Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη

+257

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η Ελλάδα στον 19° αιώνα Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη

Slide 2

Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη 1854 Μακεδονία Οργανώθηκε επαναστατικό κίνημα εναντίον των Οθωμανών. Με τη συμμετοχή εθελοντών από την ελεύθερη Ελλάδα. Την υποστήριξη των εθελοντών ανέλαβαν μυστικές εταιρείες από την ελεύθερη Ελλάδα, όπως η «Αδελφότης» και η «Εθνική Άμυνα», καθώς το ελληνικό κράτος ήταν ουδέτερο.

Slide 3

Ευρωπαϊκή Τουρκία Ελληνικό Κράτος 1853

Slide 4

Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη Έμπειροι αγωνιστές Ο Θεόδωρος Ζιάκας και ο Τσάμης Καρατάσος Ντόπιοι Μακεδόνες Εγκατέλειψαν τη Μακεδονία, μετά από μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων και πίεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Slide 5

Ο Τσάμης Καρατάσος (1798-1861), ήταν Αγωνιστής - οπλαρχηγός στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, ο Τσάμης Καρατάσος συνέχισε τις προσπάθειες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, συμμετέχοντας αργότερα στη νέα επανάσταση της Χαλκιδικής, το 1854, της οποίας και ήταν ένας από τους βασικούς υποκινητές της, γνωστός με το προσωνύμιο "Γερο-Τσάμης".

Slide 6

Ο Θεόδωρος Ζιάκας (1798 - 1882) ήταν οπλαρχηγός από παλιά οικογένεια κλεφτών και αρματολών, που πολέμησε στην Ελληνική επανάσταση του 1821 και στις επαναστάσεις της Μακεδονίας του 1854 και του 1878.

Slide 7

Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη Έλληνες επαναστάτες Ξεσηκώθηκαν και κήρυξαν την ένωσή της με το ελληνικό κράτος. Από την ελεύθερη Ελλάδα και τη Μακεδονία Ο λοχαγός Κοσμάς Δουμπιώτης αποβιβάστηκε στο Λιτόχωρο της Πιερίας με εθελοντές. Ο Επίσκοπος Κίτρους βοήθησε στη μάχη με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά τελικά ηττήθηκαν.

Slide 8

Υποδοχή ελληνικού ένοπλου σώματος στο Λιτόχωρο. Φεβρουάριος 1878.

Slide 9

Ο Νικόλαος, επίσκοπος Κίτρους, ανάμεσα σε Μακεδόνες οπλαρχηγούς της επανάστασης του 1878.

Slide 10

Κοσμάς Δουμπιώτης Ως λοχαγός του ελληνικού στρατού τέθηκε αρχηγός της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878 που διαδραματίστηκε στην περιοχή της Πιερίας. Μετά την αποτυχία της επανάστασης επέστρεψε στην Ελλάδα.

Slide 11

Η καπετάνισσα Περιστερά Κράκα από τη Σιάτιστα. Συμμετείχε στην επανάσταση του 1878.

Slide 12

Αναστάσιος Πηχεών. Πρωτεργάτης επαναστατικού κινήματος στη βορειοδυτική Μακεδονία στα 1878.

Slide 13

Το επαναστατικό λάβαρο της Δυτικής Μακεδονίας το 1878.

Slide 14

Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη Η επανάσταση στη Μακεδονία το 1878 Απέτυχε Στο Συνέδριο του Βερολίνου την επικαλείται.

Slide 15

Η ελληνική αντιπροσωπεία στο Συνέδριο του Βερολίνου

Slide 16

Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη Η επανάσταση στη Μακεδονία το 1878 Απέτυχε Στο Συνέδριο του Βερολίνου την επικαλείται. Την περιοχή την διεκδικεί η Βουλγαρία.

Slide 17

Εθνολογικός χάρτης της ευρωπαϊκής Τουρκίας και της Ελλάδας. Σχεδιασμένος το 1877 από τον Άγγλο γεωγράφο Edward Stanford. Ο χάρτης κατατέθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία στο συνέδριο του Βερολίνου (1878).

Slide 18

Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη Η επανάσταση στη Μακεδονία το 1878 Απέτυχε Στο Συνέδριο του Βερολίνου την επικαλείται. Την περιοχή την διεκδικεί η Βουλγαρία. Η Μακεδονία παρέμεινε επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πείθονται τελικά οι Μεγάλες Δυνάμεις.

Slide 19

Ελλάδα και Τουρκία 1887

Slide 20

Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη 1866 Κρήτη Επαναστάτησε ζητώντας να ενωθεί με την Ελλάδα.

Slide 21

Η σημαία της Κρητικής Επανάστασης του 1866 με την αναγραφή ΕΝΩΣΙΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ

Slide 22

Μιχάλης Κόρακας Ηγέτης της Κρητικής επανάστασης του 1866.

Slide 23

Το Λακωνικόν Σώμα του Δημητρίου Πετροπουλάκη Οργανωμένη ομάδα εθελοντών που συμμετείχαν στην Κρητική Επανάσταση.

Slide 24

Είναι μια από τις ελάχιστες ομαδικές φωτογραφίες Κρητικών επαναστατών του 19ου αιώνα. Απεικονίζει οπλαρχηγούς των επαρχιών Κυδωνίας, Σελίνου και Κισσάμου του νομού Χανίων που συμμετείχαν στις επαναστάσεις από το 1866 μέχρι και την τελευταία του 1896-97.

Slide 25

Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη 1866 Κρήτη Επαναστάτησε ζητώντας να ενωθεί με την Ελλάδα. Η Επανάσταση κορυφώθηκε με το ολοκαύτωμα στο Αρκάδι. Στη μονή Αρκαδίου, κλείστηκαν επαναστάτες και γυναικόπαιδα για να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους. Οι πολιορκημένοι, για να μην αιχμαλωτιστούν από τους Τούρκους, ανατινάχθηκαν το Νοέμβριο του 1866.

Slide 26

Το Αρκάδι σε εικόνα γαλλικού βιβλίου, το 1858.

Slide 27

Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου

Slide 28

Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης Επίσημα θεωρείται ο πυρπολητής του Αρκαδίου.

Slide 29

Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη Το ολοκαύτωμα στο Αρκάδι σκόρπισε μεγάλη συγκίνηση στη Δυτική Ευρώπη.

Slide 30

Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου (8 Νοεμβρίου 1866) προκάλεσε ισχυρή συγκίνηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Slide 31

Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη Οι Μεγάλες Δυνάμεις Η Ελλάδα να μην υποστηρίζει τις Επαναστάσεις. Το ολοκαύτωμα στο Αρκάδι σκόρπισε μεγάλη συγκίνηση στη Δυτική Ευρώπη. Να πληρώσει αποζημίωση στους Οθωμανούς Τούρκους. αποφάσισαν

Slide 32

Σημαία που χρησιμοποιήθηκε κατά την πολιορκία του Αρκαδίου, με τα αρχικά: Κ (Κρήτη), Ε (Ένωσις), Ε (Ελευθερία), Θ (Θάνατος).

Slide 33

Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη 1896 Επανάσταση Η Μακεδονία και η Κρήτη εξεγέρθηκαν ταυτόχρονα. Οι επιχειρήσεις διακόπηκαν και πάλι, μετά από παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων.

Slide 34

Φωτοτυπίες πρωτοσέλιδων εφημερίδων εποχής. Ευαισθητοποίηση κοινής γνώμης για το Μακεδονικό.

Slide 35

Ευθύμιος Καούδης. Από τον Καλλικράτη Χανίων. Αρχηγός σώματος στη Δυτική Μακεδονία. Από τους πρώτους Κρήτες εθελοντές.

Slide 36

Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη 1896 Επανάσταση Η Μακεδονία και η Κρήτη εξεγέρθηκαν ταυτόχρονα. Οι επιχειρήσεις διακόπηκαν και πάλι, μετά από παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων. Ως αντάλλαγμα, ο Σουλτάνος υποχρεώθηκε να παραχωρήσει αυτονομία στην Κρήτη. Οι ένοπλοι αγώνες, αν και με καθυστέρηση, άρχισαν να δικαιώνονται.

Slide 37

Χάρτης Ελλάδας και Τουρκίας Αυτονομία Κρήτης

Slide 38

μ.Χ. 1854 1866 1878 !896 μ.Χ. Επανάσταση στο Λιτόχωρο Επαναστατικό κίνημα στη Μακεδονία Κριτική επανάσταση Ολοκαύτωμα στο Αρκάδι Νέες εξεγέρσεις σε Μακεδονία και Κρήτη Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη

Slide 39

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: