Ο Μάρκος Μπότσαρης

+464

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 -1830) Ο Μάρκος Μπότσαρης

Slide 2

Ο Μάρκος Μπότσαρης Μάχη του Πέτα 4 Ιουλίου του 1822 Ηττήθηκαν οι Έλληνες. Μέρος των Ελλήνων έφτασαν στο Μεσολόγγι Θέλησαν να το οχυρώσουν, ώστε να καθυστερήσουν οι Τούρκοι πολιορκώντας το.

Slide 3

Η Μάχη του Πέτα

Slide 4

Πρώτη πολιορκία Μεσολογγίου από τους Τούρκους.

Slide 5

Ο Μάρκος Μπότσαρης Η ελληνική επαναστατική Κυβέρνηση Διόρισε στρατηγό τον Μάρκο Μπότσαρη Καταγόταν από ονομαστή οικογένεια του Σουλίου. Ήρθε σ' επαφή με τον Τούρκο πασά Ομέρ Βρυώνη.

Slide 6

Ο Μάρκος Μπότσαρης (1790 - 1823) ήταν στρατηγός και ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και καπετάνιος των Σουλιωτών.

Slide 7

Ο Μάρκος Μπότσαρης έμεινε στην ιστορία για την ανδρεία του και τη σημαντική συμβολή του στον Αγώνα για την ανεξαρτησία των Ελλήνων και δίκαια θεωρείται εθνικός ήρωας.

Slide 8

Πολεμική σκηνή, 1823.

Slide 9

Ο Μάρκος Μπότσαρης Μάρκος Μπότσαρης Τέλη φθινοπώρου του 1822. Άρχισε διαπραγματεύσεις με τον Ομέρ Βρυώνη για την παράδοση της πόλης. Κέρδισε έτσι χρόνο, αφού λόγω χειμώνα οι Τούρκοι αποχώρησαν.

Slide 10

Βασίλης Γούδας. Συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821 διατελώντας γραμματέας καθώς και υπασπιστής του Μάρκου Μπότσαρη και έλαβε μέρος σε αρκετές μάχες.

Slide 11

Προσωπογραφία τις Κατερίνας Μπότσαρη, κόρη του Μάρκου Μπότσαρη, 1800.

Slide 12

Καπετάνιος με τα παλικάρια του.

Slide 13

Ο Μάρκος Μπότσαρης Ο Μουσταφάς Πασάς Κατεβαίνει Στερεά Ελλάδα με πολυάριθμο στρατό. Στόχος η άλωση του Μεσολογγίου. Οι τουρκικές δυνάμεις στρατοπέδευσαν στη θέση Κεφαλόβρυσο, κοντά στο Καρπενήσι. Την ίδια στιγμή οι Έλληνες οπλαρχηγοί ήταν διχασμένοι μεταξύ τους για την αρχιστρατηγία.

Slide 14

Μάρκος Μπότσαρης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Αθανάσιος Διάκος

Slide 15

Καρπενήσι

Slide 16

Η μάχη του Καρπενησίου και της Καλιακούδας, στην οποία πολέμησε ο Μπότσαρης.

Slide 17

Ο Μάρκος Μπότσαρης Μάρκος Μπότσαρης Κάλεσε τους οπλαρχηγούς να συμφιλιωθούν. Τη νύχτα στις 8 Αυγούστου του 1823 έκανε αιφνιδιαστική επίθεση (γιουρούσι) στο οθωμανικό στρατόπεδο με λιγοστούς Σουλιώτες και γυμνές σπάθες. Έσκισε το δίπλωμα της στρατηγίας του. αποφάσισε

Slide 18

Ο Μάρκος Μπότσαρης στη μάχη.

Slide 19

Ο Μπότσαρης επιτίθεται στο στρατόπεδο των Τούρκων στο Καρπενήσι.

Slide 20

Ο Μάρκος αρχικά, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τραυματίστηκε ελαφρά και γύρω στις 3 με 4 το πρωί χτυπήθηκε με σφαίρα όπλου που του τρύπησε το κρανίο και πέθανε την ίδια στιγμή εκεί στο Κεφαλόβρυσο.

Slide 21

Το βόλι που τραυμάτισε θανάσιμα τον Μάρκο Μπότσαρη και μέρος από το ματωμένο κεφαλόδεσμο του αγωνιστή.

Slide 22

Ο Μάρκος Μπότσαρης Η μάχη στο Κεφαλόβρυσο Ο Μπότσαρης έπεσε νεκρός από ένα εχθρικό βόλι. Οι Σουλιώτες εξόντωσαν εκατοντάδες Οθωμανούς στρατιώτες. Το σημαντικότερο πολεμικό γεγονός το 1823 στη Στερεά Ελλάδα. Ο Μάρκος Μπότσαρης, θυσιάστηκε στον αγώνα για την ελευθερία.

Slide 23

Ο Μάρκος Μπότσαρης τραυματίζεται.

Slide 24

Ο θανάσιμος τραυματισμός του Μάρκου Μπότσαρη.

Slide 25

Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη.

Slide 26

Γεώργιος Καραϊσκάκης

Slide 27

Απόσπασμα από αφιέρωμα στον Μάρκο Μπότσαρη, από το ραδιοφωνικό σταθμό Λυδία

Slide 29

Στις 10 του Αυγούστου 1823 έγινε στο Μεσολόγγι, με πρωτοφανή μεγαλοπρέπεια η κηδεία του Μάρκου Μπότσαρη.

Slide 30

«…Μεγάλος θρήνος έγινε μέσα στο Μεσολόγγι. Το Μάρκο παν’ στην εκκλησιά, το Μάρκο παν’ στον τάφο. Εξήντα παπάδες παν’ μπροστά και δέκα δεσποτάδες. Κι από κοντά Σουλιώτισσες πάνε μοιρολογώντας. Σηκώσου απάνω, Μάρκο μου, και μη βαριά κοιμάσαι. Πώς να σηκωθώ, μωρέ παιδιά, και πως να αναβλέψω; Έχω μολύβι στην καρδιά, και βόλια στο κορμί μου. Κι ανάμεσα στο στήθος μου είμαι μαχαιρωμένος…»

Slide 31

μ.Χ. Φθινόπωρο 1822 8-9 Αυγούστου 1823 μ.Χ. Πρώτη πολιορκία Μεσολογγίου από τους Τούρκους Μάχη στο Κεφαλόβρυσο Θάνατος Μάρκου Μπότσαρη Ο Μάρκος Μπότσαρης

Slide 32

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: