ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

+7

No comments posted yet

Comments

Slide 23

Τραγούδι …

Slide 29

Παίζει συνέχεια κατά την υποδοχή των καλεσμένων και την προετοιμασία της παρουσίασης.

Slide 1

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1904-1908

Slide 2

1870 - 1878 Ένα μεγάλο πρόβλημα γεννιέται

Slide 3

Το 1870 ιδρύθηκε η βουλγαρική εκκλησία, η γνωστή Εξαρχία. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1878 η Ρωσία νίκησε σε πόλεμο την Τουρκία και την ανάγκασε να υπογράψει τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο βουλγαρικό κράτος που θα περιελάμβανε ολόκληρη τη Μακεδονία, εκτός από την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική. Οι μεγάλες δυνάμεις όμως αντιδρούν και σε Συνέδριο που γίνεται στο Βερολίνο αλλάζουν τα σχέδια των Ρώσων.

Slide 4

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ από αριστερά διακρίνονται οι: Α. Ραγκαβής, Δ. Πάνας, Ι. Γεννάδειος, θ. Δεληγιάννης, Α. Σκουζές Κι ενώ αρχικά η ελληνική κυβέρνηση είχε περιορίσει στο συνέδριο του Βερολίνου τα αιτήματα του Ελληνισμού στην προσάρτηση της Κρήτης, Θεσσαλίας και Ηπείρου η συνέχιση και η κλιμάκωση του Αγώνα από τους Δυτικομακεδόνες τους δίνει τη διπλωματική δυνατότητα να απαιτήσουν και την προσάρτηση της Μακεδονίας.

Slide 5

ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Slide 6

Τα επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία ως το 1878 δεν κατάφεραν από μόνα τους να οδηγήσουν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, έδειξαν όμως το δυναμισμό του Ελληνισμού της μακεδονικής επαρχίας και τη δίψα του για ελευθερία.

Slide 7

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Slide 8

Όταν οι Βούλγαροι και οι υποστηρικτές τους, διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να επιβληθούν με την προπαγάνδα και μόνο, πέρασαν στη βία των όπλων κάτω φυσικά από το αδιάφορο, δήθεν, βλέμμα των Τούρκων. Άρχισαν την επίθεση τους με τη λεηλασία ναών και μοναστηριών και τη σφαγή Ιερέων και Μοναχών. 

Slide 9

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο, έλαβε θέση άμυνας. Έτσι, με απόφαση της Συνόδου του 1872 καταδίκασε τους Εξαρχικούς ως Αιρετικούς και Σχισματικούς. Στις μακεδονικές Μητροπόλεις έστειλε νέους, φλογερούς πατριώτες ως Μητροπολίτες, που ανέλαβαν αμέσως επικεφαλής του αγώνα για τη διάσωση της Μακεδονίας και του Ελληνισμού.

Slide 10

Σ' αυτούς κυρίως και σε πολλούς άλλους η Εκκλησία ανέθεσε ένα πολύ δύσκολο αλλά σημαντικότατο έργο: Τη διάσωση της ελληνικότητας της Μακεδονίας από την πανσλαβική απειλή μέχρι την προετοιμασία των πρώτων ένοπλων ελληνικών σωμάτων. Την εμψύχωση και την αναπτέρωση του καταπτοημένου ηθικού των υπόδουλων ελλήνων.

Slide 11

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ

Slide 12

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ Γεννημένος στη Λέσβο στα 1866, από Ψαριανό πατέρα που πολέμησε στο πλευρό των Κανάρη και Μιαούλη, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και με υποτροφία πήρε διδακτορικό δίπλωμα στη Φιλοσοφία! Όταν στα 1900 πεθαίνει ο Μητροπολίτης Καστοριάς, όλοι προτείνουν τον Γερμανό. Είναι η εποχή που οι Βούλγαροι Κομιτατζήδες γιγάντωναν την προπαγάνδα τους με το σύνθημα “Εξαρχία ή Θάνατος”!

Slide 13

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης, διαπιστώνει πια ως Μητροπολίτης Καστοριάς, με τα ίδια του τα μάτια, την τραγική κατάσταση και δραστήριος όπως ήταν, δεν αργεί να πάρει τα μέτρα του. Αφού επανειλημμένα ζητάει από την «κουφή» συνήθως Αθήνα, ένοπλα αντάρτικα σώματα και δεν του τα στέλνει, τα οργανώνει και τα χρηματοδοτεί ο ίδιος! Οπλισμένος κι αυτός γυρνάει στα χωριά της επαρχίας του, χωρίς να διστάσει να λειτουργήσει με το πιστόλι στη θήκη, στην ελληνική γλώσσα, κάτι που οι Βούλγαροι με την απειλή του θανάτου απαγόρευαν, για να δείξει ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να φοβούνται και να ξαναφέρει πίσω όσους από φόβο είχαν υποταχτεί!

Slide 14

Ένα χρόνο μετά ξαναγράφει στην Αθήνα: “Στείλτε μου πενήντα παλικάρια, πενήντα Κρητικούς, να τους ενώσω με τους δικούς μου”… Και πάλι η ελεύθερη Αθήνα αδιαφορεί!! Δεν τα παρατάει όμως! Έρχεται σε επαφή με τον Ίωνα Δραγούμη και τον Παύλο Μελά. Γράφει πύρινα άρθρα στις Αθηναϊκές εφημερίδες χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, μιας και τότε, θεωρούσαν επικίνδυνο εθνικιστή όποιον ήθελε να ελευθερώσει την Μακεδονία και ιδιαίτερα αυτόν που πρωτοστατούσε προς αυτήν την κατεύθυνση!!!

Slide 15

ΚΡΗΤΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ Έτσι στα 1903 δώδεκα Κρητικοί περνούν μυστικά στη Μακεδονία υπό τον Θύμιο Καούδη που του δίνει επιστολή από την ομάδα του Παύλου: “Σεβασμιότατε, Σας αποστέλλομεν δώδεκα ιεραποστόλους και εκατόν Αγίας Γραφάς. Λίαν προσεχώς αποστέλλομεν σωρείαν ιεραποστόλων και πολλάς εκατοντάδας Αγίων Γραφών… Κωνστ. Μαζαράκης-Αινιάν, Παύλος Μελάς”. Ιεραπόστολοι βέβαια ήταν τα παλικάρια και Άγιες Γραφές τα στρατιωτικά τουφέκια!..

Slide 16

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ  Το 1902, ο Ίων Δραγούμης (καταγωγή το Βογατσικό Καστοριάς) διορίζεται Υποπρόξενος στο Μοναστήρι. Αμέσως κηρύσσει "Ιερήν Εκστρατεία" στην ευρύτερη περιοχή. Κατηχεί και εμψυχώνει το λαό της Δυτικής Μακεδονίας. Ορίζει διοικητικές επιτροπές σε πόλεις και χωριά. Ιδρύει και οργανώνει τη "Μακεδονική Άμυνα".

Slide 17

Την Άνοιξη του 1902, πλήθος από συμμορίες Βούλγαρων Κομιτατζήδων απλώθηκαν στη Μακεδονία από τον Αλιάκμονα ως τις ακτές του Αιγαίου. Οι τουρκικές αρχές, μπροστά στις σφαγές και τους εμπρησμούς, πότε καταδίωκαν αυτές τις ένοπλες ομάδες και πότε αδιαφορούσαν - σκόπιμα - για τη δράση τους, αφήνοντας στο έλεός τους - αναίσχυντα - το μη τουρκικό πληθυσμό.

Slide 18

Ο Ίων Δραγούμης και οι άλλοι πρόξενοι στα κυριότερα μέρη του υπόδουλου Ελληνισμού, όπως ο Κορομηλάς στη Θεσσαλονίκη, ο Σταμάτιος Πεζάς στο Μοναστήρι, ο Στορνάρης στις Σέρρες κ.ά. άρχισαν να πιέζουν την Ελληνική Κυβέρνηση για ενεργότερη ανάμειξη του εθνικού κέντρου στα πράγματα της Μακεδονίας. Όμως η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε ή δεν ήθελε να συνειδητοποιήσει ΑΚΟΜΑ τον κίνδυνο!!

Slide 19

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΦΥΠΝΙΖΕΤΑΙ

Slide 20

Στα τέλη του 1903 και στις αρχές του 1904 το επίσημο Ελληνικό Κράτος αφυπνίζεται. Η ελληνική κυβέρνηση και τα προξενεία στη Μακεδονία ενισχύουν τα ελληνικά σχολεία της περιοχής και περιφρουρούν τις εκκλησίες της. Σ' όλα τα Ελληνικά Προξενεία αποσπούνται Αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού και δημιουργούν ένα θαυμάσιο δίκτυο συνεργατών και αγωνιστών. Στόχος τους είναι η εμπιστευτική αλληλογραφία, η κατασκοπεία, η μεταφορά τραυματιών, η τροφοδοσία των Ελλήνων ανταρτών και γενικά η υπεράσπιση των Ελλήνων κατοίκων.

Slide 21

Συγχρόνως αξιωματικοί του ελληνικού στρατού, όπως ο Παύλος Μελάς από την Αθήνα, ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης και ο Τέλλος Αγαπηνός (Άγρας) και οπλαρχηγοί από όλες τις ελληνικές περιοχές, ο Γεώργιος Τσόντος από την Κρήτη, ο Παναγιώτης Παπατζανετέας από τη Μάνη, ο Κωνσταντίνος Γαρέφης από το Πήλιο, ο Κώτας από τη Φλώρινα κ.ά. μαζί με πολλούς ντόπιους Έλληνες, σχηματίζουν ανταρτικές ομάδες για την προστασία των Ελλήνων της Μακεδονίας. Αυτοί είναι οι Μακεδονομάχοι, που πολεμούν για την Μακεδονία.

Slide 22

Τις προσπάθειες των ανταρτικών αυτών ομάδων συντονίζουν αξιωματικοί του ελληνικού στρατού, διπλωμάτες, όπως ο Λάμπρος Κορομηλάς, και Ίων Δραγούμης και φυσικά οι ιεράρχες, όπως ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης.

Slide 23

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ

Slide 24

Είναι χιλιάδες οι επώνυμοι και οι ανώνυμοι μακεδονομάχοι άντρες και γυναίκες. Ανέλαβαν δράση απλοί χωρικοί, δάσκαλοι, ιερείς παιδιά που βοήθησαν καθοριστικά τον αγώνα όπως για παράδειγμα παιδιά που μετέφεραν κρυφά μηνύματα στους Μακεδονομάχους, ηρωικές δασκάλες που έδωσαν τη ζωή για τα παιδιά και τα σχολεία τους, ιερείς που δεν δίστασαν να μπουν μέσα στον αγώνα.

Slide 25

Αναζητώντας τα πρόσωπα των Μακεδονομάχων μέσα από ιστορικές πηγές και φωτογραφίες ξεχωρίσαμε τους παρακάτω:

Slide 26

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

Slide 27

Ο Παύλος με το ψευδώνυμο «Μίκης Ζέζας» περνά κρυφά στη Μακεδονία Στις 18 Αυγούστου 1904 ο Παύλος Μελάς με το επιχειρησιακό όνομα Καπετάν Μίκης Ζέζας, επικεφαλής σώματος εκ 35 μόλις ανδρών, που το αποτελούσαν Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικοί, ανέλαβε την αρχηγία του Μακεδονικού αγώνα ενάντια στους Βούλγαρους και εισήλθε ένοπλα στα Μακεδονικά εδάφη με την εντολή να ασκεί καθήκοντα αρχηγού και στις μικρότερες ομάδες που δρούσαν εν τω μεταξύ στη περιφέρειες Μοναστηρίου και Καστοριάς. 

Slide 28

Ο θάνατος του Παύλου Μελά Στις 13 Οκτωβρίου1904  βρισκόμενος στη Στάτιστα και προδοθείς από την βουλγάρικη συμμορία του Μήτρου Βλάχου περικυκλώθηκε από Τουρκικό απόσπασμα 150 ανδρών. Μετά από δίωρη λυσσαλέα μάχη διέταξε αιφνίδια έξοδο τεθείς επικεφαλής των ανδρών του . Στην επιχείρηση αυτή τραυματίσθηκε θανάσιμα στην οσφυϊκή χώρα και πέθανε μετά από μισή ώρα στα χέρια του φίλου του, Γεώργιο Στρατινάκη. 

Slide 29

Σε κλαίει λαός Σε κλαίει λαός πάντα χλωρό Να σειέται το χορτάρι Στον τόπο που σε πλάγιασε Το βόλι, ω παλικάρι Πανάλαφρος ο ύπνος σου Τ’ Απρίλη τα πουλιά Σαν του σπιτιού σου να τ’ ακούς Λογάκια και φιλιά Και να σου φτάνουν του Χειμώνα οι καταρράχτες Σαν τουφεκιού αστραπόβροντα και σαν πολεμοκράχτες Πλατειά του ονείρου μας η γη Κι απόμακρη και γέρνεις Εκεί και σβεις γοργά ιερή στιγμή Σαν πιο πλατειά Την δείχνεις και την φέρνεις Σαν πιο κοντά. Κ.Παλαμάς

Slide 30

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΤΟΥ

Slide 31

ΠΑΠΑ-ΔΡΑΚΟΣ

Slide 32

ΚΑΠΕΤΑΝ ΠΑΛΛΑΣ

Slide 33

ΚΑΠΕΤΑΝ-ΓΟΓΡΑΣ

Slide 34

ΠΑΠΑ-ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΑΜΗΣ

Slide 35

ΚΑΠΕΤΑΝ-ΚΑΨΑΛΗΣ

Slide 36

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΜΕΣΤΙΧΑΣ

Slide 37

ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΤΟΥ ΤΟ 1906

Slide 38

Σάρρος Κων/νος (καπετάν Κάλλας) Σαράντος Αγαπηνός (καπετάν Άγρας) Ιωάννης Δεμέστιχας (καπετάν Νικηφόρος)

Slide 39

ΓΚΟΝΟΣ ΓΙΩΤΑΣ

Slide 40

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΤΤΑΣ

Slide 41

ΣΤΡΕΜΠΕΝΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Slide 42

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΣΕ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Slide 43

Ο νεαρότατος αγωνιστής Τάκης Παναγιωτόπουλος

Slide 44

Γκαρνέτας Επαμεινώντας Αντώνης Μίγκας Καπεταν- Νταούτης Νικόλαος Κορδίτσας Νικόλαος Κορδίτσας ΝΑΟΥΣΑΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ

Slide 45

ΣΩΜΑ ΠΑΥΛΟΥ ΓΥΠΑΡΑΚΗ

Slide 46

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Slide 47

Ο ΚΑΠΕΤΑΝ-ΑΚΡΙΤΑΣ ΜΕ ΑΝΤΡΕΣ ΤΟΥ

Slide 48

ΚΑΠΕΤΑΝ-ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΙΔΑΣ

Slide 49

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΔΟΞΟΓΙΑΝΝΗ

Slide 50

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ-ΜΑΚΡΗ

Slide 51

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΝΤΑΦΩΤΗ

Slide 52

Καλύβες μακεδονομάχων στη λίμνη των Γιαννιτσών

Slide 53

Η ελευθερία κερδίζεται με αίμα Εμείς οι Έλληνες το γνωρίζουμε πολύ καλά..

Slide 54

Χρησιμοποιήθηκε υλικό από την εργασία του 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2008- 2009 «Ταξιδεύοντας στη γνώση» http://1dimplagiarist.blogspot.gr/ 2012-2013

Summary: Αφιέρωμα στον Μακεδονικό αγώνα

Tags: ιστορία στ΄

URL:
More by this User
Most Viewed