γυρίσει πίσω. Ο Άτλαντας με τη βοήθεια των Εσπερίδων έφτιαξαν ένα μαγικό ποτό και κοίμισαν τον δράκο.

Slide 7

Όταν εκείνος γύρισε, προσπάθησε να ξεγελάσει τον Ηρακλή, για να κρατήσει για πάντα στη ράχη του τον Ουρανό. Ο Ηρακλής παρακάλεσε τον άτλαντα να κρατήσει τον Ουρανό για λίγο, μέχρι δήθεν να βάλει στην πλάτη του ένα μαξιλάρι για να τον κρατάει καλύτερα. Έτσι, άρπαξε  τα μήλα κι επέστρεψε στις Μυκήνες. Μετά από αυτόν τον άθλο, ο Ηρακλής ήταν πια ελεύθερος.

Slide 8

Ο κήπος των Εσπερίδων βρισκόταν στο σημερινό Γιβραλτάρ. Από αυτόν πήραν το όνομά τους τα εσπεριδοειδή , δηλαδή τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, τα νεράντζια κλπ. Στην πραγματικότητα, τα μήλα για τα οποία μιλάει ο μύθος είναι πορτοκάλια. Λόγω του χρώματός τους, τα πορτοκάλια μοιάζουν πιο πολύ με χρυσά και όχι τα μήλα.

URL:
More by this User
Most Viewed