Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ

-1

No comments posted yet

Comments

Slide 1

H ωραια ελενη Εργασία στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Σχ. Έτος 2013-2014 Ευφροσύνη Καπεντζώνη (Γ1)

Slide 2

Λιγα λογια για την ελενη… Η αποκαλούμενη Ωραία Ελένη, περίφημη για την ομορφιά της ήταν κόρη του Τυνδάρεω ή του Δία και σύζυγος του Μενέλαου, του βασιλέα της Σπάρτης. Η αρπαγή της από τον Πάρη και η μεταφορά της στην Τροία έγινε αφορμή, σύμφωνα με τον μύθο, του Τρωικού Πολέμου. Ο Όμηρος την ονομάζει κόρη του Δία και φαίνεται ότι γεννήθηκε από την επαφή του με τη Λήδα, την οποία ο θεός επεσκέφθη μεταμορφωμένος σε κύκνο. Είναι, δηλαδή, αδελφή των Διοσκούρων Κάστορα και Πολυδεύκη.

Slide 3

Χαρακτηρισμοσ ελενησ Ο Όμηρος στην Ιλιάδα παρουσιάζει την Ελένη ως πλάσμα ανθρώπινο με θεϊκή καταγωγή, αποφεύγει την κατάκριση και την καταδίκη. Τη χαρακτηρίζει καλλίκομον (ομορφομαλλούσα), καλλιπάρηον (ομορφοπρόσωπη), λευκώλενον  (ασπροχέρα), τανύπεπλον (ομορφοντυμένη) αλλά και ριγεδανήν (φρικτή), γιατί προκάλεσε τον αφανισμό πολλών ηρώων. Ο Αισχύλος παρετυμολογεί το όνομά της και την αποκαλεί ελεύναν, έλανδρον, ελέπτολιν (καταστροφή για τα καράβια, τους άνδρες, και τις πολιτείες).

Slide 4

Ποιηματα και τραγουδια για την ελενη «Ελένη, ορθή φτερούγα στον αγέρα, Φλογάτη στα μαλλιά της ζωής μαντίλια, Σκισμένη της αγάπης μπαντιγέρα, Άγρια ελπίδα του ανέλπιδου πολέμου,…» Ν.Καζαντζάκης  «Όσο υπάρχουν Αχαιοί θα υπάρχει μία Ωραία Ελένη. Και ας είναι αλλού το χέρι, αλλού ο λαιμός Κάθε καιρός κι ο Τρωικός του πόλεμος Κάθε καιρός κι η Ελένη του».

Slide 5

Ποιηματα και τραγουδια για την ελενη (2) Στίχοι:  Κώστας ΚαρτελιάςΜουσική:  Μίκης Θεοδωράκης Δε μας χωράει η γειτονιά πρέπει να ανοίξουμε πανιά τι ήταν αυτό το ξαφνικό Ποιος να το περιμένει ... ήτανε παντρεμένη η ωραία Ελένη. Θα το πληρώσουνε ακριβά τελειώσανε τα χωρατά. Συγγνώμη θα παρακαλάν Θα δούμε τι σημαίνει ... Η αναθεματισμένη η ωραία Ελένη. Τι κι αν ακούστηκε παντού πως πήγε με δικό της νου. Θα λέμε εμείς σαν συγγενείς,  σαν εραστές θιγμένοι. Δεν ήθελε η καημένη η ωραία Ελένη.

Slide 6

Ωραια ελενη

Slide 7

Ωραια ελενη Ο Πρίαμος με τους αυλικούς του και την ωραία Ελένη,  παρακολουθούν την μονομαχία Μενελάου και Πάριδος

URL: