Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο Διονύσιος Σολωμός

+520

No comments posted yet

Comments

sudiakos2 (5 years ago)

Για όσους δεν έχουν internet στην σχολική αίθουσα. Ο μόνος τρόπος που υπάρχει είναι, εφόσον έχουμε τη δυνατότητα του laptop, πριν μπεις στην τάξη να ΄χεις ανοίξει τις παρουσιάσεις που θέλεις στο γραφείο των δασκάλων και χωρίς να το κλείσεις μεταφέρεις το laptop στην σχολική αίθουσα.

Slide 1

Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 -1830) Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου Ο Διονύσιος Σολωμός

Slide 2

Το Μεσολόγγι πριν το 1821

Slide 3

Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο Διονύσιος Σολωμός Απρίλιο του 1825 Ο Κιουταχής Με πολυάριθμο στρατό έφτασε στο Μεσολόγγι. Άρχισε η πολιορκία του. Η κατάληψή του είχε μεγάλη στρατηγική σημασία, καθώς από εκεί περνούσε ο ένας από τους δύο δρόμους που οδηγούσαν στην Πελοπόννησο.

Slide 4

Κιουταχής Ικανότατος Τούρκος στρατιωτικός, συμμετείχε στην κατάπνιξη της ανταρσίας του Αλή Πασά. Το 1822 κατέστρεψε το σώμα των Φιλελλήνων στη μάχη στο Πέτα. Υπέταξε τη δυτική Στερεά Ελλάδα και κατά τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου ανάγκασε με την τακτική του τους ηρωικούς υπερασπιστές της πόλης να πραγματοποιήσουν την Έξοδο.

Slide 5

Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο Διονύσιος Σολωμός Μεσολόγγι Βρισκόταν σε μια θέση με πολλά φυσικά πλεονεκτήματα.

Slide 6

Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης περιβαλλόταν από ρηχή λιμνοθάλασσα, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της προστατευόταν με τάφρους και τείχος.

Slide 7

Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο Διονύσιος Σολωμός Μεσολόγγι Βρισκόταν σε μια θέση με πολλά φυσικά πλεονεκτήματα. Είχε επιλέξει ως έδρα του ο Φαναριώτης Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Εκεί προσκάλεσε τον Άγγλο ποιητή λόρδο Μπάιρον και άλλους Φιλέλληνες.

Slide 8

Ο Μαυροκορδάτος υπερασπίζεται με επιτυχία το Μεσολόγγι.

Slide 9

Η άφιξη του Μεσολογγίου Βύρωνα Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ο άνθρωπος με μαύρο παλτό που τον υποδέχεται.

Slide 10

Προσωπογραφία του λόρδου Μπάιρον με κοστούμι Σουλιώτη.

Slide 12

Ο θάνατος τον λόρδον Μπάιρον

Slide 13

Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο Διονύσιος Σολωμός Μεσολόγγι Στην πόλη λειτουργούσε Νοσοκομείο. Πλήρες μηχανουργείο για την κατασκευή πολεμικού υλικού. Τυπογραφείο που εξέδιδε δύο εφημερίδες. Εκεί επίσης είχαν καταφύγει πολλοί πρόσφυγες.

Slide 14

Μεσολόγγι

Slide 15

Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο Διονύσιος Σολωμός Η πολιορκία του Μεσολογγίου Κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. Απέκρουσαν με επιτυχία τους Τούρκους Ο Μιαούλης τους εφοδίαζε με τρόφιμα και πολεμοφόδια. Με τη στήριξη του Καραϊσκάκη και άλλων οπλαρχηγών, επιτέθηκαν στον στρατό του Κιουταχή.

Slide 16

Γεώργιος Καραϊσκάκης Σπουδαίος στρατιωτικός ηγέτης της Επανάστασης. Χάρη στη στρατηγική του ιδιοφυΐα πέτυχε σημαντικές νίκες κατά των Τούρκων. Τραυματίστηκε σε αψιμαχία με τους Τούρκους στο Νέο Φάληρο και πέθανε στις 23 Απριλίου 1827, ανήμερα της γιορτής του.

Slide 17

Απόκρουση επίθεσης κατά Μεσολογγίου.

Slide 18

Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο Διονύσιος Σολωμός Δεκέμβριο του 1825 Ο Ιμπραήμ Έφτασε στο Μεσολόγγι Ενισχύσει τα οθωμανικά στρατεύματα. Ανέλαβε την αρχηγία της πολιορκίας. Ο αποκλεισμός της πόλης έγινε πιο στενός. Ιμπραήμ

Slide 19

Η επίθεση του Ιμπραήμ κατά του Μεσολογγίου

Slide 20

Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο Διονύσιος Σολωμός Οι ελληνικές δυνάμεις Τα ελληνικά καράβια που επιχείρησαν να πλησιάσουν, απέτυχαν. Χωρίς οργάνωση και οικονομικούς πόρους Οι ελληνικές δυνάμεις αδυνατούσαν να κινηθούν από ξηράς.

Slide 21

Ελληνική φελούκα καταδρομής έξω από το Μεσολόγγι.

Slide 22

Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο Διονύσιος Σολωμός Οι πολιορκημένοι, εξαντλημένοι από τις μάχες, τις ασθένειες και την έλλειψη τροφής και πολεμοφοδίων, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη με μυστική βραδινή έξοδο.

Slide 24

Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύει. Τα μάτια η πείνα εμαύρισε` στα μάτια η μάνα μνέει Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει: "Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι - σ' έχω ‘γω στο χέρι; Οπού συ μου 'γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει."

Slide 26

Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο Διονύσιος Σολωμός 10 Απριλίου 1826 Χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, οι ένοπλοι θα προστάτευαν ανάμεσά τους τα γυναικόπαιδα. Όσοι δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν, θ' αντιστέκονταν μέσα στην πόλη ανατινάζοντας πυριτιδαποθήκες.

Slide 27

Η Τελευταία Μετάληψη των Μεσολογγιτών

Slide 28

Ο Ιωσήφ Ρογών μεταλαμβάνει τους αγωνιστές.

Slide 29

H έξοδος του Μεσολογγίου

Slide 30

Η πολιορκία του Μεσολογγίου

Slide 31

Η θυσία του Καψάλη

Slide 32

Ο γηραιός πρόκριτος Καψάλης, αφού περίμενε να γεμίσει Τούρκους το κατάστημα όπου έφτιαχναν τα φυσέκια, έδωσε φωτιά στην μπαρούτη και τινάχτηκε στον αέρα με εκατοντάδες γυναικόπαιδα και Τούρκους.

Slide 33

Αυτοθυσία

Slide 34

Μακεδόνας ανάπηρος του Αγώνα κατά την έξοδο του Μεσολογγίου.

Slide 35

Η Ελλάδα εκπνέει πάνω στα ερείπια του Μεσολογγίου.

Slide 36

Προσωποποίηση της πόλης του Μεσολογγίου

Slide 37

'Α δε φουσκώνει η θάλασσα ο βράχος δεν αφρίζει κι αν δεν σε κλάψει η μάνα σου ο κόσμος δε δακρύζει.

Slide 38

Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο Διονύσιος Σολωμός 10 Απριλίου 1826 Μόνο ένα μέρος της φρουράς κατόρθωσε να διαφύγει. Η πόλη κυριεύθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Τα γυναικόπαιδα που αιχμαλωτίστηκαν, πουλήθηκαν ως σκλάβοι.

Slide 39

Το Μεσολόγγι καίγεται.

Slide 40

Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο Διονύσιος Σολωμός Η πτώση του Μεσολογγίου Διαδόθηκε στην Ευρώπη μέσα από έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Slide 41

Η πολιορκία του Μεσολογγίου στην Ευρώπη.

Slide 42

Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο Διονύσιος Σολωμός Η πτώση του Μεσολογγίου Διαδόθηκε στην Ευρώπη μέσα από έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός από τη Ζάκυνθο, έγραψε το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».

Slide 43

Ο Διονύσιος Σολωμός υπήρξε κορυφαίος Έλληνας ποιητής και σπουδαίος Έλληνας πατριώτης. Ο αγώνας του 1821 τον συγκλόνισε. Τα οράματα του αγωνιζόμενου γένους προσπάθησε να τα εκφράσει μέσα από την ποίηση του. Δύο χρόνια μετά την έναρξη της επανάστασης γράφει τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν. Το ποίημα όμως που τον απασχόλησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ήταν Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, έργο εμπνευσμένο από την έξοδο του Μεσολογγίου.

Slide 44

Έστησ' ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη, Κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα, Και μες στη σκιά που φούντωσε και κλει δροσιές και μόσχους Ανάκουστος κιλαϊδισμός και λιποθυμισμένος. Νερά καθάρια και γλυκά, νερά χαριτωμένα, Χύνονται μες την άβυσσο τη μοσχοβολισμένη, Και πέρνουνε το μόσχο της, κι αφήνουν τη δροσιά τους, Κι ούλα στον ήλιο δείχνοντας τα πλούτια της πηγής τους, Τρέχουν εδώ, τρέχουν εκεί, και κάνουν σαν αηδόνια. Εξ' αναβρύζει κι η ζωή σ' γη, σ' ουρανό σε κύμα. Αλλά στης λίμνης το νερό, π' ακίνητό 'ναι κι άσπρο, Ακίνητ' όπου κι αν ιδείς, και κάτασπρ' ως τον πάτο, Με μικρόν ίσκιον άγνωρον έπαιξ' η πεταλούδα, Που 'χ' ευωδίσει τς ύπνους της μέσα στον άγριο κρίνο. Αλαφροίσκιωτε καλέ, για πες απόψε τι 'δες` Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια! Χωρίς ποσώς γης, ουρανός και θάλασσα να πνένε, Ούδ' όσο καν' η μέλισσα κοντά στο λουλουδάκι, Γύρου σε κάτι ατάραχο π' ασπρίζει μες στη λίμνη, Μονάχο ανακατώθηκε το στρογγυλό φεγγάρι, Κι όμορφη βγαίνει κορασιά ντυμένη μες το φως του. Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ

Slide 45

μ.Χ. Απρίλιος 1825 Δεκέμβριος 1825 μ.Χ. Ο Κιουταχής πολιορκεί το Μεσολόγγι Ο Ιμπραήμ φτάνει στο Μεσολόγγι Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου Ο Διονύσιος Σολωμός 10 Απριλίου 1826 Έξοδος του Μεσολογγίου

Slide 46

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: