Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή

+270

No comments posted yet

Comments

sudiakos2 (4 years ago)

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, που είναι και πολλά :)) Έχω εκφραστεί δημόσια αρκετές φορές για πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εκτίμηση των συναδέλφων σε αυτό που κάνουμε. Καλό καλοκαίρι σε όλους μας.

enkanakis (4 years ago)

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εξαιρετική δουλειά που έκανες από δυο συναδέλφους στην Αργυρούπολη. Από τη στιγμή που σε "ανακαλύψαμε" έγινες αναπόσπαστο κομμάτι της διδασκαλίας· ο Τρίτος Δάσκαλος. Οι παρουσιάσεις σου αποδείχτηκαν ένα πολύτιμο εργαλείο για την προσέγγιση ενός κακού κατά τη γνώμη μας βιβλίου. Οι μαθητές ξετρελάθηκαν με τις εικόνες και τον όγκο των πληροφοριών και περίμεναν το μάθημα με ανυπομονησία. Επιπλέον, όσοι μαθητές ήθελαν χρησιμοποιούσαν τις παρουσιάσεις σου και τα κουίζ για επανάληψη στο σπίτι και κατανούσαν ευκολότερα τα κείμενα. Το πρόβλημα της απουσίας ίντερνετ (κάποιες φορές) το λύσαμε με ένα screen-capture και "παίζαμε" τις παρουσιάσεις ως βίντεο με play-pause. Με συναδελφικούς χαιρετισμούς, Μανόλης - Παναγιώτης

sudiakos2 (4 years ago)

Η τελευταία παρουσίαση εντός σχολικής χρονιάς. Τα υπόλοιπα μαθήματα θα ανέβουν μέσα στο καλοκαίρι. Ευχαριστώ όλους όσους με ακολούθησαν.

Slide 1

Η Ελλάδα στον 20° αιώνα Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή

Slide 2

Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή Συνθήκη των Σεβρών (1920) Τερμάτισε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δημιουργήθηκε μία περιορισμένη εδαφικά Τουρκία. Οι δυνάμεις της Αντάντ διεκδικούσαν περιοχές της: Η Βρετανία τα στενά του Βοσπόρου και την Κωνσταντινούπολη, η Ιταλία την Αττάλεια, η Γαλλία την Κιλικία και η Ελλάδα την περιοχή της Σμύρνης.

Slide 3

Ο Χαμδί Πασά, αντιπρόσωπος του σουλτάνου, υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών, 23 Αυγούστου 1920.

Slide 4

Μεγάλη Ιδέα Λαϊκή αφίσα του καλοκαιριού του 1920 που εικονίζει τα ελληνικά εδάφη μετά τη συνθήκη των Σεβρών.

Slide 5

Οι ηγέτες των Συμμάχων στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων. Η Συνδιάσκεψη αυτή έδωσε την άδεια στον Βενιζέλο για την αποβίβαση του Ελληνικού στρατού στην Σμύρνη.

Slide 7

Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή 2 Μαΐου του 1919 Αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Σμύρνης ελληνικά στρατεύματα. Αναλαμβάνοντας τη διοίκησή της για πέντε χρόνια. Αμέσως μετά, οι κάτοικοι της θα αποφάσιζαν αν θα ενωνόταν με την Ελλάδα.

Slide 8

Επιβίβαση Ελλήνων στρατιωτών μας για τη Μ. Ασία

Slide 9

Ελληνικά στρατεύματα στην προκυμαία της Σμύρνης την ημέρα της απόβασης.

Slide 10

Παρέλαση τμήματος του Ελληνικού Στρατού στην προκυμαία της Σμύρνης, 2 Μαΐου 1919.

Slide 12

Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή Ήρθε αμέσως στην Πέργαμο και στο Αϊδίνι σε σύγκρουση με Τούρκους στρατιώτες και αντάρτες. Οι ελληνικοί πληθυσμοί Προκειμένου να προστατευθούν και να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές επιθέσεις, η γραμμή κατοχής αποφασίστηκε να επεκταθεί. Ο ελληνικός στρατός

Slide 13

Έλληνας οπλίτης Ο ελληνικός στρατός έφτασε στη Σμύρνη το 1919, μετά από εντολή από τη συνδιάσκεψη των Παρισίων.

Slide 14

Ο αντιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος μιλάει στο λαό της Σμύρνης. Μαζί του ο αρχιεπίσκοπος Σμύρνης Χρυσόστομος.

Slide 15

10 Αυγούστου 1921 Έναρξη ελληνικής επίθεσης

Slide 16

Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή Ελληνικό Στρατηγείο Αποφάσισε κατάληψη των σημαντικών κέντρων Αφιόν Καραχισάρ και Εσκί Σεχίρ.

Slide 17

Ο στρατηγός Λ. Παρασκευόπουλος με τους επιτελείς του μελετά τις επιχειρήσεις στη Μ. Ασία.

Slide 18

Επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού στη Μ. Ασία

Slide 19

Πορεία τμημάτων του ελληνικού στρατού στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας το καλοκαίρι του 1921.

Slide 20

Βαρύ πυροβολικό στη μάχη του Εσκί Σεχίρ (8/7/1921).

Slide 21

Οπλίτες πυροβολαρχίας στο Εσκί Σεχίρ.

Slide 22

Τούρκοι αιχμάλωτοι

Slide 23

Πολεμικό ενθύμιο Μικράς Ασίας, Εσκί Σεχίρ.

Slide 24

Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή Ελληνικό Στρατηγείο Αποφάσισε κατάληψη των σημαντικών κέντρων Αφιόν Καραχισάρ και Εσκί Σεχίρ. Αυτό σήμαινε τη δημιουργία ενός εκτεταμένου μετώπου επιχειρήσεων με τεράστιες δυσκολίες στον ανεφοδιασμό, χωρίς χάρτες ακριβείας και με τους Τούρκους να υπερτερούν σε ιππικό και πυροβολικό. Απείχαν περισσότερο από 300 χιλιόμετρα από τη βάση της Σμύρνης.

Slide 25

Έλληνες στρατιώτες την ώρα της μάχης.

Slide 26

Καταυλισμός ευζώνων στη Μικρά Ασία.

Slide 27

Επιτελείς του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.

Slide 28

Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή Νοέμβριο του 1920 Ο Βενιζέλος έχασε τις εκλογές. Την εξουσία ανέλαβαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Αυτοί επανέφεραν στο θρόνο το βασιλιά Κωνσταντίνο. Η ενέργεια προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των Άγγλων και των Γάλλων. Επίσης συνέχισαν τον πόλεμο, αντικαθιστώντας την ηγεσία του στρατεύματος.

Slide 29

Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Δεκεμβρίου με ερώτημα την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α΄.

Slide 30

Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή Προκάλεσαν την αντίδραση των Τούρκων. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος. Από την μια οι οπαδοί του Σουλτάνου κι από την άλλη οι αξιωματικοί του Μουσταφά Κεμάλ. Οι όροι της Συνθήκης των Σεβρών

Slide 31

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (1881 - 1938) ήταν Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός. Ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Slide 32

Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή Μουσταφά Κεμάλ Διατηρεί επαφές με τους Ιταλούς και τους Γάλλους. Από τα λιμάνια τους προμηθεύεται πολεμοφόδια. Οργάνωσε αντίσταση εναντίον του ελληνικού στρατού. Οι Σύμμαχοι εγκαταλείπουν τα εδάφη που κατείχαν.

Slide 33

Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή Προχώρησαν νικηφόρα στο εσωτερικό της Μ. Ασίας. Τα ελληνικά στρατεύματα

Slide 34

Προέλαση του ελληνικού στρατού στα ενδότερα της Μικράς Ασίας.

Slide 35

Διάβαση Συντάγματος από την γέφυρα Σεγιντή.

Slide 36

Μεταφορά τραυματιών

Slide 37

Επιθεώρηση Τούρκων αιχμαλώτων

Slide 38

Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή Προχώρησαν νικηφόρα στο εσωτερικό της Μ. Ασίας. Κατέλαβαν τους δύο στρατηγικούς στόχους. Οι Τούρκοι του Κεμάλ υποχώρησαν κι άλλο και οχυρώθηκαν στην περιοχή της Άγκυρας. Η ανάγκη καταδίωξης και οριστικής εξολόθρευσής τους ανάγκασε τον ελληνικό στρατό να περάσει τον ποταμό Σαγγάριο και την Αλμυρά έρημο. Τα ελληνικά στρατεύματα

Slide 39

Προέλαση του ελληνικού στρατού.

Slide 40

Προέλαση του ελληνικού στρατού.

Slide 41

Προέλαση του ελληνικού στρατού.

Slide 42

Εν ώρα μάχης

Slide 43

Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή Αύγουστος του 1922 Οι Τούρκοι του Κεμάλ επιτέθηκαν στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η αμυντική γραμμή έσπασε και ο ελληνικός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Τον ακολούθησαν χιλιάδες Έλληνες, φοβούμενοι τα τουρκικά αντίποινα.

Slide 44

Κύριες γραμμές υποχώρησης του ελληνικού στρατού στη Μ. Ασία

Slide 45

Μαζικά εκτοπισμένοι Έλληνες σε πορεία τους προς το εσωτερικό της Μ. Ασίας.

Slide 46

Το Τρίτο Σώμα Στρατού στην παραλία της Ραιδεστού, Σεπτέμβρης 1922.

Slide 50

Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή Στα τέλη Αυγούστου οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη, πυρπόλησαν την ελληνική και την αρμενική συνοικία της πόλης...

Slide 59

Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή ... ενώ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος παραδόθηκε στο μουσουλμανικό πλήθος και θανατώθηκε.

Slide 60

Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή Σκηνές ανείπωτου πόνου εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι, με πρωταγωνιστές πλήθος πρόσφυγες που αγωνίζονταν να μπουν στα πλοία για να σωθούν.

Slide 61

Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή Σφαγές χριστιανών και λεηλασίες ολοκλήρωσαν την καταστροφή. Ήταν το δραματικό τέλος της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στην περιοχή.

Slide 62

Τουρκικά στρατιωτικά τμήματα διασχίζουν την προκυμαία.

Slide 63

Έλληνες αιχμάλωτοι μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού στη Σμύρνη.

Slide 64

Πρόσφυγες στη Σμύρνη

Slide 65

«Ο άντρας σκεπάζει με μια κουβέρτα την ετοιμόγεννη γυναίκα του πάνω στον αραμπά για την προφυλάξει από τη βροχή. Εκείνη είναι το μόνο πρόσωπο που βγάζει κάποιους ήχους [από τους πόνους της γέννας]. Η μικρή κόρη τους την κοιτάζει με τρόμο και βάζει τα κλάματα. Και η πομπή προχωρά... Δεν ξέρω πόσο χρόνο θα πάρει αυτό το γράμμα να φτάσει στο Τορόντο, αλλά όταν εσείς οι αναγνώστες της Σταρ το διαβάσετε να είστε σίγουροι ότι η ίδια τρομακτική, βάναυση πορεία ενός λαού που ξεριζώθηκε από τον τόπο του θα συνεχίζει να τρεκλίζει στον ατέλειωτο λασπωμένο δρόμο προς τη Μακεδονία». Έρνεστ Χέμινγουεϊ 20 Οκτωβρίου 1922

Slide 84

μ.Χ. Μάιος 1919 Αύγουστος 1920 Νοέμβριος 1920 Αύγουστος 1921 μ.Χ. Ο Βενιζέλος χάνει τις εκλογές Ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στην Σμύρνη Υπογράφεται η συνθήκη των Σεβρών Σταματά η ελληνική προέλαση Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή Αύγουστος 1922 Καταστροφή Σμύρνης Μικρασιάτικη καταστροφή

Slide 85

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: