Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΓΗ

+893

No comments posted yet

Comments

mevdoxia (4 years ago)

Η θερμότητα μεταδίδεται με αγωγή

Slide 1

Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΓΗ ΦΕ 1 ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤ΄ ΤΑΞΗ © Γρηγόρης Ζερβός

Slide 2

Θερμότητα ονομάζεται η ενέργεια που ρέει από ένα σώμα σε ένα άλλο (από το θερμότερο στο ψυχρότερο) λόγω της διαφορετικής τους θερμοκρασίας. Θερμοκρασία ονομάζεται το μέγεθος το οποίο μας βοηθάει να περιγράψουμε πόσο θερμό ή πόσο ψυχρό είναι ένα σώμα. Θερμότητα & θερμοκρασία

Slide 3

ΘΕΡΜΟ ΨΥΧΡΟ Όταν τα σώματα αποκτήσουν την ίδια θερμοκρασία, παύει να υπάρχει ροή θερμότητας. Θερμική ισορροπία

Slide 4

Η προσφορά ενέργειας κάνει τα μόρια να κινούνται περισσότερο και αυξάνει την αταξία τους.

Slide 5

θερμότητα Η προσφορά ενέργειας κάνει τα μόρια να κινούνται περισσότερο και αυξάνει την αταξία τους.

Slide 6

Μετάδοση της θερμότητας με αγωγή ονομάζεται η απευθείας μετάδοση της θερμότητας από σημείο σε σημείο μέσα από ένα στερεό υλικό σώμα. Στη μετάδοση της θερμότητας με αγωγή, δε μετακινείται ύλη.

Slide 7

Καλοί & κακοί αγωγοί της θερμότητας Ανάλογα με το πόσο εύκολα μεταδίδεται η θερμότητα σε ένα υλικό, το υλικό αυτό το χαρακτηρίζουμε καλό ή κακό αγωγό της θερμότητας. Καλοί αγωγοί της θερμότητας Κακοί αγωγοί της θερμότητας μέταλλα (χαλκός, σίδηρος, αλουμίνιο…) γυαλί, ξύλο, πλαστικό, φελλός, φελιζόλ, χαρτί, ακίνητος αέρας…

Slide 8

Θερμομονωτικά υλικά Τα υλικά που είναι κακοί αγωγοί της θερμότητας ονομάζονται και θερμομονωτικά υλικά. Ο αέρας, όταν εγκλωβίζεται σε ένα χώρο και δεν μπορεί να κινηθεί είναι εξαιρετικό θερμομονωτικό υλικό.

Slide 9

σελ. 52

Slide 10

σελ. 52

Slide 11

σελ. 52 Καθώς θερμαίνω την άκρη της βελόνας, τα κομμα-τάκια κεριού λιώνουν και πέφτουν. Πρώτο πέφτει το κομματάκι κεριού που βρίσκεται κοντά στη φλόγα και τελευταίο αυτό που βρίσκεται κοντά στο χέρι μου.

Slide 12

σελ. 53 Η θερμότητα μεταδίδεται με αγωγή από την πιο ζεστή προς την πιο κρύα άκρη της βελόνας. Χρησιμοποίησα το φελλό για να μη μεταδοθεί η θερ-μότητα στο χέρι μου και καώ.

Slide 13

σελ. 53 Η θερμότητα ρέει από το ζεστό προς το κρύο άκρο του ακοντίου. Η θερμότητα έχει μεταδοθεί μέχρι το σημείο που κρατούσε ο Αστερίξ το ακόντιο, ενώ δεν έχει μεταδοθεί ακόμα εκεί που το κρατάει ο Οβελίξ.

Slide 14

σελ. 53 Η κατσαρόλα είναι κατασκευασμένη από ατσάλι που είναι καλός αγωγός της θερμότητας, ενώ τα χερούλια από συνθετικό υλικό, που είναι κακός αγω-γός της θερμότητας.

Slide 15

σελ. 53 «Βάλε χοντρά μάλλινα ρούχα που είναι κακοί αγωγοί της θερμότητας».

Slide 16

Βάλε το βέλος που πρέπει για να δείξεις τη ροή της θερμότητας.

Slide 17

Γιατί αισθανόμαστε πιο πολύ το κρύο, όταν περπατάμε ξυπόλητοι στα πλακάκια; Όταν πατήσουμε ξυπόλητοι στα πλακάκια, επειδή είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας, μεταφέρεται θερμότητα από τα πόδια μας στα πλακάκια.

Slide 18

Είναι σωστή η έκφραση: “Κλείσε τα παράθυρα για να μην μπει κρύο”; Η σωστή έκφραση θα ήταν «για να μη φύγει η θερμότητα».

Slide 19

Καλό διάβασμα!!!

Summary: ΦΥΣΙΚΑ ΣΤ΄ - ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ - ΦΕ1

Tags: φυσική στ δημοτικού θερμότητα καλός αγωγός θερμότητας κακός θερμική ισορροπία

URL: