Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4. Η καθηµερινή ζωή των Μυκηναίων

+58

No comments posted yet

Comments

Slide 1

4. Η καθηµερινή ζωή των Μυκηναίων Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Slide 2

Οι Μυκηναίοι ασχολήθηκαν πολύ µε το εµπόριο. 

Slide 3

Τα µυκηναϊκά καράβια ταξίδευαν σε όλη τη Μεσόγειο. Μετέφεραν σε άλλες χώρες αγγεία, λάδι, κρασί, όπλα και κοσµήµατα κι έφερναν στις Μυκήνες χρυσό, ασήµι, χαλκό, ελεφαντόδοντο και πολύτιµες πέτρες. 

Slide 4

Τα αγαθά που εμπορεύονταν οι Μυκηναίοι

Slide 5

Οι εμπορικοί δρόμοι των Μυκηναίων

Slide 6

Ήταν τόσο το χρυσάφι που απέκτησαν οι Μυκηναίοι, ώστε δίκαια ο Όµηρος ονόµασε τις Μυκήνες πολύχρυσες.

Slide 8

Εκτός από καλοί έµποροι, ήταν και σπουδαίοι πολεµιστές. 

Slide 9

Είχαν πολλούς εχθρούς, γι’ αυτό έφτιαχναν τείχη γύρω από τις ακροπόλεις τους και γυµνάζονταν, για να είναι πάντα έτοιµοι για πόλεµο. 

Slide 10

Είχαν χάλκινες πανοπλίες, µε θώρακα, περικνηµίδες, ασπίδα και κράνη από χαλκό ή από δόντια αγριόχοιρου. Ήταν σπουδαίοι ιππείς και πολεµούσαν πάνω σε άρµατα που τα έσερναν άλογα.   

Slide 13

Έκαναν και πολλές γιορτές. ∆ιασκέδαζαν τρώγοντας, πίνοντας και κάνοντας αγώνες. Αγαπούσαν πολύ τη µουσική και από τις γιορτές τους δεν έλειπε ποτέ ο αοιδός, που έπαιζε τη λύρα και τραγουδούσε ηρωικά τραγούδια.

Slide 15

Οι Μυκηναίες  φορούσαν  µακριές πολύχρωµες φούστες και µπλούζες µε µακριά µανίκια. Χτενίζονταν όµορφα, έφτιαχναν πολλές µπούκλες, βάφονταν και στολίζονταν µε πολλά κοσµήµατα.

Slide 17

Η «Μυκηναία»

Slide 18

Είµαι η «Μυκηναία». Ζωγραφίστηκα πριν 3.300 χρόνια. Σου λέω τη χρονολογία για να καταλάβεις τη µεγάλη αξία µου. Η οµορφιά µου πέρασε ακόµα και τις Μινωίτισσες. ∆εν βρίσκεις πως είµαι πιο όµορφη από την «Παριζιάνα», τη γνωστή µινωική τοιχογραφία; Ζωγραφίστηκα πάνω σε γαλάζιο φόντο κι έτσι αναδεικνύεται η οµορφιά µου. Είµαι γεροδεµένη, έχω πλούσια µαλλιά, που περνούν µπροστά από τ’ αυτιά, στολισµένα µε µια κορδέλα, λοξά µάτια, καµαρωτά φρύδια, φορώ όµορφα ρούχα και λεπτά κοσµήµατα. Έχω γυρίσει το στήθος µπροστά για να καµαρώσεις και τα κοσµήµατά µου! Μόνο το κεφάλι µου είναι στο πλάι. Το έκανα επίτηδες για να θαυµάσεις την αρχοντιά µου. Έτσι που γέρνω το κεφάλι είναι σαν να µην ξέρω ποιο περιδέραιο να διαλέξω.  Σ. Γιαλουράκη, Χρυσές Μυκήνες, σελ. 122-124 (µε µικρές αλλαγές)

Slide 19

Οι άντρες φορούσαν χιτώνες, κούρευαν τα µαλλιά τους κι άφηναν γενειάδα και µουστάκι. Άντρες και γυναίκες φρόντιζαν πολύ το σώµα τους. Έκαναν λουτρά και αλείφονταν µε αρωµατικά λάδια.

Slide 21

Κάθε πόλη είχε το βασιλιά της, που έµενε στο ανάκτορο και είχε µεγάλη εξουσία. Όταν ήθελε να ανακοινώσει κάτι, καλούσε το λαό στην αγορά.  Κανείς όµως, δεν τολµούσε να µην υπακούσει στις αποφάσεις του.

Slide 22

Το παλάτι του Νέστορα στην Πύλο

Slide 23

ΤΕΛΟΣ e-blogakia.blogspot.com

URL: