Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

+42

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α1- 8Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΕΡΓΑΣΙΑ: « Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Παπαδά Πετρούλα

Slide 2

Η φιλία Είναι γεγονός ότι όλοι μας εκτιμούμε την αξία της φιλίας και δη των φορέων αυτής, τους φίλους. Ανέκαθεν ο άνθρωπος, ως κοινωνικό ον, ανέπτυσσε φιλικές και τυπικές σχέσεις με το κοινωνικό του περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο απομάκρυνε τον εαυτό του από την σφαίρα της εσωστρέφειας και της απομόνωσης, ικανοποιώντας παράλληλα τις βαθύτερες ηθικές, ψυχικές και πνευματικές του ανάγκες.

Slide 4

Περί φιλίας Φιλία είναι το ουσιαστικό του ρήματος: φιλώ = αγαπώ . Φιλία είναι κατά την αρχαία και πρώτη ερμηνεία της λέξης η Αγάπη . «Φίλος» στα αρχαία ελληνικά είναι ο αγαπημένος, αυτός δηλαδή που βρίσκεται πολύ κοντά στην ψυχή μας. Η φιλία στην αρχαιότητα δεν είχε εκπέσει στη σημερινή της μορφή. Ήταν κάτι ιερό. Σήμερα η φιλία έχει περιοριστεί σε εκδηλώσεις παρεΐστικης συμπεριφοράς ανάμεσα στα συσχετιζόμενα πρόσωπα. Η φιλία στην αρχαία Ελλάδα ήταν ο σεβασμός προς όλους τους γονείς, η ανιδιοτελής φροντίδα προς τα τέκνα, ο σεβασμός στον ερωμένο, η αφοσίωση στον φίλο, η υπακοή στον δάσκαλο και η υπομονή προς τον μαθητή.

Slide 6

Η φιλία στην Αρχαία Ελλάδα Στην Αρχαία Ελλάδα η φιλία αντιμετωπιζόταν ως κάτι το ιερό και κατ επέκτασιν πολύτιμο. Επιπλέον θεωρείτο υπεραξία και πολύ συχνά υπερίσχυε των οικογενειακών δεσμών. Πολλοί αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και συγγραφείς αναγνωρίζουν την αξία της φιλίας και των εκφάνσεών της αναφέροντας: ·ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ: «Νόμιζε πλουτείν, αν φίλους πολλούς έχης» Δηλαδή: «Να θεωρείς τον εαυτό σου πλούσιο, αν έχεις πολλούς φίλους». ·ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: «εις κοινόν άλγειν τοις φιλούσι χρη φίλους» Δηλαδή: «Οι φίλοι πρέπει να πονούν μαζί με τους φίλους».

Slide 8

Η έννοια της φιλίας Κατ’ αρχάς η ιδέα της φιλίας εμφανίζεται στην Αρχαία Ελλάδα σε σχέση με την συγγένεια. Μετά η έννοια της φιλίας ξεχωρίζεται σε αυτόνομο κοινωνικό θεσμό. Ύστερα η φιλία γίνεται προσωρινή ένωση, που βασίζεται στην κοινότητα των ενδιαφερόντων. Στο επόμενο βήμα, η έννοια της φιλίας συμπεριλαμβάνει τη σημασία της φιλίας-αγάπης. Και επιτέλους εμφανίζεται μια ηθική θεωρία της φιλίας, όπου οι σχέσεις μεταξύ των φίλων εξετάζονται στη βάση γενικών/καθολικών κριτήριων. Ένα ειδικό χαρακτηριστικό του αρχαίου κανόνα της φιλίας ήταν η σχέση της με την έννοια της ανδρικής ομόφυλης αγάπης. Η έννοια της φιλίας και η έννοια της ομόφυλης αγάπης στην ελληνική κουλτούρα συχνά χρησιμοποιούνται ως συνώνυμα. Οι ελληνικές λέξεις «φιλία» και «έρως» από την αρχή είχαν αντίθετη σημασία. Η φιλία ήταν η στενή σχέση και η ενότητα των ομοιοτήτων. Αλλά «ο έρως» ήταν ο αγώνας και η ενότητα των αντιθέσεων. Η φιλία και ο έρωτας δεν είναι μόνο διαφορετικά αισθήματα, αλλά και διαφορετικές απόψεις. Η φιλία είναι κάτι πνευματικό. Ο έρωτας είναι κάτι αισθησιακό. Ο αρχαίος ελληνικός κανόνας της φιλίας σχετίζεται αποκλειστικά με τον ανδρικό θεσμό. Η γυναίκα δεν ήταν μέρος αυτής της φιλίας και δεν είχε σχέση με την έννοια της φιλίας. Κάπου ο Πλάτωνας είχε πει ότι η ισότητα δημιουργεί την φιλία.

Slide 10

Η αξία της φιλίας Στην αρχαία Ελλάδα ήταν καθιερωμένη κοινωνικά στη ζωή τους. Το εκπαιδευτικό τους σύστημα ήταν τέτοιο, που κάθε νέος δημιουργούσε στενή φιλία με τον μεγαλύτερό του για να μάθει γράμματα σωστά. Είχαν μεγάλο πάθος στη ψυχική φιλία που την συνέχιζαν σε όλη τη ζωή τους. Η ξακουστή «Θηβαία μαχητική φάλαγγα» αποτελούνταν αποκλειστικά από ζευγάρια φίλων που παρέλαυναν μαχόμενοι δίπλα, δίπλα στους πολέμους για να αντλούν κουράγιο αναμεταξύ τους.

Slide 11

Λαμπρά παραδείγματα φιλίας Η αρχαία ελληνική ιστορία παραθέτει λαμπρά παραδείγματα φιλίας: Πάτροκλος-Αχιλλέας Δάμωνας-Φιντίας Επαμεινώνδας- Πελοπίδας Ορέστης-Πυλάδης Όλοι τους αποτέλεσαν πρότυπα μεγαλοψυχίας, αλτρουισμού και αυτοθυσίας.

Slide 13

Δάμωνας και Φιντίας Η ιστορία τους Κάποτε, στα χρόνια των αρχαίων Ελλήνων, ο γνωστός τύραννος της Σικελίας Διονύσιος έμαθε κάτι και ήθελε να διαπιστώσει κατά πόσο αληθεύει αυτό που έμαθε. Δηλαδή, πως οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι ήταν πιστοί στη φιλία τους ακόμα κι αν απειληθεί η ίδια τους η ζωή. Για να διαπιστώσει αν είναι αλήθεια ή όχι διέταξε τους στρατιώτες του να του φέρουν μπροστά του το Φιντία. Εκεί με λίγα λόγια είπε στο Φιντία πως είχε καταδικαστεί σε θάνατο γιατί είχε αποδειχτεί πως συνωμοτούσε εναντίον του. Ο Φιντίας του ζήτησε μια χάρη. Να πάρει τη θέση του ο Δάμων μέχρι το βράδυ που θα γίνονταν η εκτέλεση ώστε να μπορέσει να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του μια και τον περίμενε ο θάνατος. Έτσι έγινε. Τη θέση του Φιντία την πήρε ο Δάμων. Η ώρα πέρναγε και ο Φιντίας δε φαίνονταν. Όμως λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος εμφανίστηκε ο Φιντίας και πήρε κανονικά τη θέση του. Ο Διονύσιος συγκινήθηκε πολύ και ζήτησε να τον βάλουν στην παρέα τους ως τρίτο μέλος.

Slide 14

Δάμωνας και Φιντίας

Slide 15

Δελφίνι - σύμβολο χαράς, ελευθερίας και φιλίας "Στο δελφίνι έχει δοθεί η ιδιότητα που αναζητούν όλοι οι φιλόσοφοι, η ανιδιοτελής συμπαράσταση και φιλία"  Πλούταρχος  "Καλύτερος μάντης από ένα δελφίνι δεν έχει ακόμα γεννηθεί." Οππιανός  Η ονομασία προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά δελφίς, το οποίο συνδέεται με το δελφύς("μήτρα"). Έτσι, το όνομα του ζώου μπορεί να μεταφραστεί ως "ψάρι με μήτρα".  Αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά αναμείχθηκαν με τις ζωές των Ολύμπιων θεών των οποίων οι πράξεις περιγράφονταν αλληγορικά σε σχέση πάντα με τον τρόπο ζωής των θνητών. Ο Απόλλωνας, η Δήμητρα, η Αφροδίτη και ο Διόνυσος είναι μερικοί από το δωδεκάθεο που συνδέονται με τα δελφίνια. Παράλληλα, μύθοι από τους πολυταξιδεμένους ναυτικούς, άνθρωποι που σώθηκαν από δελφίνια στις άγνωστες θάλασσες και έγιναν φίλοι μαζί τους, έρχονται να μας δώσουν άλλη νότα μεταξύ μύθου και πραγματικότητας και να ερμηνευτούν μέσα από τα θαυμάσια κείμενα του Ομήρου, του Πλούταρχου, του Ηροδότου και άλλων ιστορικών και ποιητών της αρχαίων χρόνων.

Slide 16

Η Φιλία στο Χτες και στο Σήμερα Η φιλία θα ζει πάντα στον κόσμο και ο άνθρωπος θα την αναζητά πάντοτε, αφού η φιλία είναι απαραίτητη για κάθε ον στη γη. Μήπως όμως η φιλία είναι μύθος σήμερα ; Οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για φιλία γιατί οι άνθρωποι ζουν σε έντονους ρυθμούς, έχουν πολλά προβλήματα και απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο. Έτσι δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς φίλους. Όπως όλες οι αξίες έτσι και η φιλία σήμερα περνά κρίση. Ο σύγχρονος πολιτισμός δεν άφησε ανεπηρέαστη και τη φιλία. Οι αγνές φιλικές σχέσεις όλο και περισσότερο εξαφανίζονται. Οι λόγοι είναι αρκετοί και διαφορετικοί, όπως: Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου Ο ανταγωνισμός Ο τρόπος ζωής στις μεγαλουπόλεις Η μηχανοποίηση της ζωής Η τηλεόραση Το διαδίκτυο Ίσως, τα παλιά χρόνια η φιλία να ήταν κάπως διαφορετική από τη σημερινή. Σήμερα η δύναμη της φιλίας δεν είναι τόσο ισχυρή. Αλλά η φιλία υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει πάντα, γιατί ο άνθρωπος έχει ανάγκη να δημιουργεί στενούς δεσμούς με τα άτομα που αγαπάει. Η φιλία άλλωστε είναι πλούτος και ευτυχία.

Slide 17

Ο Σωκράτης έλεγε ότι: « Ο ισχυρός έχει σκλάβους, ο πλούσιος κόλακες και ο σοφός φίλους».

Slide 18

ΠΗΓΕΣ http://www.google.gr/search?q=%CE%97+%CE%91%CE%9E%CE%99%CE%91+%CE%A4%CE%97%CE%A3+%CE%A6%CE%99%CE%9B%CE%99%CE%91%CE%A3&hl=el&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=kAwzUZmhLIOFtAappYGgDg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1680&bih=955 http://www.slideshare.net/skoubaflos/ss-12165098 http://www.biska.net/index.php?option=com_content&task=view&id=115&Itemid=133 http://www.miclub.gr/index.php/2010-04-02-16-49-32/56-2010-04-02-16-39-40/253-2012-05-28-10-41-45 http://teleytaios.wordpress.com/2012/01/19/%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9/ http://www.metron-ariston.gr/pareon.html http://diolkos.blogspot.gr/2012/01/blog-post_5907.html http://egpaid.blogspot.com/2010/12/blog-post_13.html http://kosmimadiamante.blogspot.gr/2011/07/blog-post_25.html

Slide 19

Τέλος Ευχαριστώ!!!

URL: