Kωνσταντινούπολη -Σταυροδρόμι τριών ηπείρων

+11

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων Η ζωή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ομάδα Αρχιτεκτόνων Πολεοδόμων

Slide 2

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων Η ζωή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ομάδα Αρχιτεκτόνων Πολεοδόμων Μια από τις ονομασίες της Κωνσταντινούπολης είναι «επτάλοφη», γιατί είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους.

Slide 3

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων Η ζωή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ομάδα Αρχιτεκτόνων Πολεοδόμων Κωνσταντινούπολη 1ος αυτοκράτορας ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος Όταν ο M. Kωνσταντίνος έκανε πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας την Κωνσταντινούπολη επισκεύασε και κατασκεύασε πολλά μέρη της πόλης.

Slide 4

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων Η ζωή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ομάδα Αρχιτεκτόνων Πολεοδόμων Επισκεύασε την ακρόπολη και τα τείχη και έχτισε νέα για την προστασία των νεόκτιστων περιοχών. Χτίστηκε η Μεγάλη Αγορά στο κέντρο της Πόλης και στήθηκε εκεί το άγαλμα του Αυτοκράτορα. Κατασκευάστηκαν κρήνες (βρύσες) , λουτρά, υδραγωγεία και τεράστιες δεξαμενές που εξασφάλιζαν νερό για έξι μήνες.

Slide 5

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων Η ζωή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ομάδα Αρχιτεκτόνων Πολεοδόμων Η Αγία Σοφία Ο ναός της Αγίας Σοφίας ειναι κτισμένος σε αρχαιλογικό  ρυθμό βασιλικής με τρούλο.  Ο ρυθμος αυτός αγαπήθηκε απο τους ανθρώπους εκείνης της εποχής.

Slide 6

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων Η ζωή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ομάδα Αρχιτεκτόνων Πολεοδόμων Ο μεγαλύτερος δρόμος ήταν η Μέση λεωφόρος,δεξιά και αριστερά της Μέσης λεωφόρου υπήρχαν τοξωτές στοές κι εκαντοντάδες καταστήματα από τα οποία οι Βυζαντινοί αγόραζαν ότι επιθυμούσαν.Εκεί είχαν τα σπίτια τους και οι πιο εύπορες οικογένειες.

Slide 7

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων Η ζωή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ομάδα Αρχιτεκτόνων Πολεοδόμων Το αρχαιότερο τμήμα του Μεγάλου Παλατιού, το Παλάτι της Δάφνης, που χτίστηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και τους διαδόχους του τον 4ο και 5ο αιώνα, ήταν ένα συγκρότημα που πιστεύεται ότι καταλάμβανε την περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το Σουλτάν Αχμέτ τζαμί.

Slide 8

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων Η ζωή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ομάδα Αρχιτεκτόνων Πολεοδόμων Σε άμεση γειτνίαση βρισκόταν ο Ιππόδρομος και τα γειτονικά πάλάτια, το Λουτρό του Ζεύξιππου, το αυτοκρατορικό φόρο ή Αυγουσταίον, οι εκκλησίες της Αγίας Σοφίας, της Αγίας Ειρήνης και αργότερα του Αγίου Ιωάννου του Διππίου, στα βορειοανατολικά και οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος στα νοτιοανατολικά, η Μέση Λεωφόρος, η Βιβλιοθήκη και η περίστηλη αυλή, που ονομαζόταν Βασιλική, και τα φόρα του Κωνσταντίνου και του Θεοδοσίου.

Slide 9

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων Η ζωή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ομάδα Αρχιτεκτόνων Πολεοδόμων Το κτήριο που υπάρχει στην εικόνα είναι η Σύγκλητος. Βρισκόταν στην βόρεια πλευρά του φόρου και είχε θολωτή οροφή.

Slide 10

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων Η ζωή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ομάδα Αρχιτεκτόνων Πολεοδόμων Ο ιππόδρομος συνδεόταν με το παλάτι μέσω σπειροειδούς σκάλας(κοχλοία).

Slide 11

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων Η ζωή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ομάδα Αρχιτεκτόνων Πολεοδόμων Τα λουτρά του Ζεύξιππου υπήρχαν από την εποχή του Αρχαίου Βυζαντίου και τα ολοκλήρωσε ο Μ. Κωνσταντίνος. Στην αυλή υπήρχαν πολλά αρχαία γλυπτά που καταστράφηκαν από πυρκαγιά το 532 μ.Χ. Τα λουτρά ξαναχτίστηκαν.

Slide 12

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων Η ζωή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ομάδα Αρχιτεκτόνων Πολεοδόμων Το  Αυγουσταίον   ήταν μια δημόσια  πλατεία  που περιλαβάνονταν από στοές,στη νότια πλευρά  της Αγίας  Σόφιας. Ήταν προσβάσιμο από τον κεντρικό δρόμο,Μέσης, που οδηγούσε στη Χάλκη πύλη  του μεγάλου παλατιού Στη δυτική πλευρά της στάθηκε η στήλη του Ιουστινιανού Το  Αυγουσταίον  έμεινε άθικτο τουλάχιστον μέχρι το 1204.

Slide 13

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων Η ζωή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ομάδα Αρχιτεκτόνων Πολεοδόμων Το παλάτι του Βουκολέοντος χτίστηκε από τον Θεόφιλο (829-842), με πρόσοψη προς τη θάλασσα πάνω από τα θαλάσσια τείχη που είχαν πήξει σε αυτή την περιοχή μερικές δεκαετίες πριν. Το δυτικό τμήμα της πρόσοψης επέζησε μέχρι το 1873, όταν κατεδαφίστηκε για να δώσουν τη θέση τους για το σιδηρόδρομο, το ανατολικό τμήμα εξακολουθεί να στέκεται όρθια. Αυτή η ανακατασκευή βασίζεται σε παλιά σχέδια πριν την καταστροφή και τις προτάσεις της Ε. Mamboury που δημοσιεύθηκε το 1934. Σχετικά με το πίσω τμήμα του κτιρίου πίσω από την πρόσοψη και το σιδηροδρομικό σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό.

Slide 14

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων Η ζωή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ομάδα Αρχιτεκτόνων Πολεοδόμων Η κατασκευή του υδραγωγείου άρχισε στην εποχή του Μ. Κωνσταντίνου και ολοκληρώθηκε επί των διαδόχων του, περίπου στα μέσα του 4ου αιώνα Με αυτό μεταφερόταν νερό από δύο πηγές σε μια δεξαμενή, από την οποία, όπως και από τις άλλες που υπήρχαν, διοχετευόταν στις συνοικίες και τα λουτρά της πόλης.

Slide 15

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων Η ζωή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ομάδα Αρχιτεκτόνων Πολεοδόμων Από την ομάδα Αρχιτεκτόνων- Πολεοδόμων

Summary: Μια εργασία των μαθητών της Ε2 Δ.Σ.Πλαγιαρίου και την ομάδα Αρχιτεκτόνων -Πολεοδόμων

URL:
More by this User
Most Viewed