bel.skali

+54

No comments posted yet

Comments

aniezina (8 years ago)

Смяната на слайдовете се извършва ръчно.

Slide 1

Темата на нашата презентация е природния феномен “Белоградчишките скали”

Slide 2

Белоградчишките скали са едни от най-красивите и популярни български природни забележителности. Целта на тази презентация е да ви запозная с природния феномен и да помогна за популяризирането му. Скалите притежават голям заряд от красота, хармония и история. Важно е да си припомним и да знаем, че има с какво да се гордеем като Българи!

Slide 3

Първо ще разгледаме местонахождението на скалните образувания

Slide 4

Намират се в северозападната част на българия в близост до град белоградчик. На около 70 км от град Монтана и около 50 от град Видин.

Slide 5

На дължина веригата достига близо 30 км а на ширина варира между 3 и 5 км. По протежението и се намират скалните образувания носещи имена като Адам и Ева, Дервишът, Мадоната, Замакът и др.

Slide 6

Скалната верига се дели на няколко основни групи

Slide 7

По-точно, те са три, първата-фалковската е най-източната и там са образуванията Орлов камък, Пчелен камък и др. Втората част известна като централна е точно над град Белоградчик и в нея са най-популярните скали. Гретата Збеговска група включва по-малко образования, като най-известни са Близнаците. На около 4 км от пещерата Лепеница се намира и най-масивното образувание носещо името Динозавъра заради колосалните си размери.

Slide 8

Нека обърнем внимание и на образуването

Slide 9

Започнало преди близо 230 млн години под влиянието на множество атмосферни фактори със сложни имена като денудация и др

Slide 10

Интересен е цвета на скалите. Както знаем, червеното е динамичен цвят привличащ човешкото ок, факта че скалите имат именно червен цвят може би допринася за тяхната пленителност. Червеното се дължи поради същия факт, поради който е червен цвета и на кръвта във вените ни-съдържанието на желязо.

Slide 11

Съвкупността от всички физични и химични процеси, както и от тектонските движения е причината да ес образуват Белоградчишките скали, красиви и пленителни каквито ги познаваме днес.

Slide 12

Ето и нещо интересно-легенди

Slide 13

Освен научно обяснение за образуването на скалите, народа е дал исвоето собствено становище за това как точно са станали причудливите форми на скалите

Slide 14

Много са легендите и преданията едно от най-известните е за красивата сестра Валентина. Преди векове между скалите имало девически и мъжки манастир. Рано всяка сутрин манастирските камбани приканвали за молитва обречените на Бога монахини. Най-младата сред тях, послушницата Валентина, не могла да скрие под расото своята красота. Мълвата за красотата на сестра Валентина се разнесла навред из Римската империя. На един Петровден, когато хората имали право да посещават манастирите, съдбата срещнала Валентина с римлянина Антонио. Любовта им дълго време останала скрита, дори когато влюбеният се качвал по въже в килията на Валентина. Но детският плач не могли да скрият. Валентина била разобличена и изправена пред строгия съд на монасите. Те решили да я анатемосат и изгонят от манастира заедно с детето. В това време откъм хълма се задал Антонио на белия си кон, неподозиращ за жестоката присъда над неговата любима. И станало чудо. Изведнъж над скалите се извила буря, паднал гръм, имало и земетръс. Манастирът се сринал и всичко наоколо се вкаменило - Конникът, Монасите, Валентина, която се превърнала в Мадоната с детето в ръце. Други каменни композиции са Мечката, Дервишът и, Ученичката, тичаща по стръмнината, предпочела меча прегръдка пред опасността да бъде настигната от него. Сред скалите са библейските Адам и Ева, гордият Орел, Гъбите, Хайдут Велко, Момина скала.

Slide 15

Белоградчишките скали не вълнуват хората само от ден два а от цели векове

Slide 16

На тях са се възхищавали множество поети и учени, художници а и най-обикновенни хора. Унгьрския историк феликс Каниц в книгата си "Дунавска България и Балканът" ги описва така: "Общият вид и групировката на скалите, шарката на камъка, от който природата е съставила така хармонично този край, въпреки всички странни и фантастични подробности под блестящата прелест на една променлива светлина, произвежда тук чудно впечатление. когато при лунно осветление видите тези колони от червен пясъчник, които се редят като дърветата на гигантска алея и горните части на които често представляват групи от къщи, паметници, параходи, хора и животни, тогава чак разбирате произхода на окаменелия град в Триполитанска Киринейка, за който се говори в една арабска приказка."

Slide 17

Преди учените люде скалите са интерес и за древните римляни, които оценяват стратегическите им качества и издигат там свои крепостни стени.Както знаем от часовете по история, по времето на турското робство в българия са били унищожени множество църкви паметници и други. Можеби именно стратегическото им разположение с добър изглед към запада, е спасило този феномен от разрушителната ръка ан поробителя, защото Османите също са използвали скалите като крепост

Slide 18

В наши дни също много се говори за красивото място

Slide 19

Най-често напослеък споменаваме скалите във връзка с участието им в конкурса за новите седем чудеса на смета.

Slide 20

Преди месец те поведоха класацията като изместиха дори световноизвестния Гранд каньон. За съжаление наскоро бяхме изместени от Дяволския град в сърбия

Slide 21

Но сме едва на второ място и все още има огромен шанс да поведем оттово. Вие може да направите това като гласувате на сайта. Аз лично го направих и от 7-те си e-mal-а  Има време да подкрепим забележителността си, все пак новите 7 световни чудеса ще станат известни чак 2011 година

Slide 22

Всеки видял някога това природно чудо се влюбва и се връща не веднъж за да почерпи от заряда и да се потопи в красотата на природата! Наистина трябва да сме горди, че “и ний сме дали нещо на света” . Препоръчвам горещо на всеки да посети и подкрепи Белоградчишките скали!

Slide 23

Благодаря за вниманието ви!

Slide 1

Белоградчишките скали

Slide 2

Уникалните Белоградчишките скали са една от най-големите гордости на наша България.

Slide 3

Местонахождение

Slide 4

Местонахождение Скалните образувания се намират в Западния предбалкан близо до град Белоградчик

Slide 5

Местонахождение Скалната верига започва от връх Ведерник и завършва при с.Белотинци.

Slide 6

Основни групи

Slide 7

Основни групи

Slide 8

Образуване

Slide 9

Преди около 230 млн.г., под влияние на водата, ветровете и колебанията на температурата. Образуване

Slide 10

Червеникавият цвят се дължи на железните окиси и хидроокиси Образуване

Slide 11

Така в продължение на милиони години се създават причудливите форми на Белоградчишките скали Образуване

Slide 12

Легенди

Slide 13

Причудливите форми раждат през вековете многобройни легенди, която да обясни невероятната вкаменена хубост. Легенди

Slide 14

Легендата за красивата послушница Валентина Легенди Дервишът и Ученичката, тичаща по стръмнината, предпочела меча прегръдка пред опасността да бъде настигната от него.

Slide 15

В миналото

Slide 16

На Белоградчишките скали са се възхищавали и много учени люде. Феликс Каниц Адолф Бланки Константин Иречек Ф. Каниц В миналото

Slide 17

. Все още се виждат части от старата Римска крепостна стена.

Slide 18

В наши дни

Slide 19

В наши дни Белоградчишките скали се изкачиха на първо място в световната класация за новите седем природни чудеса на света.

Slide 20

В наши дни За кратко, нашата забележителност бе задминала Дяволския град в Сърбия и световноизвестния Гранд каньон в Северна Америка.

Slide 21

И Вие може да помогнете! www.new7wonders.com

Slide 22

Белоградчишките скали са една от най-големите Български забележителности, признати от цял свят. Нека бъдем горди с това!

Slide 23

Благодаря Ви за вниманието! Стела Бръмбарова

Tags: белоградчик

URL:
More by this User
Most Viewed