Η κρίση στα Βαλκάνια

+213

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η Ελλάδα στον 19° αιώνα Η κρίση στα Βαλκάνια

Slide 2

Η κρίση στα Βαλκάνια Εξέργεση υπόδουλων Βαλκανικών λαών Διεκδικούν την ελευθερία τους Πρώτοι οι Έλληνες δημιούργησαν ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Στη συνέχεια και οι άλλοι βαλκανικοί λαοί κατάφεραν να κερδίσουν την ανεξαρτησία η την αυτονομία τους. Παρακμή Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Slide 3

Γελοιογραφία που απεικονίζει τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής να «κατασπαράζουν» την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Slide 4

Η κρίση στα Βαλκάνια Ανατολικό Ζήτημα Εθνικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των βαλκανικών λαών. Οικονομικά συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο το ζήτημα. Διεκδίκηση των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια.

Slide 5

Γελοιογραφία της εποχής «Πώς εργάζονται οι ισχυροί της γης επί του ανατολικού ζητήματος»

Slide 6

Η Ρωσία, η Αγγλία και η Αυστρία ασχολούνται με το Ανατολικό Ζήτημα, γελοιογραφία του 1878.

Slide 7

Γελοιογραφία εποχής: «Ανατολικό ζήτημα»

Slide 8

Η κρίση στα Βαλκάνια Το επαναστατικό κίνημα επεκτάθηκε στη Βουλγαρία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. 1875 Εξέγερση στην Ερζεγοβίνη

Slide 9

Βούλγαροι εξεγερμένοι

Slide 10

Πέντε χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν στο Μπατάκ τον Απρίλιο του 1876. Η σφαγή ήταν στα πλαίσια αντιποίνων που διετάχθησαν για την εξέγερση των Βουλγάρων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Slide 11

Η κρίση στα Βαλκάνια Το επαναστατικό κίνημα επεκτάθηκε στη Βουλγαρία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. 1877 Μπήκε στον πόλεμο η Ρωσία Ενδιαφερόταν για τους σλαβικούς λαούς των Βαλκανίων, καθώς έτσι εξυπηρετούνταν καλύτερα τα συμφέροντά της. 1875 Εξέγερση στην Ερζεγοβίνη

Slide 12

Μάχη της Νικόπολης, επεισόδιο του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1877-1878)

Slide 13

Η κρίση στα Βαλκάνια Συνθήκη Αγίου Στεφάνου Η Ρωσία νίκησε Η Τουρκία ηττήθηκε Η συνθήκη αυτή προέβλεπε την ίδρυση αυτόνομου βουλγαρικού κράτους, που θα περιελάμβανε ολόκληρη σχεδόν τη Μακεδονία, σε βάρος των ελληνικών διεκδικήσεων.

Slide 14

Οι συνομολογήσαντες τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, από αριστερά: Σαντουλάχ πασάς, Σαφβέτ Πασάς, Νικόλαος Ιγνάντιεφ που υπογράφει και ο βοηθός διπλωμάτης Νεντίλοφ.

Slide 15

Τα σύνορα της Μεγάλης Βουλγαρίας σύμφωνα με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

Slide 16

Η κρίση στα Βαλκάνια Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου Οι υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις όμως αντέδρασαν στην εφαρμογή της συνθήκης. Έχουν διαφορετικά συμφέροντα. Να διατηρηθούν τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να εμποδιστεί η επέκταση της Ρωσίας προς τη Μεσόγειο.

Slide 17

Γελοιογραφία της εποχής που δείχνει την Ρωσία να επεκτείνεται στα Βαλκάνια σε βάρος των άλλων δυνάμεων.

Slide 18

Η κρίση στα Βαλκάνια Συνθήκη του Βερολίνου Ιούλιος του 1878 Έγινε στο Βερολίνο. Αντικατέστησε τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Η Βουλγαρία έχασε τις περισσότερες περιοχές που της είχαν αποδοθεί, ανάμεσά τους και τη Μακεδονία. Η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία κέρδισαν την ανεξαρτησία τους. Η Ανατολική Ρωμυλία έγινε αυτόνομη ηγεμονία.

Slide 19

Το συνέδριο του Βερολίνου

Slide 20

Το Συνέδριο του Βερολίνου (1878) διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό το χάρτη των Βαλκανίων στα τέλη του 19ου αι. Έτσι, αποδείχτηκε, για μια ακόμη φορά, η δυνατότητα των Δυνάμεων να επηρεάζουν καθοριστικά τα βαλκανικά πράγματα.

Slide 21

Τα εδάφη που χάνει η Βουλγαρία με τη Συνθήκη του Βερολίνου.

Slide 22

Βαλκάνια 1878

Slide 23

Η Ευρώπη μετά την Συνθήκη του Βερολίνου

Slide 24

Η απόφαση της Ευρώπης για ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, 1881.

Slide 25

Η κρίση στα Βαλκάνια 1885 Η Βουλγαρία προσάρτησε την Ανατολική Ρωμυλία. Οι Μεγάλες Δυνάμεις με παρέμβασή τους εμπόδισαν μια πολεμική σύγκρουση. Η Ελλάδα αντέδρασε κηρύσσοντας επιστράτευση.

Slide 26

Η Βουλγαρία, 1885 Μετά την προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Slide 27

Γελοιογραφία της εποχής Σύγκρουση συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων στα Βαλκάνια, με την Τουρκία.

Slide 28

μ.Χ. 1830 1878 μ.Χ. Η Ελλάδα γίνεται ανεξάρτητο κράτος Η Σερβία , το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία γίνονται ανεξάρτητα κράτη Η κρίση στα Βαλκάνια

Slide 29

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: