ΑΡΧΑΙΑ ΔΩΔΩΝΗ

+1

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΑΡΧΑΙΑ ΔΩΔΩΝΗ AΛΕΞΑΝΔΡΑ stin-st-taxi.blogspot.gr

Slide 2

Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης βρίσκεται κοντά στην αρχαία πόλη της Δωδώνης και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Τόμαρος, σε υψόμετρο 600μ.

Slide 3

Το θέατρο υπήρξε κέντρο λατρείας του θεού Δία και της θεάς Διώνης. Λένε πως υπήρξε λατρευτικός χώρος από το 2.600μ.Χ. και είναι το αρχαιότερο μαντείο του ελληνικού χώρου.

Slide 4

Η μυθολογία λέει πως κάποτε από τη Θήβα της Αιγύπτου πέταξαν 2 περιστέρια. Το ένα πήγε στη Λιβύη που χτίστηκε ο ναός του Άμμωνα Δία και το άλλο στη Δωδώνη που έγινε το μαντείο.

Slide 6

Το μαντείο αρχικά ήταν υπαίθριο. Γύρω είχε ένα περίβολο από χάλκινους λέβητες (καζάνια) πάνω σε τρίποδες οι οποίοι με τον ήχο που έκαναν όταν χτυπιούνταν μεταξύ τους και μαζί με το θρόισμα των φύλλων μιας βελανιδιάς που υπήρχε εκεί, έδιναν τους χρησμούς που ερμήνευαν οι ιερείς. Οι ιερείς δεν έπλεναν τα πόδια τους και σερνόταν στο χώμα για να έχουν επαφή με τη γη.

Slide 7

Στις ρίζες της βελανιδιάς, στην αρχή πίστευαν ότι κατοικούσε η Γαία, αλλά με το Δωδεκάθεο αντικαταστάθηκε από το Δία και τη γυναίκα του Διώνη. Λεγόταν και Νάιος Δίας από το αρχαιοελληνικό «ναίω»=κατοικώ, γι’ αυτό και οι αγώνες που διεξάγονταν προς τιμή του κάθε 4 χρόνια στο κοντινό στάδιο λέγονταν Νάια.

Slide 8

Στο τέλος του 5ου αιώνα χτίστηκε ένας μικρός ναός, όπου βάζανε τα αφιερώματα των προσκυνητών. Οι προσκυνητές έδιναν την ερώτησή τους γραμμένη σε ένα έλασμα (φύλλο μαλακού μετάλλου - μολύβδου), αλλά η απάντηση συνήθως δίνονταν προφορικά. Στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., ο περίβολος με τους λέβητες αντικαταστάθηκε από έναν πιο ευρύχωρο χαμηλό πέτρινο περίβολο. Αφού εκεί κατοικούσε ο Δίας και το σύνολο έμοιαζε με σπίτι, ο χώρος ονομάστηκε Ιερά οικία.

Slide 9

Στα χρόνια του Πύρρου (312-272 π.Χ.) χτίστηκαν στοές γύρω γύρω, εκτός από την πλευρά της φηγού. Στο ναό και στις στοές δεν φυλαγόταν τα αφιερώματα των προσκυνητών αλλά των πιστών. Εκείνη την εποχή χτίστηκαν και πολλά άλλα κτίρια: βουλευτήριο, πρυτανείο, θέατρο κτλ. και η Δωδώνη έγινε για ένα διάστημα πρωτεύουσα των Ηπειρωτών.

Slide 10

Μετά το θάνατο του Πύρρου και το γκρέμισμα του ιερού από τους Αιτωλούς το 219 π.Χ., το μαντείο επιδιορθώθηκε από το βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Ε' και επεκτάθηκε αποκτώντας και άλλους χώρους, κολώνες κτλ. Τότε πήρε και την τελική του μορφή, ενώ κατά τον Παυσανία, η φηγός υπήρχε ακόμη.

Slide 11

Το 167 π.Χ., το ιερό, όπως και άλλες 70 ηπειρωτικές πόλεις, καταστράφηκε από τους Ρωμαίους με επικεφαλής τον Αιμίλιο Παύλο , αλλά ανοικοδομήθηκε πάλι από τον Αύγουστο μόλις το 31, μετά τη νίκη του στο Άκτιο, αλλά μετέτρεψε το θέατρο σε αρένα. Από τότε όμως δεν άκμασε ξανά. Ένας από τους τελευταίους χρησμούς σε επίσημο πρόσωπο ήταν αυτός που ζητήθηκε από τον Ιουλιανό τον Παραβάτη για την εκστρατεία του κατά των Πάρθων το 362.

Slide 12

Στα χρόνια του βυζαντίου, όταν ο Θεοδόσιος Ά ήταν βασιλιάς, το 391, κάποιος έκοψε το ιερό δέντρο και το ιερό εγκαταλείφθηκε, ενώ πάνω στα ερείπιά του χτίστηκε χριστιανική εκκλησία. Οι τελευταίες μαρτυρίες χρονολογούνται τον 6ο αιώνα, όταν επιδρομές βαρβάρων ερήμωσαν την περιοχή και με τον καιρό η λάσπη από τις πλαγιές του όρους Τόμαρου σκέπασε τα πάντα.

Slide 13

Το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. με τον Πύρρο βασιλιά και ακολούθησε το σχέδιο που έχουν όλα τα ελληνικά θέατρα. Χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Κατά την τέλεση των Ναΐων προς τιμήν του Νάιου Δία, εκτός από τους αγώνες στο στάδιο γίνονταν και θεατρικοί αγώνες.

Slide 14

Οι Αιτωλοί κατέστρεψαν το θέατρο με τον βασιλιά Δωρίμαχο το 219 π.Χ., αν και την επόμενη χρονιά ο βασιλιάς Φίλιππος Ε' της Μακεδονίας άρχισε τις επισκευές.

Slide 15

Το 167 π.Χ., ο Ρωμαίος στρατηγός Αιμίλιος Παύλος κατέστρεψε το θέατρο ώσπου το 31 π.Χ. το επισκεύασε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος για αλλά χρησιμοποιήθηκε ως αρένα για θηριομαχίες από τους Ρωμαίους. Ο τοίχος που υπάρχει μπροστά από τα πρώτα καθίσματα χτίστηκε εκείνη την εποχή για την προστασία των θεατών από τα θηρία.

Slide 17

Πηγές: wikipedia.org

Summary: Μαθητική εργασία (Στ' τάξη)...

URL:
More by this User
Most Viewed