Ρυθμοί βυζαντινών ναών

+5

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Ρυθμοί βυζαντινών ναών Ε3 Πλαγιαρίου 2011-12

Slide 2

Οι ρυθμοί των ναών στα βυζαντινά χρόνια Ρυθμός Ροτόντας (3ος αι.) Ρυθμός Βασιλικής (4ος-5ος αι.) Ρυθμός Βασιλικής με τρούλο (6ος-7ος αι.) Βυζαντινός Ρυθμός (10ος -12ος αι.)

Slide 3

Ρυθμός Ροτόντας Η Ροτόντα ανήκει στα περίκεντρα οικοδομήματα, στο κυκλικό της σχήμα άλλωστε οφείλει και την ονομασία της. Κτίστηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλερίου, γύρω στα 306 μ.Χ., ως ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄ άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου (379-395 μ.χ. μετα- τράπηκε σε εκκλησία αφιερω μένη στις Ασώματες δυνάμεις ή τους Αρχαγγέλους και κοσμήθηκε με περίφημα ψηφιδωτά.

Slide 4

Ρυθμός Βασιλικής Οι ναοί αυτού του ρυθμού ήταν ορθογώνια οικοδομήματα με σαμαρωτή ξύλινη στέγη. Μέσα χωρίζονταν με σειρές από κολώνες σε τρεις ή περισσότερους ευρύχωρους διαδρόμους, που λέγονταν κλίτη. Το μεσαίο κλίτος ήταν πάντα το πιο πλατύ.

Slide 5

Ο Άγιος Δημήτριος Ο Άγιος Δημήτριος είναι πεντάκλιτη ξυλόστεγη βασιλική η οποία χτίστηκε στα 412-413 μ.χ. και έχει στο ανατολικό του τμήμα και ένα εγκάρσιο κλίτος.

Slide 6

Το εσωτερικό του Αγίου Δημητρίου

Slide 7

Ρυθμός Βασιλικής με τρούλο Μ’ αυτό το ρυθμό εξοικονομείται περισσότερος ελεύθερος χώρος και πλούσιος φωτισμός. Υπόδειγμα αυτού του ρυθμού αποτελεί η αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, που αφιερώθηκε στη Σοφία του Θεού, δηλαδή το Χριστό.

Slide 8

Η Αγία Σοφία Ο μεγαλοπρεπής ναός κτίστηκε τον 6ο αιώνα, την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, από τους ονομαστούς αρχιτέκτονες Ανθέμιο και Ισίδωρο. Τη στέγη σκέπασαν με μεγάλο τρούλο, που στηρίζονταν σε τέσσερις μεγάλους χτιστούς στύλους.

Slide 9

Η Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης Στις αρχές πιθανότατα του 8ου αιώνα, στα χρόνια της εικονομαχίας, χτίστηκε στη Θεσσαλονίκη ο ναός της του Θεού Σοφίας, η γνωστή Αγία Σοφία.

Slide 10

Κατά τον αρχιτεκτονικό ρυθμό το κτίσμα εντάσσεται στο μεταβατικό τύπο από τη βασιλική με τρούλο στο σταυροειδή ναό με τρούλο. Στην κάτοψη του το μνημείο είναι τετράγωνο. Ο μεγάλος τρούλος στο κέντρο, που στη βάση του δεν είναι εντελώς κυκλικός, στηρίζεται σε τέσσερις καμάρες που πατούν σε ισάριθμους τετραγωνικούς πεσσούς.

Slide 11

Βυζαντινός ρυθμός Ο Βυζαντινός ρυθμός ήταν σταυροειδής. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ότι τα θεμέλια και οι τοίχοι σχηματίζουν σταυρό και ότι ο κεντρικός τρούλος της στέγης στηρίζεται σε τέσσερις καμάρες. Αυτές τις ακολουθούν μικρότεροι θόλοι, σχηματίζοντας έτσι ένα σταυρό.

Slide 12

Παναγιά Χαλκέων Το 1028 χτίστηκε η Παναγία Χαλκέων. Κατά τον αρχιτεκτονικό ρυθμό είναι ναός σταυροειδής με τρούλο.

Slide 13

Το μνημείο είναι χτισμένο ολόκληρο με τούβλα, που με την εξωτερική τους διάταξη δημιουργούν διακοσμητικά σχήματα. Εκτός από τον κεντρικό τρούλο, έχει άλλους δύο μικρότερους πάνω από το νάρθηκα.

Slide 14

Τέλος παρουσίασης Εργάστηκαν οι μαθήτριες της Ε3 2011-2012 του 1ου Δ. Σ. Πλαγιαρίου Κωνσταντίνα Π. Κορίνα Χ. Μαρία Π.

Summary: Eργασία της Ε3 Πλαγιαρίου 2011-12

Tags: ιστορία ε΄

URL:
More by this User
Most Viewed