Maten och matspjälkningen

+80

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Varför behöver du äta och dricka? Vilka är de viktigaste näringsämnena i maten? Vad är bra att äta?

Slide 2

Kolhydrater, fetter och en del proteiner används som energi i cellerna. Proteiner och mineraler används som byggnadsmaterial i kroppen.

Slide 3

Nedbrytningen av kolhydrater sker i flera steg. Långa kedjor blir kortare och kortare, och till slut bildas druvsockermolekyler. Även proteiner bryts ner i flera steg fram till att aminosyrorna har bildats. Det finns 20 olika aminosyror som i olika kombinationer kan bilda alla de proteiner som vi behöver.

Slide 4

Det är fettsyrorna i fettet som kan vara mättade, enkelomättade eller fleromättade. Det har att göra med hur de kemiska bindningarna mellan atomer i fettsyrorna ser ut. Fettsyror används t ex till uppbyggnad av celler och tillverkning av hormoner. Ungefär 2/3 av kroppen består av vatten.

Slide 5

Vitaminer A – Smör, mjölk,lever, ägg, morötter, grönsaker. B – Grovt bröd, jäst, grönsaker, lever, kött. C – Potatis, spenat, persilja, bär, citroner, apelsiner, nypon. D – Lever, mjölk, smör. Bildas i huden vid solbestrålning. E – Frön, bladgrönsaker, oljor. K – Spenat, kål, nässlor. Brist på vitaminer kan ge olika bristsjukdomar. Kalciumsalter är viktiga för skelettet. Järn behövs för framställningen av hemoglobin i de röda blodkropparna. Jod är viktigt för att sköldkörteln ska fungera.

Slide 6

Enzymerna gör att kemiska reaktioner kan ske i kroppen trots att det bara är +37°C. Utan enzymer skulle temperaturen behöva vara högre i kroppen.

Slide 7

Enzym i saliven börjar sönderdela stärkelse (kolhydrat) till mindre molekyler.

Slide 8

Magsaften innehåller saltsyra och enzymer som sönderdelar proteiner till mindre molekyler. Galla finfördelar fettet som nu är i flytande form. Enzymer i bukspottet fortsätter med sönderdelningen av kolhydrater, proteiner och fetter.

Slide 9

När sönderdelningen är avslutad har det bildats druvsocker, aminosyror, glycerol och fettsyror. Tarmludd i tunntarmens väggar tar upp näringsämnena till blodet för transport till cellerna. I tjocktarmen tas vatten upp för att resterna ska bli fastare och vi inte ska förlora så mycket vatten. Ungefär ett dygn efter att vi åt så har resterna hamnat i ändtarmen.

Slide 10

Karies kan förhindras med flour som gör emaljen starkare. För att undvika hål: Borsta tänderna. Använd tandkräm med flour. Ät inget mellan måltiderna, framförallt inte godis, kakor, andra sötsaker, läsk och saft. Tandlossning är en inflammation i tandköttet som angriper tändernas fästen. Kan börja så tidigt som i 30-årsåldern. Halsbränna beror på att saltsyra från magen tränger upp i matstrupen, som inte har något skydd mot syran. Magkatarr beror på att magslemhinnan är irriterad. Kan bero på att du är orolig eller stressad. Magsår orsakas av en bakterie. Blindtarmsinflammation är en inflammation i det s k maskformiga bihanget till blindtarmen. Det opereras då oftast bort. Gallsten är stenar av vissa ämnen i gallan som kan bildas i gallblåsan. Storlek från knappnålshuvud till hönsägg. Kan vara mycket smärtsamt. Diarré och förstoppning beror på att rätt mängd vatten inte tagits upp i tjocktarmen. Maten passerar kroppen för snabbt eller för långsamt.

Slide 1

Maten och matspjälkningen

Slide 2

Maten Kroppens celler behöver näringsämnen för att få energi, material för att bygga alla ämnen som behövs i din kropp. Grupper av näringsämnen Kolhydrater Proteiner Fett Vatten Vitaminer Mineralämnen

Slide 3

Näringsämnen Kolhydrater (stärkelse, sockerarter) bryts ner till druvsocker. Druvsocker används som energi i cellerna. Proteiner bryts ner till aminosyror. Aminosyror används som byggstenar till nya proteiner, enzymer, hormoner och byggmaterial till cellerna.

Slide 4

Näringsämnen Fetter bryts ner till glycerol och fettsyror. Fetter används främst som energikälla till cellerna. Vatten behövs för att kroppen ska ha en bra vätskebalans. De flesta av kroppens kemiska reaktioner sker i vatten.

Slide 5

Näringsämnen Vitaminer är ett samlingsnamn för flera olika ämnen som är viktiga för kroppen. Vitaminer ingår ofta i olika enzymer. Mineralämnen är kemiska ämnen som används som byggstenar i kroppen. Exempel på mineralämnen är fosfor, kalcium, järn och jod.

Slide 6

Kemiska reaktioner i kroppen Enzymer är proteiner som hjälper till i de kemiska reaktioner som sker i kroppen. Många enzymer har till uppgift att sönderdela maten. Det finns enzymer i saliv, magsaft, galla, bukspott och tarmsaft.

Slide 7

Matens väg I munnen sönderdelas maten av tänderna och tungan (1). Maten blandas med saliv från spottkörtlarna (2). Maten sväljs och transporteras till magen i matstrupen (3).

Slide 8

Matens väg I magsäcken (4) knådas maten och blandas med magsaft. I tolvfingertarmen (5) tillförs bukspott från bukspott-körteln (6) och galla från gallblåsan (8) i levern (7). Sönderdelningen av maten fortsätter.

Slide 9

Matens väg I tunntarmen (9) blandas maten med tarmsaft. Sönderdelningen av maten avslutas. Näringsämnena tas upp av blodet. I tjocktarmen (10) sugs vatten upp. Resterna transporteras till ändtarmen (11).

Slide 10

Sjukdomar i mun, mage och tarm Karies – hål i tänderna. Bakterier i munnen som äter socker bildar en syra som fräter på tänderna. Tandlossning Halsbränna Magsår och magkatarr Blindtarmsinflammation Gallsten Diarré och förstoppning

Slide 11

℗ 2009 David Pålsson, Sandeklevsskolan, Göteborg http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/se/ Källförteckning Puls Biologi (2007). 3:e upplagan. Järfälla: Natur och Kultur. Spektrum Biologi (2006). 3:e upplagan. Stockholm: Liber. Medikon (2008-2009). Band 1-3. Malmö: Bertmarks förlag. Bonniers Läkarbok (1994). Birke, G. (Red.). Stockholm: Bonnier Alba. Bilder http://commons.wikimedia.org/

Summary: Om näringsämnen och matspjälkning

Tags: kroppen näringsämnen mat matspjälkning

URL:
More by this User
Most Viewed