SUMBANGAN TAMADUN YUNANI

+4

No comments posted yet

Comments

Slide 3

POLITIK

Slide 4

(c) Antara ciri2 demokrasi yg diamalkan oleh Malaysia skrg ialah: - Sist. Pmerintahannya trdiri drpd 3 komponen utama iaitu: i. Bdn pmrintahan. (mpyai kuasa eksekutif) ii. Bdn prundangan. (trdri drpd Dewan Negara & Dewan Rakyat) iii. Bdn kehakiman. - Wujud sist. Pilihan raya, rakyat diberi kuasa memilih ahli Dewan Rakyat.

Slide 5

Perundangan Sistem perundangan yang melibatkan sistem Juri untuk mengadili sesebuah kes di mahkamah adalah diwarisi daripada tamadun Yunani sendiri.

Slide 6

Bidang Falsafah

Slide 7

SENI BINA Seni bina zaman Yunani seperti Acropolis (pusat pentadbiran) merupakan warisan yang masih dikagumi & merupakan tapak pelancongan yang berharga. Selain itu juga, ia juga menjadi contoh untuk seni bina kini.

Slide 10

SAINS & TEKNOLOGI Manusia kini banyak mewarisi ilmu sains daripada zaman Yunani contohnya bidang Astronomi, fizik, perubatan & seni bina. Teori-teori seperti Teoram pythagoras dan Prinsip Archemedes masih digunakan pada masa kini. Selain itu juga, Ahli matematik Yunani juga mewujudkan sistem angka yang dikenali sebagai angka herodianic dan ionic.

Slide 11

KESUSASTERAAN Tamadun Yunani telah memberi sumbangan yang besar kepada kita dari segi kesusasteraan. Antara hasil kesusateraan yang manjadi rujukan ialah dua epik Yunani iaitu Illiad dan Odyssey yang menceritakan tentang peperangan Trojan antara Troy dengan Archaea pd thn 1184 S.M.

Slide 12

SUKAN Sukan Olimpik yang diperkenalkan tamadun Yunani pada tahun 776 S.M. masih diadakan w/pun dlm bntk yang berbeza.

Summary: This slide also make by my friends.. Enjoy

URL:
More by this User
Most Viewed