Αξιοθέατα, μνημεία και ιστορική συνέχεια των λαών της Ευρώπης - Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

+14

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Αξιοθέατα, μνημεία και ιστορική συνέχεια των λαών της Ευρώπης Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO Δημιουργία: Ζάρκος Δημήτριος Μίσσιου Γεωργία http://mathitiskaidaskalos.blogspot.gr/

Slide 2

Άγιος Μαρίνος

Slide 3

Οι τρεις πύργοι του Monte Titano Κτισμένοι από το 10ο έως τον 14ο αιώνα, πάνω στις τρεις κορυφές του Monte Titano, οι πύργοι του Σαν Μαρίνο αποτελούν διαχρονικά σύμβολα ελευθερίας. Οι τρεις πύργοι του Monte Titano απεικονίζονται στη σημαία της χώρας, καθώς επίσης και στο εθνόσημο.

Slide 4

Αζερμπαϊτζάν

Slide 5

O Παρθένος Πύργος είναι ένας πύργος στην Παλιά Πόλη, της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Πιθανόν κατασκευάστηκε κατά τον 12ο αιώνα, ενδεχομένως και νωρίτερα, αλλά η αρχιτεκτονική του, που είναι ασαφής, τον χρονολογεί έως και 2500 χρόνια πριν. Το 2000 μαζί με τo παλάτι του Σάχη του Σιρβάν (Shirvanshah) και την Περιτειχισμένη Πόλη του Μπακού, ανακηρύχθηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Slide 6

Αλβανία

Slide 7

Το Βουθρωτό είναι αρχαιολογικός χώρος και αρχαία ελληνική πόλη στην Αλβανία, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια από τους Αγίους Σαράντα. Κατοικημένo από τα προϊστορικά χρόνια, το Βουθρωτό υπήρξε έδρα Ελληνικής αποικίας, αργότερα Ρωμαϊκής, και επίσης χριστιανικής επισκοπής. Μετά από μια περίοδο υπό βυζαντινή διοίκηση και σύντομη κατοχή από τους Βενετούς, η πόλη εγκαταλείφθηκε στα τέλη του Μεσαίωνα λόγω χαμηλού και υγρού εδάφους.

Slide 8

Αρμενία

Slide 9

Το μοναστήρι της Γρεγκάρ είναι μια μοναδική αρχιτεκτονική κατασκευή στην Kotayk επαρχία της Αρμενίας. Το όνομά του σημαίνει «το μοναστήρι του δόρατος». Προέρχεται από το δόρυ που τραυμάτισε τον Ιησού κατά τη Σταύρωση και φέρεται να μεταφέρθηκε στην Αρμενία από τον Απόστολο Θαδδαίο

Slide 10

Αυστρία

Slide 11

Τα Ανάκτορα Σενμπρούν είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικά ανάκτορα της Ευρώπης. Αποτελούσαν τα θερινά ανάκτορα των Αψβούργων από το 18ο αιώνα έως το 1918, στην Βιέννη της οποίας και αποτελεί σήμερα σπουδαίο τουριστικό πόλο έλξης με 6,7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Τόσο το κτιριακό συγκρότημα όσο και οι κήποι προ αυτού μαρτυρούν τις αλλοτινές δόξες της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Slide 12

Βέλγιο

Slide 13

Η Κεντρική Πλατεία Γκραν Πλας των Βρυξελλών 

Slide 14

Βοσνία

Slide 15

Το Μόσταρ είναι μια πόλη της Βοσνίας επί του ποταμού Νερέτβα και είναι η πέμπτη σε μέγεθος πόλη στη χώρα. Το όνομα της πόλης οφείλεται στην Παλιά Γέφυρα (Στάρι Μοστ) και τους πύργους στις άκρες της, που ονομάζονται "φύλακες της γέφυρας" (μοστάρι). Η γέφυρα, που είχε χτιστεί επί οθωμανικής κυριαρχίας καταστράφηκε κατά τον πόλεμο της Βοσνίας από Κροάτες και ξαναχτίστηκε με βάση το αρχικό σχέδιο το 2004

Slide 16

Βουλγαρία

Slide 17

Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, γνωστό και απλά ως Μοναστήρι της Ρίλα είναι η μεγαλύτερη και πιο φημισμένη ορθόδοξη μονή στη Βουλγαρία. Βρίσκεται στα Όρη Ρίλα, σε ύψος 1.147 μέτρων . Το μοναστήρι έχει πάρει το όνομά από τον ιδρυτή του, τον ερημίτη Ιωάννη (Ιβάν) της Ρίλα (876 - 946 μ.Χ.

Slide 18

Γαλλία

Slide 19

Οι Βερσαλλίες είναι βασιλικό ανάκτορο λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, στην ομώνυμη πόλη των Βερσαλλιών. Από το 1682 ως το 1789 οι Βερσαλλίες ήταν πρωτεύουσα της Γαλλίας. Σήμερα αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Slide 20

Γερμανία

Slide 21

Η Μπάμπεργκ, ή Βαμβέργη (Bamberg) είναι πόλη της Γερμανίας, που βρίσκεται στη βόρεια Βαυαρίας. Είναι κτισμένη επί χαμηλών λόφων γύρω από τους οποίους εκτείνονται εύφορες πεδιάδες. Αξιόλογα κτίρια της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός, ένας από τους μεγαλύτερους ρομανικού ρυθμού στη Γερμανία που κτίσθηκε περί τον 10ο αιώνα μέχρι τον 13ο αιώνα

Slide 22

Γεωργία

Slide 23

Η ομάδα των εκκλησιών σε Mtskheta, εξαιρετικά παραδείγματα της μεσαιωνικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή του Καυκάσου, μαρτυρούν το υψηλό επίπεδο της τέχνης και του πολιτισμού στο εξαφανίστηκε Βασίλειο της Γεωργίας, η οποία διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στη μεσαιωνική ιστορία της περιοχής του.

Slide 24

Δανία

Slide 25

Το Κάστρο Κρόνμποργκ βρίσκεται κοντά στην πόλη Χέλσινγκορ στα σύνορα της Δανίας με τη Σουηδία. Το κάστρο έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τους Δανούς και έπαιξε ρόλο-κλειδί στη ιστορία της βόρειας Ευρώπης από το 16ο έως το 18ο αιώνα. Έχει παραμείνει άθικτο έως σήμερα κι έχει μείνει γνωστό, γιατί ο Σαίξπηρ τοποθέτησε εκεί, στο κάστρο της Ελσινόρης, τα γεγονότα της τραγωδίας του, "Άμλετ"

Slide 26

Ελβετία

Slide 27

Τρία Κάστρα, Οχυρωματικό Τείχος και Ερείπια της πόλης Μπελλιντζόνα Η Μπελλιντζόνα είναι ελβετική πόλη. Δημιουργήθηκε κατά την ρωμαϊκή εποχή σε μια θέση η οποία ελέγχει ολόκληρη την κοιλάδα του Τιτσίνο, που αποτελεί σημαντικό πέρασμα, μέσω των Άλπεων, από την βόρεια Ιταλία προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Slide 28

Ελλάδα

Slide 29

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας  Είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται επιβλητικά στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ;) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα.

Slide 30

Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Στην αρχή των ιστορικών χρόνων ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, αλλά σταδιακά ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Αποτέλεσε επίσης κέντρο της Δελφικής Αμφικτυονίας.

Slide 31

Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας. Η κορυφή του έχει σχήμα τραπεζοειδές μήκους 300 μ. και μέγιστου πλάτους 150 μ. Ο λόφος είναι απρόσιτος απ’ όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, η διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια.

Slide 32

Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα και ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως "Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία". Αποτελεί το κέντρο του Ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού με μνημεία μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας σε παγκόσμια κλίμακα. Η Μονή Σίμωνος Πέτρας στο Άγιον Όρος, χτισμένη σε υψόμετρο 300 μέτρων πάνω από την ακτή.

Slide 33

Η Επίδαυρος είναι ιστορική πόλη του νομού Αργολίδας στην ανατολική του πλευρά. Είναι κτισμένη στους πρόποδες των ορέων Αραχναίο, Κορυφαίο και Τίθιο, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Ασκληπιός όπου η λατρεία του ξεκίνησε εκεί για πρώτη φορά τον 6ο π.Χ. αιώνα. Η στρατηγική της θέση, αλλά, κυρίως, το Ασκληπιείο της, συντέλεσαν, ώστε η πόλη να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη. Αρχαιολογικός χώρος Επιδαύρου

Slide 34

Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης

Slide 35

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον επτά

Slide 36

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναπτύχθηκε χωρίς συγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό γύρω από το φρούριο-ακρόπολη της πόλης της Ρόδου, πιθανώς μετά τον σεισμό του 515. Το φρούριο διαιρείτο σε δύο διακριτά πολεοδομικά σχήματα, το Κολλακιό βόρεια και τη Χώρα νότια. Στο Κολλακιό περιλαμβάνεται ο πολύ γνωστός δρόμος των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή Καστέλο, το Νοσοκομείο που έχει μετατραπεί σε μουσείο, οι ναοί του Τάγματος και άλλα σημαντικά κτήρια. Στη Χώρα βρίσκεται το τουρκικό παζάρι γύρω από το τζαμί του Σουλεϊμάν, η παλαιά αγορά και άλλα κτήρια περιηγητικού ενδιαφέροντος.

Slide 37

Η Ολυμπία, ήταν πόλη της αρχαίας Ελλάδας στην Ηλεία, γνωστή ως ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στους κλασικούς χρόνους, συγκρίσιμη στη σημασία με τα Πύθια που διοργανώνονταν στους Δελφούς. Στην Ολυμπία βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων χρονολογείται πίσω στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Το 394 μ.Χ. ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' απαγόρευσε την τέλεσή τους ως γεγονός παγανισμού.

Slide 38

Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου και απέχει έξι χιλιόμετρα ΒΔ της Σπάρτης. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίσματα, όπως τα παλάτια. Η ιστορία "της νεκρής πολιτείας" σήμερα του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν συμπληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β' Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζυθράς λόγω του σχήματός του ή εκ του ονόματος του παλαιότερου ιδιοκτήτη που λεγόταν Μυζηθράς.

Slide 39

Η Μονή Οσίου Λουκά είναι χτισμένη στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα κάτω από την ακρόπολη της αρχαίας Στείριδας, κοντά στο χωριό Στείρι, στη Βοιωτία. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στην κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από κοινού με τα άλλα δύο σωζόμενα μοναστήρια της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα, τη Νέα Μονή και τη Μονή Δαφνίου.

Slide 40

Η Δήλος είναι νήσος των Κυκλάδων, δυτικά της Μυκόνου. Έχει έκταση 3,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Slide 41

Το Ηραίο της Σάμου Στο Ηραίο της Σάμου βρίσκονται και τα ερείπια του ομώνυμου ναού της αρχαιότητας, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην Ήρα. Χαρακτηριστική εικόνα από το Ηραίο είναι η μια μοναδική κολώνα που παραμένει όρθια.

Slide 42

Η Βεργίνα είναι μία μικρή πόλη στη βόρεια Ελλάδα, στον Νομό Ημαθίας. Η πόλη έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του, ανακάλυψε ανάμεσα στους άλλους τάφους και ένα ταφικό μνημείο που κατά την άποψή του ήταν του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Slide 43

Η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου είναι Ορθόδοξο μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1088 στην Χώρα της Πάτμου. Κτίστηκε στο σημείο που πιστεύεται τόσο από την Καθολική όσο και από την Ορθόδοξη Εκκλησία ότι ο απόστολος Ιωάννης συνέγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη, κοντά στο σπήλαιο όπου είχε τα οράματα της Αποκάλυψης.

Slide 44

Οι Μυκήνες (Μυκήναι, Μυκήνη) ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας κοντά στο βουνό Τρητός κι απέναντι απ' τον Αργολικό κόλπο. Πρώτος ο Όμηρος αναφέρει την πόλη περιγράφοντάς την με τα λόγια «ευρυάγυιαν, πολύχρυσον».

Slide 45

Η πόλη της Κέρκυρας είναι πρωτεύουσα του νομού Κέρκυρας και της περιφέρειας Ιόνιων νησιών. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού της Κέρκυρας στην ανατολική ακτή. Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές. 

Slide 46

Ηνωμένο Βασίλειο

Slide 47

To Στόουνχεντζ είναι νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο του οποίου η διαμόρφωση συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού, κοντά στο Έιμσμπερι της Αγγλίας στην κομητεία του Γουΐλτσιρ, περίπου 13 χλμ βορειοδυτικά του Σώλσμπερι. Πρόκειται για έναν κύκλο μεγαλίθων, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις πλέον αποδεκτές αρχαιολογικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο 2500 π.Χ. και το 2000 π.Χ.. Το αρχαιότερο κυκλικό ανάχωμα και η περιφερειακή τάφρος, που ανήκουν σε πρωιμότερη φάση του μνημείου, χρονολογήθηκαν προσφάτως περί το 3100 π.Χ..

Slide 48

Τα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ, ή αλλιώς το Βρετανικό Κοινοβούλιο, είναι ο χώρος συνεδρίασης των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου—της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων. Είναι χτισμένα στη δυτική όχθη του Τάμεση, στην καρδιά της Πόλης του Ουεστμίνστερ, η οποία είναι ένας από τους 32 δήμους του Λονδίνου

Slide 49

Ιρλανδία

Slide 50

Η Νήσος Σκέλλιγκ Μάικλ είναι ένα νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό. Μια χριστιανική μονή ιδρύθηκε στο νησί κάποια στιγμή μεταξύ του 6ου και 8ου αιώνα, μέχρι την εγκατάλειψή του στα τέλη του 12ου αιώνα. Τα ερείπια αυτού του μοναστηριού, ανεγράφησαν στην UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς 

Slide 51

Ισπανία

Slide 52

Η Αλάμπρα  («Το κόκκινο φρούριο») είναι παλάτι και φρούριο των Μαυριτανών μοναρχών στην Γρανάδα, στα νότια της Ισπανίας. Σήμερα η Αλάμπρα είναι τουριστικό αξιοθέατο εξαιρετικής Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, παρόλο που πολλές από τις εμφανείς διακοσμήσεις και οι κήποι είναι πρόσφατες αποκαταστάσεις των παλαιότερων. Μέσα στην Αλάμπρα ανεγέρθηκε το Παλάτι του Καρόλου του 5ου από τον Κάρολο Κουΐντο το 1527.

Slide 53

Casa Batlló, Βαρκελώνη Έργα του Αντόνι Γκαουντί

Slide 54

Ιταλία

Slide 55

Ιστορικό κέντρο της Ρώμης

Slide 56

Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας, στην πλευρά της Τυρρηνικής θάλασσας, κοντά στη σημερινή Νάπολη. Στις 14 Αυγούστου του 79 μ.Χ., μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από στάχτη και λάβα έθαψε για πάντα, μέσα σε λίγες ώρες, την πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη. 

Slide 57

Κροατία

Slide 58

Το Τρογκίρ είναι μια ιστορική πόλη και λιμάνι στις Δαλματικές ακτές της Κροατίας. Πρόκειται για το αρχαιοελληνικό Τραγούριον . Έχει πληθυσμό 13.322 κατοίκων και βρίσκεται 27 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Σπλιτ. Το ιστορικό τμήμα της πόλης βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό νησί κοντά στο νησί Τσίοβο.

Slide 59

Κύπρος

Slide 60

Η Xοιροκοιτία είναι ο καλύτερα διατηρημένος προϊστορικός οικισμός της Kύπρου, που χρονολογείται από την μεταγενέστερη φάση της ακεραμικής νεολιθικής περιόδου (γύρω στο 7000 π.X.). Το 1998 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Slide 61

Λευκορωσία

Slide 62

Το Καστρικό Σύμπλεγμα Μιρ, ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα τέλη του 15ου αιώνα σε Γοτθικό αρχιτεκτονικό ρυθμό, ενώ ολοκληρώθηκε από τον Δούκα Ίλινιτς (Duke Ilinich) στις αρχές του 16ου αιώνα

Slide 63

Νορβηγία

Slide 64

Ο ξύλινος ναός του Ούρνε Στάβε, κατασκευασμένος το 12ο αιώνα.

Slide 65

Ολλανδία

Slide 66

Δίκτυο Ανεμόμυλων στο Κίντερνταϊκ

Slide 67

Ουγγαρία

Slide 68

Το κάστρο του χωριού Χόλοκο, χτισμένο το 17ο αιώνα.

Slide 69

Ουκρανία

Slide 70

Ο Καθεδρικός της Αγίας Σοφίας

Slide 71

Πολωνία

Slide 72

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς ήταν ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας.

Slide 73

Πορτογαλία

Slide 74

Το Μοναστήρι της Αλκομπάρα, χτισμένο το 12ο αιώνα

Slide 75

Ρουμανία

Slide 76

 Οι ξύλινες Εκκλησίες του Μαραμούρες

Slide 77

Ρωσία

Slide 78

Το Κρεμλίνο της Μόσχας αποτελεί το αρχαιότερο τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας και συνάμα το ιστορικό της κέντρο. Συχνά αναφέρεται και μόνο ως Κρεμλίνο, που όμως απλά είναι η ρωσική λέξη για «φρούριο» ή «κάστρο». Το Κρεμλίνο της Μόσχας αποτελούνταν αρχικά από ένα μεσαιωνικό κάστρο, που εξελίχθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα σε μορφή ακροπόλεως.

Slide 79

Αγία Πετρούπολη (Μουσείο Ερμιτάζ)

Slide 80

Σερβία

Slide 81

Μοναστήρι της Στουντένιτσα του 12ου αιώνα.

Slide 82

Σλοβακία

Slide 83

Κάστρο Σπις στη Σλοβακία του 12ου αιώνα.

Slide 84

Σλοβενία

Slide 85

Προϊστορικά Καταλύματα των Άλπεων 

Slide 86

Σουηδία

Slide 87

Εκκλησιαστική Πόλη Γκάμμελστάντ στη Λούλεα.  Στο κέντρο της βρίσκεται μία πέτρινη εκκλησία του 15ου αιώνα που περιβάλλεται από 424 ξύλινα σπίτια. Τα σπίτια χρησιμοποιούνταν μόνο τις Κυριακές και κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών, για να φιλοξενήσουν προσκυνητές από την γύρω περιοχή που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους την ίδια ημέρα, λόγω της απόστασης και τις δύσκολες συνθήκες ταξιδιού.

Slide 88

Τσεχία

Slide 89

Κήποι και Κάστρο στο Κρόμεριτζ

Slide 90

Φινλανδία

Slide 91

Η Παλαιά Ραούμα, παραδοσιακό χωριό του 16ου αιώνα.

Tags: γεωγραφία στ΄

URL: