Η βασιλεία του Γεωργίου Α' - ο Χαρίλαος Τρικούπης

+340

No comments posted yet

Comments

sudiakos (5 years ago)

Ευχαριστώ πολύ.

ggiotis (5 years ago)

Πραγματικά υπέροχες όλες οι δουλειές σου! σε ευχαριστούμε, Γιάννη!

sudiakos (5 years ago)

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που είμαστε χρήσιμοι πέρα από τα σύνορα της τάξης μας.

alexmichal (5 years ago)

Το μάθημα της Ιστορίας γίνεται απολαυστικό μ'αυτές τις καταπληκτικές παρουσιάσεις,με τα ντοκουμέντα και τις φωτογραφίες.Οι μαθητές διευκολύνονται πάρα πολύ να διαβάσουν το μάθημα της ημέρας μ'αυτόν τον τρόπο γιατί αλλιώς το βιβλίο...δε διαβάζεται!Σε ευχαριστούμε και πάλι!!!

sudiakos2 (5 years ago)

Για όσους δεν έχουν internet στην σχολική αίθουσα. Ο μόνος τρόπος που υπάρχει είναι, εφόσον έχουμε τη δυνατότητα του laptop, πριν μπεις στην τάξη να ΄χεις ανοίξει τις παρουσιάσεις που θέλεις στο γραφείο των δασκάλων και χωρίς να το κλείσεις μεταφέρεις το laptop στην σχολική αίθουσα.

Slide 1

Η Ελλάδα στον 19° αιώνα Η βασιλεία του Γεωργίου Α' ο Χαρίλαος Τρικούπης

Slide 2

Η βασιλεία του Γεωργίου Α' - ο Χαρίλαος Τρικούπης Απομάκρυνση του Όθωνα Εκλογή του Δανού πρίγκιπα Γεώργιου. Ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Ελλήνων (1863). Την ίδια χρονιά οι Άγγλοι παραχώρησαν τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως δώρο στο νέο βασιλιά.

Slide 3

Στον πίνακα της εποχής η άφιξη του Γεωργίου Α΄στο Φάληρο στις 10/10/1863 με τη Φρεγάτα "Ελλάς" που τη συνοδεύουν τιμητικά δύο πολεμικά πλοία της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Slide 4

Ο Χριστιανός - Γουλιέλμος - Φερδινάνδος - Αδόλφος - Γεώργιος, ευρύτερα γνωστός ως Γεώργιος Α΄, υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς της Ελλάδας, από το 1863 μέχρι το 1913. Ήταν ο δεύτερος κατά σειρά Βασιλιάς της νεότερης Ελλάδας μετά τον Όθωνα και αρχηγός νέου Βασιλικού Οίκου.

Slide 5

Γεώργιος Α΄ Γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 24 Δεκεμβρίου 1845 και ήταν ο δευτερότοκος γιος του πρίγκιπα και μετέπειτα Βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ΄, που ανήλθε στο θρόνο τον Νοέμβριο του 1863.

Slide 6

Επίσημα πορτρέτα του Γεωργίου Α΄, τελευταία έτη της βασιλείας του.

Slide 7

Η βασιλεία του Γεωργίου Α' - ο Χαρίλαος Τρικούπης Γεώργιος Α' Βασίλεψε για πενήντα περίπου χρόνια Εκσυγχρονισμός της χώρας. Εδαφικές επεκτάσεις. 1864 ψηφίστηκε νέο, πιο δημοκρατικό Σύνταγμα. Γεώργιος Α'

Slide 8

Πίνακες του βασιλέως Γεωργίου Α'

Slide 9

Γεώργιος Α΄ Βασιλεύς των Ελλήνων 1863-1913

Slide 10

Η βασιλεία του Γεωργίου Α' - ο Χαρίλαος Τρικούπης Νέο, πιο δημοκρατικό Σύνταγμα Περιόριζε ακόμη περισσότερο την εξουσία του βασιλιά. Πολίτευμα της βασιλευομένης δημοκρατίας.

Slide 11

Οικογενειακή φωτογραφία της δανέζικης βασιλικής οικογένειας. Τρίτος, στην πρώτη σειρά, ο βασιλιάς Γεώργιος και μπροστά του η σύζυγός του, βασίλισσα Όλγα των Ελλήνων.

Slide 12

Βασιλείς Γεώργιος Α‘ και Όλγα

Slide 13

Βασιλείς Γεώργιος Α‘ και Όλγα

Slide 14

Το Τάγμα του Γεωργίου Α' ήταν μετάλλιο της Ελλάδας που ονομάστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Α'. Καταργήθηκε το 1975 όταν ιδρύθηκε το Τάγμα της Τιμής.

Slide 15

Ο Γεώργιος Α' σε νόμισμα κοπής 1876.

Slide 16

Η βασιλεία του Γεωργίου Α' - ο Χαρίλαος Τρικούπης Νέο, πιο δημοκρατικό Σύνταγμα Περιόριζε ακόμη περισσότερο την εξουσία του βασιλιά. Πολίτευμα της βασιλευομένης δημοκρατίας. Εδαφικές επεκτάσεις Εκτός από τα Επτάνησα, ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος η Θεσσαλία (1881) καθώς και ο νομός της Άρτας.

Slide 17

Η Ελλάδα το 1883

Slide 18

Η βασιλεία του Γεωργίου Α' - ο Χαρίλαος Τρικούπης Χαρίλαος Τρικούπης Διετέλεσε υπουργός και αργότερα πρωθυπουργός της χώρας. Ήταν νομικός και διπλωμάτης. Δεν ενθάρρυνε τα ένοπλα επαναστατικά κινήματα στις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Προτίμησε να τονώσει την ελληνικότητα των αλύτρωτων περιοχών ιδρύοντας σχολεία και εκκλησίες.

Slide 20

Η βασιλεία του Γεωργίου Α' - ο Χαρίλαος Τρικούπης Χαρίλαος Τρικούπης Ενίσχυσε τη δημοκρατία και ασχολήθηκε κυρίως με την οργάνωση του κράτους. Πραγματοποίησε σημαντικά έργα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου και η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας, βελτίωση των συγκοινωνιών με την κατασκευή οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου.

Slide 21

Εργοτάξιο από την διάνοιξη της διώρυγας.

Slide 22

Η διάνοιξη της διώρυγας το 1886.

Slide 23

Η Διώρυγα της Κορίνθου Στις 25/7/ 1893 έγιναν τα εγκαίνια με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια.

Slide 24

Ο Ισθμός της Κορίνθου

Slide 25

Η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας ήταν ένα από τα σημαντικότερα έργα που έγιναν στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα με πρωτοβουλία του κράτους.

Slide 26

Η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας

Slide 27

Στις 27 Φεβρουαρίου του 1869 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του ατμοκίνητου αρχικά και ηλεκτροκίνητου αργότερα αστικού σιδηρόδρομου Πειραιά - Κηφισιάς. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο του τρένου ήταν η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί και διπλωμάτες.

Slide 28

Η βασιλεία του Γεωργίου Α' - ο Χαρίλαος Τρικούπης Η Ελλάδα Είχε δανειστεί μεγάλα ποσά. Το 1893 ο Τρικούπης κήρυξε πτώχευση και λίγο αργότερα η χώρα δέχτηκε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, προκειμένου να πληρωθεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος της. Οι φόροι δεν συλλέγονταν σωστά. Τα έξοδα του κράτους ήταν περισσότερα από τα έσοδα

Slide 29

Γελοιογραφία από τον «Νέο Αριστοφάνη» εικονίζει τον Χαρίλαο Τρικούπη σε εναγώνια αναζήτηση νέου δανείου προς αποφυγήν της πτώχευσης, την οποία τελικώς αναγκάστηκε να ανακοινώσει το 1893.

Slide 30

Χαρίλαος Τρικούπης «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»

Slide 31

μ.Χ. 1863 1863 - 1864 1881 1893 μ.Χ. Ενσωμάτωση της Θεσσαλίας Στην Ελλάδα Ο Γεώργιος Α΄ εκλέγεται βασιλιάς των Ελλήνων Τα Επτάνησα παραχωρούνται στην Ελλάδα Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση Η βασιλεία του Γεωργίου Α' ο Χαρίλαος Τρικούπης

Slide 32

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: