Komunikasi Orang Pekak

+26

No comments posted yet

Comments

guestwhos (6 years ago)

ttt

Slide 1

PEKAK DAN KOMUNIKASI ORANG PEKAK OLEH : FAKHRUL NIZAM BIN PAKHRUDDIN M20082000178 MASALAH BAHASA DAN KOMUNIKASI

Slide 2

Masalah Pendengaran Cacat Pendengaran Tuna Dengar Pekak

Slide 3

PENDENGARAN Pendengaran adalah keupayaan untuk mengesan dan mentafsirkan bunyi. Bunyi – pina – saluran tengah – gegendang – tukul – andas – rakap –koklea – getaran elektrik – saraf auditori – terjemahan. Abdul Rahim Razalli ( 2000 )

Slide 4

Bagaimana kita mendengar ? Pengesanan Kesedaran spontan. Tumpuan kepada bunyi pilihan. Kebolehan tindakbalas kepada bunyi. 2. Pembezaan Membezakan pelbagai bunyi yang didengar. Denes & Pinson ( 1993 )

Slide 5

3. Kenalpasti Jangkamasa, kadar, kelansingan, kekuatan, penekanan. Cth : lelaki / perempuan, marah / sedih. 4. Pemahaman Tindakbalas setelah mendengar bunyi. Menjawab soalan, ikut arahan, sertai perbualan. Denes & Pinson ( 1993 )

Slide 6

Tafsiran tentang perkataan PEKAK. PROFOUND ( 91 dBHL ke atas ) Kehilangan pendengaran secara total. Tak dapat dibantu dengan alat bantu dengar. SEVERE ( 80 – 90 dBHL ) Kehilangan pendengaran yang bermakna alat bantu dengar adalah satu kemestian. MODERATE ( 45 – 79 dBHL ) Bermasalah untuk mendengar bunyi yang kuat. MILD ( 30 – 44 dBHL ) Bermasalah untuk mendengar pertuturan biasa. SLIGHT ( 15 – 29 dBHL ) Kesukaran mendengar bunyi bisikan dan perbualan di khalayak ramai. Oyer, Hall dan Haas ( 1994 )

Slide 7

MENGAPA ORANG JADI PEKAK ? Kelahiran pra matang. Komplikasi lain semasa mengandung. - demam, alahan, suntikan. 3. Cytomegalovirus ( CMV ) - virus yang berkaitan dengan rubella. - memberi kesan kepada fetus. 4. Otitis media - Jangkitan pada bahagian telinga tengah. - Boleh bermula dari selsema biasa.

Slide 8

5. Meningitis - Berlaku akibat membran yang melindungi otak membengkak. - Ubat untuk menyembuhkan meningitis akan mengakibatkan pekak. 6. Ostoclerosis - Pertumbuhan tulang-tulang kecil pada tukul, rakap dan andas. - Menyebabkan getaran tidak berlaku. 7. Keturunan - Darah ibu bapa yang tidak serasi. - Gen yang diwarisi.

Slide 9

8. DOWN syndrome 1 dalam 800 kelahiran. Kecacatan pada kromosom 21.

Slide 10

9. CHARGE syndrome ‘ Cranofacial Disorder ’. Pertumbuhan tulang dan saraf muka yang tidak seimbang. 1 dalam 10,000 kelahiran.

Slide 11

10. WAARDENBURG syndrome Diwarisi sebagai satu trait yang dominan. Perubahan pigmen pada kulit dan rambut. Boleh menyebabkan ciri fizikal yang unik.

Slide 12

11. TREACHER COLLINS syndrome Salah satu jenis ‘ craniofacial disorder ’ 1 dalam 25,000 kelahiran. 12. Kecederaan pada telinga. - kerosakan gegendang, kemasukan bendasing, bunyi yang terlampau kuat, tekanan udara.

Slide 13

Bagaimana kanak-kanak pekak boleh dibantu untuk berkomunikasi ? Alat Bantu Dengar Implan Koklea Terapi Pertuturan Terapi Pendengaran Penggunaan Bahasa Isyarat Reed ( 1994 )

Slide 14

APAKAH ALAT BANTU DENGAR? Bunyi – mikrofon – getaran elektrik – amplifier – bunyi yang dikuatkan – saraf . Scheetz ( 2001 )

Slide 15

Apa kelebihannya ? Ada kekurangan….??? Berfungsi menjadikan bunyi lebih kuat. Kuatkan semua bunyi. Penjagaan yang rapi. Malu Mahal Johnson ( 1992 )

Slide 16

Implan Koklea Sering disebut sebagai telinga bionik. Implan koklea adalah satu alat elektronik yang ditanam di dalam salur telinga secara pembedahan. Ia membolehkan orang yang mengalami pekak yang teruk untuk mendengar sedikit bunyi. Melibatkan perbelanjaan sehingga RM 80,000.00. Tidak seperti alat bantu dengar, implan koklea tidak menguatkan bunyi, tetapi ia meransang saraf auditori dan koklea dengan getaran elektrik. Bahagian luarnya terdiri daripada mikrofon, pemproses pertuturan dan transmitter. Klinik Sains Pertuturan dan Audiologi UKM ( 1998 )

Slide 17

KOMUNIKASI ORANG PEKAK Bahasa Natif Orang Pekak Ejaan Jari Sign Exact English Kod Tangan Bahasa Melayu Pertuturan KIU American Sign Language Bahasa Isyarat Malaysia

Slide 18

Bahasa Natif Orang Pekak Bahasa pertama dan utama. Penciptaan sendiri, keluarga, masyarakat. Berbentuk setempat dan tidak berkembang. Dipengaruhi faktor kebudayaan dan sosial. Abdullah Yusof ( 1995 )

Slide 19

Kod Abjad / Ejaan Jari Digunakan untuk mengeja kata nama khas sebelum diisyaratkan. Boleh digunakan bagi yang tidak mahir berbahasa isyarat. Menyukarkan dan lambat.

Slide 20

Sign Exact English ( SEE ) Diperkenalkan oleh penjajah British. Digunakan sebelum kewujudan KTBM. Mempunyai 2 kriteria isyarat utama :- * isyarat yang terbukti berkesan. * konsisten dengan ASL tanpa korbankan prinsip SEE. Digunakan secara meluas di Britain. Gustason & Zawolkow ( 1993 )

Slide 21

Kod Tangan Bahasa Melayu ( KTBM ) Terjemahan lisan kepada visual. Diperkenalkan oleh KPM pada 1985. Kod agama diperkenalkan pada 1988. Sentiasa disunting dan diperbaiki. Edisi kedua pada 1997 tidak digunakan. Menggunakan tatabahasa, nahu dan prinsip Bahasa Melayu. Dijalankan dengan komunikasi seluruh. Bahagian Sekolah, KPM ( 1995 )

Slide 22

American Sign Language (ASL ) Bahasa tulen orang pekak Amerika. Pernah digunakan oleh orang pekak Malaysia sebelum kewujudan BIM. Cara yang paling efektif untuk membuat isyarat bagi lisan bahasa Inggeris. Isyarat sedia ada secara asas dan tradisi. Pembentukan isyarat baru secara konseptual. Riekehof ( 1990 )

Slide 23

Bahasa Isyarat Malaysia ( BIM ) Dianggap sebagai bahasa tulen orang pekak di Malaysia. Diwujudkan sendiri oleh komuniti pekak dengan kerjasama antara MFD dan JICA pada tahun 2000. Peraturan dan tatabahasa sendiri. Memberi kesan pemahaman yang baik antara orang pekak. Digunakan untuk menerangkan pengertian kod KTBM. Persekutuan Orang Pekak Malaysia ( 2000 )

Slide 24

Pertuturan KIU Pertuturan kiu adalah kaedah yang serentak dengan kiu tangan. Hanya menggunakan satu tangan untuk membolehkan pembaca penutur mengenalpasti dengan jelas setiap perkataan yang diperkatakan. Tidak digunakan secara meluas berbanding bahasa isyarat lain. Masih perlu mengetahui asas bahasa isyarat. National Cued Speech Association ( 2000 )

Slide 25

Permasalahan Umum Kanak-kanak yang pekak mengalami masalah perkembangan bahasa yang teruk. Mengalami masalah penggunaan alat-alat artikulasi yang menyebabkan kualiti pertuturan yang rendah. Mengalami kesukaran untuk menyesuaikan penggunaan isyarat dengan tatabahasa lisan dan tulisan. American Speech Language Hearing Association ( 2005 )

Slide 26

Permasalahan Khusus Percanggahan antara KTBM dan BIM. Percanggahan antara ASL dan SEE. Komunikasi seluruh – tidak selari dengan kod yang diisyarat. Bilangan kod yang kian bertambah. - berdasarkan subjek. PPSMI Beban kepada guru dan pelajar. Pencapaian akademik yang rendah.

Slide 27

Cadangan Atasi Masalah Penggunaan BIM secara rasmi. Penggubalan sukatan pelajaran bagi program pendengaran. Penggunaan BIM dalam semua subjek dan ASL bagi bahasa Inggeris. Penglibatan pihak yang berkaitan dalam pembentukan isyarat baru.

Slide 28

Ada soalan…..? Terima kasih kerana mendengar.

Slide 29

Bibliografi Abdullah Yusoff. 1995. Orang Pekak-Bisu : Bagaimana Mereka Berkomunikasi? Jurnal Pelita Bahasa. (4 ) : 16-17. Abdul Rahim Razali. 2000. Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran Untuk Kelas Pendidikan Khas Pendengaran. Unit Pendidikan Khas : Perak American Speech Language Hearing Association. 10801 Rockville Pike, MD 20852. http://www.asha.org Bahagian Sekolah. 1985. Komunikasi Seluruh - Bahasa Melayu Kod Tangan. Kementerian Pelajaran Malaysia : Kuala Lumpur Denes, A. & Pinson, G. 1993. Sound and Hearing. New York : Prentice Hall Gustason, G. & Zawolkow, E. 1993. Signing Exact English. California. Modern Signs Press. Johnson, J. C. 1992. Educating Hearing Impaired Children in Ordinary Schools. Manchester : University of Manchester.

Slide 30

Bibliografi Klinik Sains Pertuturan dan Audiologi. 1998. Klasifikasi Pendengaran. Kuala Lumpur : Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia. National Cued Speech Association. 2000. What is cued speech ?. http://www.dailycues.com/cuedspeech.html Oyer, H. J., Hall, B. J. & Haas, W. H. 1994. Speech Language and Hearing Disorders :A Guide for The Teacher. Boston : Allyn and Bacon. Persekutuan Orang Pekak Malaysia. 2000. Bahasa Isyarat Malaysia. Selangor : POPM. Reed, A.V. 1994. Language Disorders. 2nd Ed. Sydney : Maxwell Macmillan International. Riekehof, L. 1990. The Joy of Signing. 2nd Ed. Missouri : Gospel Publishing House. Scheetz, N. A. 2001. Orientation to Deafness. 2nd Ed. Boston : Allyn and Bacon.

URL: