Η Φιλική Εταιρεία

+1075

No comments posted yet

Comments

sudiakos2 (2 years ago)

Ευχαριστώ πολύ!

stgeo (2 years ago)

Συνάδελφε, θέλω να σ΄ευχαριστήσω για τη σημαντική προσφορά σου.Έχω ενσωματώσει τις παρουσιάσεις σου στο blog μου.

sudiakos2 (5 years ago)

Στο Ελληνικό δημόσιο σχολείο η πολιτεία απουσιάζει όχι όμως και ο δάσκαλος. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν εμπεριέχει ματαιότητα ακόμη και αν είναι παρωχημένη.

ioannap (5 years ago)

"φιλική εταιρεία"..."ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού θεού...."! η υποβολή ενός όρκου φέρνει ατμόσφαιρα φόρτισης μέσα στη σχολική αίθουσα,!!! μπορεί η μουσική , η ακρόαση της αφήγησης να απογειώσουν το συναίσθημα και να επιτύχουν αυτό που λέμε ενσυναίσθηση; τι θέλω να πω; οτι τα εργαλεία , οπως οι παρουσιάσεις με εικόνα, κείμενο, αφήγηση , μουσική μπορεί να γίνουν αφορμή να πετύχεις στόχους με ουσία. Η τεχνολογία βοηθάει , θαύματα δε θα κάνει βέβαια.. Αυτές τις σκέψεις ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Αυτές τις σκέψεις είχα τελειώνοντας τη φιλική εταιρεία,αφού ακούσαμε και "παίξαμε" τον όρκο... τα παιδιά φύγαν περίεργα σιωπηλά κι εγώ μάζευα καλώδια, προτζέκτορες και λαπτάκια.. ολοι είχαν φύγει απ το εφτάωρο κι εγώ φορτωμένη με όλα τα ...ηλεκτρονικά που κουβαλάω κάθε μέρα κατέβαινα αργά τις σκάλες και αυτά σκεφτόμουνα,.Με κοίταξε η καθαρίστρια και μου 'πε "ακόμα;;;..." . ελληνικό Δημόσιο σχολείο sudiakos... Μάταια είναι όλα;;;; .

sudiakos2 (5 years ago)

Για όσους δεν έχουν internet στην σχολική αίθουσα. Ο μόνος τρόπος που υπάρχει είναι, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα του laptop, πριν μπεις στην τάξη να ΄χεις ανοίξει τις παρουσιάσεις που θέλεις στο γραφείο των δασκάλων και χωρίς να το κλείσεις μεταφέρεις το laptop στην σχολική αίθουσα.

Slide 1

Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 -1830) Η Φιλική Εταιρεία

Slide 2

Η Φιλική Εταιρεία Φιλική Εταιρεία Οι ιδρυτές προχώρησαν στην εγγραφή μελών.

Slide 3

Οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας

Slide 4

Η Φιλική Εταιρεία Φιλική Εταιρεία Οι ιδρυτές προχώρησαν στην εγγραφή μελών. Από τις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού και στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

Slide 5

Οθωμανική Αυτοκρατορία Αυστρία Ρωσική Αυτοκρατορία Μολδαβία Βλαχία Γαλλική Αυτοκρατορία Ισπανία Πορτογαλία Ιταλία Αγγλία Ευρώπη 1812 Πρόκειται για τις δύο ημιαυτόνομες περιοχές στα Βόρεια σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τη Μολδαβία και τη Βλαχία, τις οποίες κατά τον 18ο αιώνα κυβερνούσαν Έλληνες Φαναριώτες. Σήμερα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελούν τμήμα της Ρουμανίας.

Slide 6

Η Φιλική Εταιρεία Φιλική Εταιρεία Οι ιδρυτές προχώρησαν στην εγγραφή μελών. Από τις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού και στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Λάμπρος Κατσώνης, οι Σουλιώτες καθώς και η αναταραχή που προκαλούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία οι απείθαρχοι πασάδες, εμπνέουν τους ιδρυτές.

Slide 8

Η Φιλική Εταιρεία Φιλικοί Έχουν κρυπτογραφικό κώδικα. Υπέγραφαν με ψευδώνυμα.

Slide 9

Οι Φιλικοί δε γνωρίζονταν μεταξύ τους. Επικοινωνούσαν με συνθηματικές φράσεις, καθώς και με συνθηματικό αλφάβητο.

Slide 10

Η πρώτη σελίδα της διδασκαλίας των Φιλικών.

Slide 11

Η Φιλική Εταιρεία Φιλικοί Έχουν κρυπτογραφικό κώδικα. Υπέγραφαν με ψευδώνυμα. Η μύηση τους στην οργάνωση είχε τη μορφή ιεροτελεστίας. Όρκος μπροστά σε ιερέα.

Slide 12

Το Έμβλημα της Φιλικής Εταιρείας

Slide 13

Η Εταιρεία αποτελείτο από επτά τάξεις: 1. των Βλάμηδων ή Αδελφοποιτών 2. των Συστημένων 3. των Ιερέων 4. των Ποιμένων 5. των Αρχιποιμένων 6. των Αφιερωμένων 7. των Αρχηγών των Αφιερωμένων Εφοδιαστικό του «ιερέα» της Φιλικής Εταιρείας.

Slide 14

Όρκος των Φιλικών

Slide 15

Ο Όρκος της Φιλικής Εταιρείας

Slide 16

Πηγή: «Η Επανάσταση του 1821», Web CD, Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ Αφήγηση: Άγης Γεράκης

Slide 17

Η Φιλική Εταιρεία Αρχή της Φιλικής Εταιρείας Μια Μεγάλη Δύναμη, η Ρωσία κρύβεται πίσω από την οργάνωση.

Slide 18

O Αλέξανδρος A΄ της Ρωσίας. Αυτοκράτορας πασών των Ρωσιών, Βασιλιάς της Πολωνίας, Μέγας Δούκας της Φινλανδίας, Μέγας Δούκας της Λιθουανίας.

Slide 19

Η Φιλική Εταιρεία Αρχή της Φιλικής Εταιρείας Τα μέλη είναι κυρίως έμποροι και υπάλληλοι. Μια Μεγάλη Δύναμη, η Ρωσία κρύβεται πίσω από την οργάνωση. Η οργάνωση στηριζόταν στον ενθουσιασμό και στα χρήματα που καταβάλουν τα μέλη.

Slide 20

Το σπίτι της οδού Κράσνη (πάροδος Ν.18) στην Οδησσό, όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία.

Slide 21

Το σπίτι όπου συνεδρίαζαν οι Φιλικοί στην Οδησσό είναι τώρα μουσείο.

Slide 22

Η Φιλική Εταιρεία Αρχή της Φιλικής Εταιρείας Τα μέλη είναι κυρίως έμποροι και υπάλληλοι. Μια Μεγάλη Δύναμη, η Ρωσία κρύβεται πίσω από την οργάνωση. Η οργάνωση στηριζόταν στον ενθουσιασμό και στα χρήματα που καταβάλουν τα μέλη. Ήταν ένα σχέδιο παράτολμο για όποιον λογάριαζε τα εμπόδια που υπήρχαν, το οποίο όμως τελικά πέτυχε.

Slide 23

Στο Συνέδριο της Βιέννης (1815) ιδρύθηκε η Ιερή Συμμαχία που ήταν αντίθετοι σε κάθε επαναστατική κίνηση, καταδικάζοντάς την ως επικίνδυνη.

Slide 24

Η Φιλική Εταιρεία Φιλική Εταιρεία, 1818 Μετέφεραν την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη

Slide 25

Για να γίνει πιο αποτελεσματική η δράση της Εταιρείας, μετέφεραν την έδρα της από την Οδησσό στην Κωνσταντινούπολη.

Slide 26

Δημόσια Βιβλιοθήκη Οδησσού (σήμερα Αρχαιολογικό Μουσείο).

Slide 28

Η Φιλική Εταιρεία Φιλική Εταιρεία, 1818 Μετέφεραν την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη Επεκτάθηκε η στρατολόγηση Γρηγόριος Δίκαιος ή Παπαφλέσσας. Ο πρώην κλέφτης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Slide 29

Γρηγόριος Δίκαιος ή Παπαφλέσσας Γεννήθηκε το 1788 στη Μεσσηνία και σκοτώθηκε στο Μανιάκι το 1825 πολεμώντας εναντίον των Τούρκων. Αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 από τους πιο σπουδαίους. Ήταν κληρικός, αλλά πριν ακόμη αρχίσει η Επανάσταση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Φιλική Εταιρεία. Υπήρξε φλογερός και ενθουσιώδης σε όλη του την επαναστατική και πολιτική δράση.

Slide 30

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν Έλληνας κλέφτης, καπετάνιος, στρατηγός με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, πολιτικός, αρχηγός κόμματος, πληρεξούσιος, σύμβουλος της Επικράτειας. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά.

Slide 31

Η Φιλική Εταιρεία Φιλική Εταιρεία, 1818 Μετέφεραν την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη Επεκτάθηκε η στρατολόγηση Γρηγόριος Δίκαιος ή Παπαφλέσσας. Ο πρώην κλέφτης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Οι οπλαρχηγοί Ιωάννης Φαρμάκης και Γεωργάκης Ολύμπιος. Ο μεγαλέμπορος Παναγιώτης Σέκερης.

Slide 32

Ιωάννης Φαρμάκης Γεωργάκης Ολύμπιος

Slide 33

Παναγιώτης Σέκερης

Slide 34

Η Φιλική Εταιρεία Τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας αυξήθηκαν Οι ηγέτες της πρότειναν επικεφαλή τον Ιωάννη Καποδίστρια. Αρνήθηκε. Πίστευε ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν δεν ήταν ευνοϊκές για τους Έλληνες.

Slide 35

Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας. Με την κατάληψη των Επτανήσων από τους Γάλλους αποσύρθηκε και εντάχθηκε στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία. Εκεί ανέλαβε σημαντικές θέσεις καταφέρνοντας να αναδειχθεί σε υπουργό εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1815 έως το 1822.

Slide 36

Η Φιλική Εταιρεία Τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας αυξήθηκαν Οι ηγέτες της πρότειναν επικεφαλή τον Ιωάννη Καποδίστρια. Αρνήθηκε. Πίστευε ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν δεν ήταν ευνοϊκές για τους Έλληνες. Η αρχηγία προσφέρθηκε το 1820 στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, στρατηγό και υπασπιστή του Τσάρου, ο οποίος δέχτηκε με προθυμία τον ανώτατο τίτλο του Γενικού Εφόρου.

Slide 37

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, (1792-1828), ήταν Έλληνας πρίγκιπας, στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

Slide 38

Η Φιλική Εταιρεία Οι προετοιμασίες για τη Μεγάλη Επανάσταση Η Επανάσταση επρόκειτο να ξεκινήσει ταυτόχρονα στη Μολδοβλαχία και στην Πελοπόννησο.

Slide 39

Οθωμανική Αυτοκρατορία Αυστρία Ρωσική Αυτοκρατορία Μολδαβία Βλαχία Γαλλική Αυτοκρατορία Ισπανία Πορτογαλία Ιταλία Αγγλία Ευρώπη 1812

Slide 40

Η Φιλική Εταιρεία Οι προετοιμασίες για τη Μεγάλη Επανάσταση Η Επανάσταση επρόκειτο να ξεκινήσει ταυτόχρονα στη Μολδοβλαχία και στην Πελοπόννησο. Να διασπαστεί ο οθωμανικός στρατός. Στην Κωνσταντινούπολη θα ξεσπούσαν ταραχές. Σέρβοι και τους Βούλγαροι, να επαναστατήσουν. Πιθανή φαινόταν και η εμπλοκή των Ρώσων.

Slide 41

Μάχη κατά την Ελληνική Επανάσταση

Slide 42

μ.Χ. 1814 1818 1820 1821 μ.Χ. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναλαμβάνει την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας Ίδρυση Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό της Ρωσίας Μεταφορά της έδρας της Φιλικής Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη Έκρηξη της Επανάστασης Η Φιλική Εταιρεία

Slide 43

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: