Ευθύς πλάγιος λόγος

+66

No comments posted yet

Comments

Slide 1

i-pinakas.com ©2014 Ευθυσ / πλαγιοσ λογοσ © Γεώργιος Παχίδης

Slide 2

«Σας έχουμε περικυκλώσει. Παραδοθείτε για το καλό σας!» Ο λεγεωνάριος είπε ότι μας έχουν περικυκλώσει και μας ζήτησε να παραδοθούμε για το καλό μας. «Χαχαχα Δεν αντέχω άλλο. Πόνεσε η κοιλιά μου από τα γέλια».

Slide 3

Ακούμε ή διαβάζουμε τα λόγια κάποιου όπως ακριβώς τα είπε. ΕΥΘΥΣ ΛΟΓΟΣ «Ωραία μέρα σήμερα!» -Ειρήνη, πάμε μια βόλτα στο πάρκο; Βάζουμε πριν από τα λόγια διπλή τελεία : Πληροφορούμαστε αυτούσια τα λόγια από κάποιον τρίτο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Βάζουμε τα λόγια μέσα σε εισαγωγικά. «…» Ο Σπύρος είπε : « Ωραία μέρα σήμερα! ». Ο Γιώργος ρώτησε την Ειρήνη: «Ειρήνη, πάμε μια βόλτα στο πάρκο;». i-pinakas.com ©2014

Slide 4

Ένα τρίτο πρόσωπο (ή το ίδιο πρόσωπο) μας μεταφέρει έμμεσα τα λόγια. ΠΛΑΓΙΟΣ ΛΟΓΟΣ Οι κύρια πρόταση γίνεται εξαρτημένη. ΠΡΟΣΟΧΗ! i-pinakas.com ©2014 Χρησιμοποιούμε συνδέσμους για να ενώσουμε τις προτάσεις. Προσθέτω τα ονόματα των προσώπων. (ότι, πως …) (αν δεν υπάρχουν) Χρησιμοποιούμε ρήματα όπως είπε, ρώτησε, απάντησε, ζήτησε κλπ. Αλλάζουμε το πρόσωπο του ρήματος (α’, β’ προσ. -> γ’ προσ.) Ο Γιώργος πρότεινε στην Ειρήνη να πάνε μια βόλτα στο πάρκο. Ο Σπύρος είπε ότι είναι ωραία μέρα σήμερα. γ’ πρόσωπο

Slide 5

ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗ! i-pinakas.com ©2014 Να μετατρέψετε τις προτάσεις από ευθύ σε πλάγιο λόγο. «Πώς πέρασες με τους φίλους σου;» Ευθυσ / πλαγιοσ λογοσ Τον ρώτησε πώς πέρασε με τους φίλους του. «Θα σας απαγορεύσω την είσοδο». Απείλησε πως θα τους απαγορεύσει την είσοδο. γ’ πρόσωπο γ’ πρόσωπο - Έμαθα ευχάριστα νέα. Είπε ότι έμαθε ευχάριστα νέα.

Slide 6

ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗ! i-pinakas.com ©2014 Να μετατρέψετε τις προτάσεις από πλάγιο σε ευθύ λόγο. Ευθυσ / πλαγιοσ λογοσ Η Μαρία είπε : «Δεν αισθάνομαι πολύ καλά». Η Μαρία είπε πως δεν αισθάνεται πολύ καλά. « Έχω κερδίσει πολλά βραβεία ως αθλητής». Είπε ότι έχει κερδίσει πολλά βραβεία ως αθλητής. «Δώσε μου το βιβλίο σου». Η δασκάλα ζήτησε από τον Φώτη να της δώσει το βιβλίο του.

Slide 7

i-pinakas.com ©2014 © Γεώργιος Παχίδης Καλή ξεκούραση!!! ΤΕΛΟΣ

Summary: Θεωρία & Παραδείγματα Γλώσσα Ε' (6.2 Ιστορίες με φίλους) Γλώσσα ΣΤ'

Tags: γλώσσα ε' στ' ευθύς λόγος πλάγιος

URL: