ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

+50

No comments posted yet

Comments

odydaskalos (2 years ago)

κξηκξ

Slide 19

Ωάριο κινείται μέσα στην σάλπιγγα. Διακρίνονται οι κροσσοί που βοηθούν στην μετακίνησή του.

Slide 1

ΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 1ο Δ/Σ ΝΙΚΑΙΑΣ Β.Γ

Slide 2

Αναπαραγωγή Ο άνθρωπος αναπαράγεται με αμφιγονική αναπαραγωγή. Δύο κύτταρα ,το ωάριο (θηλυκό) και το σπερματοζωάριο (αρσενικό) συνενώνονται στην διαδικασία της γονιμοποίησης ,οπότε προκύπτει το ζυγωτό κύτταρο.

Slide 3

Πως Ο νέος οργανισμός. Από το ζυγωτό κύτταρο θα προκύψουν όλα τα κύτταρα του νέου οργανισμού, ο οποίος θα αναπτυχθεί μέσα στο μητρικό σώμα κατά την κύηση. Το φύλο του νέου οργανισμού καθορίζεται από ένα ζευγάρι χρωμοσωμάτων (φυλετικά χρωμοσώματα)-ΧΧ για το θηλυκό και ΧΥ για το αρσενικό. Το σπερματοζωάριο του πατέρα, που θα χρησιμοποιηθεί στη γονιμοποίηση, είναι υπεύθυνο για το φύλο ,αφού αυτό μπορεί να φέρει χρωμόσωμα Χ ή χρωμόσωμα Υ. Το ωάριο έχει μόνο Χ φυλετικό χρωμόσωμα.

Slide 4

Αναπαραγωγικά κύτταρα του ανθρώπου-Γονιμοποίηση (in vitro) Ωάριο Σπερματοζωάριο

Slide 5

ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ. Το γεννητικό σύστημα των αρσενικών περιλαμβάνει: -τους δύο όρχεις -την εκφορητική οδό του σπέρματος - το πέος

Slide 6

Οι όρχεις Είναι δύο ωοειδείς σχηματισμοί που είναι έγκλειστοι μέσα στο όσχεο. Το όσχεο είναι ένας δερμάτινος σάκος κάτω από το πέος.

Slide 7

Δομή και λειτουργία των όρχεων. Οι όρχεις είναι εξωτερικοί, κυρίως επειδή τα σπερματοζωάρια παράγονται καλύτερα σε θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτήν του σώματος. Βρίσκονται μέσα σε δερμάτινο περίβλημα, το όσχεο, και συνδέονται με το υπόλοιπο σώμα μέσω των σπερματικών πόρων.

Slide 8

Ανατομία του γεννητικού συστήματος στον άνδρα.

Slide 10

Αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών Περιλαμβάνει: Τις δύο ωοθήκες. Τους δύο ωαγωγούς σωλήνες Την μήτρα (τράχηλος της μήτρας, κόλπος και αιδοίο)

Slide 11

Ανατομία αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας

Slide 13

Οι ωοθήκες Βρίσκονται στο πλάγιο τοίχωμα της λεκάνης. Έχουν σχήμα αμυγδάλου. Εμφανίζουν δύο αλληλένδετες λειτουργίες: Παραγωγή ώριμων γεννητικών κυττάρων (ωάρια) . Παραγωγή στεροειδών ορμονών.

Slide 14

Εσωτερικό αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών

Slide 15

Η παραγωγή των ωοκυττάρων ξεκινά στην εμβρυϊκή ζωή. Σε κάθε εμβρυϊκή ωοθήκη αναπτύσσεται ένα φλοιώδη σχηματισμό που περιέχει ανώριμα ωοθυλάκια. Ένα ωοθυλάκιο αποτελείται από ένα ωοκύτταρο (ωάριο) και κοκκιώδη κύτταρα που προέρχονται από τον επιθηλιακό ιστό της γεννητικής περιοχής. Εμβρυϊκή ζωή –αναπτύσσονται 4-5εκατομ γεννητικά κύτταρα. Κατά την γέννηση –υπάρχουν 1 εκατομ. γεννητικά κύτταρα (τα υπόλοιπα εκφυλίζονται). Μέχρι την εφηβεία παραμένουν 300.000-400.000 αδιαφοροποίητα ωάρια. Κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας μπορούν να ωριμάσουν 400 με 500 ωάρια.

Slide 16

Εμμηνορυσιακός κύκλος Βασικό χαρακτηριστικό του θηλυκού αναπαραγωγικού συστήματος είναι ότι λειτουργεί με ρυθμό κυκλικής εναλλαγής. Ένα ώριμο ωάριο που μπορεί να γονιμοποιηθεί παράγεται μία φορά κάθε 28 ημέρες από τις ωοθήκες. Αντίθετα οι όρχεις παράγουν συνεχώς σπερματοζωάρια και ανδρογόνα. Εμμηνορυσιακός κύκλος - περιλαμβάνει μία κυκλική εναλλαγή των φάσεων της λειτουργίας του αναπαραγωγικού συστήματος στις γυναίκες. Ξεκινάει στην ηλικία της εφηβείας (11-13 έτος ) και ολοκληρώνεται με την εμμηνόπαυση (45-50 έτος)

Slide 17

Στάδια του εμμηνορυσιακού κύκλου -γονιμότητα

Slide 18

Πότε προκύπτουν δίδυμα; Γενικά κάθε μία από τις δύο ωοθήκες προετοιμάζουν τον ίδιο αριθμό ώριμων ωαρίων και εναλλάσσονται στην παραγωγή τους( μερικές φορές η ίδια ωοθήκη παρουσιάζει διαδοχικές ωορρηξίες). Σπανίως μπορεί να ωριμάζουν ταυτοχρόνως περισσότερα από ένα ωοθυλάκια ,είτε από την ίδια, είτε από τι δύο ωοθήκες. Γονιμοποίηση αυτών των ωαρίων οδηγεί σε δίδυμες ή και πολύδυμες κυήσεις.

Slide 19

Ωαγωγοί -σάλπιγγες Είναι δύο σωλήνες με μήκος 11-14 cm. Αρχίζουν από τις ωοθήκες –ένας από κάθε μία –και καταλήγουν στη μήτρα. Μέσω των ωαγωγών γίνεται η μεταφορά του ωαρίου στην μήτρα Οι ωαγωγοί είναι ο συνήθης χώρος γονιμοποίησης

Slide 20

Μετακίνηση ωαρίου στις σάλπιγγες. Οι ωαγωγοί έχουν τον κώδωνα ,κροσσωτό άκρο , το οποίο βρίσκεται προς την πλευρά της ωοθήκης και με το οποίο συλλαμβάνεται το ωάριο μετά την ωοθυλακιορρηξία. Το ωάριο μεταφέρεται, με τις κινήσεις των βλεφαρίδων του βλεννογόνου των ωαγωγών, στη μήτρα.

Slide 21

Εσωτερικό αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών

Slide 22

Εξωμήτρια κύηση Σε σπάνιες περιπτώσεις το γονιμοποιημένο ωάριο παραμένει μέσα στη σάλπιγγα. (Εξωμήτρια κύηση). Σε αυτή την περίπτωση η ανάπτυξη του εμβρύου μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία της γυναίκας (ρήξη σάλπιγγας σε εξωμήτρια κύηση προκαλεί σοβαρή εσωτερική αιμορραγία).

Slide 23

Μήτρα Είναι κοίλο μυώδες όργανο, με διαστάσεις 5-8cm μήκος ,5 cm πλάτος και σχήμα αναποδογυρισμένου αχλαδιού. Βρίσκεται μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του ορθού. Στηρίζεται με διάφορους συνδέσμους.

Slide 24

Ο κόλπος Το μπροστινό μέρος της μήτρας ονομάζεται τράχηλος και καταλήγει στον κόλπο. Ο κόλπος είναι ινομυώδης σωλήνας με μήκος 8-9 cm . Το στόμιο του κόλπου φράσσεται από τον παρθενικό υμένα-μεμβράνη με ένα μόνο τρήμα δηλαδή άνοιγμα-που συνήθως σπάζει στην πρώτη σεξουαλική επαφή. Ο κόλπος εξυπηρετεί την είσοδο του πέους για την εκσπερμάτωση (συνουσία)και την έξοδο του εμβρύου (τοκετός)

Slide 25

Τεστ ΠΑΠ Είναι μια κυτταρολογική εξέταση. Τα απολεπιζόμενα κύτταρα που αποβάλλονται από τα έσω γεννητικά όργανα, τραχήλου, μήτρας και κόλπου της γυναίκας, συλλέγονται με εύκολο και ανώδυνο χειρισμό. Τα κύτταρα αυτά χρωματίζονται με ειδικές χρώσεις και εξετάζονται κάτω από το απλό μικροσκόπιο. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή διεθνώς ως Pap Test και αποτελεί μια βασική μέθοδο ευρείας εφαρμογής για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

URL:
More by this User
Most Viewed