ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΖΩΑ--Ε2

+1

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Από τους μαθητές του Ε2 20ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΖΩΑ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Slide 2

Πολική αρκούδα Θα σας μιλήσουμε για την Πολική αρκούδα η οποία είναι ζώο υπό-εξαφάνιση…

Slide 3

Πού ζει; Η πολική αρκούδα γνωστή και σαν λευκή αρκούδα, βόρεια ή θαλάσσια αρκούδα, είναι μια μεγάλη αρκούδα που ζει στις Αρκτικές περιοχές.

Slide 4

Πώς είναι η εμφάνισή της; Όρθια ξεπερνά τα 3 μέτρα ύψος, οι αρσενικές ζυγίζουν συχνά πάνω από 750 κιλά και οι θηλυκές γύρω στα 250 κιλά. Έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στο περιβάλλον της: η γούνα της και το παχύ στρώμα λίπους κάτω απ' αυτή την προστατεύουν από το κρύο, ενώ το άσπρο της τρίχωμα την κάνει δυσδιάκριτη στους εχθρούς και τη λεία της.

Slide 5

Τι τρώει; Τρώει 20 κιλά φαγητό σε μία ώρα. Η πολική αρκούδα κυνηγά στην ξηρά, στον πάγο αλλά και μέσα στο νερό. Τρέφεται κυρίως με φώκιες και με τα υπόλοιπα ζώα αλλά και ψάρια των πόλων.

Slide 6

Ξέρατε ότι… Ξέρατε ότι το Μάιο του 2008 η αμερικανική κυβέρνηση προσέθεσε την πολική αρκούδα της Αλάσκας στον κατάλογο με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Slide 7

Γιατί κινδυνεύει με εξαφάνιση; H πολική αρκούδα στην Αλάσκα είναι είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση κυρίως λόγω του λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και χρειάζεται ειδική προστασία για τη διατήρησή της, όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Slide 8

Να μην ρυπαίνουμε το περιβάλλον γιατί στις αρκτικές περιοχές λιώνουν οι πάγοι.. ΤΙ θα προτείνατε; Μαρία Σ. & Μαρία Χ.

Slide 9

ΦΩΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΘΑ ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ! ΙΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ Ε 2 ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.

Slide 10

ΠΟΥ ΖΕΙ; Κάποτε ήταν εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές τις Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού. Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. Ο μισός περίπου πληθυσμός, γύρω στα 250-300 άτομα, ζει στην Ελλάδα.

Slide 11

Το μήκος των ενήλικων ζώων κυμαίνεται μεταξύ 2-3 μέτρων. Το βάρος τους φθάνει έως και τα 350 κιλά, με τα θηλυκά να είναι λίγο μικρότερα από τα αρσενικά. Το σώμα τους καλύπτεται από στιλπνό τρίχωμα, μήκους περίπου μισού εκατοστού. Το χρώμα τους ποικίλλει από ανοιχτό γκρίζο και μπεζ στα θηλυκά μέχρι σκούρο καφέ και μαύρο στα αρσενικά, με ανοιχτόχρωμα σημεία στον αυχένα, τον λαιμό και την κοιλιά. Στα αρσενικά είναι ιδιαίτερα εμφανής και ευδιάκριτη η λευκή κηλίδα στην κοιλιά. ΠΩΣ ΕιΝΑΙ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ;

Slide 12

Τρέφεται με μια ποικιλία από: σαργούς, συναγρίδες, γόπες, μπαρμπούνια, χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια αλλά και  καβούρια. Ζευγαρώνουν στο νερό και γεννούν κάθε 2 χρόνια -μετά από κύηση 10 μηνών και πάντα στην στεριά- συνήθως ένα μικρό, σπανιότερα δύο.

Slide 13

Οι μεσογειακές φώκιες ζουν μέχρι και 45 χρόνια, αν και ο μέσος όρος είναι γύρω στα 20. Το νεογέννητο έχει μήκος περίπου 1 μέτρο, ζυγίζει γύρω στα 15 κιλά και είναι ήδη ικανό να κολυμπήσει. <<ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ….>>

Slide 14

Η δραματική μείωση του πληθυσμού οφείλεται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα, από όλες του τις πλευρές. Από την αρχαιότητα κυνηγούνταν για εμπορικούς σκοπούς λόγω του δέρματος και του λίπους της. Οι Ρωμαίοι τις χρησιμοποιούσαν και για ψυχαγωγικούς λόγους στις ρωμαϊκές αρένες.  Στο Αιγαίο παλιότερα έφτιαχναν από το δέρμα τους σανδάλια και ζώνες και το λίπος το χρησιμοποιούσαν στην παρασκευή κάποιου ματζουνιού. Επίσης καταδιώκεται ως βλαβερό ζώο από τους ψαράδες λόγω της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει στα δίχτυα τους όταν μπλεχτεί σ' αυτά. Η ηθελημένη θανάτωσή τους από τον άνθρωπο στις ελληνικές θάλασσες, παραμένει η πρωταρχική αιτία θανάτου για τα ενήλικα άτομα του είδους. Ο θάνατος φωκών από την παγίδευση τους σε αλιευτικά εργαλεία είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις περισσότερες περιοχές εξάπλωσης του είδους. Τα ζώα παγιδεύονται και πνίγονται κυρίως σε στατικά δίχτυα που χρησιμοποιούνται ευρέως από την παράκτια αλιεία. Υπεραλίευση και παράνομη αλιεία έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση τα ιχθυαποθέματα ώστε οι φώκιες να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν αρκετή τροφή από το φυσικό τους στοιχείο. Παράλληλα ραγδαία αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και η αστικοποίηση μαζί με την άνοδο του παραθαλάσσιου τουρισμού υποβάθμισαν τον βιότοπο της μεσογειακής φώκιας και την εκδίωξαν από τις ανοιχτές παραλίες. ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ;

Slide 15

Ο συνολικός πληθυσμός υπολογίζεται σε λιγότερα από 600 ζώα διεσπαρμένα σε τέσσερις απομονωμένους θύλακες στα νησιά Μαδέρα (25-35 άτομα), στο Λευκό Ακρωτήριο της Μαυριτανίας (130 άτομα) στον Ατλαντικό, στις Μεσογειακές ακτές Μαρόκου και Αλγερίας και στην Ανατολική Μεσόγειο (Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος). Μόνο δύο από τους θύλακες μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμοι: ο ένας στο Αιγαίο Πέλαγος που αριθμεί περίπου 300 φώκιες στην Ελλάδα (στις Β. Σποράδες, την Κίμωλο και την Κάρπαθο)και 100 στην Τουρκία. Ο άλλος στο Λευκό Ακρωτήριο, στην Μαυριτανία με 130 φώκιες. ΠΟΣΑ ΦΩΚΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ

Slide 16

ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ; ΝΑ ΜΗΝ ΡΥΠΑΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

Slide 17

ΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΤΙΓΡΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΙΑΤΙΚΟ ΤΙΓΡΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΖΩΟ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ Ε2

Slide 18

ΠΟΥ ΖΕΙ Οι δεκατρείς χώρες που φιλοξενούν τα εναπομείναντα ζώα είναι : Ινδία, Ινδονήσια, Μπανγκλαντές, Νεπάλ, Ρωσία, Μπουτάν, Κίνα, Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη και Μαλαισία Είναι διαδεδομένο σε πολλές περιοχές, από τη Σουμάτρα και την Ιάβα μέχρι την Περσία, σε ζώνες που παρουσιάζουν πυκνή βλάστηση και σε υψόμετρο μέχρι 2000 μέτρα

Slide 19

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ Το τρίχωμά της έχει άσπρο χρώμα στην κοιλιά, ανοιχτό κιτρινοκόκκινο στο υπόλοιπο σώμα και είναι διακοσμημένο με χαρακτηριστικές μαύρες λωρίδες. Στα υγρά και θερμά κλίματα το τρίχωμά της είναι πιο αραιό και απαλό από ότι είναι σε ψυχρότερα κλίματα. Σε περιοχές που τα χιόνια διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, το τρίχωμά της παίρνει γκριζόλευκο χρώμα.

Slide 20

ΤΙ ΤΡΩΕΙ Η τίγρη κυνηγάει όλα τα ζώα εκτός από τον ελέφαντα, τον ρινόκερο και τα αγριοβούβαλα , με τα οποία δεν μπορεί να αναμετρηθεί και έτσι τα αποφεύγει. Όλα τα άλλα ζώα, μικρά και μεγάλα, αποτελούν θύματά της. Δεν περιφρονεί όμως και τα ψάρια, τις χελώνες, τους βατράχους, τις σαύρες, τους κροκόδειλους, ακόμα και τις μικρές ακρίδες. Ωστόσο αντέχει πολύ στην πείνα και στην δίψα.

Slide 21

[ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ…] Μια θηλυκή τίγρη έχει περιοχή επίβλεψης περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων ενώ για τα αρσενικά η περιοχή φτάνει τα 60 έως 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο αρσενικός τίγρης δεν ανέχεται άλλα αρσενικά στην περιοχή του και σε περίπτωση που βρει άλλα αρσενικά σ' αυτή θα επιχειρήσει να τα διώξει με έντονη πάλη.

Slide 22

ΞΕΡΑΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ… Oι τίγρεις όχι μόνο δεν φοβούνται το νερό αλλά το αγαπούν ιδιαίτερα, είναι επιδέξιοι κολυμβητές και συχνά μπαίνουν σε ποτάμια και θάλασσες για να βρουν ψάρια.

Slide 23

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ H τίγρης της παραπάνω φωτογραφίας είναι από τις τελευταίες 3.200 του είδους της που έχουν απομείνει στον πλανήτη μας… Μέχρι να ενηλικιωθεί θα αντιμετωπίζει ένα τρομακτικό δίλημμα: την οριστική εξαφάνιση ή τον διπλασιασμό του πληθυσμού της!

Slide 24

1ΟΣ ΚΙΝΔΥΝOΣ Ποιοι είναι οι βασικοί εχθροί της τίγρης σήμερα; Ο πρώτος θεωρείται οι λαθροκυνηγοί. Η κάθε τίγρη είναι κυριολεκτικά ένας μικρός θησαυρός. Μια νεκρή τίγρη μπορεί να αποφέρει μέχρι και 70.000 δολάρια, καθώς πωλούνται πανάκριβα το δέρμα της, όλα τα μέρη του σώματός της.

Slide 25

2ΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο δεύτερος λόγος που πιέζει δραματικά τον πληθυσμό των τίγρεων είναι ο περιορισμός των εδαφών όπου κινούνται, λόγω της επέκτασης οικισμών, καλλιεργειών και υποδομών.

Slide 26

ΠΑΝΤΑ Σήμερα θα σας μιλήσουμε για το πάντα, ένα είδος ζώου υπό εξαφάνιση.

Slide 27

ΠΟΥ ΖΕΙ Το ΠΑΝΤΑ ζει στα βουνά της ΚΙΝΑΣ, μέσα σε δάση με υψόμετρο από 1.200 ως 3.400 μέτρα.

Slide 28

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ Το γιγάντιο πάντα έχει το χαρακτηριστικό σχήμα του σώματος των αρκούδων. Έχει μαύρη γούνα στα αυτιά του, μπαλώματα ματιών, ρύγχος, τα πόδια, τα χέρια και τους ώμους. Το υπόλοιπο του τριχώματος του ζώου είναι λευκό. Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί αυτές οι ασυνήθιστες αρκούδες είναι μαύρο και άσπρο.

Slide 29

Το ξέρατε ότι… Αξιοσημείωτο και κάτι που πολύ κόσμος δεν ξέρει είναι ότι τα πάντα γεννιούνται ροζ, χωρίς τρίχωμα και ως νεογέννητα έχουν 1/900 μέγεθος σε σχέση με την μητέρα τους.

Slide 30

ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ H μεγαλύτερη απειλή για το Πάντα είναι η φωτιά. Οι Κινέζοι έχουν κόψει ήδη μεγάλο τμήμα του δασούς, για να πουλήσουν την ξυλεία και να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις. Τα Πάντα βρίσκονται παγιδευμένα σε καμιά τριανταριά σημεία που έχουν ακόμη βλάστηση, αλλά δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Κάποτε το Πάντα μπορούσε να περπατήσει πιο πέρα, και να βρει άλλο δάσος με μπαμπού. Σήμερα η επικράτεια του είναι περιορισμένη. Έτσι χωρίς μπαμπού, εκατοντάδες Πάντα πεθαίνουν από την πείνα. Οι λαθροκυνηγοί το θεωρούν πολύτιμο, γιατί το δέρμα του πωλείται ακριβά στις αγορές της Ιαπωνίας και της Ταϊβάν

Slide 31

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΒΕΤΕ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΤΣ. & ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΡ.

Slide 32

ΛΥΚΟΣ Θα σας μιλήσω για ένα ζώο πού κινδυνεύει από εξαφάνιση Νικολέτα Ε’2 2013

Slide 33

Ήταν κάποτε άφθονοι και κατοικούσαν σε όλη σχεδόν τη βόρεια Αμερική, την Ευρασία και τη Μέση Ανατολή, και έως πριν λίγους αιώνες ήταν το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση στη Γη. Σήμερα, για διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν με την εξάπλωση και τη δραστηριότητα του ανθρώπου, που συνεπάγεται την καταστροφή των τόπων διαβίωσης των λύκων, αλλά και το εκτεταμένο κυνήγι εναντίον τους, οι λύκοι υπάρχουν μόνο σε ένα πολύ μικρό κομμάτι της προηγούμενης ζώνης εξάπλωσής τους. ΠΟΥ ΖΕΙ;

Slide 34

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ; Ο λύκος φέρει αρκετά από τα ανατομικά χαρακτηριστικά του σκύλου. Ο λαιμός του ωστόσο είναι μεγαλύτερος ως προς την περιφέρεια και περισσότερο δυσκίνητος. Το κρανίο του είναι μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του και διαθέτει συνολικά 42 δόντια με χαρακτηριστικούς μεγάλους κυνόδοντες και εξαιρετικά δυνατό δάγκωμα. Το μήκος ενός μέσου αντιπροσώπου του είδους κυμαίνεται από 1 - 1,50 m και το ύψος του 65 - 90 cm, με αντίστοιχο βάρος 30 - 50 κιλά. Το τρίχωμά του έχει φαιά απόχρωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα και φαιοκίτρινη το καλοκαίρι. Επίσης, έχει φουντωτή μακριά ουρά.

Slide 35

ΤΙ ΤΡΩΕΙ; ΤΙ ΓΕΝΝΑΕΙ; Στη διατροφή του περιλαμβάνονται μικρά ζώα, καρπούς, ενίοτε ακόμα και αγροτικά ζώα. Η εγκυμοσύνη στο θηλυκό διαρκεί 60 - 63 ημέρες (όσο ακριβώς και στον σκύλο) και κατόπιν γεννά 4 - 7 μικρά.

Slide 36

συνηθειεσ - συμπεριφορα Ζει σε οικογενειακές ομάδες που ονομάζονται αγέλες. Στην Ελλάδα, οι αγέλες των λύκων περιλαμβάνουν συνήθως 6 ή 7 μέλη και σχεδόν ποτέ δεν υπερβαίνουν τα 13 με 15 μέλη.

Slide 37

Γιατι κινδυνεyει; Η ανθρώπινη παρουσία στέρησε από το λύκο τους φυσικούς του χώρους. Πολλά τεχνικά έργα, η διάνοιξη δασικών δρόμων, τα τουριστικά θέρετρα δεν έλαβαν υπόψη τους και την παρουσία του λύκου. Η επέκταση των βοσκοτόπων εις βάρος των δασικών εκτάσεων, οδήγησε στην υποβάθμιση των βιοτόπων του λύκου και στη μείωση της τροφής του (ελάφι, ζαρκάδι, αγριογούρουνο). Το παράνομο κυνήγι και η λαθροθηρία εξαφάνισε σε κάποιες περιοχές τα θηράματα των λύκων και έτσι κάποιες αγέλες αναγκάζονται να αναζητήσουν τη τροφή τους σε σκουπιδότοπους. Η παράνομη θανάτωση λύκων από ορισμένους κτηνοτρόφους για την προστασία των κοπαδιών τους αποτελεί το σημαντικότερο κίνδυνο για την επιβίωση του είδους. Παρατηρείται το φαινόμενο της παράνομης κατοχής λύκων από ιδιώτες, με τη δικαιολογία ότι χρειάζονται έναν "άγριο και δυνατό φύλακα".

Slide 38

Τι προτεινω θα πρότεινα να σταματήσουν οι άνθρωποι να σκοτώνουν τους λύκους και να μη καίνε ή καταστρέφουν τα δάση που ζουν.

Slide 39

ΚΟΑΛΑ Θα μιλήσουμε για τα κοάλα και για τη ζωή τους Αβερκία & Σοφία

Slide 40

Τα κοάλα καλύπτουν όλη την Aνατολική ακτή της Αυστραλίας δηλαδή τα πιο πολλά ζώα εκείνης της περιοχής είναι κοάλα. Η φωλιά του κοάλα

Slide 41

Η εμφάνιση του κοάλα Το κοαλα εiναι γκρι με μeγαλα χνουδωτα αυτια

Slide 42

Οι συνήθειες του κοάλα Το κοάλα τρέφεται με φύλλα ευκαλύπτων μπορεί να μείνει ακούνητο για περίπου 19 ώρες . Επίσης έχει πολλή χαμηλό μεταβολισμό για θηλαστικό.

Slide 43

Άγνωστες πληροφορίες << Ξέρεται ότι τα θηλυκά κοάλα αν είναι υγιή μπορούν να γεννούν ένα μικρό κάθε χρόνο επί 12 χρόνια. Επίσης τα δίδυμα κοάλα είναι πολύ σπάνια>>

Slide 44

Κίνδυνος του κοάλα Στις αρχές του 20ού αιώνα κυνηγούσαν μέχρι εξαφάνισης τα κοάλα . Επίσης τώρα πρόσφατα υπήρξε μια σοβαρή ασθένεια από χλαμύδια. Η περιοχές εξάπλωσης τους μειώνονται από τη ανθρωπινή επέκταση

Slide 45

… μην παίρνουμε την γούνα των κοάλα και να τα προστατεύουμε από τις αρρώστιες και από τους εχθρούς τους. Προτεiνουμε να …

Slide 46

ΘΑ ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΖΩΟ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Όλγα Σ. και Μαρία Μ. ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ

Slide 47

Είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα, όπου βρίσκονται οι πιο σημαντικοί βιότοποί της στη Μεσόγειο. που ζει

Slide 48

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟΥ Η χελώνα καρέτα-καρέτα είναι η μεγαλύτερη με σκληρό κέλυφος χελώνα στον κόσμο, με μήκος περίπου 120 εκατοστά και ζυγίζει πάνω από 100 κιλά. Το εξωτερικό κέλυφος της είναι κοκκινωπό - καφετί στο χρώμα και στο κάτω μέρος του είναι κίτρινο.

Slide 49

ΤΡΟΦΗ Τρέφεται με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα -ιδιαίτερη είναι η προτίμησή της στις τσούχτρες

Slide 50

Οι θηλυκές καρέτα-καρέτα αφού ωριμάσουν ηλικία περίπου 30 ετών, επιστρέφουν κάθε δύο χρόνια στον τόπο, όπου γεννήθηκαν οι ίδιες, για να εναποθέσουν τα αβγά τους. ΤΙ ΓΕΝΝΑΕΙ

Slide 51

ΑΠΟ ΤΙ ΚΥΝΔΥΝΕΥΕΙ H υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων, όπου αναπαράγεται η καρέτα, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του είδους. Κύρια αιτία για την αλλοίωση του φυσικού χαρακτήρα των ακτών αποτελεί η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, που συνεπάγεται δραστική συρρίκνωση των διαθέσιμων παραλιών ωοτοκίας της χελώνας. O θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες τρομάζει τις θηλυκές καρέτα- καρέτα, τα φώτα αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς, ενώ τα οχήματα, οι ομπρέλες για τον ήλιο και οι ξαπλώστρες συμπιέζουν την άμμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ωοτοκία και την εκκόλαψη.

Slide 52

«Σημαντικές απειλές αποτελούν επίσης η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων -κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες μπλέκονται τυχαία στα δίχτυα και τα παραγάδια και πνίγονται- και η ρύπανση από προϊόντα πετρελαίου, χημικές ουσίες και σκουπίδια. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας πως πρόκειται για τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία. Τέλος, κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη, που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας.

Slide 53

Να μην πετάμε σκουπίδια στη θάλασσα γιατί κάνουν κακό στις χελώνες και Να μην πατάμε τις φωλιές τους. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Slide 54

ΘΑ ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ ΠΟΥ ΕIΝΑΙ ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ. ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ ΜΑΡΙΑ ΧΑΛ ΚΑΙ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Slide 55

Στην Ελλάδα, η καφέ αρκούδα υπάρχει κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα ωστόσο ο πληθυσμός της είναι περιορισμένος. Γενικότερα, συναντάται στην Ασία, την Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική και τα όρη της βόρειας Αφρικής. ΠΟΥ ΖΕΙ Η ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ

Slide 56

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ. Το ύψος του ενήλικου ατόμου στον τράχηλο (η μικρή καμπούρα στην πλάτη της αρκούδας όπου αποθηκεύεται το λίπος) φτάνει τα 1,10μ., ενώ το συνολικό μήκος από την άκρη της μύτης έως την ουρά κυμαίνεται από 1,70 έως 2,20μ

Slide 57

Η αρκούδα είναι ζώο παμφάγο με προτίμηση στις τροφές φυτικής προέλευσης και έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες τροφής. Τρέφεται με όλων των ειδών τους διαθέσιμους καρπούς του δάσους: Βατόμουρα, άγρια κορόμηλα, κεράσια, μήλα, αχλάδια, σμέουρα, καρπούς σορβιάς, αγριοφράουλες, βελανίδια, καρπούς οξιάς αλλά και βολβούς, ρίζες και χόρτα. Συμπληρώνει το διαιτολόγιο της με μέλι, μικρά και μεγάλα θηλαστικά, έντομα, μυρμήγκια, βατράχια, σαλιγκάρια, ψάρια και χελώνες. ΤΙ ΤΡΩΕΙ;

Slide 58

Τα νεογνά - συνήθως ένα με δύο και σπανιότερα τρία - γεννιούνται τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου μέσα στη φωλιά και ενώ το θηλυκό βρίσκεται σε χειμέριο λήθαργο. Είναι τυφλά, ζυγίζουν μόλις 350-400 γραμμάρια και εξαρτώνται από τη μητέρα τους για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους. Αν η αρκούδα ενοχληθεί από τον άνθρωπο σε αυτό το στάδιο και αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη φωλιά της, τα μικρά πεθαίνουν σε διάστημα 15-20 λεπτών. τι γενναει;

Slide 59

Ο φόνος από τον άνθρωπο, είτε επειδή προκαλεί ζημιές σε κτηνοτροφικά ζώα, μελίσσια και καλλιέργειες είτε τυχαία κατά το κυνήγι ή σκόπιμα για σύλληψη των μικρών κ.λπ. Η καταστροφή των βιοτόπων της (δάση οξιάς, δρυός, ελάτου, σε υψόμετρο 800- 2.000 μ.). Οι πυρκαγιές, η διάνοιξη δρόμων, η κατασκευή φραγμάτων και τεχνικών έργων και η δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων καταστρέφουν τους βιότοπους της αρκούδας, προκαλώντας ενόχληση στο ζώο και περιορίζοντας τις κινήσεις του για αναπαραγωγή και ανεύρεση τροφής. Η διακοπή του χειμέριου λήθαργου λόγω ενόχλησης. Ο χειμέριος λήθαργος αν διακοπεί, δύσκολα ξαναρχίζει, οπότε δυσκολεύει την προσπάθεια επιβίωσης κατά τη δύσκολη λόγω έλλειψης τροφής, χειμερινή περίοδο. Επιπλέον, τα μωρά της ζουν μόνο αν η μητέρα δεν φύγει από τη φωλιά. Η έλλειψη γνώσης και πληροφόρησης για τα παραπάνω προβλήματα, με αποτέλεσμα να νιώθουν οι άνθρωποι την αρκούδα ως απειλή για την περιουσία και την ασφάλειά τους Απ0 τι κινδυνεΥει

Slide 60

Την αρκούδα για να την έχουμε μην την σκοτώνετε. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να βάζουν πυρκαγιές στα δάση και όταν πέφτει σε χειμέρια νάρκη δεν πρέπει να τη εμποδίζουμε γιατί μπορεί να πεθάνει. ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ

Slide 61

ΔΕΛΦΙΝΙ Θα σας μιλήσουμε για το δελφίνι ένα πολύ όμορφο και γλυκό ζώο.

Slide 62

Που ζει ; Απαντώνται σε όλες σχεδόν τις θάλασσες του κόσμου, καθώς και σε ορισμένα μεγάλα ποτάμια, όπως είναι ο Αμαζόνιος και ο ποταμός Γιανγκτσέ της Κίνας.

Slide 63

Πως είναι η εμφάνισή του ; Έχει χρώμα μπλε σκούρο στη ράχη και λευκό στην κοιλιά. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το ρύγχος του, που σχηματίζει ένα πραγματικό ράμφος και αποτελείται από δύο σιαγόνες με 100 περίπου κωνικά δόντια. Διαθέτει ένα σταθεροποιητικό ραχιαίο πτερύγιο, όπως οι καρχαρίες. Το πτερύγιο της ουράς είναι οριζόντιο και κινείται προς τα πάνω και προς τα κάτω. Η αναπνοή του γίνεται με πνεύμονες. Μπορεί να φθάσει σε μήκος τα 2 μέτρα περίπου.

Slide 64

Τι τρώει; Το δελφίνι τρέφεται με Κεφαλόποδα, μαλακόστρακα και επίσης μικρά ψάρια. Οι ψαράδες συνήθως το φοβούνται γιατί σχίζει τα δίχτυα τους, ωστόσο υπάρχουν αρχαίες μαρτυρίες για συνεργασία ανθρώπων και δελφινιών στο ψάρεμα, Μια τέτοια μορφή συνεργασίας διατηρείται ακόμα και σήμερα στην πόλη Λαγκούνα της Βραζιλίας. Εκεί, τα δελφίνια οδηγούν τα ψάρια στην ακτή όπου βρίσκονται οι ψαράδες και τους δίνουν σήμα όταν πρέπει να ρίξουν τα δίχτυα τους. Τα δελφίνια κατόπιν τρέφονται με τα ψάρια που καταφέρνουν να ξεφύγουν από τα δίχτυα.

Slide 65

Τι γεννάει; H περίοδος κύησης του θηλυκού ποικίλλει από είδος σε είδος, από 11-12 μήνες ως και γύρω στους 17 μήνες. Το θηλυκό γεννά ένα νεογνό με μήκος γύρω στα 60 εκατοστά. Το μικρό κολυμπά αμέσως, αλλά για δύο εβδομάδες ακολουθεί τη μητέρα του.

Slide 66

Κάτι που δεν ξέρετε! Ξέρατε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των δελφινιών είναι ο άνθρωπος; Ειδικότερα, πολλά δελφίνια σκοτώνονται από αλιευτικά με δίχτυα, ειδικά όσα χρησιμοποιούν αφρόδιχτα. Άλλα χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγία σε πάρκα, σε τσίρκα και ενυδρεία, όπως επίσης και στις έρευνες πολλών ναυτικών ερευνητικών ινστιτούτων. Η μόλυνση των θαλασσών και των υδάτων, επίσης, έχει θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη δελφινιών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ, που έχει κηρυχθεί ουσιατικά εξαφανισμένο από το 2006 (πιστεύεται ότι επιβιώνουν ένα ή δυο δελφίνια).

Slide 67

Τι θα προτείνατε; Θα προτείναμε να μην υπάρχουν ψαράδες στα ποτάμια και στις θάλασσες που υπάρχουν τα δελφίνια γιατί αν υπάρχουν τα δελφίνια θα μπλέκονται στα δίχτυα και θα σκοτώνονται! Βαλεντίνα και Μαρίνα!

Slide 68

ΘΑ ΣΑΣ παρουςιαςω το ΤΣΑΚΑΛΙ. Ενα ζωο ΠΟΥ κινδυνευει με ΕΞΑΦΑΝΙΣη ΑΠo ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ Π. ε2 ΤΣΑΚΑΛΙ

Slide 69

Το συναντάμε στην βόρεια και βορειοανατολική Αφρική, στη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη (μέχρι την Αυστρία και την Ουγγαρία), την Μικρά Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ένας μικρός πληθυσμός τους ζει στη Σάμο, το μόνο νησί της Μεσογείου στο οποίο ζουν τσακάλια. Που ζει

Slide 70

Η εμφανιςη του Το χρυσό τσακάλι μοιάζει πολύ στο λύκο, αλλά είναι μικρότερο σε μέγεθος και ελαφρύτερο. Συνήθως έχει μήκος 60 με 100 εκατοστά. Τα θηλυκά είναι βαρύτερα από τα αρσενικά. Το βάρος των θηλυκών τσακαλιών είναι 7 με 11 κιλά και των αρσενικών 6,3 με 15 κιλά. Η γούνα του το χειμώνα είναι είτε κόκκινη-γκρι με μαύρους τόνους που οφείλονται σε μαύρες τρίχες, είτε ένα φωτεινότερο κόκκινο της σκουριάς. Πάνω από κάθε μάτι υπάρχει μια μαύρη λωρίδα. Η ουρά είναι γκρι. Η καλοκαιρινή γούνα είναι αραιότερη, με κοντύτερες τρίχες Οι αποχρώσεις της γούνας διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή που ζουν τα τσακάλια.

Slide 71

Η Ζωη του Το ζευγάρωμα λαμβάνει χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο. Τα μικρά γεννιούνται ύστερα από 63 μέρες κύησης, συνήθως τον Απρίλιο και το Μάιο. Σε κάθε τοκετό γεννώνται 1-9 νεογνά και έχουν βάρος 200 με 250 γραμμάρια. Ο θηλασμός διαρκεί 50 με 90 μέρες. Τα μικρά παραμένουν με τους γονείς τους μέχρι να ωριμάσουν σε ηλικία 11 μηνών και μετά διασπείρονται, πρώτα τα αρσενικά και μετά τα θηλυκά. Τα τσακάλια στη φύση ζουν συνήθως 7 με 9 χρόνια, όμως έχουν καταγραφεί περιπτώσεις τσακαλιών που έζησαν μέχρι και 16 χρόνια.

Slide 72

Γιατi κινδυνεyει Οι απειλές που είχαν εντοπιστεί ήδη από το 2001 συνεχίζουν αμείωτες: κατακερματισμός και αλλοίωση βιοτόπων εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας και της επέκτασης των οικιστικών εκτάσεων εγκατάλειψη των παραδοσιακών γεωργό-κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να το στηρίξουν διατροφικά χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων που έχει πλέον πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και συγκρούσεις με τροχοφόρα οχήματα. To σαρκοφάγο τσακάλι δεν ξεπερνά πλέον τα 1000 άτομα στην ελλάδα.

Slide 73

προτεινω «Το τσακάλι έχει χαρακτηριστεί ως «καθαριστής» της φύσης επειδή λειτουργεί ως θηρευτής των τρωκτικών, περιορίζει τα οργανικά υπολείμματα και σκουπίδια, ενώ μπορεί σε μεγάλες πυκνότητες να δράσει περιοριστικά ως προς τις αλεπούδες. Η προστασία των πληθυσμών του, ως αναπόσπαστο στοιχείο του οικοσυστήματος, διασφαλίζει τη λειτουργικότητά του, γι’ αυτό και η λήψη μέτρων είναι πλέον μια επιτακτική ανάγκη»

URL: