ΔΙΑΛΟΓΟΣ

-2

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Ο διάλογος στην καθημερινή μας ζωή Διάλογος Όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι συζητούν μεταξύ τους, τότε λέμε ότι κάνουν διάλογο. emathisi.weebly.com Παπαζαχαρίου Ειρήνη-Ανθή Όταν κάνουμε διάλογο -συζητάμε με κάποιους άλλους- είναι σημαντικό, να τους ακούμε χωρίς να τους διακόπτουμε. Επίσης, όταν έρχεται η σειρά μας να μιλήσουμε, να το κάνουμε με ευγένεια. Αν μπορείς … Θα μπορούσες ... Ευχαρίστως θα … Σας παρακαλώ … Θα ήθελα ... Μερικές εκφράσεις ευγένειας είναι οι παρακάτω: Γλώσσα Β’ Τάξη - Ενότητα 2 – Με το «σεις» και με το «σας»

Slide 2

Ενικός αριθμός Χρήση πληθυντικού ευγενείας Μου δίνετε, σας παρακαλώ, εκείνο το βιβλίο; Πληθυντικός αριθμός Μου δίνεις δύο κιμωλίες; Θα έρθετε στην εκδρομή αύριο; emathisi.weebly.com Όταν μιλάμε σε κάποιον μεγάλο, που δε γνωρίζουμε, του μιλάμε ευγενικά, με σεβασμό χρησιμοποιώντας τον πληθυντικό αριθμό. Αυτός ο πληθυντικός λέγεται «πληθυντικός ευγενείας» ή «σεβασμού». Όταν μιλάμε στους φίλους μας ή σε κάποιον μεγάλο με τον οποίο έχουμε στενές σχέσεις (πχ. τους γονείς μας) τους φωνάζουμε με το όνομά τους και τους μιλάμε στον ενικό αριθμό. Θα έρθεις στη γιορτή αύριο;

Slide 3

emathisi.weebly.com Για να γράψουμε ένα διάλογο, πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πρόσωπα που μιλούν. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με τρεις τρόπους: Γράφουμε ποιος μιλάει (όνομα) πριν από τα λόγια του. Παράδειγμα: Γαλήνη: Καλημέρα, Χαρά! Τι διαβάζεις; Χαρά: Καλή σου μέρα! Διαβάζω ένα βιβλίο που μοιάζει με παραμύθι. Το λένε «Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι». Γαλήνη: Διάβαζε φωναχτά, να ακούω και εγώ!

Slide 4

emathisi.weebly.com Βάζουμε μια παύλα (-) μπροστά από τα λόγια του καθένα που μιλάει. Παράδειγμα: Καλημέρα, Χαρά! Τι διαβάζεις; Καλή σου μέρα! Διαβάζω ένα βιβλίο που μοιάζει με παραμύθι. Το λένε «Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι». Διάβαζε φωναχτά, να ακούω και εγώ! Βάζουμε τα λόγια του καθένα που μιλάει σε εισαγωγικά («»). Παράδειγμα: «Καλημέρα, Χαρά! Τι διαβάζεις; » «Καλή σου μέρα! Διαβάζω ένα βιβλίο που μοιάζει με παραμύθι. Το λένε «Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι». «Διάβαζε φωναχτά, να ακούω και εγώ!»

Slide 5

emathisi.weebly.com Μπαλονάκια - Συννεφάκια Γεια σας! Σας παρακαλώ μου δίνετε μια σοκολάτα; Μπορείτε να μου δανείσετε ένα μολύβι; Σε παρακαλώ μου δίνεις μια σοκολάτα; Μπορείς να μου δανείσεις ένα μολύβι; Γεια σου! Θα μπορούσατε, σας παρακαλώ, να πάτε λίγο πιο πέρα; Πήγαινε, σε παρακαλώ, λίγο πιο πέρα. Πληθυντικός αριθμός Ενικός αριθμός

URL:
More by this User
Most Viewed