Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

+230

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η Ελλάδα στον 20° αιώνα Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Slide 2

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Διπλασίασε εδάφη και πληθυσμό. Δημιουργήθηκαν νέα προβλήματα. Τα εκτεταμένα σύνορα της δύσκολα φυλάσσονταν αποτελεσματικά. Οι αποθήκες πολεμικού υλικού δεν επαρκούσαν. Το οδικό δίκτυο δυσκόλευε τη κίνηση των στρατιωτών στη Μακεδονία. Ελλάδα 1913

Slide 3

Ελλάδα 1913

Slide 4

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Ελλάδα 1913

Slide 5

Άνδρες με σκυλιά, Δράμα Πρέβεζας Ιωαννίνων,1913.

Slide 6

Ζεμενό, Κορινθίας, η οικογένεια του ιερέα, 1913.

Slide 7

Μακεδονία, φρουρός σε φυλάκιο,1913.

Slide 8

Παραμυθιά, κρεοπωλεία, 1913.

Slide 9

Μέτσοβο, στη βρύση, 1913.

Slide 10

Φιλιάτες, εξοχή, 1913.

Slide 11

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Ελλάδα 1913 Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν είχαν ακόμη κατοχυρωθεί στην Ελλάδα. προβλήματα Δεν είχαν οριστεί τα σύνορα της Αλβανίας. Κύριος αντίπαλος της χώρας μας λογιζόταν η ηττημένη Βουλγαρία.

Slide 12

Βουλγαρικός στρατός, 1913.

Slide 13

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Ανταγωνισμός ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις Τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας την έφεραν αντιμέτωπη με Αγγλία και Γαλλία. Ο έλεγχος του εμπορίου και η κυριαρχία στα Βαλκάνια οδήγησαν στον Α' Παγκόσμιο.

Slide 14

Τελευταίο ταγκό στο Παρίσι, 1913 λίγο πριν τον πόλεμο.

Slide 15

Αγόρια παίζουν στο Hyde Park του Λονδίνου, Μάρτιος 1913.

Slide 16

Καλοκαίρι του 1914, λίγο πριν τον πόλεμο.

Slide 17

Η αφορμή του Πολέμου 28 Ιουνίου στο Σαράγιεβο Σέρβος εθνικιστής δολοφονεί το διάδοχο του Αυστριακού θρόνου, αρχιδούκα Φραγκίσκο Φερδινάνδο και τη σύζυγό του.

Slide 18

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος Κεντρικές Δυνάμεις Η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία και η Ιταλία στην αρχή έκαναν τις Κεντρικές Δυνάμεις. Δυνάμεις της Αντάντ Η Αντάντ (Εγκάρδια Συνεννόηση) με Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, έπειτα Ιταλία και το 1917 οι ΗΠΑ.

Slide 19

Γελοιογραφία που απεικονίζει τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις των ευρωπαϊκών χωρών την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Slide 21

Γερμανοί στρατιώτες, 1914.

Slide 22

Αφίσες προπαγάνδας υπέρ του πολέμου

Slide 25

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Tα βαλκανικά κράτη Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Η Τουρκία και η Βουλγαρία πήγαν με τις Κεντρικές Δυνάμεις.

Slide 26

Οι Κεντρικές Δυνάμεις, Τουρκία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία και Βουλγαρία.

Slide 27

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Tα βαλκανικά κράτη Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Η Τουρκία και η Βουλγαρία πήγαν με τις Κεντρικές Δυνάμεις. Η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία πήγαν με την Αντάντ.

Slide 29

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος Πίστευε στην νίκη της Αντάντ, και ήθελε να είναι η Ελλάδας στο πλευρό της.

Slide 31

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος Πίστευε στην νίκη της Αντάντ, και ήθελε να είναι η Ελλάδας στο πλευρό της. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Ήθελε να κρατήσει ουδετερότητα, που ευνοούσε τις Κεντρικές Δυνάμεις.

Slide 32

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος με στολή Γερμανού Στρατάρχη πίσω από τον Κάιζερ.

Slide 33

Η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων παραιτήθηκε και η χώρα διχάστηκε. Ήταν η εποχή που ονομάστηκε «Εθνικός Διχασμός». Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Slide 34

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Το φθινόπωρο του 1915 Οι συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Slide 35

Αποβίβαση συμμαχικών δυνάμεων στην Θεσσαλονίκη.

Slide 37

Στρατώνες Αγγλογάλλων στα περίχωρα Θεσσαλονίκης.

Slide 38

Η προκυμαία της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 1916. Το διάστημα εκείνο, οι δυνάμεις της Αντάντ είχαν τοποθετήσει ένα γερμανικό αεροπλάνο, λάφυρο πολέμου, σε κοινή θέα μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

Slide 39

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Το φθινόπωρο του 1915 Οι συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Μάιος του 1916 Οι Γερμανοί και οι σύμμαχοι τους Βούλγαροι εισέβαλαν στην Ανατολική Μακεδονία.

Slide 40

Οι Κεντρικές Δυνάμεις, Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Τουρκία και Βουλγαρία.

Slide 41

Βούλγαροι στρατιώτες

Slide 42

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Η Ελλάδα 1917 Στρατόπεδο των Συμμάχων Πολλοί «Φιλελεύθεροι», αρκετοί αξιωματικοί και στρατιώτες επαναστάτησαν. Στη Θεσσαλονίκη ανέλαβε την εξουσία η «Επιτροπή Εθνικής Άμυνας».

Slide 43

Εθελοντές προς κατάταξη στο στρατό της Εθνικής Άμυνας, 1916.

Slide 44

Ο Βενιζέλος κατά την ορκωμοσία του Τάγματος Εθνικής Αμύνης.

Slide 45

Φωτογραφία τμημάτων του στρατού της «Εθνικής Άμυνας». Διακρίνονται, δεξιά, ο Βενιζέλος και ο ναύαρχος Κουντουριώτης.

Slide 46

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Η Ελλάδα 1917 Στρατόπεδο των Συμμάχων Οι Αγγλικές και Γαλλικές πιέσεις στην κυβέρνηση των Αθηνών, να μην έχει ουδετερότητα εντάθηκαν. Πολλοί «Φιλελεύθεροι», αρκετοί αξιωματικοί και στρατιώτες επαναστάτησαν. Ο βασιλιάς εκθρονίστηκε και έφυγε από τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη ανέλαβε την εξουσία η «Επιτροπή Εθνικής Άμυνας».

Slide 47

ΟΙ Π.Κουντουριώτης, Ε.Βενιζέλος και ο Π.Δαγκλής. Η προσωρινή κυβέρνηση, που σχημάτισε ο Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1916, κήρυξε τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις.

Slide 48

Η κυβέρνηση Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη αμέσως μετά το σχηματισμό της (27 Σεπτεμβρίου 1916).

Slide 49

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος φθάνει εξόριστος στη Μεσσήνη, πρώτο σταθμό του μετά την αναχώρηση του από τον Ωρωπό με τη «Σφακτηρία». Έχει αφαιρέσει το καπέλο του και ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της αποβάθρας.

Slide 50

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Σκληρές μάχες

Slide 51

Έλληνες μαχητές κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Slide 52

Επιθεώρηση ελληνικών μονάδων από Ε.Βενιζέλο και Π.Κουντουριώτη, 1918 .

Slide 53

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Σκληρές μάχες Οι Κεντρικές Δυνάμεις ηττήθηκαν και συνθηκολόγησαν το 1918.

Slide 54

Η υπογραφή της ανακωχής

Slide 55

Η αναγγελία της ανακωχής στις 11 Νοεμβρίου 1918, ήταν η αφορμή για μεγάλη γιορτή στη Φιλαδέλφεια.

Slide 56

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Σκληρές μάχες Οι Κεντρικές Δυνάμεις ηττήθηκαν και συνθηκολόγησαν το 1918. Μετά τη λήξη του πολέμου η Ελλάδα είχε σημαντικά οφέλη.

Slide 57

Αλλαγές συνόρων με την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Slide 58

Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Σκληρές μάχες Οι Κεντρικές Δυνάμεις ηττήθηκαν και συνθηκολόγησαν το 1918. Με τη Συνθήκη των Σεβρών κατοχύρωσε τα νησιά του Αιγαίου, κέρδισε τη Δυτική και την Ανατολική Θράκη και ανέλαβε για πέντε χρόνια τη διοίκηση στην περιοχή της Σμύρνης. Μετά τη λήξη του πολέμου η Ελλάδα είχε σημαντικά οφέλη.

Slide 60

Α Παγκόσμιος Πόλεμος ΄

Slide 68

Η ζωή στα χαρακώματα ...Μέσα σ’ αυτούς τους τάφους που τους ονόμαζαν χαρακώματα, με τα συστήματα των υπογείων διαβάσεων και διόδων, μας έλειπαν σχεδόν τα πάντα. Έμαθα γρήγορα ... να κρεμάω το ψωμί σ’ ένα σύρμα στη μέση του ορύγματος για να μην το φτάνουν τα ποντίκια, να κοιμάμαι με βρεγμένες αρβύλες, γιατί το να προσπαθήσεις να τις ξαναβάλεις, αφού τις είχες βγάλει, θα ήταν μάταιο, να κοιμάμαι τυλιγμένος σε μια μουσκεμένη χλαίνη, να κοιμάμαι τέσσερις ώρες ανάμεσα σε θορύβους, σε φωνές ανθρώπων, σε βρωμερές αναθυμιάσεις...

Slide 78

...Τρως, πίνεις δίπλα στους νεκρούς, κοιμάσαι στους ετοιμοθάνατους, γελάς και τραγουδάς συντροφιά με τα πτώματα... Οι νεκροί ήταν χωμένοι στα τοιχώματα των χαρακωμάτων, κεφάλια, πόδια και κορμιά μισά, έτσι όπως τα είχανε παραμερίσει οι αξίνες και τα φτυάρια της ομάδας που έσκαβε...

Slide 89

Είμαι νέος, μόλις έκλεισα τα 20. Από τη ζωή δεν ξέρω παρά μόνο την απελπισία, το θάνατο, το φόβο ... Βλέπω τους λαούς, να ορμούν σε άλλους λαούς, να σκοτώνουν και να σκοτώνονται, χωρίς ούτε κι εκείνοι να ξέρουν το γιατί, υπακούοντας σ’ αυτούς που τους στέλνουν, χωρίς συναίσθηση του κινδύνου ή της ευθύνης τους. Βλέπω πώς οι δυναμικότεροι εγκέφαλοι του κόσμου, εφευρίσκουν όπλα για να γίνονται όλα’ αυτά μ’ έναν τρόπο ακόμα πιο ραφιναρισμένο και να διαρκούν όσο γίνεται περισσότερο... Έριχ Μαρία Ρεμάρκ

Slide 90

μ.Χ. 1914 Μάιος 1916 Ιούνιος 1917 1919 μ.Χ. Η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο Ξεκινά ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος Βούλγαροι και Γερμανοί εισβάλλουν στην Ανατολική Μακεδονία Συνθήκη Παρισίων Επίσημο τέλος Α΄ Παγκοσμίου πολέμου Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Slide 91

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: