ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ - Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

+8

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Χαρακτηριστικά Αναγέννησης: Τάση προς την αλήθεια, κοσμικοποίηση της ιερατικής αυστηρότητας του παρελθόντος δηλ. η Παναγία δεν είναι εξωγήινη. Η φύση είναι ο μεγάλος δάσκαλος. Δεν αντιγράφεται όμως. Διερευνώνται οι νόμοι που τη διέπουν. Ο ζωγράφος σπουδάζει ανατομία κι έτσι αποδίδει το σώμα. Προοπτική, χρωματική προοπτική (π.χ. το κόκκινο δίνει την εντύπωση του κοντινού, το μπλε του μακρινού).

Slide 29

Σχεδόν αδιόρατη γκριμάτσα: δίνει ερωτηματικό Μαλλιά: σχεδόν κάθε τρίχα χωριστά Ατμόσφαιρα: γεμάτη μυστήριο. Το μυστήριο είναι η ψυχή των έργων του

Slide 1

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ 1452 – 1519 © Πέτρος Φραντζέσκος

Slide 2

ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1452-1482 Τα πρώτα βήματα στη Φλωρεντία

Slide 3

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι (Leonardo da Vinci) γεννήθηκε στη μικρή πόλη της Ιταλίας Βίντσι το 1452. Το όνομά του σημαίνει: «Ο Λεονάρντο απ’ το Βίντσι». Ο Λεονάρντο αποτελεί την προσωποποίηση του Αναγεννησιακού ανθρώπου. Ήταν ουμανιστής και οικουμενικός άνθρωπος, αφού υπήρξε ζωγράφος, γλύπτης, εφευρέτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός και επιστήμονας.

Slide 4

Ο Λεονάρντο μεγάλωσε με τον πατέρα του Πιέρο ντα Βίντσι στην πόλη της Φλωρεντίας, όπου από πολύ μικρή ηλικία ζωγράφιζε ό,τι έβλεπε γύρω του: φυτά, ζώα και πουλιά. Ο Λεονάρντο δεν πήγε σχολείο όπως τα άλλα παιδιά. Αντίθετα μελετούσε ατέλειωτες ώρες τα λουλούδια, τα δέντρα και τα ζώα. Πάντα έλεγε ότι η φύση είναι ο πιο σοφός δάσκαλος του ανθρώπου.

Slide 5

Σε ηλικία 14 ετών, ο πατέρας του τον πήγε ως μαθητευόμενο στο εργαστήριο ενός φίλου του, του Φλωρεντίνου ζωγράφου και αρχιτέκτονα Αντρέα ντελ Βερόκιο, στο πλάι του οποίου παρέμεινε έως το 1480. Χάρη στο δάσκαλό του, ο Λεονάρντο γνώρισε την υψηλή κοινωνία της Φλωρεντίας και φυσικά την οικογένεια των Μεδίκων, τους προστάτες του δασκάλου του. Το εργαστήρι του Βερόκιο ήταν ένα μικρό πανεπιστήμιο των τεχνών. Εκεί ο Λεονάρντο έμαθε: να ζωγραφίζει να φτιάχνει καλούπια από μπρούντζο, έπιπλα, ακόμη και λάβαρα. Ο νεαρός Λεονάρντο ήταν πολύ όμορφος και ο Βερόκιο τον χρησιμοποίησε ως μοντέλο, όταν έφτιαξε το άγαλμα του Δαυίδ που νίκησε τον Γολιάθ. Αντρέα ντελ Βερόκκιο

Slide 6

Η πρώτη  σπουδή του Λεονάρντο στο εργαστήρι του Βερόκιο ήταν το Σχέδιο τοπίου στην κοιλάδα του Άρνου (1473). Ο Λεονάρντο το έχει σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια. Αυτά που έμαθε από τέτοιες σπουδές της φύσης, τα χρησιμοποίησε σε πίνακες που ζωγράφισε αργότερα, αφού σχεδόν σε κάθε πίνακά του διακρίνεται και ένα τοπίο στο φόντο.

Slide 7

Ο Λεονάρντο ήταν πολύ ανήσυχος άνθρωπος. Σκεφτόταν διάφορες ιδέες και τις σημείωνε. Οι σημειώσεις του, που έχουν συγκεντρωθεί σε 20 τόμους, συνοδεύονται από σκίτσα και σχέδια. Μερικά απ’ τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε είναι η βοτανολογία, το πέταγμα των πουλιών, η ανατομία του ανθρώπινου σώματος και άλλα. Σε μια σελίδα, υπάρχουν σημειώσεις για πολλά και διαφορετικά θέματα. Ένα από τα μεγα-λύτερα μυστήρια είναι ο γραφικός του χαρακτήρας. Όλες οι σημειώσεις είναι γραμμένες ανάποδα από αρι-στερά προς τα δεξιά. Χρειάζεται καθρέφτης για να τις διαβάσεις. Αυτό έκανε πολλούς να σκεφτούν ότι ο Λεονάρντο ήθελε να κρύψει κάτι.

Slide 8

Δείγματα γραφής του Ντα Βίντσι

Slide 9

Μελέτη του Λεονάρντο για το ανθρώπινο σώμα και την ανατομία Μελέτη του Λεονάρντο για την ανατομία του λάρυγγα και του ποδιού

Slide 10

Μελέτη του Λεονάρντο για το έμβρυο Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου (1490) Το σχέδιο «ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου» α-πεικονίζει έναν άνθρωπο σε 2 θέσεις που η μια καλύπτει την άλλη. Μόνο τα πόδια και τα χέρια αλλάζουν θέση. Το σχέδιο, αλλά και οι σημειώσεις του ονομάζονται «Ο Κανόνας των Αναλογιών του ανθρώπινου σώματος». Πχ. Ο Λεονάρντο είχε βρει ότι το μήκος των χεριών του άντρα είναι ίσο με το ύψος του, κτλ. Ο Λεονάρδο μένει έκθαμβος μπροστά στις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος, τις παρατηρεί, προσπαθεί να τις αξιοποιήσει και να καταλάβει το μυστήριό τους.

Slide 11

Σπουδή Βοτανικής Σπουδή στα λουλούδια Κρίνος

Slide 12

Ο Λεονάρντο μελετούσε την αεροδυναμική  παρατηρώντας σχολαστικά  το πέταγμα των πουλιών και των εντόμων. Αποτέλεσμα ήταν να σχεδιάζει ιπτάμενες μηχανές! Σπουδή στο πέταγμα των πουλιών Σχέδιο ιπτάμενης μηχανής

Slide 13

Κι άλλες ιπτάμενες μηχανές. Ο Λεονάρντο ανακάλυψε το ελικόπτερο.

Slide 14

Ευαγγελισμός, 1472. Τέμπερα και λάδι σε ξύλο. Πινακοθήκη Ουφίτσι, Φλωρεντία Ο Λεονάρντο χρησιμοποίησε όσα είχε μάθε από τις μελέτες του για να ζωγραφίζει τους πίνακές του. Για παράδειγμα, στον παραπάνω πίνακα ζωγράφισε τα φτερά του αγγέλου μ’ αυτά που είχε μάθει, παρατηρώντας το πέταγμα των πουλιών.

Slide 15

Πολεμικές μηχανές. Γιγάντιο κανόνι Μηχανή που εκσφενδονίζει βέλη και γιγάντιο βέλος

Slide 16

Το Άρμα είναι ένα από τα πιο γνωστά σχέδια του (1485).  Σαν σχήμα μοιάζει με τα στρατιωτικά τανκς! Η βάση του σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει πολλά μικρά και ελαφριά κανόνια. Στο κάτω μέρος του Άρματος  είχε σχεδιάσει μηχανισμούς με ρόδες, που του έδιναν κίνηση. Πάνω από την βάση υπήρχε ένα κωνικό ξύλινο περίβλημα που προστάτευε το πλήρωμα του Άρματος. Ψηλά βρίσκονταν ένα σημείο από όπου το πλήρωμα θα παρατηρούσε  όλο το πεδίο της μάχης και θα αποφάσιζε  πού θα κινηθεί.

Slide 18

Μπορεί να γνωρίσαμε ότι ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ανακάλυψε το ελικόπτερο, το τανκ, τη στολή κατάδυσης, ακόμα και τα πρώτα είδη αεροπλάνων. Υπάρχουν όμως και άλλες εφευρέσεις του που είναι λιγότερο γνωστές: Ήταν αυτός που σχεδίασε την πρώτη στολή για... αστροναύτες, όταν αυτοί κινούνταν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Ήταν αυτός που, όπως παραδέχονται πολλοί επιστήμονες, ανακάλυψε το τηλεσκόπιο και όχι ο Γαλιλαίος. Υπήρξε ο πρώτος που σκέφτηκε και σχεδίασε τις αυτόματες κυκλικές πόρτες, αυτές τις γνωστές μας πόρτες που συναντάμε στις εισόδους τραπεζών. Επινόησε τα αυτόματα πολεμικά όπλα. Σχεδίασε ένα από τα πιο βασικά εργαλεία σε ένα σπίτι, το ψαλίδι. Τα πτυσσόμενα έπιπλα είναι δική του ιδέα.

Slide 19

Σε ηλικία 20 ετών ο Λεονάρντο βοήθησε το δάσκαλό του Βερόκκιο να τελειώσει αυτόν τον πίνακα. Λέγεται, ότι ο Λεονάρντο ζωγράφισε τον άγγελο που γονατίζει στην αριστερή γωνία. Όλοι έμειναν κατάπληκτοι όταν είδαν τον άγγελο, που έμοιαζε να είναι ζωντανός, σε αντίθεση με τις άλλες μορφές. Ακόμη κι ο Βερόκκιο είπε: «Χάθηκα! Υπάρχει κάποιος, που ζωγραφίζει καλύτερα από εμένα». Και ένιωσε τόσο άβολα που τον είχε ξεπεράσει ο μαθητής του, που δεν ζωγράφισε ποτέ ξανά. Η Βάπτιση του Χριστού. Αντρέα Ντελ Βερόκιο, 1472. Λάδι. Πινακοθήκη Ουφίτσι, Φλωρεντία

Slide 20

Ο Ντα Βίντσι ζωγράφισε υπέροχα πορτρέτα. Σ’ αυτόν τον πίνακα χρησιμοποίησε τις γνώσεις του σχετικά με τη φύση και την επιστήμη για να φτιάξει το φόντο που είναι τόσο πραγματικό όσο και η γυναίκα. Αυτός ο πίνακας είναι πολύ λείος. Δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει μια πινελιά. Προσωπογραφία της Τζινέβρα ντε Μπέντσι, 1474, Τέμπερα σε ξύλο, Εθνική Πινακοθήκη, Ουάσιγκτον

Slide 21

Η Μαντόνα Μπενουά, 1478, Τέμπερα σε ξύλο. Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη Ο Λεονάρντο ήταν από τους πρώτους ζωγράφους που παρίστανε την Παναγία να χαμογελά και να παίζει με τον μικρό Ιησού. Μέχρι τότε οι ζωγράφοι τους παρίσταναν πολύ σοβαρούς.

Slide 22

Άγιος Ιερώνυμος (ημιτελές), 1481. Μουσείο Βατικανού, Ρώμη. Ο Λεονάρντο άφησε αυτούς τους δύο πίνακες μισοτελειωμένους. Και δεν ήταν οι μόνοι. Ίσως γιατί ήταν πολύ απασχολημένος με τα πειράματα και τις εφευρέσεις του. Με τον πίνακα όμως του Αγίου Ιερωνύμου έδειξε με πόση ακρίβεια μπορούσε να αποδώσει την ανθρώπινη ανατομία την οποία είχε αρχίσει να μελετά. Η προσκύνηση των Μάγων (ημιτελές), 1481-82. Πινακοθήκη Ουφίτσι, Φλωρεντία.

Slide 23

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1482-1499 Η δραστηριότητά του Λεονάρντο στο Μιλάνο

Slide 24

Ο Λεονάρντο ήθελε να φύγει απ’ τη Φλωρεντία. Έτσι, το 1482, σε ηλικία 30 ετών, έγραψε μια επιστολή στον πανίσχυρο δούκα του Μιλάνου, Λουντοβίκο Σφόρτσα, στην οποία παρουσίαζε τον εαυτό του, ως μηχανικό και όχι ως ζωγράφο. Ο δούκας, επειδή είχε να αντιμετωπίσει εξωτερικούς εχθρούς, ήθελε όπλα και ο Λεονάρντο είπε ότι μπορούσε να φτιάξει αυτά και οτιδήποτε άλλο του ζητούσε. Μόνο στο τέλος της επιστολής έλεγε ότι μπορούσε να κάνει και έργα τέχνης. Ο Λουντοβίκο τον δέχτηκε κι έτσι το 1482, ο Λεονάρντο μετακόμισε στο Μιλάνο, όπου ασχολήθηκε περισσότερο με το σχεδιασμό πολεμικών μηχανών και άλλων εφευρέσεων.

Slide 25

Στο Μιλάνο όμως έφτιαξε και κάποια έργα τέχνης. Ένας απ’ τους πρώτους πίνακες που ζωγράφισε στην πόλη αυτή ήταν η «Παναγία των Βράχων», το 1488, που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου.

Slide 26

Ο Λεονάρντο τοποθετεί τις μορφές σ’ ένα φανταστικό, μαγευτικό τοπίο. Οι γνώσεις του, απ’ τις μελέτες που έχει κάνει για τη φύση, τον βοηθούν να απεικονίσει μ’ έναν μοναδικό τρόπο τους βράχους, φυτά φυτρωμένα στους βράχους, τη λίμνη στο βάθος κτλ. Τοποθετεί λοιπόν την Παναγία μέσα στη φύση και όχι μέσα σ’ ένα ανάκτορο όπως έκαναν οι ζωγράφοι τον 15ο αιώνα. Δημιουργεί σχέσεις μεταξύ των μορφών: Η Παναγία ακουμπά με τρυφερότητα τον Ιωάννη τον Βαπτιστή (αριστερά) και είναι σαν να μιλάει στον άγγελο (δεξιά). Ο άγγελος μισοκοιτάζει τον θεατή και δείχνει τον Ιωάννη. Ο Ιωάννης προσεύχεται στο Χριστό. Ο Χριστός (κάτω δεξιά) ευλογεί.

Slide 27

Αυτός ο πίνακας ήταν επανάσταση στη ζωγραφική. Ο Λεονάρντο ζωγράφισε τις μορφές χωρίς περιγράμματα, σε αντίθεση με ό,τι έκαναν οι ζωγράφοι μέχρι τότε. Οι μορφές βγαίνουν μέσα από το φόντο. Είναι στενά δεμένες με το σκούρο τοπίο. Ο πίνακας έχει δύο πηγές φωτός: Φως μπαίνει από το άνοιγμα της σπηλιάς και Φως εκπέμπουν τα ίδια τα πρόσωπα των μορφών. Έτσι, ο Λεονάρντο πετυχαίνει να κάνει τρισδιάστατο το τοπίο, αλλά και τις μορφές.

Slide 28

Η Παρθένος με το Βρέφος. Πίνακας του Φιλιππίνο Λίπι. Τέμπερα και λάδι σε ξύλο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης Προσέξτε πόσο ζωντανές είναι οι μορφές στον πίνακα του Λεονάρντο. Δείτε τις ίδιες μορφές, της Παναγίας και του Χριστού, πόσο ψυχρά και σκληρά είναι ζωγραφισμένες από έναν ζωγράφο της ίδιας εποχής.

Slide 29

Η Παρθένος των Βράχων. 1506. Τέμπερα σε ξύλο. Εθνική Πινακοθήκη, Λονδίνο Η Παρθένος των Βράχων άρεσε σε πολύ κόσμο, γιατί, λίγα χρόνια μετά, ο Λεονάρντο ξαναζωγράφισε το ίδιο ακριβώς θέμα. Έκανε μια ρεπλίκα. Δηλαδή ο ίδιος ο δημιουργός αντέγραψε το έργο του. Έτσι, οι δυο πίνακες μοιάζουν να είναι σχεδόν ίδιοι.

Slide 30

Μυστικός Δείπνος, περίπου 1495-1498. Τοιχογραφία, τέμπερα σε γύψο Σάντα Μαρία ντέλλε Γκράτσιε, Μιλάνο. Ο Μυστικός Δείπνος είναι η πιο σπουδαία δουλειά του Λεονάρντο. Είναι τοιχογραφία και βρίσκεται στο Μιλάνο της Ιταλίας, στην τραπεζαρία του μοναστηριού Σάντα Μαρία ντέλλε Γκράτσιε. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πολυτιμότερα έργα στην ιστορία της τέχνης.

Slide 31

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ο Λεονάρδο ζωγραφίζει το Μυστικό Δείπνο τη στιγμή που ο Χριστός λέει στους μαθητές του: «Κάποιος από εσάς θα με προδώσει». Μόλις οι μαθητές ακούνε αυτήν τη λέξη δημιουργούν 4 μικρές ομάδες και αρχίζουν ζωηρότατα να αντιδρούν: «Ποιος είναι αυτός που θα προδώσει;». Ιωάννης Πέτρος Ιούδας Βαρθολομαίος Ανδρέας Ιάκωβος μικρότερος Ιάκωβος μεγάλος Θωμάς Φίλιππος Ματθαίος Θαδαίος Σίμωνας

Slide 32

Και αυτές οι ομάδες τοποθετούνται δεξιά και αριστερά από έναν ήρεμο Χριστό. Ο Λεονάρντο έδωσε στις μορφές των Αποστόλων μια μοναδική αίσθηση κίνησης που κανείς δεν είχε ξαναδεί μέχρι τότε. Μυστικός Δείπνος, λεπτομέρεια

Slide 33

Ο ΧΩΡΟΣ Όλα αυτά γίνονται σε έναν εσωτερικό χώρο. Στα πλάγια κρέμονται χαλιά, ενώ στο βάθος υπάρχουν τρία παράθυρα απ’ όπου εικονίζεται ένα θαυμάσιο τοπίο. Στην οροφή διακρίνονται ξύλινα χωρίσματα.

Slide 34

Η τραπεζαρία του μοναστηριού Σάντα Μαρία ντέλλε Γκράτσιε στο Μιλάνο. Στο βάθος φαίνεται η τοιχογραφία, όπου εικονίζεται ο Μυστικός Δείπνος Ο ΧΩΡΟΣ Με όλα αυτά τα στοιχεία ο καλλιτέχνης προεκτείνει τον πραγματικό χώρο της τραπεζαρίας του Μοναστηριού. «Τρυπά» κυριολεκτικά τον επίπεδο τοίχο με τη ζωγραφική του και δημιουργεί άλλο ένα δωμάτιο, όπου γίνεται ο Μυστικός Δείπνος.

Slide 35

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ Η ΦΘΟΡΑ Σήμερα κάποια μέρη του Μυστικού Δείπνου είναι κατεστραμμένα, γιατί η μπογιά έχει ξεφλουδίσει. Αυτό έγινε γιατί ο Λεονάρντο ήταν και ερευνητής. Πειραματιζόταν και έφτιαχνε δικές του μπογιές. Οι μπογιές που κατασκεύασε για τον Μυστικό Δείπνο φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο καλές.

Slide 36

Η απεικόνιση του Μυστικού Δείπνου πριν τον Λεονάρντο Μέχρι τότε οι ζωγράφοι απεικόνιζαν το Μυστικό Δείπνο τη στιγμή που ο Ιησούς ευλογούσε το ψωμί και το κρασί και όχι τη στιγμή της προδοσίας, όπως έκανε ο Λεονάρντο. Αυτός δηλαδή άλλαξε το θέμα της παράστασης. Επίσης, είναι διαφορετική η θέση του Ιούδα. Πριν τον Λεονάρντο ο Ιούδας τοποθετούνταν από την άλλη μεριά του τραπεζιού, για να ξεχωρίζει. Ο Λεονάρντο τον τοποθέτησε μαζί με τους άλλους μαθητές. Αντρέα, Κατάνιο, Μυστικός Δείπνος, 1445-1450, τοιχογραφία στην τραπεζαρία του μοναστηριού της Αγίας Απολλωνίας στην Φλωρετνία.

Slide 37

ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1500-1519 Δραστηριότητα στη Φλωρεντία, Μιλάνο, Ρώμη και Γαλλία

Slide 38

Στην τρίτη περίοδο της δραστηριότητας του Λεονάρντο ανήκει η Μόνα Λίζα ή Τζοκόντα, μια προσωπογραφία που ξεκίνησε το 1503 και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι. Η Μόνα Λίζα, γνωστή και ως Τζιοκόντα, ήταν σύζυγος του Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο και καταγόταν από τη Φλωρεντία. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι άρχισε να ζωγραφίζει την προσωπογραφία της στη Φλωρεντία το 1503 και πιθανόν το τελείωσε το 1506.

Slide 39

Η κυρία αυτή κάθεται σε ένα παράθυρο και σταυρώνει τα αριστουργηματικά της χέρια. Τα χέρια αυτά έχουν μια αριστοκρατική απαλότητα, όπως άλλωστε το δέρμα και γενικότερα η έκφρασή της. Η ΜΟΡΦΗ

Slide 40

Χαρακτηριστικό είναι ότι της λείπουν τα φρύδια και ότι έχει πολύ μεγάλο μέτωπο. Ήταν τότε μόδα στις γυναίκες να ξυρίζουν τα φρύδια τους και να κόβουν τα μπροστινά μαλλιά, για να δημιουργούν ευρύ μέτωπο. Η ΜΟΡΦΗ

Slide 41

Σε όποιο σημείο κι αν σταθεί κανείς να κοιτάξει τον πίνακα, η Μόνα Λίζα θα κοιτά κατευθείαν μέσα στα μάτια του με ένα μυστηριώδες ύφος, που δημιουργούν το αινιγματικό χαμόγελό της και το βλέμμα της. Η ΜΟΡΦΗ

Slide 42

Η μορφή αυτή με το μυστηριώδες βλέμμα βρίσκεται μπροστά από ένα μαγικό τοπίο, βγαλμένο από παραμύθι. Το τοπίο αυτό αποτελεί το φόντο της μορφής. Ένα τοπίο των βράχων με ένα ποτάμι, με ένα δρομάκι με χίλια δυο λυρικά πράγματα. Με έναν περίεργο τρόπο η Μόνα Λίζα και το φόντο της μοιάζουν να μπερδεύονται μεταξύ τους. ΤΟ ΦΟΝΤΟ

Slide 43

Ο Λεονάρντο μετά τη Μόνα Λίζα δε ζωγράφισε πολλούς πίνακες. Ασχολούνταν περισσότερο με τα πειράματα και τις εφευρέσεις του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, τα έζησε στη Γαλλία, στην αυλή του βασιλιά Φραγκίσκου Α΄. Πέθανε στη Γαλλία το 1519. Φραγκίσκος Α΄, βασιλιάς της Γαλλίας

Slide 44

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν ένας απ’ τους πρώτους καλλιτέχνες, που ό,τι ζωγράφιζε προσπαθούσε να το κάνει να μοιάζει αληθινό (ρεαλιστικό). Οι άνθρωποι που ζωγράφιζε, έμοιαζαν σαν να είναι ζωντανοί και να κινούνται. Βάκχος, 1511-1517, του αποδίδεται, Παρίσι,, Η Παναγία και το βρέφος με την Αγία Άννα, 1500-1510, Μουσείο Λούβρου, Παρίσι

Slide 45

Χρησιμοποίησε σκούρες σκιές και φωτεινά χρώματα για να κάνει τη ζωγραφιά να μοιάζει σαν να βγαίνει από τον πίνακα και να πλησιάζει τον θεατή. Ιωάννης ο Βαπτιστής, 1511-1517, Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου Η κυρία με την ερμίνα, 1485, Μουσείο Czartoryski, Κρακοβία Πολωνίας

Slide 46

Ο Λεονάρντο έδινε μεγάλη σημασία στο φόντο. Αυτό αποτελούσε σπουδαίο μέρος του πίνακα. Προσπαθούσε πάντα να ζωγραφίζει τα τοπία πλησιάζοντας όσο περισσότερο γινόταν την πραγματική φύση. Λεπτομέρεια από την Παναγία των Βράχων

Slide 47

Οι περισσότεροι απ’ τους πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που γνωρίσαμε, βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη και ένας μόνο βρίσκεται στην Αμερική

Slide 48

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΗΓΕΣ Χρύσανθου Χρήστου, Η Ιταλική ζωγραφική κατά τον 16ο αιώνα, Αθήνα 1986. Heinrich Wölfflin, Η κλασική τέχνη, μετάφραση Στέλιος Λυδάκης, Αθήνα 1997. Giorgio Vasari, Καλλιτέχνες της Αναγέννησης, μετ. Στέλιος Λυδάκης, Αθήνα 1995. Ιστορία της Τέχνης, Larousse, τ. 3, Αθήνα 1990. Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Αθήνα 1998, Modern Times Πανεπιστημιακές παραδόσεις του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιου Λυδάκη κατά το ακαδημαϊκό έτος 1997-1998 http://www.wga.hu/index1.html http://www.netschoolbook.gr/renais.html http://www.matia.gr/library/ebook_03/008_art_history.html http://texni-zoi.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html

Tags: λεονάρντο ντα βίντσι ιστορία της τέχνης στ΄ δημοτικού αναγέννηση ουμανισμός μόνα λίζα τζιοκόντα τζοκόντα μυστικός δείπνος

URL: