Бъдни вечер

+108

No comments posted yet

Comments

Slide 2

Бъдни вечер (24 декември) се нарича още Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Това е денят преди Рождество Христово и три дена преди Стефановден. Денят завършва с празнична постна вечеря: чушки, сарми, жито, тиквеник, ошав, пчелен мед, чесън, орехи, плодове, обреден хляб.

Slide 3

Рождество Христово, също Коледа, Божик или Божич е един от най-големите църковни празници в християнския свят. На него християните честват рождението на Сина Божий - Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея.

Slide 5

ЕМАНУИЛ ПОПДИМИТРОВ ПОПЗАХАРИЕВ е български поет, философ, литературен критик, писател и общественик. Роден е на 23 октомври 1885 година в Груинци, село в Община Босилеград, Западни покрайнини – Сърбия.

Slide 6

Децата: Хайде, мамо, дай елхата, постави я в тоя кът! Как е кичеста и стройна, как й клонките блестят! Дай и кошницата пълна, и подаръците дай! Майката: Още мъничко потрайте, аз ви нося дар за всички, но бъдете вий послушни, кротки и добрички.

Slide 7

Децата: О, да чакаме не можем – хайде мамо, не се май.. Туй какво е? Дай да видим! Всичко ли е туй за нас? Що подаръци ни носиш! Покажи ни ги завчас...

Slide 8

Майката: Златни орехи, картинка – за Ивана и Калинка. Цветен молив и тетрадка за Лиляна и за Радка; ето тук са игралца за послушните деца.  А за Светла и за Рад има малко шоколад.

Slide 9

Децата: Дай ги, мамичко, насам! Майката: Няма , да ги дам! Ще накичим с тях елхата, да е гиздава, богата… Детето: Тая вечер Бог се ражда, Божа майка тамо бди, както мама нас ни пази от неволи и беди.

Slide 10

Майката: Ето ще разчупя коледната пита, че парата в нея сребърна е скрита. В чийто дял се случи, той ще да сполучи. Всеки да я търси, никой да не пита... Децата: Падна се на Славчо!

Slide 11

Открийте в текста думите, които разкриват нетърпението и радостта на децата.

Slide 12

Какви подаръци очакват героите от стихотворението?

Slide 13

Как се празнуват Бъдни вечер и Коледа? Бъдни вечер Коледа - украсяване на елхата; постни ястия; обреден хляб. - коледуване, коледари; коледни песни; коледарски краваи.

Slide 14

На кой ред НЯМА рими? а) игралца –деца; б) елхата – стройна; в) тетрадка – Радка.

Slide 15

На кой ред има епитети? а) Дай ги, мамичко, насам! б) кичеста, стройна, коледна… в) Падна се на Славчо!

Slide 16

За кой празник се говори в стихотворението? а) Коледа; б) Бъдни вечер. в) Рождество Христово;

Slide 17

Да изготвим обява за представяне на текста като театрална пиеса. ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО “ БЪДНИ ВЕЧЕР” ще се състои на от час в . Заповядайте! От 3 клас. Училище

Slide 18

ДОМАШНА РАБОТА Проучете и разкажете как се празнува един от двата празника: Коледа или Бъдни вечер. Направете картичка.

Slide 19

Ползвани изображения – интернет.

URL: