Η άλωση της Τριπολιτσάς

+457

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 -1830) Η άλωση της Τριπολιτσάς

Slide 2

Η άλωση της Τριπολιτσάς Απρίλιος 1821 Ο Χουρσίτ Πασάς στέλνει 3.500 στρατιώτες. Εκεί έχει την οικογένειά του. Σκοπός του να υπερασπιστεί την πόλη. Ξεκινά η πολιορκία της Τριπολιτσάς.

Slide 3

Τριπολιτσά, ερειπωμένο τέμενος

Slide 4

Ο Χουρσίτ Πασάς το Νοέμβριο του 1820 διορίσθηκε διοικητής της Πελοποννήσου με έδρα την Τριπολιτσά και αρχηγός της εκστρατείας κατά του αποστάτη Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Όταν το 1822 περιέπεσε στην δυσμένεια του σουλτάνου αυτοκτόνησε.

Slide 5

Η άλωση της Τριπολιτσάς Οι επαναστατημένοι Έλληνες Κατέλαβαν την Καλαμάτα Έκαναν σύσκεψη για τις παραπέρα ενέργειές τους. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πρότεινε να πολιορκήσουν την Τριπολιτσά, που ήταν η κεντρική διοικητική, εμπορική και στρατιωτική έδρα των Τούρκων στην Πελοπόννησο.

Slide 6

Έφιππος Έλληνας Αγωνιστής

Slide 7

Η άλωση της Τριπολιτσάς Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Οπλαρχηγοί Κυριεύουν την Τριπολιστά. Στόχος να αποδυναμώνονταν και τα υπόλοιπα κάστρα της περιοχής. Έστησαν στρατόπεδα στα βουνά γύρω από αυτήν και η πολιορκία άρχισε.

Slide 8

Η Πολιορκία της Τριπολιτσάς.

Slide 9

Η Πολιορκία της Τριπολιτσάς

Slide 10

Πόλεμος της Τριπολιτσάς και των πέριξ αυτής χωρίων, Πίνακας του Παναγιώτη Ζωγράφου.

Slide 11

Η άλωση της Τριπολιτσάς Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Οπλαρχηγοί Κυριεύουν την Τριπολιστά. Στόχος να αποδυναμώνονταν και τα υπόλοιπα κάστρα της περιοχής. Έστησαν στρατόπεδα στα βουνά γύρω από αυτήν και η πολιορκία άρχισε. Μετά την ήττα των Τούρκων στο Βαλτέτσι, κοντά στην Τριπολιτσά, οι Έλληνες αγωνιστές μπόρεσαν να προωθηθούν πιο κοντά στην πόλη.

Slide 12

Η Μάχη του Βαλτετσίου (6 Μαΐου 1821) Ο Αναγνωσταράς στην πρώτη νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι, όπου η στρατηγική ιδιοφυΐα του Κολοκοτρώνη αναδεικνύεται.

Slide 13

Η άλωση της Τριπολιτσάς Δημήτριος Υψηλάντης Αρχηγός του Αγώνα Τα τέσσερα κεντρικά στρατόπεδα της πολιορκίας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Αναγνωσταράς Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Slide 14

Ο Χρήστος Αναγνωσταράς ήταν αρματολός, φιλικός και οπλαρχηγός της Επανάστασης.

Slide 15

Η άλωση της Τριπολιτσάς Δημήτριος Υψηλάντης Αρχηγός του Αγώνα Τα τέσσερα κεντρικά στρατόπεδα της πολιορκίας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Αναγνωσταράς Παναγιώτης Γιατράκος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Slide 16

Παναγιώτης Γιατράκος Γιατρός, φιλικός και αγωνι­στής του 1821. Υπήρξε ηγετική μορφή της Επανάστασης και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα, τόσο κατά τη διάρκεια του Αγώνα, όσο και κατά την πρώτη περίοδο του νέου ελληνι­κού κράτους.

Slide 17

Η άλωση της Τριπολιτσάς Δημήτριος Υψηλάντης Αρχηγός του Αγώνα Τα τέσσερα κεντρικά στρατόπεδα της πολιορκίας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Αναγνωσταράς Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης Παναγιώτης Γιατράκος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Slide 18

Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης (1765 - 1848) ήταν γόνος της ιστορικής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, τελευταίος Μπέης της Μάνης, οπλαρχηγός του 1821.

Slide 19

Πολιορκία Τριπολιστάς

Slide 20

Τριπολιτσά Βαλτέτσι Σκηνές Οπλαρχηγών Πολιορκία Τριπολιστάς

Slide 21

Η άλωση της Τριπολιτσάς Πολιορκία Τριπολιστάς Η Τριπολιτσά έπεσε στα χέρια των επαναστατών στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821. Όσο περνάει ο καιρός γίνεται στενή. Στην πόλη τα τρόφιμα λιγόστεψαν και άρχισε η διχόνοια.

Slide 22

Ο οπλαρχηγός Κεφάλας σηκώνει τη σημαία της ελευθερίας στα τείχη της Τριπολιτσάς.

Slide 23

Η άλωση της Τριπολιτσάς Πολιορκία Τριπολιστάς Η Τριπολιτσά έπεσε στα χέρια των επαναστατών στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821. Όσο περνάει ο καιρός γίνεται στενή. Στην πόλη τα τρόφιμα λιγόστεψαν και άρχισε η διχόνοια. Ακολούθησαν σφαγές και λεηλασίες.

Slide 24

Για τις σφαγές ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναφέρει χαρακτηριστικά στο ημερολόγιό του: «Το ασκέρι όπου ήτον μέσα, το ελληνικό, έκοβε και εσκότωνε, από Παρασκευή έως Κυριακή, γυναίκες, παιδιά και άντρες, τριάντα δύο χιλιάδες. Το άλογό μου από τα τείχη έως τα σαράγια δεν επάτησε γη. Ελληνες εσκοτώθηκαν εκατό.»

Slide 25

Οπλισμένοι οι Έλληνες, μπήκαν στην πόλη χτυπώντας τους Τούρκους, που οχυρώθηκαν στα σπίτια τους. Οι Οθωμανοί που κλείστηκαν στον κεντρικό πύργο, παραδόθηκαν έπειτα από τρεις ημέρες από έλλειψη νερού. Η άλωση της Τριπολιτσάς

Slide 26

Η άλωση της Τριπολιτσάς Η άλωση της Τριπολιτσάς Τόνωσε το ηθικό των Ελλήνων. Χιλιάδες τουρκικά όπλα πέρασαν στην κατοχή των Ελλήνων. Εξεγερμένοι πίστεψαν πια πως οι Τούρκοι δεν ήταν ακατανίκητοι. Οι νικητές της Τριπολιτσάς στράφηκαν στα περιφερειακά κάστρα της Πελοποννήσου.

Slide 27

Κολοκοτρώνης Ο γέρος του Μοριά Θεόδωρος

Slide 28

“Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω”.

Slide 29

Έφιππος, αγέρωχος, με την αυτοπεποίθηση του γνώστη των στρατηγικών τεχνασμάτων του εχθρού, οδηγεί τους αγωνιστές στην μάχη.

Slide 30

“Εισ 'Ελληνας; Τι προσκυνάς; Σηκώσου Επάνω!”

Slide 31

Η Περικεφαλαία, ο θώρακας και τα όπλα του Θ. Κολοκοτρώνη

Slide 32

“Μια φορά εβαπτίστημεν με το λάδι, βαπτιζόμεθα και μία με το αίμα δια την ελευθερίαν της πατρίδος μας.”

Slide 33

Το σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι Αρκαδίας.

Slide 34

“Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα».

Slide 35

“Οι Έλληνες είναι τρελλοί, αλλά έχουν Θεόν φρόνιμον.”

Slide 36

μ.Χ. Απρίλιος 1821 23 Σεπτεμβρίου 1822 μ.Χ. Ξεκινά η πολιορκία της Τριπολιτσάς Άλωση της Τριπολιτσάς Η άλωση της Τριπολιτσάς

Slide 37

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: