Η Θράκη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακμαία ελληνικά κέντρα

+222

No comments posted yet

Comments

sudiakos2 (5 years ago)

Η συγκεκριμένη παρουσίαση σκόπιμα έχει αρκετές εικόνες με μεγάλα συνοδευτικά κείμενα , επειδή εκεί θέλω να δώσω βαρύτητα μια και το μάθημα του βιβλίου δεν προσφέρεται έτσι όπως είναι διατυπωμένο

Slide 1

Η Ελλάδα στον 19° αιώνα Η Θράκη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακμαία ελληνικά κέντρα

Slide 2

Η Θράκη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακμαία ελληνικά κέντρα Οι Έλληνες των αλύτρωτων περιοχών Θράκης, της Μικράς Ασίας αλλά και του Πόντου. Είχαν υποστεί το 1821 αρκετές διώξεις από τους Τούρκους. Σταδιακά όμως και ιδίως μετά το 1856 οι συνθήκες ζωής τους βελτιώθηκαν, έπειτα από μεταρρυθμίσεις.

Slide 3

Η Θράκη

Slide 4

Η Αδριανούπολη

Slide 5

Χάρτης Μικράς Ασίας

Slide 6

Άποψη της Σμύρνης το 1782, σε λιθογραφία του J.B. Hilair.

Slide 7

"Άποψη της Σμύρνης" Χαλκογραφία του Κωνσταντίνου Καλδή, 1851.

Slide 8

Κεντρική πλατεία στο Κορδελιό της Σμύρνης, σε επιστολικό δελτάριο του 1905.

Slide 9

Άποψη της προκυμαίας της Σμύρνης αρχές 20ου αι.

Slide 10

Οικισμός στον κόλπο της Σμύρνης με σημαντικό ελληνορθόδοξο πληθυσμό, ο οποίος γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη το 19ο αιώνα.

Slide 11

Εργάτες στη διαλογή σταφίδας, Σμύρνη 1887.

Slide 12

Λαϊκοί μουσικοί από τη Σμύρνη. Στη φωτογραφία η κομπανία του Γιοβανίκα σε γλέντι (1900).

Slide 13

Τον καιρό της έκρηξης της επανάστασης στην νότια Ελλάδα, ένα σημαντικό μέρος των κατοίκων της Σμύρνης επέλεξε τη φυγή για μην υποστεί τα αντίποινα από την πλευρά των Οθωμανών. Στην φωτογραφία, άποψη του κόλπου της Σμύρνης από την κοιλάδα του ποταμού Μέλητος. Αγγλική λιθογραφία του 1870.

Slide 14

Η τάξη των εμπόρων αντιπροσώπευε ένα από τα πιο δυναμικά και προοδευτικά στοιχεία της κοινωνίας της Σμύρνης στις αρχές του 19ου αι. Στην φωτογραφία εικονίζεται Σμυρναίος μεγαλέμπορος σε καρτ-ποστάλ της εποχής.

Slide 15

Φωτογραφία των αρχών της δεκαετίας του 1860, όπου εικονίζονται ο Γεώργιος Βεϊνόγλου (αριστερά) με μέλη της οικογένειάς του. Παράλια Μικράς Ασίας.

Slide 16

Διεθνώς αναγνωρισμένος γιατρός, ο Mιχαλάκης Ισηγόνης υπήρξε ο πρώτος οφθαλμίατρος στη Σμύρνη και χρημάτισε διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής του Γραικικού Νοσοκομείου. Ανέπτυξε δράση για την καταπολέμηση των επιδημιών στη Σμύρνη και την περίθαλψη των Μικρασιατών προσφύγων του Α' Παγκόσμιου πολέμου στη Χίο.

Slide 17

Πάνορμος, η μονή της Αγίας Τριάδος στην ημέρα της Πανηγύρεως.

Slide 18

Το προαύλιο του ελληνικού νοσοκομείου στο Αϊβαλί σε επιστολικό δελτάριο των τελών του 19ου αιώνα. Αϊβαλί: Πόλη στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας με σχεδόν αμιγώς χριστιανικό πληθυσμό.

Slide 19

Το ξενοδοχείο "Λονδίνο" στο Κορδελιό της Σμύρνης σε επιστολικό δελτάριο του 1910.

Slide 20

Εύξεινος Πόντος

Slide 22

Τραπεζούντα, 1905

Slide 23

Ζευγάρι Ποντίων από την Τραπεζούντα σε ταχυδρομικό δελτάριο των αρχών του 20ου αι. ντυμένο με τις παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής.

Slide 24

Άποψη της Αργυρούπολης, σημαντικού κέντρου μεταλλουργίας στην ορεινή περιοχή της Χαλδίας.

Slide 25

Η οικογένεια Βελισσαρίδη.

Slide 26

Οικογενειακή φωτογραφία του Γιώργου και Άννας Τσακιρίδη με το γιο τους Γιάννη στη Σεβαστούπολη του 1910. Η κυρία Τσακιρίδη φορά "ώραν" από την οποία φαίνεται η μακριά αλυσίδα της, μενταγιόν στο λαιμό ως ήταν συνηθισμένο και διακριτικότατα μα κομψά σκουλαρίκια.

Slide 27

Οι κόρες του Παναγιώτη Κακουλίδη.

Slide 28

Μια εξαιρετική και πολύ όμορφη φωτογραφία από την Κερασούντα του 1904. Το ζεύγος Ιωάννη και Ελπίδας Κικίδου, με την κυρία Κικίδου ενδεδυμένη της παραδοσιακής ενδυμασίας.

Slide 29

Η Θράκη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακμαία ελληνικά κέντρα Οι υπόδουλοι Έλληνες Βρίσκονται υπό την ηγεσία του τοπικού μητροπολίτη. Διοικούνταν από εκλεγμένους δημογέροντες, από εφόρους. Μόνο στον Πόντο ο μητροπολίτης ήταν κάτω από την εξουσία του Τούρκου διοικητή.

Slide 31

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το επίσημο μητροπολιτικό οίκημα στη συνοικία Μπαλούκ Παζάρ της Προύσας. Στην ίδια συνοικία βρισκόταν και το ελληνικό παρθεναγωγείο που ίδρυσε ο μητροπολίτης Προύσας Κωνστάντιος. Φωτογραφία του 1905.

Slide 32

Γρηγόριος Κυδωνιών Κληρικός καταγόμενος από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Έπειτα από σημαντική δράση στη Μακεδονία έγινε μητροπολίτης Κυδωνιών το 1908.

Slide 33

Η Θράκη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακμαία ελληνικά κέντρα 19ος αιώνας Οι Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Ανέπτυξαν σημαντική εκπαιδευτική και πολιτιστική δραστηριότητα «Κεντρική Εκκλησιαστική και Πνευματική Επιτροπή» Επόπτευε την εκτύπωση βιβλίων για την εκπαίδευση. Ίδρυε Αρρεναγωγεία και Παρθεναγωγεία.

Slide 34

Μαθήτριες παρθεναγωγείου του Αϊβαλιού Πρώτος αριστερά από τους δασκάλους, ο Φώτης Κόντογλου.

Slide 35

Το Αρρεναγωγείο της Σινασού.

Slide 36

Η πρόσοψη του «Ομήρειον Παρθεναγωγείον» στη Σμύρνη.

Slide 37

Αίθουσα εκδηλώσεων του Ομήρειου Παρθεναγωγείου.

Slide 38

Γυμναστικές επιδείξεις από μαθητές του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας.

Slide 39

Η μαθητική φιλαρμονική του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας.

Slide 40

Καϊρης Θεόφιλος Λόγιος και θεολόγος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Σπούδασε στην Ευρώπη και δίδαξε στη Σμύρνη και το Αϊβαλί. Συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821 και μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους οργάνωσε σχολείο στην Άνδρο. Λόγω της θρησκευτικής του διδασκαλίας υπέστη διώξεις που τελικά οδήγησαν στο θάνατό του.

Slide 41

Τελειόφοιτες του Παρθεναγωγείου Τραπεζούντος με τον καθηγητή τους Δ. Xρυσουλίδη, Δεκέμβριος 1907.

Slide 42

Η Θράκη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακμαία ελληνικά κέντρα Καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας Φιλολογικοί Σύλλογοι. Οι Έλληνες της περιοχής κάλυπταν μονοί τους τις δαπάνες των πνευματικών δραστηριοτήτων τους. Διάφορα σωματεία. εργάζονταν

Slide 43

Ο Νικόλαος Λιθοξόος ήταν λόγιος από τις Σαράντα Εκκλησίες της Ανατολικής Θράκης. Έζησε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως διευθυντής του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας και συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή του.

Slide 44

Μαθήτριες της Αδελφότητας «Μέριμνα» Τραπεζούντας με κυρίες του συμβουλίου σε φωτογραφία του 1904.

Slide 45

Η Θράκη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακμαία ελληνικά κέντρα Θράκη χωρισμένη σε δυο επαρχίες... Της Κωνσταντινούπολης και της Αδριανούπολης, ενώ περιελάμβανε εδάφη έως την Κομοτηνή. Ελληνικοί πληθυσμοί Θράκης Αραίωναν εξαιτίας των εξισλαμισμών, των μεταναστεύσεων ή και των εκβουλγαρισμών κατοίκων, όπως στην Ανατολική Ρωμυλία.

Slide 46

Η Αδριανούπολη

Slide 47

Βούλγαροι μαθητές κατά την άφιξή τους στη Σχολή της Αδριανούπολης. Καρτ-ποστάλ , αρχές του 20ου αιώνα.

Slide 48

Οθωμανική στρατιωτική σχολή στην Αδριανούπολη.

Slide 49

Εμπορικός δρόμος της Αδριανούπολης με ελληνικά καταστήματα.

Slide 50

Η Θράκη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακμαία ελληνικά κέντρα Μικρά Ασία Πόντος Ο ελληνικός πληθυσμός αυξήθηκε κατά πολύ. Έχουμε το ζήτημα των κρυπτοχριστιανών (κλωστών) Οι Έλληνες της περιοχής Διακρίθηκαν στο εμπόριο και τη ναυτιλία. Ίδρυσαν επίσης ξακουστά σχολεία, όπως η Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης και το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Πρόκειται για Χριστιανούς που μόνο φαινομενικά είχαν αποδεχθεί τη μουσουλμανική θρησκεία.

Slide 51

«Φροντιστήριον Τραπεζούντος» ο «Φάρος της Ανατολής» ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΝΑΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ Το Φροντιστήριο Τραπεζούντας σε επιστολικό δελτάριο των αρχών του 20ου αι.

Slide 52

Φωτογραφία της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης. Τα βιβλία που συνέλεξε ο Γρηγόριος Κονταρής αποτέλεσαν τον πυρήνα της μεγάλης βιβλιοθήκης της Σχολής.

Slide 53

Καθηγητές και παλιοί μαθητές της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης το 1910.

Slide 54

Η Θράκη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακμαία ελληνικά κέντρα Καππαδοκία γεωγραφική απομόνωση βαριά φορολογία Παρόλα αυτά οι Έλληνες που ζούσαν στην περιοχή της Καππαδοκίας προόδευσαν.

Slide 55

Καππαδοκία

Slide 56

Σφραγίδα Εφορείας Σχολών Σινασού, 1898. Σινάσος: Οικισμός της Καππαδοκίας με ελληνορθόδοξο (κυρίως) και μουσουλμανικό πληθυσμό.

Slide 57

Νικόλαος Ρίζος Πρόκριτος και λόγιος από τη Σινασό της Καππαδοκίας και συγγραφέας των Καππαδοκικών, του πρώτου έργου που έστρεψε το ενδιαφέρον προς τις ελληνόφωνες κοινότητες της περιοχής και τα «ζώντα μνημεία» τους.

Slide 58

Οικογένεια της Καππαδοκίας

Slide 59

Λαϊκές Φορεσιές της Καππαδοκίας.

Slide 60

Η μετανάστευση, κυρίως του ανδρικού πληθυσμού, αποτελούσε συνηθισμένο φαινόμενο για πολλούς οικισμούς της Καππαδοκίας, κυρίως εκεί όπου δεν υπήρχαν οι δυνατότητες για αξιόλογη οικονομική ανάπτυξη. Οι συχνότεροι προορισμοί των μεταναστών ήταν η Κωνσταντινούπολη, ο Πόντος, η Σμύρνη και τα δυτικά παράλια, καθώς και πόλεις της Κιλικίας και της κεντρικής Μικράς Ασίας.

Slide 61

Νανούρισμα από την Καππαδοκία Του Χαγιαδιού μου τ’ άσλαμα Τ’ Αχτσερενιού μ’ το φτέδι Νενίμ νενίμ ουγιούρμουλα (άραγε κοιμάται το μωρό μου;) Γιαβρίμ, κουτσούκ πεγιούρμουλα (άραγε μεγαλώνει το μικρό μου;) Νανί, νανί, μικρό μ’ νανί νανί το χαϊδεμένο Νενί ντεϊπ ουγιούτ τουγούμ (που το κοίμιζα με νανούρισμα) Ελμά βερίπ αβρούτ τουγούμ (που το παρηγορούσα μ’ ένα μήλο) Κοιμάται οπού να το χαρώ Και να το διω μεγάλο Και να το διω της παντρειάς Και ακόμα πιο μεγάλο.

Slide 62

O Πόντον μουν εχάθεν Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού – Μικρά Ασία Πηγές

Slide 63

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: