Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα κεφ. 37

+6

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα κεφ. 37 Ούρδας Ιωάννης

Slide 2

Παρατηρώντας τις εικόνες μπορείτε να προσδιορίσετε το χρόνο; Είναι σύγχρονες ή αναφέρονται σε παλαιότερες εποχές; Αναφέρονται σε παλαιότερες εποχές .

Slide 3

Οι κάτοικοι της πατρίδας μας από τα παλαιότερα χρόνια ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία. Αναφέρεται κάποιους λόγους που διάλεξαν αυτή την ασχολία. Οι κάτοικοι της πατρίδας μας ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία για να έχουν το απαραίτητο κρέας για την οικογένειά τους και το γάλα. Επίσης ήταν ένας τρόπος για να βγάζουν λίγα χρήματα.

Slide 4

Μπορείτε να αναφέρεται ποια ζώα εκτρέφονται σήμερα στην Ελλάδα;

Slide 5

Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τους όρους νομαδική και σταβλισμένη κτηνοτροφία Νομαδική Ο κτηνοτρόφος μετακινείται με τα ζώα του για να βρει περιοχές με χόρτο. Στις ορεινές περιοχές εκτρέφονται αιγοπρόβατα, ενώ στις πεδινές και εύφορες περιοχές εκτρέφονται αγελάδες, Σταβλισμένη Τα ζώα είναι μέσα σε στάβλους

Slide 6

Παρατηρώντας τις εικόνες μπορείτε να αναφέρετε τα προϊόντα που μπορούμε να πάρουμε από την εκτροφή των ζώων; Από τα ζώα παίρνουμε το γάλα, το κρέας και το μαλλί και το δέρμα.

Slide 7

Ας συζητήσουμε, από τα δυο είδη κτηνοτροφίας που γνωρίσαμε, ποια είναι περισσότερο διαδεδομένη στις μέρες μας και γιατί. Στις μέρες μας η σταβλισμένη κτηνοτροφία είναι πολύ διαδεδομένη. Τα ζώα είναι προφυλαγμένα από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, δίνονται τροφές με διάφορα θρεπτικά συστατικά κατάλληλα για την ανάπτυξή τους, γίνεται εύκολα ο έλεγχος της υγείας τους από κτηνιάτρους. Οι εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές και έτσι να γίνεται εύκολα η μεταφορά των προϊόντων που παράγονται από τα ζώα .(κρέας , γάλα )

Slide 8

Η νόσος των τρελών αγελάδων Η μη σωστή τήρηση των κανόνων διατροφής των ζώων έφερε καταστροφικές συνέπειες .Η νόσος των τρελών αγελάδων εμφανίστηκε στην Αγγλία το 1980. Τα ζώα που νοσούσαν κατέληγαν να καταστρέφεται ο εγκέφαλός τους και να μοιάζει με σφουγγάρι. Τα ζώα έχαναν την ισορροπία τους και τελικά πέθαιναν. Ποιος είναι ο κύκλος μόλυνσης του ανθρώπου; Άρρωστη με νόσο αγελάδα - Μετατρέπεται σε κρεατάλευρο - Τρώγεται από υγιείς αγελάδες, οι οποίες μολύνονται - Μολυσμένες αγελάδες σφαγιάζονται, ενώ μεταφέρουν τη νόσο χωρίς να έχουν νοσήσει ακόμη - Καταναλώνονται από ανθρώπους. Προβλήματα όταν δεν τηρούνται οι κανόνες

Slide 9

Παρατηρώντας τις εικόνες μπορείτε να διηγηθείτε την πορεία συλλογής του γάλακτος; Τα ζώα τρώνε την τροφή , στη συνέχεια αρμέγονται για να πάρουμε το γάλα. Το γάλα συλλέγεται σε δοχεία , γκιούμια παλαιότερα σε ψύκτες σήμερα, μεταφέρεται με βυτία στα εργοστάσιο Γκιούμια ψύκτης

Slide 10

Στο εργοστάσιο το γάλα αφού επεξεργάζεται δίνεται στην κατανάλωση

Slide 11

Παρατηρώντας τις εικόνες μπορείτε να προσδιορίσετε το χρόνο; Είναι σύγχρονες ή αναφέρονται σε παλαιότερες εποχές; Ελληνική στατιστική αρχή . Ο αριθμός των ζώων που εκτρέφονται στην Ελλάδα σε χιλ. κεφάλια και η παραγωγή προϊόντων κτηνοτροφίας σε χιλ τόνους . Παρατηρήστε τα στοιχεία του πίνακα . Πού υπάρχει αύξηση του πληθυσμού των ζώων και πού υπάρχει μείωση;

Slide 12

Το μέλι

Slide 14

Η παραγωγή του μελιού είναι μια απασχόληση που αποφέρει αρκετά έσοδα στους μελισσοκόμους

Slide 15

Έχετε ακούσει για τα είδη μελιού που υπάρχουν; Μπορείτε να αναφέρετε μερικά; Ανθόμελο, πευκόμελο, θυμαρίσιο. Έχετε ακούσει άλλα προϊόντα που μπορούμε να πάρουμε από τις μέλισσες και την κερήθρα;

Slide 16

Βασιλικός πολτός . Η ονομασία Βασιλικός Πολτός προέρχεται από το ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες ,καθώς επίσης και οι ενήλικες βασίλισσες ,τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή. Γύρη . Η γύρη είναι το προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες ,απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για τη διατροφή μας. Η πρόπολη . Είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης.

Slide 17

Στοιχεία από την ελληνική στατιστική αρχή. Μελετήστε το διάγραμμα που μιλάει για τις κυψέλες ανά την Ελλάδα.

Slide 18

Η αλιεία στην Ελλάδα

Slide 19

Η αλιεία στην Ελλάδα Παρατηρήστε το χάρτη της Ελλάδας. Τι θα λέγατε για την ανάπτυξη της αλιείας στη χώρα μας;

Slide 20

Η αλιεία στην Ελλάδα Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μήκος ακτών και το μεγαλύτερο αριθμό νησιών απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός το οποίο βοήθησε να αναπτυχθεί στη χώρα μας η αλιεία. Οι περισσότεροι κάτοικοι των παράλιων περιοχών και των νησιών ασχολούνται με το ψάρεμα. Η αλιεία – παράλια, παραμεσόγεια ή υπερπόντια – και η ιχθυοκαλλιέργεια συνεισφέρουν αρκετά στην οικονομία της χώρας μας.

Slide 21

Ας εξηγήσουμε τον όρο υπεραλίευση, παράνομη αλιεία παρακολουθείστε το βίντεο και σχολιάστε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει.

Slide 22

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι και το ψάρεμα με δυναμίτη. Δείτε το βίντεο και διατυπώστε την άποψή σας γιατί είναι καταστροφική.

Slide 23

Ας εξηγήσουμε τον όρο ιχθυοκαλλιέργεια. Παρακολουθείστε το βίντεο που περιγράφει τις δραστηριότητες μιας εταιρείας

Slide 24

Καλό διάβασμα

Tags: κτηνοτροφία αλιεία στην ελλάδα

URL: