Tamadun Indus

+9

No comments posted yet

Comments

Slide 1

SUMBANGAN TAMADUN INDUS NUR HAZZAKINAH BINTI JUMAAT LESLEY DESIREE EDANG DAVIES LOVENDER NUMIN

Slide 2

KOMUNIKASI - Mengamalkan sifat keterbukaan. - Kecemerlangan tidak akan dicapai tanpa membuat hubungan serta bertukar pandangan dengan pihak lain - Hubungan dgn Tamadun Mesopotamia & Tamadun Mesir Purba telah memberi manfaat kepada tamadun Indus terutama dalam pertukaran teknologi. Tamadun Indus memperlihatkan bahawa sesebuah masyarakat tidak akan mampu mencapai kecemerlangan tanpa membuat hubungan serta bertukar pandangan dengan pihak lain.

Slide 3

- Hubungan dengan tamadun Mesopotamia membolehkan segala pengaruh dari luar  disesuaikan dengan keadaan tempatan. - Tamadun Indus telah menunjukkan kepada masyarakat dunia moden akan sifat keterbukaan dalam proses pembinaan sesebuah tamadun, termasuk keamanan.  - Tamadun Indus mengajar kita bahawa kedamaian dan keamanan adalah tunjang kepada sesebuah bangsa untuk mencapai kemajuan dan kecemerlangan.  

Slide 4

PENGANGKUTAN Perkembangan teknologi tamadun ini tidak berapa jelas juga. Tetapi apa yang diketahui ialah roda telah dicipta dan digunakan sebagai alat pengangkutan. Sungai Indus berperanan penting kepada kapal-kapal pedagang untuk menjalankan aktiviti perdagangan di kawasan lain.

Slide 5

PEMBINAAN - Tamadun Indus terkenal dgn perancangan Bandar seperti Mohenjo-Daro & Harappa. - Kecermelangan bandar berkait rapat dengan kemajuan dalam bidang geometri & pembinaan. - Pemahaman ilmu geometri orang Indus adalah hasil drpd pertebungan Tamadun Indus dgn Tamadun Mesopotamia &Tamadun Mesir Purba - Perancang bandar disusun berdasarkan bentuk segi empat yg diikuti dgn jalan raya yg lurus. - Pembinaan kolam mandi yang unik yang dikenali sebagai pusat permandian umum. Berukuran 11.8 m panjang,7 m lebar dan 2.4 m dalam. - Mempunyai sistem perparitan tertutup bagi menjamin kebersihan.

Slide 10

- Tamadun Indus berusaha meningkatkan mutu bahan binaan - Masyarakat tamadun Indus tidak bergantung kepada suhu matahari tetapi menghasilkan batu bata dgn pembakaran pada suhu yang tinggi. Pembinaan kuil. (Kuil Vishnu di Deograrh). Empayar Gupta merupakan pelopor kepada pembinaan kuil Hindu yang mempunyai nilai seni keindahan & kemudiannya disebarkan ke seluruh India. Pembinaan benteng penghalang banjir. Pembinaan kincir angin dan terusan yang baik. Rumah dibuat dari tanah lumpur yang keras. Bangunan serta dinding kota dibina dengan batu bata yang sama saiz dan berat. Pinggan mangkuk dibuat dengan baik dan dihiasi dengan lukisan-lukisan.

Slide 11

Pembinaan tembok batu yang tinggi dipercayai berfungsi sebagai kemudahan dalam bentuk perniagaan seperti mengutip cukai. Pembinaan gudang-gudang besar untuk menyimpan bijirin. Pembinaan kubu yang berbentuk rombus mempunyai satu siri platform yang dibina daripada batuan yang bermutu tinggi.

Slide 12

EKONOMI Pertanian merupakan kegiatan ekonomi utama yang dijalankan. Antara jenis tanaman yang yang ditanam ialah padi , barli, gandum & kapas. Menternak binatang ternakan seperti lembu, kambing, & khinzir. Kegiatan perdagangan tidak terhad pada kawasan di utara India, tetapi turut dijalankan dengan negara luar khususnya Tamadun Mesopotamia.

Slide 13

SISTEM KEWANGAN Sumbangan tamadun Indus dalam sistem kewangan ialah penetapan satu sistem timbangan yang seragam

Slide 14

KESIMPULAN Secara keseluruhannya, tamadun Indus mengajar kita bhw kedamaian & keamanan ialah tunjang kpd kekuatan bangsa utk mencapai kemajuan & kecemerlangan.

Slide 15

SEKIAN, TERIMA KASIH………………….

Summary: Kumpulan kawan saya juga yang buta. Enjoy..

URL:
More by this User
Most Viewed