Η Ελ ά και το λάδι

+8

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η Ελ ά και το λάδι Μια εργασία του Β’2 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξ/πολης Σχολικό έτος 2007-2008

Slide 2

Θρησκεία Τεχνολογία Μύθοι Σύμβολα Οικονομία Διατροφή 1η Φάση

Slide 3

Θρησκεία Τεχνολογία Μύθοι Σύμβολα Οικονομία Διατροφή 2η Φάση Βάφτιση Ευχέλαιο Λιοτρίβια Αθηνά Νίκης Ολυμπιακοί Αγώνες Προϊόντα

Slide 4

Σκοποί και στόχοι Η ευαισθητοποίηση των μαθητών για την προστασία του περιβάλλοντος. Να γνωρίσουν οι μαθητές τη χώρα τους με αφορμή την καλλιέργια της ελιάς. Να αναζητήσουν πληροφορίες για τα προϊόντα της ελιάς και τη χρησιμότητά τους στη διατροφή μας. Να συνεργαστούν με φορείς και πρόσωπα εκτός του σχολικού τους περιβάλλοντος. Τέλος να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας, να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ τους.

Slide 5

ΕΛΙΑ ΈΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η ελιά απόλυτα συνδεδεμένη με το ελληνικό τοπίο και τη ζωή των Ελλήνων από την αρχαιότητα ως σήμερα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς ποιητές και ζωγράφους. Η ύπαρξη της ελιάς και η καλλιέργειά της είναι τόσο παλιά, που χάνεται στο χρόνο. Υπολείμματα κατεργασίας άγριας ελιάς έχουν βρεθεί στο Σουφλί. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως η ελιά ήταν το ιερό δέντρο της αφθονίας, πηγή ζωής και υγείας. Επιπλέον, είναι το δέντρο της ειρήνης. Η θεότητα Ειρήνη, που ήταν κόρη του Δία, εικονιζόταν με κλαδί ελιάς. Στους πολέμους, ήταν το σύμβολο για τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων. Η ελιά καλλιεργείται στην πατρίδα μας από τα αρχαία χρόνια. Η ελιά είναι αιωνόβιο δέντρο και αειθαλές (διατηρεί τα φύλλα όλο το έτος). ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ Καλλιεργείται κυρίως σε παραθαλάσσια μέρη και νησιά, όπου δεν κάνει πολύ κρύο. Φημισμένοι ελαιώνες της πατρίδας μας υπάρχουν στην Καλαμάτα,στη Μυτιλήνη, στην Κρήτη κ.α. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ H συγκομιδή του καρπού της ελιάς αρχίζει από το Σεπτέμβριο και τελειώνει το Φεβρουάριο-Μάρτιο.Τα παλιά τα χρόνια όταν ήταν καιρός να μαζέψουν τις ελιές, πήγαιναν όλοι στον ελαιώνα. Ακόμη και τα παιδάκια πήγαιναν να βοηθήσουν με μεγάλα καλάθια, τα κοφίνια.Όσες ελιές ήταν ψηλά στα δέντρα τις κτυπούσαν με το ραβδί για να πέσουν. Οι άνδρες έβαζαν σκάλα για να φτάσουν τις ελιές που ήταν ψηλά.Οι γυναίκες και τα παιδιά μάζευαν τις ελιές που έπεφταν και τραγουδούσαν. Σήμερα τις ελιές τις μαζεύουν συνήθως οι εργάτες. Απλώνουν μεγάλα πανιά γύρω-γύρω από το δέντρο.Ραβδίζουν γρήγορα…….Μαζεύουν γρήγορα…… Φορτώνουν γρήγορα για να φτάσουν οι ελιές στο εργοστάσιο και να μπουν σε σακουλάκια. Εμείς θα τις βρούμε έτοιμες στο σούπερ-μάρκετ.

Slide 6

ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ Η ελιά θεωρείται ευλογημένο δέντρο, επειδή τίποτα από αυτήν δεν πάει χαμένο.Ο καρπός της προορίζεται προς βρώση ή για παραγωγή λαδιού. Τα φύλλα της γίνονται τροφή για τα ζώα, το ξύλο της μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη, αλλά και στην ξυλογλυπτική. Τίποτα δεν πετιέται. Ο πυρήνας χρησιμοποιείται για εξαγωγή πυρηνέλαιου. ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Εκτός από τη μαγειρική το χρησιμοποιούσαν για το φωτισμό των σπιτιών. Στα λυχνάρια και στα καντήλια έβαζαν ελαιόλαδο και ένα φιτίλι που καιγόταν και φώτιζε. Η θρησκεία μας χρησιμοποιεί το ελαιόλαδο στο μυστήριο του βαπτίσματος , στο ευχέλαιο και ο ιερέας πολλές φορές αλείφει με λάδι τους ασθενείς , για να ζητήσει τη θεία χάρη και να θεραπεύσει τις σωματικές και ψυχικές ασθένειες.

Slide 7

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΑ Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν τον κότινο ,ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς, για να το δώσουν ως βραβείο στους ολυμπιονίκες. Επίσης χρησιμοποιούσαν λάδι για να επουλώσουν πληγές στο σώμα τους, το έβαζαν στα μαλλιά τους, για να είναι υγιή και λαμπερά. Στους ολυμπιονίκες έδιναν αμφορείς, που ήταν γεμάτοι με λάδι εξαιρετικής ποιότητας. ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ Μετά τον κατακλυσμό, το περιστέρι του Νώε έφερε στην κιβωτό το φύλλο ελιάς, Επίσης ο Χριστός πήγε να προσευχηθεί στο όρος των Ελαιών. ΣΗΜΕΡΑ Σήμερα χρησιμοποιούμε το λάδι σε συνταγές μαγειρικής, στη ζαχαροπλαστική στην παραγωγή σαπουνιού, Παρασκευή αλοιφών, κονσερβοποίηση ψαριών ,σαν λούστρο για τα πασχαλινά αυγά, ενώ το λάδι κατώτερης ποιότητας στην παραγωγή λαδιού για τις μηχανές. Το λάδι ονομάζεται ‘υγρό χρυσάφι’ γιατί είναι πολύτιμο δώρο της φύσης. Ανεκτίμητη είναι η αξία του για τη διατροφή, την υγεία και τον πολιτισμό μας.

Slide 8

ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ Μάνα και θυγατέρα έχουν το ίδιο όνομα Παίρνει νερό και δίνει λάδι. Στα δέντρα πάνω κρέμεται Στις εκκλησιές κοιμάται Και τα χρυσά της κόκαλα Μες τη φωτιά τα βάζω. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ Η αλήθεια επιπλέει σαν το λάδι. Πρώτο θεμέλιο του σπιτιού: ψωμί, κρασί, και λάδι. Όσο παλιώνει η ελιά και πιο πολύ καρπίζει. Αν έλειπαν τα λάδια σου, να δω τις μαγεριές σου.

Slide 9

ΦΡΑΣΕΙΣ «Η θάλασσα είναι λάδι» «Βγαίνω λάδι» «Του βγάζω το λάδι» «Βάζω λάδι στη φωτιά» «Βγάζω κι από την πέτρα λάδι» «Περνάω με ψωμί κι ελιά» «Τον λάδωσε και έκανε την δουλειά του»

Slide 10

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ Για να πάρουμε το λάδι, ο καρπός συνθλίβεται με μηχανικά μέσα. Τα παλιά χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μεγάλους πέτρινους τροχούς για να συνθλίψουν τον καρπό και να πάρουν το λάδι του. Σήμερα οι ελιές μπαίνουν σε μηχανές με ανοξείδωτους τροχούς, αφού πρώτα πλένονται και διαχωρίζονται από τα φύλλα. Στη συνέχεια πολτοποιούνται και συμπιέζονται. Προστίθεται νερό στον πολτό και αφού περάσει από μηχανές που φιλτράρουν, το νερό και το λάδι ξεχωρίζονται. Η διαδικασία είναι φυσική χωρίς να προστίθενται άλλα υλικά (πέρα από το νερό).

Slide 11

ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Ελαιώνας: τόπος κατάφυτος από ελιές Ελαιόδεντρο: δέντρο της ελιάς Ελαιοφυτεία: ο ελαιώνας Ελαιουργείο: εργοστάσιο παραγωγής λαδιού Ελαιογραφία: ζωγραφική με λαδομπογιές Ελαιόκαρπος: ο καρπός της ελιάς Ελαιοπυρήνας: ο καρπός της ελιάς Λαδόψωμο: φέτα ψωμιού αλειμμένη με λάδι Λιομαζώχτρα: αυτή που μαζεύει ελιές Λιόκλαδο: κλαδί ελιές Λιόλαδο: λάδι ελιάς Λιόπανο: πανί συλλογής ελιών Λιοτρίβι: ελαιοτριβείο Λιοτόπι: τόπος γεμάτος ελαιόδεντρα Λιοστάσι: ο ελαιώνας

Slide 26

Η Ελ ά και το λάδι Μια εργασία του Β’2 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξ/πολης Σχολικό έτος 2007-2008

URL:
More by this User
Most Viewed
Previous Page Next Page
Η Ελ  ά και το λάδι
Η Ελ ά κ...
 
 
 
Previous Page Next Page