Ιστορία Δ' - Η μάχη των Θερμοπυλών - κεφ 17

+4

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η μάχη των Θερμοπυλών

Slide 2

Ξέρξης Α΄ Βασίλεψε 486 – 465 π.Χ. Άρχισε να ετοιμάζει καινούρια εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας Νέος βασιλιάς της Περσίας Γιος του Δαρείου Α΄

Slide 3

Οι ελληνικές πόλεις - κράτη έκαναν σύσκεψη στον Ισθμό της Κορίνθου, για να αποφασίσουν πώς θα αντιμετώπιζαν τους Πέρσες. Αποφάσισαν να συμμαχήσουν και να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες ενωμένοι.

Slide 4

Αρχηγοί των Ελλήνων: ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ

Slide 5

Επικεφαλής του ελληνικού στρατού: Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Slide 6

Κανείς άνθρωπος δεν είχε δει τόσο πολύ στρατό! Οι Πέρσες προετοιμάστηκαν πολύ για αυτήν την εκστρατεία. Ο Ξέρξης ξεκίνησε με τον αναρίθμητο στρατό του την άνοιξη του 480 π.Χ. Αρχηγός τους : Ο ΞΕΡΞΗΣ Απ’ όπου κι αν περνούσε σκόρπιζε τον τρόμο.

Slide 7

Ο περσικός στρατός ξεκίνησε και περνώντας τον Ελλήσποντο, κινήθηκε προς την Ελλάδα. Μαζί του ξεκίνησε και ο περσικός στόλος.

Slide 8

Ο Θεμιστοκλής, Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός,  έπεισε τους Έλληνες να κλείσουν τα στενά των Θερμοπυλών και του Αρτεμισίου. Πίστευε πως σε στενούς χώρους θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τους πολυάριθμους Πέρσες. 

Slide 10

Ο ελληνικός στρατός, με αρχηγό το βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, κατευθύνθηκε προς τις Θερμοπύλες. Σε αυτό το στενό πέρασμα, παρατάχθηκαν 7.000 Έλληνες για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες.

Slide 11

Αρχές φθινοπώρου το 480 π.Χ. , ο Ξέρξης έφτασε στις Θερμοπύλες.

Slide 12

Εκεί ο Ξέρξης, ζήτησε από τους Έλληνες να παραδώσουν τα όπλα. Η απάντηση του Λεωνίδα ήταν αρνητική. Δώστε μου τα όπλα σας! Μολών λαβέ! (Έλα να τα πάρεις)

Slide 13

Έτσι η μάχη ξεκίνησε

Slide 14

Οι Πέρσες όμως, δεν μπορούσαν να πολεμήσουν στο στενό πολλοί μαζί. Όσοι προσπαθούσαν να περάσουν, έπεφταν κάτω νεκροί. Όλες τους οι επιθέσεις αποκρούονταν.

Slide 15

Ο Εφιάλτης όμως, ένας Έλληνας ντόπιος, που γνώριζε πολύ καλά εκείνη την περιοχή, πήγε στον Ξέρξη και του είπε πως υπάρχει ένα στενό, μυστικό πέρασμα, το οποίο καταλήγει στα νώτα των Ελληνικών δυνάμεων. Αυτό το πέρασμα το φρουρούσαν περίπου 1.000 Φωκείς, που τους είχε στείλει εκεί ο Λεωνίδας. 

Slide 16

Ο Λεωνίδας κατάλαβε ότι ο στρατός του θα κυκλωνόταν από τους Πέρσες. Ήξερε ότι το τέλος πλησίαζε. Μάζεψε τους στρατιώτες του και τους είπε ότι όσοι ήθελαν μπορούσαν να φύγουν. Έμειναν μαζί του στις Θερμοπύλες 700 Θεσπιείς και 300 Σπαρτιάτες.

Slide 17

Οι Έλληνες πολέμησαν σε δύο μέτωπα. Σκοτώθηκαν όλοι. Ο θάνατός τους έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ένδειξη μεγάλης φιλοπατρίας και γενναιότητας.

Slide 18

Οι ελληνικός στόλος φυλούσε το Αρτεμίσιο , για να μην περάσουν οι Πέρσες νοτιότερα. Εκεί συγκρούστηκε με τον περσικό στόλο ( ναυμαχία Αρτεμισίου). Μόλις όμως ο έμαθε ότι οι Πέρσες πέρασαν τις Θερμοπύλες, έπλευσαν προς τη Σαλαμίνα.

Slide 19

Το πεδίο μάχης στις Θερμοπύλες σήμερα. Τότε η θάλασσα έφτανε σχεδόν τους πρόποδες του βουνού

Slide 20

Ο ποιητής Σιμωνίδης για να τιμήσει τη θυσία τους έγραψε το επίγραμμα: «Διαβάτη, πες στους Λακεδαιμόνιους, ότι εδώ θαφτήκαμε, πιστοί στις εντολές τους»

Slide 21

Το άγαλμα του Λεωνίδα που υπάρχει σήμερα στις Θερμοπύλες

Slide 22

Δημιουργία : Φώτα Ολυμπία alfaomega79.blogspot.gr «ΚΙΜΩΛΙΑ»

URL: